Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 05, 2026 1:21 pm

Autor
PostNapisane: N lis 27, 2011 6:30 pm 

Witam,
od kilku dni przeglądam forum oraz inne strony w celu znalezienia informacji na temat zestawu bez szczotkowy silnik + regulator (zestaw sensorowy) do modelu buggy w skali 1/8. Znalazłem jakieś zeszłoroczne posty na ten temat ale nie wyjaśniają one nic o doborze takiego zestawu a tylko pytania jak rozwiązać dany problem.

Proszę Szanownych Kolegów o pochwalenie się swoimi zestawami jakie macie zamontowane w modelach 1/8 buggy oraz informacje na jakim przełożeniu jeżdżą i jak się one spisują w Waszych modelach ?
Stoję aktualnie przed wyborem zestawu do mojego ebuggy, chciał bym go zasilać lipolem. Model budowany będzie pod zawody. Obecnie na rynku jest cała masa produktów różnych firm ale tak naprawdę trafić na coś dobrego w rozsądniej cenie. Można do modelu wsadzić zestaw od Castle Creations bo wszyscy go chwalą ale w tym wypadku płaci się za markę a na pewno na rynku są tańsze i sprawdzone rozwiązania ;)

P.S. Jeśli temat rozwinie się w odpowiednim kierunku to można go było przypiąć jako takie małe kompendium wiedzy.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N lis 27, 2011 6:36 pm 

Trochę tańszym i równie dobrym rozwiązaniem jest combo xeruna 150A i silnik 4274 2000kv, występuje sensorowe i bez.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N lis 27, 2011 7:07 pm 

EWENTUALNIE Coś ze stajni Tekina ale to już naprawdę dobry wydatek:)

PostNapisane: N lis 27, 2011 7:55 pm 

Mam prośbę do osób które gdybają co może być lepsze a co gorsze o nie wypowiadanie się bo to tylko zaśmieca wątek. Proszę tylko o wypowiedzi osób które użytkują albo użytkowały konkretne modele regli i silników w bagusach 1/8 albo posiadają konkretną wiedzę w tym temacie. Proszę też o opinie co konkretnie warto kupić a czego nie i dlaczego.

Posty typu
Szczurek16 napisał(a):
EWENTUALNIE Coś ze stajni Tekina ale to już naprawdę dobry wydatek:)
totalnie nic nie wnoszą do tematu

PostNapisane: N lis 27, 2011 8:10 pm 

Zasugerowałem tylko kolego Firmę Tekin która jest jednym z czołowych producentów jeżeli chodzi o jakość i produkty w świecie "combosów" RC, RX8 użytkował/użytkuje Pan Marcin Z "PROREVO", możesz zapytać go wrażenia z użytkowania, na forum pewnie też znajdzie się kilka osób które posiadają lub widziały to combo w akcji... W sumie mógł byś też określić budżet(jesli chodzi Ci o konkrety bo w twoim poście powyżej ta treść nie wynika)..

PostNapisane: N lis 27, 2011 8:31 pm 

Nie mam ustalonego budżetu na zakup combo ale to nie znaczy że chcę kupić jak najdroższy. Szukam alternatywy na drogie i wypasione regulatory, alternatywy za rozsądne pieniądze. Przecież jeśli coś nie nosi znaczka Castle Creations i jest tańsze nie musi być przecież gorsze. Jeśli pojawią się tu konkretne wypowiedzi to na pewnie oprócz mnie skorzystają też inni.

(podałem jako przykład markę Castle Creations bo zauważyłem że jest ona traktowana jako jakiś tam wyznacznik jakości/fajności/itp)

PostNapisane: N lis 27, 2011 8:43 pm 

Moim zdaniem najtańszą opcją jest regulator Hobby King 150A, ma on dobre opinie i kosztuje ok 66$ plus wysyłka, jedynie co można mu zarzucić to duże rozmiary i wyczuwalny cogging przy wolnym ruszaniu. Później to wyżej wspomniany xerun 150A, a później mamba. Silnik szukałbym z przedziału 2000-2650kv najlepiej 4074 od najtańszych turnigy za ok 48$ plus wysyłka poprzez leopard 2000,2150 lub 2200kv ok 90-95$, xerun 4274 2000kv ok 100-105$ no i mamba ok 150-160$. O tekinie nie piszę, bo szukasz tańszej alternatywy.
Jakbyś dobrze poszukał to byś znalazł tematy o konwersjach bagusów i tragusów.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pn lis 28, 2011 2:18 pm 

Piotr Szerwiński napisał(a):
Nie mam ustalonego budżetu na zakup combo ale to nie znaczy że chcę kupić jak najdroższy. Szukam alternatywy na drogie i wypasione regulatory, alternatywy za rozsądne pieniądze. Przecież jeśli coś nie nosi znaczka Castle Creations i jest tańsze nie musi być przecież gorsze. Jeśli pojawią się tu konkretne wypowiedzi to na pewnie oprócz mnie skorzystają też inni.

(podałem jako przykład markę Castle Creations bo zauważyłem że jest ona traktowana jako jakiś tam wyznacznik jakości/fajności/itp)

Castle Creations to trochę tak jak apple.
Niby dobry ale za podobne pieniądze można kupić coś lepszego albo nawet o wiele lepszego.
A tak poza tematem to f*** apple :twisted:

PostNapisane: Pn lis 28, 2011 2:54 pm 

Tadek napisał(a):
Castle Creations to trochę tak jak apple.
Niby dobry ale za podobne pieniądze można kupić coś lepszego albo nawet o wiele lepszego.
A tak poza tematem to f*** apple :twisted:

Ale żeś... jak łysy grzywą o kant kuli :roll:

Ja ze swojej strony poleciłbym combo xerun. Katuję od blisko roku xeruna 4274 z reglem 150A i nie dam złego słowa powiedzieć. Używam go przede wszystkim do napędzania sava XL, ale montowałem też do konwersji Castera ZX1.5R.

PostNapisane: Wt lis 29, 2011 12:43 am 

Z markowych produktów do wyboru masz:
Tekin RX8
Castle C. Mamba
Losi Xcelorin
Hobbywing Xerun
Oprócz tego jest LRP, Orion, Robitronic itd., itd

Wszystkie te napędy są z powodzeniem używane przez zawodników, jak i „basher’ów” na całym świecie, aczkolwiek na prestiżowych imprezach zobaczysz głównie trzy pierwsze pozycje(LRP i ORION również)
Niestety żaden z tych produktów nie daje gwarancji na bezawaryjne użytkowanie i nawet kupując comba Tekina, musimy się liczyc z tym, że mając pecha trafimy na słabszy egzemplarz ESC, czy to silnika. Do tego dochodzą jeszcze warunki, w których te comba są używane. 1/8 offroad to nie jest dla nich komfortowe miejsce pracy i wstrząsy często potrafią zrobić swoje.
Jeśli chodzi o Tekina to zdecydowanie wygrywa możliwością zmiany podstawowych ustawień bezpośrednio na reglu w ciągu sekundy, bez podłączania kart programujących, czy PC.

Druga przyjazna w obsłudze kwestia to dostęp do wiatraka, którego w razie awarii możemy wymienić za zawodach w ciągu minuty.

Trzecia, to bardzo duży wybór silników, jeśli chodzi o ich kv, co pozwoli nam dobrać optymalny napęd pod konkretne podwozie, czy zasilanie
RX8 ma również dość mocny BEC, chyba o ile pamiętam 5 lub 6A, więc prądożerne serwa nam niestraszne.
Płynność działania przy podłączonym kablu sensorowym jest niewiarygodna.

O Mambie za dużo nie powiem, wiem tyle, że silniki potrafią być dość żywotne. Chyba najczęściej stosowane zestawy do bashu, speedrun’ów itp. Lepiej tez sprawują się w nich łożyska, bo są po prostu większe, niż np. w silnikach Xerun’a. Duzo zawodników narzekało na ich płynność pracy, ale z drugiej strony sporo też ich jeżdzi w zawodniczych podwoziach i jakoś sobie Ci zawodnicy radzą :D
Combo Castle jest bezsensorowe

Xerun. Mam, używam, więc troche wiem. Moje combo to bezsensorowy zestaw 150A 2000kv. W sezonie jeździło w tragusie, zasilane 4S
Przede wszystkim bardzo udany produkt, który zgromadził sobie wielu zwolenników np. za oceanem.
Chwalony za „kulturę” pracy (większą niż Castle) i ogólną jakość.
Od początku nie mam z nim problemów (ponad rok czasu)
BEC 3A, niby nie jest dużo, ale nie ma problemów z 20kg Savoxem, pchełką, a i z początku sezonu miał podpięty jeszcze dodatkowy wentylator na silnik.
Po roku użytkowania poszedł do wymiany wentylatorek od ESC.
Combo nie ma problemów również z temperaturami. ESC max ok. 45-50st na zawodach w upalne dni, silnik max 55-58st. W bagusie temperatury silnika spadły, o co najmniej 10st.
Łozyska w silniku nie wykazują też tendencji do padania. Fabryczne wymieniłem bardzo szybko, podobno nie są najlepszej jakości. Na kolejnym komplecie przejeżdziłęm prawie cały sezon, profilaktycznie wymieniłem przed ostatnimi moimi zawodami w sezonie.
Karta programująca do regulatora, więc nie ma problemu ze zmianą ustawień na torze.
Jedyna dla mnie, jak do tej pory wada Xerun’a, to konstrukcja ESC, która niestety w przypadku wymiany wentylatorka zmusza nas do rozebrania całego regulatora. Czyli sumując czas wymontowania z modelu, uważne rozebranie regla, wymiana wentyla i ponowne zamontowanie go w podwoziu może nam to zająć jakieś 15 min.
Nowe combo M3A można już kupić za ok. 200$
Zestaw sensorowy z tego co wyczytałem łapie minimalnie niższe temperatury niż SL
Jeśli chodzi o wybór silników, to mamy tylko dwa 2000kv i 2250kv w wersjach SD i SL

Już wiesz jaki to będzie bagus??
Są podwozia, które mają ograniczone miejsce na silnik, jak np. OFNA Nexx, do którego inny silnik z Castle niż 2650kv nie wejdzie.

PostNapisane: Wt lis 29, 2011 5:59 pm 

Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
Już wiesz jaki to będzie bagus??

Tak, będzie to JQ The Car z konwersją Tekno V4.