Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 3:35 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt wrz 06, 2011 2:07 pm 

Pomoże ktoś?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn wrz 19, 2011 8:04 am 

Jak zakładasz Saturna to musisz zmienić zębatkę zmniejszając jej rozmiar o dwa zęby inaczej spalisz silnik. Pamiętaj, że nie każdą kombinację zębatek możesz włożyć do Df-02 - patrz instrukcja. Do mocniejszych silników zmień łoże na alu to plastikowe źle już trzyma podstawowy silnik.
Ponieważ jeździsz na regulatorze TEU fabrycznym który ma ustawione napięcie odcięcia na 5.6 - 5.8V możesz zaryzykować jazdę na pakiecie LiPol.

Z opisów z problemami z wydajnością prądową (serwo skręca jak dodajesz gazu) i faktu, że spaliłeś silnik, wnioskuje, że system przeniesienia napędu wymaga w tym modelu przeglądu. Sprawdź gdzie stawia opory bo gdzieś stawia.

Wkładając mocniejszy silnik do DF-02 by miał jednak ochotę na skręcanie, przy większej prędkości powinieneś także zalać dyferencjały gęstszym olejem i włożyć olejowe amortyzatory zamiast powietrznych jeśli skaczesz.

A teraz usiądź i pomyśl czy warto wkładać mocniejsze silnik do DF-02.

By wkładać 17 zwoi i jego odpowiednik 3F to czeka Cię dodatkowo:
- wymiana wału, kielichów wału.
- półosi na CVD
- mocowania tylnego zawieszenia

Zainwestowane w to pieniądze zsumują się na cenę używanego Losi lub Asso.

Jednak sam silnik nie jeździ.

Robert

PostNapisane: Cz wrz 22, 2011 4:22 pm 

Wieeeelkie dzięki za pomoc. Widzę że dużo się rozpisałeś :D. Co do tego skręcania to była to wina zepsutego starego silnika i przeglądałem teraz cały model i nigdzie nie znalazłem żadnych oporów. Co do saturna to spalił mi się on dlatego że prawdopodobnie go przegrzałem, gdyż jeździłem bez radiatora. Amortyzatory mam wymienione na olejowe. Po dłuższym namyśle chciałbym kupić do mojego df-02 ten zestaw: http://karambol.pl/zestaw-bezszczotkowy ... k-13t.html . Co o nim sądzisz? Dodam że te mocowanie silnika wg mnie jest dość wytrzymałe i da sobie radę z tym silnikiem. Powiem szczerze że bardzo się na ten silnik napaliłem, lecz po tym co przeczytałem mam pewne wątpliwości. Jak na razie w modelu po ostrych skokach na saturnie nic mi się nie zepsuło, jedynie pękła mi część do której włożony jest kielich przy kole(nie przy modelu), powiem jeszcze że jeżdżę już tym modelem ok półtora roku i jedyne co mi się w nim zepsuło to to co wcześniej opisałem(a przyznam że model nie miał lekko). Napiszę jeszcze wszystko co w nim wymieniłem po kolei; łożyska na kulkowe, potem silnik na saturna, nowe opony, amortyzatory na olejowe, dokupiłem dwa pakiety: nosrama 3000mAh 7.2v nimh, team orion 4500mah 7.2v nimh, kupiłem DF-02 Części B - zwrotnice i parę śrub. Wydałem na to wszystko dość sporo...(na sam model 1000zł) i uważam że kupienie tego modelu to było wyrzucenie pieniędzy w błoto. Sądzę że po tych przeróbkach mój model wytrzymałby ten zestaw do którego link podałem? Chciałbym usłyszeć co o tym sądzisz. Wg. ciebie kupić ten zestaw czy nie kupować i postawić model w kąt? Czekam na odpowiedź :).

PostNapisane: Cz wrz 22, 2011 4:58 pm 

Nie wiem na ile poprawili podwozie DF-02 w porównaniu do DF-01, bo ten silnik mimo że to 370 w obudowie 540 to DF-01 by rozerwał. Wszystko było z twardych plastików "wałek" napędowy to kawałek drutu, mocowanie silnika bardzo kiepskie, zwrotnica pękła przy pierwszym, niedużym uderzeniu no i wszechobecne luzy... Dość wysoka cena za ten zestaw, jeśli możesz to kup z za granicy za ok 100zł mniej.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz wrz 22, 2011 7:54 pm 

Miałem dwa df02. Jeździły po poprawieniu tego co napisałem. Nie jeździły źle. Tylko teraz używany losi chodzi na 500zl a prowadzi się dużo lepiej. Wlozysz mocniejszey silnik to zaczniesz wymieniać wanienki.

Co do silnika który podales z Regulatorem. Jesli miałbym komuś odradzac zestaw BL to właśnie ten. Te silnik u mnie w modelu jeździł: pierwszy 30 mińut drugi godzinę oba to samo uszkodzenie rozklejenie się rdzenia.
Regulatora nie miałem. Ale miał go kolega i częściej czekał aż wystygnie i zacznie działać niż jeździł.

Czyli ode mnie nasz antyrekomendancje.

Robert

PostNapisane: Cz wrz 22, 2011 8:21 pm 

Ja dodam, że ten zestaw u mnie na 8cell nimh jeździł fajnie w monsterku 1:10 i nie łapał zbytnio temperatur, ale po wsadzeniu 3s silnik padł po 3 jazdach (usterka ta sama co u kolegi wyżej, rotor się rozleciał na pół), ale regulator nigdy mi się nie wyłączył z przegrzania.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt wrz 23, 2011 7:20 am 

to wyjaśnia dlaczego się nie wyłączył. wydajność prądowa ogniw NiMh jak się domyślam na nich jeździłeś nie osiągnęła limitu 30A prądu ciągłego. Ja jeździłem an LiFe więc 50A prąd średni w off-road na boisku ze sztuczną trawą nie był jakimś wyczynem.

A przecież po to wkłada się BL by mieć do dyspozycji to >300W i dlatego trzeba zasilać je LiPo bo pady będą powyżej 35A.

Koledze gwoli wyjaśnień grzał się w on-road na asfalcie.

Robert

PostNapisane: Pt wrz 23, 2011 12:24 pm 

Mi sie nawet 60A regulator przegrzewal a przerobilem ich 2szt ;) oczywiscie w onroad ktory jest mniej wymagajacy od off ;)
Te male regle hobbywing to sie maksymalnie do osiemnastek nadaja...

PostNapisane: Pt wrz 23, 2011 8:42 pm 

tttttttttttttttt

Ostatnio edytowano Cz sty 13, 2022 10:39 pm przez Paweł Ch., łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So wrz 24, 2011 8:16 am 

Świat nie kończy się na sklepach w Warszawie. Jeśli limitem jest cena poszukaj używanych konstrukcji. Warto zainwestować w dobra bezszotke po szanowaną jest potem bezobslugowa latami. Dalej mam dwie z trzech zestawów Mamba'Max ktore kupiłem 5 lat temu. Trzeci spalilem bo akumulator miał odwrotnie podłączone kable. Ale silnik żyje. A kupowałem po $150 na ebay'u. W tym samym czasie za podobny zestaw w kraju trzeba było położyć na lądzie 1000zl.
Ale jak to mówią bogatemu wszystko wolno: przeplacac lub kupować dwa razy.

Robert

PostNapisane: So wrz 24, 2011 9:06 am 

ttttttttttttttttt

Ostatnio edytowano Cz sty 13, 2022 10:40 pm przez Paweł Ch., łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N wrz 25, 2011 2:19 pm 

Koledzy, mam jeszcze jedno pytanie. Czy silnik z tego zestawu jest bez sensorowy? Jeśli tak to o co chodzi z tym timingiem w karcie programującej :)?

PostNapisane: Pn wrz 26, 2011 7:27 am 

jest bezsensorowy co nie zmienia faktu, że timing można zmieniać elektronicznie.

Robert

PostNapisane: Wt wrz 27, 2011 11:21 am 

yyyyyyyyyyyyyyy

Ostatnio edytowano Cz sty 13, 2022 10:40 pm przez Paweł Ch., łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt wrz 27, 2011 2:22 pm 

tttttttttttttttttttttttttttt

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona