Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 6:47 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 8:13 am 

Na wstępie chciałem się przywitać ponieważ to mój pierwszy post na tym forum :)
Mam na i mię Piotr i mieszkam w okolicach poznania.
Do tej pory w modelarstwie RC większość czasu poświęcałem helikowi (KDS 450SV) i troszkę na loty FPV szybowcem (EasyGlider PRO).
Zapragnąłem jednak kupić sobie autko. Ma to być autko w skali 1/10 ,Elebtryk BL, off-road raczej 4x4, zasilane pakietem li-pol 3s. a to z tego powodu że tych pakietów ma z 15 szt .
Wszystkie te wymogi spełniają dwa autaka firmy HPI:
BULLET ST FLUX
lub
SAVAGE XS ( ten jeszcze nie jest dostępny ale jeżeli warto to poczekam )
Zastanawiam Się między tymi modelami. (chyba że ktoś ma inne propozycje)
Niestety nie mam w pobliżu nikogo kto by pomógł mi w wyborze, mniej chodzi o sprawy techniczne bardziej o zachowanie obu modeli w czasie jazdy( różnice między nimi ), jak to wygląda w praktyce :wink:
Dużo też słyszałem o złej jakości bullet-a ale czy to będzie przeszkadzało komuś takiemu jak Ja , nie mam zamiaru brać udziału w zawodach autko ma służyć do celów rekreacyjnych, gdy niema pogody na fikanie helikiem i zabicie czasu zimą ( autkiem też ma ochotę śmigać moja druga lepsza połowa) :mrgreen:

I ostatnie pytanie na temat sklepu Towerhobby
Czy w tym sklepie wiedza jak wysyłać paczki do polski czy trzeba im coś o tym wspominać ? ( UC )

Bullet ST, Sidewinder Sv2 + Neu-Castle 4600kv Motor

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 10:16 am 

qugar_ napisał(a):
Dużo też słyszałem o złej jakości bullet-a ale czy to będzie przeszkadzało komuś takiemu jak Ja , nie mam zamiaru brać udziału w zawodach autko ma służyć do celów rekreacyjnych

Te negatywne opinie przewaznie pochodzą od osób, które uzywają bulleta w taki sposób, jaki Ty zamierzasz
qugar_ napisał(a):
Czy w tym sklepie wiedza jak wysyłać paczki do polski czy trzeba im coś o tym wspominać ? ( UC )

poczytaj regulamin sklepu, przeważnie sklepy podaja tam informajcję na ten temat. Większośc sklepu nie wyraża zgody, na zaniżanie wartości przesyłki, ani też o oznaczenie jako "gift"

PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 10:23 am 

Jak sam zauważyłeś, Savage XS jeszcze nie trafił na nasz rynek więc nie wiadomo czy warto...
Na twoim miejscu przyjrzałbym się ofercie innych producentów, np Traxxas ma kilka fajnych modeli dla początkujących w skali 1:10 (rustler, slash, stampede)

PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 10:30 am 

vic_firth napisał(a):
qugar_ napisał(a):
Dużo też słyszałem o złej jakości bullet-a ale czy to będzie przeszkadzało komuś takiemu jak Ja , nie mam zamiaru brać udziału w zawodach autko ma służyć do celów rekreacyjnych

Te negatywne opinie przewaznie pochodzą od osób, które uzywają bulleta w taki sposób, jaki Ty zamierzasz

Tzn co do rekreacyjnej jazdy się nie nadaje a do wyczynowej tak ?
Wiesz jestem rozsądnym człowiekiem i wiem że każdy model ma wady i zalety a uderzenie 50km/h w krawężnik skończy się wymianą części , pytam o te opinie bo czytam że ktoś tam woli dwa alu amorki od 4 plastikowych, ja wiem że niektóre "plastikowe"(patrz modele gaui) heliki latają lepiej od tych alu blink blink, ale plastik musi być dobrej jakości.
Na pewno o model będę dbał i będę dokonywał w nim potrzebnych napraw ale narazie nie mam zamiaru go tuningować czy wkładać w niego jakiejś grubszej kasy

PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 11:02 am 

Myślę że vic_firth miał na myśli że do wyczynowej tym bardziej się nie nadaje :)

Skoro czytałeś opinie o tym modelu, to wiesz że główne narzekania są na słabiutki (wręcz żenująco jak na tego producenta) napęd. Rebrandowany chiński regiel 35A oraz silnik klasy 380 to nie jest to co tygryski lubią najbardziej. Poza tym napisałeś że chcesz używać pakietów 3s, a nie jestem przekonany czy ten regulator sobie z nimi poradzi...

PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 12:06 pm 

Co do ezruna 35A to poradzi sobie na 3s, ale silnik już nie. U mnie reg był ledwo ciepły na 3s, ale silnik 13T 3000kv wytrzymał tylko kilka jazd (4 chyba). Ale tak jak wyżej koledzy pisali w tej cenie można znaleźć coś innego. Ja bym poszukał Stampede 4x4, albo coś używanego, zawodniczego.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 2:40 pm 

MasterB napisał(a):
Myślę że vic_firth miał na myśli że do wyczynowej tym bardziej się nie nadaje

qugar_ napisał(a):
Tzn co do rekreacyjnej jazdy się nie nadaje a do wyczynowej tak ?

Nie zupełnie, bardziej chodziło mi to, że nie jest to podwozie zbudowane pod zawody, dlatego znajdziesz opinie jedynie "bashujących" posiadaczy.
Fakt, na krawęzniku połamiesz kazdy model, dlatego tez uważam, że krawęznik nie jest to wyznacznikiem wytrzymałości.
Wojtek Rzepecki postawił na Bulleta, jeśli chodzi o starty w zawodach, jednak nie wiem, czy miał go możliwość solidnie przetestować.
viewtopic.php?f=3&t=57088
Co do plastików, masz w 100% rację.

PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 7:45 pm 
Administrator forum

Co do TH to nie robią żadnych szwindli z wartością. Łatwiej będzie coś wymyślić, jeśli podasz swój budżet. Poza tym, jeśli myślisz o poważniejszym ściganiu to lepiej od razu zainwestować w coś z zacięciem wyścigowym. Można popatrzeć na to co mają w Poznańskim sklepie rcabc.com a trochę mają ciekawych wózków o których w niemieckim "rc-car racing" wypowiadają się bardzo pozytywnie jak chodzi o stosunek cena/jakość. To tyle jeśli chodzi o nowe.

PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 8:05 pm 

Maćku
qugar_ napisał(a):
nie mam zamiaru brać udziału w zawodach autko ma służyć do celów rekreacyjnych
:D
a to prawda, że są inne "dziesiątki" na rynku stworzone głownie pod zawody. Hyper 10TT jest tego doskonałym przykładem :)

PostNapisane: Pt wrz 02, 2011 11:23 pm 

No dobra, więc podsumuję
Bulleta mi odradzacie ze względu na słaby silnik i regiel , czy może coś jeszcze?
- co do tego silnika, to tak trochę nie bardzo jestem w stanie uwierzyć że HPI wsadza silnik do auta ,pisze że wytrzyma jazdę na pakietach 3S i silniki padają po 4 jazdach.
Podzwoniłem po paru sklepach gdzie sprzedają Bullet-a i nie tylko ( modele innych marek też)
i powiedziano mi że nie otrzymywali jakichś nie pochlebnych opinii.
Tylko w jednym sklepie stwierdzono że cytuję "bullet to shit i jak chcę mieć same problemy to mogę go sobie kupić po za tym jest strasznie ciężki bo ma kupę aluminiowych części i dlatego nie bardzo chce jeździć " - Pan chyba pomylił modele.
Co do mojego budżetu to jest 1500 zł mogę go przekroczyć ale wolał bym nie.
Co do firmy ansmann to co sądzicie o tym modelu
terier 2.0 brushles

Ostatnio edytowano Pt sty 06, 2012 10:09 pm przez qugar_, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: So wrz 03, 2011 8:07 am 

Jeżeli szukasz traguska 1/8 to chyba lepiej byłoby kupić castera F8T. W pierwszej wersji wkładali tam bardzo słabe silniczki ale teraz ponoć producent wkłada do nich jakieś "czarne leopardy"? Nie jestem pewien, w każdym bądź razie wkłada tam lepsze silniki które podobno są dobre ale nie wiem jak jest naprawdę ponieważ nie testowałem. Jest jeszcze na forum na sprzedaż jeden caster F8T, z mambą monster i pakietami, podajże kosztował 1450zł.
Pozdrawiam Maciej.

GG: 10157876

PostNapisane: So wrz 03, 2011 8:45 am 

Była też prawie nowa Forza niedawno za 1600 też z mambą.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: So wrz 03, 2011 9:23 am 

Panowie a może złożył bym sobie coś sam ?
w skali 1/10 i zasilane li-pol 3S 4x4
Tylko niestety nie znam się co by było dobre.
Może podrzucili byście parę linków jakichś podwozi i Silników z reglami :roll:
Budżet 1500zł do przekroczenia ale w rozsądnej granicy tak powiedzmy 10% ->15%

PostNapisane: So wrz 03, 2011 9:32 am 

Ten caster co kolega wyżej zaproponował to dobry model z kilkoma częściami zamiennymi, pakietami i chyba ładowarką. Poszukaj go na forum i odezwij się do właściciela po jakieś fotki bo moim zdaniem warto. Sam napęd jest warty ok 800zł czyli podwozie, pakiety i ładowarka wychodzi za 650 zł :)

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: So wrz 03, 2011 11:05 am 

Numer GG do gościa który sprzedaje castera z mambą: 1342677
Myślę ze naprawdę warto bo w modelu jest wymieniony centralny dyferek który jest prawie nówka, a poza tym jest tam combo mamby wiec na pewno nie uda Ci się złożyć takiego podwozia w tej cenie, nawet na używanych częściach.

GG: 10157876

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona