Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 1:27 am

Autor
PostNapisane: N sie 07, 2011 11:22 am 

Witam
Posiadam model HSP/Himoto Rally monster z silnikiem szczotkowym. Silnik szczotkowy uległ uszkodzeniu i zakupiłem do modelu combo EZRUN 35A http://www.rc4max.com/index.php?page=sh ... t&Itemid=1.
Kiedy założę silnik z regulatorem do modelu i zaprogramuję aparaturę razem z regulatorem to silnik przy ruszaniu strasznie szarpie co uniemożliwia zabawę. Dźwięk jaki wydaje model jest podobny do takiego jakby cieły się tryby ale wszystko w modelu jest ok. Gdy model jest w powietrzu i nie dotyka kołami ziemi to silnik mniej szarpie i rusza a na ziemi szarpie bardziej poczym również rusza. Na silniku złożona jest zębatka atakująca 21 zębów a odbiór to 64 zęby. Pakiet jaki stosuję to Li-po Turnigy 2S 5000mah (pakiet jest napewno sprawny).
W czym mogę mieć problem? Może żle zaprogramowałem regulator za pomocą karty? Czy zmiana ataku może w czymś pomóc? Jak powinienem zaprogramować timing dla tego silnika i ataku i jak jego zmiana wpływa na silnik?
Proszę o pomoc co może być uszkodzone.
Pozdrawiam
Piotrek

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N sie 07, 2011 7:20 pm 

Problem który Cię dotyczy to cogging:) W każdym silniku bez szczotkowym bez sensorowym występuje taki efekt :) Nie ma się czym denerwować wciskaj spust do dechy i po sprawie:)

PostNapisane: N sie 07, 2011 8:48 pm 

Ja mam inne silniki do samolotów i taki efekt w ogóle nie występuję. Zabawa czymś takim jest dla mnie marna i pozbawiona sensu. Muszę oddać chyba do sklepu ten zestaw, żeby zwrócili mi kasę. Jaki inne combo sensorowe polecacie do tego modelu? Ja przeglądając internet znalazłem combo Nosrama z silnikem Dragon http://modele.sklep.pl/product_info.php ... ts_id=9505. Co sądzicie o tym zestawie? Czy jest on dobry i nie zawodny i czy na nim nie będzie efektu szarpania. Ja spotkałem się w sklepie z opinnią iż dragony to bardzo kiepskie silniki, które się bardzo często paliły. Czy to prawda??

PostNapisane: Pn sie 08, 2011 7:35 am 

Prawda te nosramy są bardzo kiepskie. A co do ezruna to miałem taki zestaw i chodził płynnie. Więc może trafiłeś wadliwy. Jeśli masz możliwość to wsadź mniejszy atak np. 17-18T, jeśli będzie szarpać to oddaj zestaw.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pn sie 08, 2011 8:32 am 

Oglądałem filmy na youtube jak wygląda cogging w takich modelach http://www.youtube.com/watch?v=FerwRVkWw2g. U mnie w takim ezrunie jest on 10 razy silniejszy niż na tym filmie więc coś jest nie tak z zestawem. Jeżeli te nosramy są kiepskie to jaki inny zestaw sensorowy polecacie do 400zł?

PostNapisane: Pn sie 08, 2011 8:43 am 

Ja bym polecił Sidewindera combo 4600 lub 5700kv.
Z tym że to jest bezsensorowy.
Dlaczego koniecznie chcesz mieć sensorowy zestaw?

PostNapisane: Pn sie 08, 2011 8:54 am 

Ja miałem takie objawy (mocne szarpanie) gdy silnik nie współgrał z regulatorem (reg 60A z HK i silnik Team Orion 14T), ale jak Ty masz gotowy zestaw to powinno śmigać.
Ale jak chcesz zestaw do 400zł to ten sidewinder 4600kv będzie najlepszym wyborem. Mimo, że nie jest sensorowy to pracuje bardzo płynnie.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pn sie 08, 2011 9:59 pm 

Znalazłem dzisiaj w internecie taki zestaw
http://allegro.pl/1-10-off-on-road-just ... 54030.html.
Co sądzicie o tym zestawie czy jest on dobrym wyborem. Czy nie było problemów z tymi silnikami? Jakie kv lepiej wybrać do tego modelu 3300 czy 2500.

PostNapisane: Pn sie 08, 2011 10:07 pm 

Sensory, otwarta puszka do offroadu? Chyba że jeździsz gdzieś na hali?

PostNapisane: Wt sie 09, 2011 10:01 am 

Puszki nie można zasłonić jakąś siatką?? Lub czymś podobnym?? Można założyć radiatory i te dziury nimi zasłonić.

PostNapisane: Wt sie 09, 2011 11:16 am 

Witam.
Uważam, że cogging zwiększa się razem z obciążeniem, czyli również za dużym akatiem. Ten silnik, to 360 w dużej obudowie i należy zapewnić mu wysokie przełożenie i małe opory. Myślę, że mały atak zmniejszy problem, bo rozwiązać się go do końca nie da. Mam 2 zestawy z możliwością założenia kabla, ale śmigam bez niego, bo szarpnięcie odczuwa się tylko raz przy starcie, a przy dobrym set-upie jazda na wyższych obrotach jest równie gładka jak w przypadku sensora. Jeśli masz możliwość zakupu lepszego zestawu polecam coś z Xeruna np. regiel 60A i silnk 8.5t. U mnie podobny zestaw świetnie się sprawdza, tyle, że regiel pracuje z silnikiem 5.5t nie łapiąc temperatury. Żadnego szarpnięcia nie można odczuć. Do HSP wystarczy słabszy silnik mimo wszystko modele te zaczynają się sypać z zestawami bezszczotkowymi. Polecam od razu zaopatrzyć się w zapasową zębatkę atak/odbiór w dyfrze, dokładnie wyregulować luz podkładkami i pilnować odległości między atakiem i odbiorem na silniku.
Pozdrawiam

PostNapisane: Wt sie 09, 2011 12:05 pm 

Mój model jak jego rozbierałem dyfry ma metalowe. Wszystkie zębatki wyglądają dość porządnie. Czy one też się niszczą? Tylko odbiór przy silniku jest plastikowy.

PostNapisane: Wt sie 09, 2011 2:09 pm 

Nie chodzi tutaj o materiał, bo odbiór faktycznie jest z metalu, ale o pasowanie i to, że zębatki są odlewami. Jeśli dobrze ustawisz odległość między atakiem a odbiorem, to na silniku 8.5t model trochę by pośmigał, ale watro jest mieć zwłaszcza odbiór w zapasie. Nie wiem po jakim terenie jeździsz, ale jeśli po jakimś piachu, to warto zrobić też osłonę na odbiór przy silniku, ponieważ często wpadają tam ziarenka piasku znacznie skracająz żywotność. Jeśli miał byś jeszcze jakieś pytania, to zpraszam na PM. Kolega ma w tym modelu silnik 4.5t i chyba nie muszę tłumaczyć czemu na temat przeniesienia napędu wiemy już wszystko :D