Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 3:25 pm

Autor
PostNapisane: Pt lis 04, 2011 5:20 pm 

Witam. Święta już za niecałe 2 miesiące... Więc postanowiłem że na święta sprawię sobie porządny model micro z firmy Team Associated
Od modelu oczekuję że będzie można nim pojeździć po asfalcie, starej kostce brukowej, ubitej polnej drodze. Chcę mieć do modelu 100 % dostęp części . I w jakim konkretnie sklepie mógłbym te części kupić :?:
Podkreślam że chcę nie chcę kupować modelu używanego
Na oku mam dwa modele :
:arrow: http://rcparts.com.pl/pl_PL/p/Team-Asso ... .4GHz/2128
:arrow: http://modele.sklep.pl/product_info.php ... ts_id=4438
Który byłby lepszy :?: :?:
Jeżeli macie jakiejś inne godne polecenia to proszę podawać również linki gdzie moge je kupić :o :D

:oops: Wiem że tych postów jest już bardzo dużo.. ale bardzo mi zależy aby się upewnić

GG : 10353712

Sprzedaję : viewtopic.php?f=13&t=64241&p=404527&sid=41cec55012e5e31a282d493285d780cb#p404527

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt lis 04, 2011 11:01 pm 

To może zestaw pytań na początek:
pojedziesz na zawody?
chcesz mieć model gotowy do jazdy, czy składać lepszy, samemu, z oddzielnie zakupioną elektroniką?
tylko asso wchodzi w grę?
jaki budżet przeznaczyłeś?

Ogólnie rzecz biorąc przyszłość to akumulatory Li-po i silniki bezszczotkowe, to według mnie ważne kryterium, przy wyborze auta.

Pozdrawiam

Dumny, były i przyszły modelarz RCCLUBPOZNAN

PostNapisane: Pt lis 04, 2011 11:40 pm 

WoDzDzDz napisał(a):
Osobiście uważam, że wersja Truck jest lepsza od Monster Truck. Lżejszy, niżej zawieszony, przez to stabilniejszy przy większych prędkościach. Na Asfalt i kostkę jak znalazł, a i w terenie radzi sobie znośnie.

A tak w sumie to dałeś linka do dwóch wersji różniących się troszkę większą ilością detali i wiekiem... RC18T2 jest nowszą konstrukcją więc również bardziej przyszłościową. Chociaż nie miałem nigdy modelu z napędem przenoszonym przy pomocy paska, to mam obawy o jego trwałość i bezobsługowość.

PostNapisane: Pt lis 04, 2011 11:45 pm 
Administrator forum

Jak masz nadajnik, to najlepiej kupić wersję KIT (bardziej jest wypasiona i kosztuje 450zł) nowego B2/T2 do tego ezruna z chin zakupić + parę lipo i w 700zł zmieścisz się z lepszym, prawie gotowym pod zawody modelem.

PostNapisane: So lis 05, 2011 7:57 am 

Na zawody nie będę jeździł ponieważ najbliższe są 350 km od mojego domu.
Chcę kupić model RTR ponieważ nie wiem czy bym sobie sam poradził złożyć.
Budżet jaki przeznaczyłem na model to max 800 zł z akcesoriami np.: inny pakiet itp :wink:
W grę wchodzą raczej modele Team Associated ponieważ naczytałem się o nich dużo pozytywów i jest to znana i renomowana marka.
Aparatury nie posiadam żadnej oprócz oryginalnej od HSP Troiana.
Co do sprowadzania z Chin i innych krajów chętnie bym to zrobił tylko jeszcze nigdy tego nie robiłem i nie wiem w jakich sklepach. :lol:
Również znalazłem ten model asso :
http://www.rcmodele.com/TEAM_ASSOCIATED ... y-338.html
bardzo dużo osób go posiada i są o nim nawet dobre opinie

Sprzedaję : viewtopic.php?f=13&t=64241&p=404527&sid=41cec55012e5e31a282d493285d780cb#p404527

PostNapisane: So lis 05, 2011 10:01 am 

Na stronie modele.sklep.pl jest tez wersja buggy, bedzie najstabilniejsza i w sumie najszybsza, przepraszam zabrak linka, pisze z komorki :) wersja kit jest sporo lepsza, a nawet poczatkujacy ze zlozeniem na pewno sobie poradzi. w 800 zl sie zmiescisz, a i zestaw bezszcxzotkowy bedzie i lipo, duzo dluzsza jazda i bezobslugowosc to cechy plusy tego napedu.

Dumny, były i przyszły modelarz RCCLUBPOZNAN

PostNapisane: So lis 05, 2011 10:50 am 

Witam.
Interesowałem się ostatnio trochę tymi modlami i równiez mogę się wypowiedzieć. Jeśli chodzi o zakup na prawdę polecam Ci wersję KIT. Można samemu dobrać elektronikę, którą zazwyczaj w wersjach RTR trzeba po jakimś czasie zmieniać. Podwozie, to 450zł, silnik i regiel (ezrun) 150zł, pakiety zależnie od wyboru ok. 40zł za sztukę. Do tego zostaje zakup serwa i jeśli byś się zdecydował na zmianę aparatury i mimo wszystko cena jest niższa, lub taka sama, jak wersja RTR.Co do wyboru podwozia i starsza i nowsza wersja nie jest pozbawiona wad. W B2/T2 można dużo czytać o problemach z paskami, natomiast po zakupie i podtoczeniu zębatki firmy Algin można uniknąć problemów. W starszej wersji problemem były bardzo duże luzy na skręcie w serji. Jeśli ktoś zamierza jeździć tymi modelami szybko aluminiowy układ kierowniczy jest podstawą, bo precyzja przy dużych prędkościach jest konieczna. Co gorsza w nowszej wersji też nie dużo z tym zrobiono. Pocieszeniem jest jednak to, że ceny części tuningowych do tych modeli są dość tanie. Co do zalet jest ich na prawdę dużo w stosunku do innych muikrusów. Są one wykonane z dobrej jakośći materiałów i trudno coś tam złamać. Dotyczy się to i nowszej i starszej wersji. Dla mnie osobiście dodatkową zaletą wersji B2/T2 jest to, że w zestwanie dostajemy 2 karoserie, mocowania do nich, 6 kółek do złożenia odpowiednich wersji.

PostNapisane: So lis 05, 2011 2:00 pm 
Administrator forum

WoDzDzDz napisał(a):
Na zawody nie będę jeździł ponieważ najbliższe są 350 km od mojego domu.
Chcę kupić model RTR ponieważ nie wiem czy bym sobie sam poradził złożyć.

Ad1- może w przyszłym sezonie będą bliżej ;), nigdy nie wiadomo.

Ad2- To jaki z Ciebie modelarz. W tym jest największa frajda- mówię Ci, dopóki sam nie złożysz od podstaw jakiegoś wózka, to nigdy nie wkręcisz się w to hobby na dobre. Kiedyś nie było modeli RTR- to wymysł komercji, a choćbyś tydzień składał zestaw KIT to jak skończysz będziesz mega dumny, że dałeś radę i będziesz wiedział wszystko o tym modelu. Gdy coś się zepsuje od razu będziesz wiedział który element szwankuje i jego szybki demontaż i naprawa to będzie pestka, bo po złożeniu z kupki części będziesz wiedział o tym wozie wszystko od strony konstrukcyjnej. A instrukcje asso są bardzo szczegółowe i krok po kroku prowadzą po budowie, włącznie z opisem tego jakie narzędzia będziesz potrzebował w czasie składania.

PostNapisane: So lis 05, 2011 2:47 pm 

Bardzo chętnie bym coś takiego złożył.. tylko uważam że nie mam jeszcze takiego doświadczenia i nie chcę zmarnować tych 450 zł :?
Czy instrukcja dla modelu KIT jest w języku polskim ?
Czasami trafiają się części troszkę za duże średnicą, których nie można włożyć.. i właśnie tego się boję.
A w modelu RTR wszystko do siebie pasuje. :wink:
I najważniejsze.. nie mam jakiegoś sensownego nadajnika :twisted: Mam tylko oryginalny od HSP Troiana .. :arrow: :lol:
Jeżeli nawet już kupuje wersję KIT to jakich akcesoriów potrzebuję ?
Maciej kilka postów wyżej wspomniał o sprowadzeniu zestawu ezrun z Chin :idea: Lecz ja jeszcze nigdy tego nie robiłem i po prostu się boję ponieważ zbierałem ponad pół roku na model. A tak w Polsce taki zestaw ezruna ile by kosztował ?
Do tej pory na żywo miałem styczność tylko ze swoimi modelami i ze sklepem który mi je sprzedawał.
Posiadam 2 modele : bonzer, i HSP Troian zostało przeze mnie przestudiowane na wylot, schematami i rozbieraniem/składaniem.
Ale nie mam pojęcia czy jestem sobię poradzić z wersją KIT . :!: :roll:

PostNapisane: So lis 05, 2011 2:59 pm 
Administrator forum

W Polsce niecałe 200zł http://allegro.pl/silnik-bezszczotkowy- ... 30786.html + http://allegro.pl/nowy-regulator-turnig ... 30329.html i masz napęd z głowy, nadajnik i odbiornik z trojana będzie pasował. W asso nie ma niepasujących częsci, które trzeba szlifować i piłować, tu jest wszystko wysokiej jakości. Tu masz instrukcję http://www.cmldistribution.co.uk/produc ... Manual.pdf po angielsku, ale ważne są tylko obrazki i numery części, by wiedzieć w jakim woreczku dana część jest. Jak sobie z Bonzerem i Troianem poradziłeś to z tym też- żadna filozofia a frajda gwarantowana.

PostNapisane: So lis 05, 2011 3:08 pm 

kosmos :D hehe :lol:. Po przejrzeniu instrukcji najbardziej przeraża mnie dyferencjał i zamontowanie zębatki odbierającej..
A z resztą to bym sobie chyba poradził :arrow: :)

PostNapisane: So lis 05, 2011 7:41 pm 

Chłopie bezszczotke sobie odpuść na rzecz ładowarki mikroprocesorowej. Przyda ci sie do kazdego modelu i bedziesz mógł lepsze i tansze akumulatory posiadac.
Piszę tu o lipolach. ładowarke bedziesz miał na lata a na szczotce też ten model jeździ fajnie. Jeśli brakuje prędkości jeszcze masz możliwość zmiany przełożenia.
Jak go kupisz to rozbieraj i składaj często a dojdziesz do wprawy. Przylutowywanie złączek czy kabelków czy cokolwiek też będziesz miał na porządku dziennym.