Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 5:16 am

Autor
PostNapisane: Pn maja 09, 2011 8:39 am 

Szanowni koledzy.

Zawody uważam za ciekawe, lecz nie mozna nie wytknąć kilku mniejszych i wiekszych problemów które się pojawiły na zawodach.

Pierwsza sprawa mniej poważna to kwestia budowy toru. Tor był bardzo nieprzewidywalny i posiadał jeden ogromny skok który niszczył modele.

Uważam iż nie powinno sie budowac toru na którym zawodnicy bardzo licznie maja awarię z powodu przesadnego poziomu trudnosci toru ( zbyt duze i wysokie skoki, i zle wyprofilowane skoki).

Druga sprawa , poważna nad którą powinnismy sie wszyscy zastanowic to zdarzenie które miało miejsce w połfinale klasy ic-8 Buggy.
Mianowicie jeden zawodnik skrócił przynajmniej 4 razy tor po swoim błędzie. Z tego dwa razy omijając znaczną czesc przeszkód i dwa razy powodując kolizje.

Nie został za to ukarany, ponieważ nie było sędziego który by obserwował wyścig.

Uważam ,że takie sytuację nie mogą się pojawiać na zawodach.

Nie dopuszczalne jest by komisja sędziowska pozwalała na tak znaczące łamanie przepisów i ducha sportowej rywalizacji. Apeluje o to byśmy nie godzili się na przeprowadzanie zawodów bez sędziego torowego.

Zawodnikowi, który pozwolił sobie na opisane zachowanie pragnę powiedzieć iż bardzo mnie zasmuca ,że w taki sposób rywalizuje ze swoim "kolegą". Postępując w ten sposob najzwyczajniej mnie oszukujesz i kpisz Sobie z mojej bezradnosci.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn maja 09, 2011 10:09 am 

Słowa Piotra są dowodem na to co funkcjonuje wszędzie ,tylko nie u Nas.Nasi sędziowie mają Klasy.W przepisach postawione wymagania co do obsady zawodów klasowymi sędziami.Natomiast brak pieniędzy ,powoduje w związku z tym łamanie podstawowych przepisów zapisanych.
A powinno być tak,że organizator zapewnia przeszkolone osoby do obsługi komputera czy doświadczone ,do obserwacji toru. W Gdańsku jest wielu doświadczonych zawodników którzy taką rolę by spełnili.A kwity z klasami sędziowskimi powinny zawisnąć na gwoździku w wygódce,no albo w sali martyrologii LOK.
PS.Każdy Klub powinien posiadać osobę lub osoby do sędziowania.Związek może podesłać sędziego obserwatora jako Komisarza ,który będzie opiniował przebieg zawodów.Modelarze powinni sami za siebie odpowiadać.

PostNapisane: Pn maja 09, 2011 10:25 am 

Zgadzam się co do zapewnienia takich osób przez kluby. Jednak modelarze tez chcą u siebie startować i wtedy pojawia się problem może wsparcie zawodników offroadu na onroad i odwrotnie. Mimo to zawody bardzo udane. Bynajmniej JA MIAŁEM UDANE. Hopki killery ale lubie takie średnio mi idzie ściganie to chociaż polatałem :) . Największy pechowiec Dorian mam nadzieje że wraca do zdrowia i się niebawem zobaczymy. Finały jak zwykle nieprzewidywalne i z niespodziankami duzo awarii zarówno w buggy jak i trugy. Elektryki bardzo fajnie, ta klasa mi osobiscie bardzo sie podoba.
DO ZOBACZENIA W WARSZAWIE. Kto ma ochotę objechać tor w ten weekend pierwsza eliminacja Mistrzostw Białołęki u Wróblika więc będzie można się poscigać mamy AMB.

PostNapisane: Pn maja 09, 2011 11:56 am 

Łukasz Jedlinski napisał(a):
Zgadzam się co do zapewnienia takich osób przez kluby. Jednak modelarze tez chcą u siebie startować i wtedy pojawia się problem może wsparcie zawodników offroadu na onroad i odwrotnie....

Dokładnie o to chodzi.Są też byli zawodnicy .Można też kogoś chętnego przysposobić.Ważne żeby taka osoba była z klasą ale własną nie z tą nadaną. :)

PostNapisane: Pn maja 09, 2011 2:57 pm 

Dla mnie zawody udane,sprawnie przeprowadzone i jak zwykle w miłej atmosferze.Tor fajny tylko gdyby nie ta ostatnia hopa.

Plusy :

- punktualność
- nagrody(puchary dla pierwszej 10 oraz losowanie modelu i dremeli)
- miła atmosfera
- dobra pogoda
- dobrze przygotowany tor

Minusy :
- Ostatnia hopa przed prostą
- brak treningu kontrolnego który miał być (przez co nie zdążyłem na pierwszym bieg)
- mała liczba osób jak na pierwszym EMP porównując do ubiegłego roku(około 40 osób, w tym tylko 22)

Pozdrawiam
Kuba

P.S. ma ktoś zdjęcia?

EDIT : nie wiem do kogo to pytanie kierować ale wyniki z Gdańska coś nie działają http://rc-sport.pl/?q=wyniki

PostNapisane: Wt maja 10, 2011 7:14 am 

Jakub Kusiewicz napisał(a):

P.S. ma ktoś zdjęcia?

Witam,
jak zawsze zdjęcia z zawodów na których jesteśmy:
http://picasaweb.google.pl/rc.matek/

Jednocześnie chciałbym podziękować Donatowi za fajne fotki i bieganie z aparatem ;)

Zdjęcia z zawodów

PostNapisane: Śr maja 11, 2011 2:23 pm 

Ja niestety się nie wypowiem na temat zawodów bo za bardzo w nich nie uczestniczyłem :D Ale chciałem wszystkim podziękować za te wszystkie maile i inne miłe niespodzianki jakie mnie spotkały podczas pobytu w szpitalu oraz za przekazanie nagrody losowej :)

DZIĘKI!

PostNapisane: Cz maja 12, 2011 8:10 pm 

Nie będę po raz kolejny pisał, że dla mnie zawody były pechowe, bo to stały punkt programu...

Jeśli chodzi o same zawody:

+ bardzo podobał mi się tor aczkolwiek jest kilka elementów do dopracowania - głównie hopa w "lewym górnym" rogu toru oraz największa hopa, sam nie skakałem ale widziałem jak czołowi zawodnicy latali jak szmaty - po prostu czoło powinno być lepiej wyprofilowane. Poza tym tor naprawdę bardzo ciekawy i wymagający. Bardzo ciekawa rytmiczna sekcja hopek.

- słabe nagłośnienie, w eliminacjach nie słyszałem co się dzieje, być może później ten problem został rozwiązany

- nie wiem czy to ja się przyzwyczaiłem do takich luksusów ale na każdej imprezie na jakiej dotychczas byłem był ogólnodostępny kompresor oraz możliwość zjedzenia czegoś między biegami (jeśli mnie pamięć nie myli to w Dywitach nawet była darmowa kiełbasa dla każdego uczestnika zawodów). Mam świadomość, że zawody organizujecie właściwie z własnej kieszeni więc nie oczekuję w zamian za 40zł opłaty fajerwerków, ale przy ograniczonych możliwościach logistycznych niektórych zawodników (patrz ja :D) fajnie byłoby mieć coś do zjedzenia pod ręką nawet odpłatnie.

Jacek, dziękuję za aparat! Dzięki Tobie miałem zajęcie na te ponad półtora dnia ;) Przyznam, że wolałbym się pościgać, ale przy zaistniałych okolicznościach robienie zdjęć było najlepszą alternatywą. :)
Przepraszam, że nie ma prawie nic z truggy, ale serwisowałem kolegę.

Pozdrawiam,
Donat

PostNapisane: So maja 14, 2011 3:45 pm 

Witam, zawody uważam za udane w moim przypadku. Co do tej ostatniej hopki to trochę profil był nie za bardzo a właściwie jego brak. Skakałem na początku elektrykiem ale po 4 lądowaniach na płasko silnik mi się odsunął od ataku. Tor trudny, techniczny lecz mi się bardzo fajnie jeździło. Nagłośnienie miało parę razy usterkę i to chyba na tyle.

Pozdrawiam Bartosz Piasecki i do zobaczenia u Wróbla

PostNapisane: Pn maja 23, 2011 8:24 pm 

Hej znalazlem chwile czasu i chec napisania na tej stronie.
Krótka ocena z mojej strony.

Plusy:
1. Dobra pogoda (bez deszczu)
2. Bardzo dobra organizacja zawodów chce tu podziekowac mojemu tacie, Andrzejowi Trella i chlopakom z rc3miasto ktorzy pomogli przy torze.
3. Tor przygotowany możliwie najlepiej jak się dało, poza hopka na ktora wszyscy narzekali ;] ale ja sobie z nia poradzilem i latalem ladnie ;]
4. Zapewniony dostęp do 220V.
5. ToiToie x2
6. lekkie korekty toru ( nie bede robil toru dla onroadow ;] )
7. kilka osob mowilo ze slabe naglosnienie, (ja wszystko slyszalem, ale na finalach sprobuje cos zaradzic zeby bylo jeszcze lepiej )

Eliminacje bez opoznien, zgdonie z rozpiska czasowa.
Wedlug mnie zawody bardzo udane przynajmniej dla mnie i jak dla mnie tor przygotowany perfekt( wiadomo ze tak powiem bo moj :D, ale ja nie lubie prostych nudnych torow, lubie takie nad ktorymi trzeba sie zastanowic jak jechac i gdzie sie na hopkach wybijac ;]

Minusy:
1. Nie pilnowanie serwisu przez zawodników
2. puszczanie biegów dla jednego modelu, no ale nie bylo az tak zle, a za to Lukasz mogl sobie pojezdzic i ja jego modelem :D :P

Pozdrawiam i zapraszam do nas na Final Mistrzostw Polski ;]

setup na sand http://imageshack.us/photo/my-images/641/img0026wx.jpg/