Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 01, 2026 11:58 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt cze 10, 2011 2:57 pm 

EPA to ograniczenie mocy, a ESC to regulator obrotów.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt cze 10, 2011 3:18 pm 

ESC (elektronic speed controller) to nic innego, jak regulator obrotów (prędkości). Czyli generalnie serce modelu.
EPA (tu nie znam oficjalnego tłumaczenia, ale pasuje mi do tego End Point Adjust) czyli tak, jak wspominał kolega wcześniej, ustawienie wychyleń serwa (na serwie lepiej to zrozumieć)
Jeśli masz ustawione na 100%, to powiedzmy, Twoje serwo porusza sie w zakresie 180st (90st prawo/lewo). Jesli sciagniesz do 80%, to zakres działania zmniejszy się do ok 140st itd.
Więc jeśli ustawisz dziecku gaz na 10%, to nawet przy całym wcisnietym spuście, regulator wygeneruje te kilka procent obrotów/prędkości.
Warto zwrócić uwagę na ustwienie EPA w przypadku serwa skretu. Dopilnuj, żeby zakres działania serwa kończył sie tam gdzie przestaje pracować układ kierowniczy. W innym przypadku serwo będzie nam ciągnąc juz zblokowany układ, przez co szybko może sie spalić. Może też byc odwrotnie, że zakres działania serwa będzie za bardzo przyciety, przez co nie osiagniemy pełnego skretu.

PostNapisane: Pt cze 10, 2011 3:35 pm 

http://www.lrp.cc/en/products/rc-cars/1 ... z/details/

W opisie jest "The transmitter has steering rate and end point adjustment too. The throttle end point adjustments could be used to slow the Blast BX down for young kids, getting them used to the speed of the buggy progressively.: a regultor prędkości jest taki sam jak w wersji MT czyli A2-RX Sport II czyli będzie można zdławić synowi model :twisted:

PostNapisane: Pt cze 10, 2011 3:43 pm 

vic_firth napisał(a):
Może też byc odwrotnie, że zakres działania serwa będzie za bardzo przyciety, przez co nie osiagniemy pełnego skretu.

To i tak bezpieczniejsza opcja w sumie.

PostNapisane: Pt cze 10, 2011 5:39 pm 

Jeszcze potrzebowałbym kilka wskazówek odnośnie ładowania tych ogniw które zakupiłem. Ładowarka wydaje się być w miarę dobra ale pewnie też ustawień sporo. Jakim prądem je ładować i jak formatować za pierwszym razem?

PostNapisane: So cze 11, 2011 12:53 am 

Słownik RC. Akurat wymienionych przec Ciebie skrótów tam nie ma, ale już zostało wyjaśnione.
Te Nosramy zapewne możesz ładować prądem 1C czyli w przypadku tych pakietów będzie to 4A. Z takim natężeniem naładujesz pakiet w około 1h, lecz pakiety zaleca się ładować tak, że im niższy prąd tym lepiej. Jeśli Ci się bardzo nie śpieszy to radziłbym Ci ładować prądem do 1-2A, dla "zdrowia" Twoich pakietów.

PS. Napisz czasem jak Ci się sprawuje model, czy wystąpiły jakieś awarie, itp.itd.
Pozdro.

-FS GT3B
-Li-Pol Turnigy 5200mAh & 5000mAh

http://www.youtube.com/watch?v=caxzNxg8qvE

PostNapisane: So cze 11, 2011 4:35 am 

Mam nadzieję że o awariach będę rzadko się rozpisywać :lol:

PostNapisane: Pt cze 17, 2011 12:00 pm 

Autko pierwsza klasa, syn śmiga z wielką radością i regulacja mocy jest chyba od 10~100%. Trochę mnie martwi że silnik się mocno nagrzewa, może trzeba mu jakiś radiator zainstalować?
O co w ogóle chodzi z klasami silników, ten co mam to klasa 540 23T 20.500 RPM, co oznacza parametr 23T ? Na otwory wentylacyjne silnika nałożyłem na razie kawałek rajstopy żony :mrgreen: żeby
syf nie wpadał do środka bo raz wpadł mały kamyczek i już myślałem że silnik się zjarał, nie szło obrócić kołami.

PostNapisane: Pt cze 17, 2011 12:15 pm 

Klasa to inaczej wielkość silników. 23T to ilość zwojów, im mniej tym silnik ma więcej obrotów ale mniejszy moment obrotowy, a im więcej tym silnik wolniejszy ale z większym momentem. A co do grzania się to warto zamontować chociaż radiator, a najlepiej razem z wiatrakiem.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt cze 17, 2011 12:20 pm 

23T - silnik 23 zwojowy. Im mniej tym silniejszy, im więcej tym większy moment. Silniki tanie. Pomysł z osłonięciem fajny, ale otwory są jeszcze na przodzie. Silnik pobiera powietrze przodem a na wysokości szczotek wyrzuca (jak ma łopatki do chłodzenia, 23T chyba jeszcze ma). Jak się spali kup 27T będzie wolniejszy ale dużo wytrzymalszy. Radiatory do 540 są b. popularne i aż dziw, że nie masz. Często dodaje się wiatraczek. Kamyczki zabijają te silniki... Uważaj jak będziesz jeździł po żużlu czy innej szlace, okazało się, że były w niej drobiny żelaza i 2 silniki do śmieci...

Bart

Znowu się okazało, że nie kłamię :D

PostNapisane: So cze 18, 2011 8:25 pm 

Wielkie dzięki za info. Model sprawuje się wyśmienicie. W sumie jeden pakiet 4000mAh wystarczy synowi na jedno wyjście. Jeździ na większych obszarach na max mocy. Dzisiaj fajnie skakał przez martwego policjanta. Martwi mnie tylko temp silnika, dobrze wiedzieć że są niedrogie.

PostNapisane: So cze 25, 2011 1:16 pm 

Wytłumaczcie mi proszę o co chodzi w regulacji sprzęgła, mam takie http://www.lrp.cc/en/products/rc-cars/1 ... 0/details/
Zauważyłem że zębatki na sprzęgle i silniku już są trochę zjechane.
http://imageshack.us/photo/my-images/42/dsc09091p.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/197/dsc09090y.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/801/dsc09089k.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/16/dsc09088w.jpg/
Może coś jest źle ustawione?

PostNapisane: So cze 25, 2011 1:28 pm 

Uszkodzenia jakie masz nie mają nic wspólnego ze sprzęgłem. Po prostu dostaje się piasek na zębatki i on robi takie "wzorki". Potrafi zniszczyć zębatki. Ja radziłem sobie wydłubując malutkim śrubokrętem. Poszukaj, może istnieje coś takiego jak osłona na zębatki do Twojego modeli.
Rozwiązaniem może być również wyklejenie "bandy" wokół podwozia lub wewnętrzna obudowa (innerbody)

Sprzęgło w Twoim modelu ma za zadanie ochronę napędu podczas skoków. Podczas przeciążenia następuje poślizg zębatki. Ustawienie powinno być w instrukcji (dokręcić do oporu i poluzować o odp. fragment obrotu)

Tak czy inaczej sprawdzaj wzajemne ustawienie ataku i odbioru. Kup klej do śrub (niebieski, czerwony za mocny) i podczas regulacji klej śrubki. Możesz posmarować również silnik na styku z łożem.

Zębatka odbiorcza jest specjalnie najsłabszym ogniwem napędu. Ma się uszkodzić zabezpieczając pozostałe elementy.

Bart

PS - rajstopki super.

PostNapisane: So cze 25, 2011 1:32 pm 

Dzięki za wskazówki, niestety nie mam takiej instrukcji, która obejmowałaby zaawansowane ustawienia.

PostNapisane: So cze 25, 2011 4:39 pm 

Ustawienia sprzęgła - dokręciłbym na max i poluzował około jednego obrotu. Ale zacząłbym to regulować dopiero po przerobieniu na BL. Teraz fabryka. Ewentualnie, jak rozbierzesz sprzęgło sprawdź ustawienia abyś mógł odtworzyć. Za słabo - spalisz sprzęgło, za mocno - coś może strzelić.

Ustawienia zębatek:
Bierzesz cienki papier i wkręcasz w zębatki (nawet gazetowy, masz drobne zębatki, a nie jak w savage). Dosuwasz na max i skręcasz. Po wyciągnięciu papieru powinno się lekko obracać, ale prawie bez luzu.
Papier powinien dać się wkręcić w zębatki. Powinien wyjść pomarszczony ale nie porwany. Poluzowane zębatki bardzo szybko się niszczą. Trzeba to kontrolować.

Bart

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona