Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 10:37 am

Autor
PostNapisane: Wt kwi 26, 2011 7:50 pm 

Witam wszystkich,
jak większość tu osób mam pytanie - szukam ciekawo modelu buggy/truggy koniecznie zestaw KIT. Pojęcia nie mam o modelarstwie ale mam nadzieję że sobie poradzimy ze złożeniem (wersji 'samoróbka' chyba nie można złożyć z bazy dostępnych elementów? wszystko może być do jednego modelu, nie chodzi mi o taką składankę mix pojazdów) Model będzie tylko zabawką po części dla dziecka ;) a tatuś z chęcią się pobawi nim...

Miło by było aby model miał jak najwięcej metalowych części (zawieszenie itd) tak aby nie połamał się po pierwszym drobnym wypadku (pomijam jakieś extremy...). Cena myślę że do około 2400 można wydać na to.

Nie znam się na tym, która firma lepsza ale podobał mi się model savage x ss (tyle z tego co widzę na obrazku to połowa części jest plastikowa).
Fajne są modele Baja - tylko czemu cena taka zabójcza? Czym się różnią od innych?

PS. Jeżeli znacie dobry sklep w DE lub UK chyba można tam taniej nabyć..

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt kwi 26, 2011 8:11 pm 

Cześć.
Odpowiedz na pytania poniżej to będzie nam jaśniej doradzić.
1. model ma być napędzany silnikiem elektrycznym czy spalinowym ?
2. w jakim terenie chcesz jeździć (doradzimy co będzie lepsze: truggy czy buggy)
Kilka informacji do twojej wypowiedzi.
1. modele w wersji kit nie posiadają potrzebnej elektroniki oraz silników
2. duża ilość aluminium nie jest dobra. Jak w coś walniesz z alu zawieszeniem co wyrwiesz pół autka, a z plastikowym pęknie wahacz lub jeszcze inna część (plastiki są duużo tańsze :) )
3. model baja jest drogi ponieważ: napędzany jest mieszanką paliwa ze stacji benzynowej i oleju, jest ogromny (ma ponad 80cm dł. i waży ok. 10kg) i najważniejsze: autko praktycznie bezobsługowe
4. kupując za granicą można trochę zaoszczędzić :wink:

PostNapisane: Śr kwi 27, 2011 6:10 am 

Więc tak:

Cytuj:
1. model ma być napędzany silnikiem elektrycznym czy spalinowym ?

Pisałem w temacie, ale podam, że szukam czegoś spalinowego :)

Cytuj:
2. w jakim terenie chcesz jeździć (doradzimy co będzie lepsze: truggy czy buggy)

Teren to własne podwórko (ziemia, piasek trawa...), może jakiś większy parking (asfalt)

Cytuj:
Kilka informacji do twojej wypowiedzi.
1. modele w wersji kit nie posiadają potrzebnej elektroniki oraz silników

Jeżeli 'laik' poradzi sobie ze złożeniem pojazdu + elektronika, silnik itd - nie ma problemu. Będzie nas cieszyło jak uda się nam poskładać samemu od zera pojazd. I tu mam pytanie - czy silnik, i elektronika jest jakoś ujednolicona (czy można kupić 'dowolny' silnik przeznaczony do buggy czy truggy i wielkością będzie pasował)?

Cytuj:
2. duża ilość aluminium nie jest dobra. Jak w coś walniesz z alu zawieszeniem co wyrwiesz pół autka, a z plastikowym pęknie wahacz lub jeszcze inna część (plastiki są duużo tańsze)

No w sumie masz rację. Z tego co widziałem w sklepach modelarskich do np modelu Savage można chyba dużo elementów sobie dokupić.

Kod:
3. model baja jest drogi ponieważ: napędzany jest mieszanką paliwa ze stacji benzynowej i oleju, jest ogromny (ma ponad 80cm dł. i waży ok. 10kg) i najważniejsze: autko praktycznie bezobsługowe

No to już wszytko jasne :) Czy taki silnik spalinowy można zamontować do przeciętnego modelu zamiast nitro?

Kod:
4. kupując za granicą można trochę zaoszczędzić

Oczywiście - kupowałem tak elektronikę.

PostNapisane: Śr kwi 27, 2011 1:52 pm 

Z tego co napisałeś to najlepszym wyborem będzie truggy w skali 1:8. Modele które królują w tej klasie to: ofna jammin x2, xray xt8, mugen mbx-6t, team associated rc8t, team losi 8ight, kyosho st-rr . W Polsce te modele są szaleńczo drogie, więc polecam kupić z USA. Powinno wynieść ok 1700zł. Każde z tych modeli jest prawie idealne, prawie ponieważ każdy ma jakieś wady np. cena :) . Co do silników to można montować od 21 (3.5cm) do 28 (4.6cm) polecam sh 4.6 6p (bardzo mocny i nie drogi). Do modeli nitro nie zakłada się silników od petroli. Serwa takich firm jak hitec, multiplex, sanwa, associated itp. Na skręt min. 12kg, szybkość ok 0.15sek, a na gaz o mocy ok 7-8kg i jak najszybsze :) . Dobrą apkę możesz kupić za 350zł, przykładem tego jest spektrum dx3e. Jeśli się postarasz to będziesz miał zawodniczy sprzęt do jazdy pod domem jak i na zawody za 2500zł. Nie liczę oczywiście takich rzeczy jak grzałka, paliwo i reszty bubli.

PostNapisane: Cz kwi 28, 2011 6:17 am 

Dzięki wielkie za wskazówki, zapoznam się z tymi modelami i podziałamy dalej w tej kwestii.

PostNapisane: Cz kwi 28, 2011 12:26 pm 

Jeśli jeszcze mogę wtrącić, to w Waszym przypadku (Twoim i syna) ważny jest łatwy dostęp do części w Polsce i ich cenę.
Żeby później nie było tak, że coś się złamie i trzeba będzie czekać na paczkę z USA.
OFNA pod tym względem zostaje daleko w tyle - części u nas nie ma :)

Do reszty wymienionych przez kolegę są, zorientuj się tylko, jakie są ich ceny.
Dla ułatwienia:
http://www.rcmodelsport.pl - Kyosho, Mugen
http://www.modele.sklep.pl - Associated
http://www.scorpio-polska.pl - Team Losi
www.hpi.pl - HB, HPI
www.sklep.rcracing.pl - Xray

Ze stron producentów pobierasz instrukcje i po numerach katalogowych patrzysz co jest, czego nie ma. Myślę, że z adresami tych stron sobie już poradzisz ;)

I taka uwaga - często w wypadku modeli zawodniczych stosowane jest łoże silnika pod silniki odpalane ze starter boxa. Nie można wtedy zamontować silnika z szarpanką czy roto. Warto zwrócić na to uwagę przy wyborze silnika (oczywiście lepiej wziąć silnik pod starter i starter, ale to już zależy od funduszy).

Pozdrawiam.

PostNapisane: Śr maja 04, 2011 1:37 pm 

Dzięki za informacje. A mam jeszcze takie pytanie. Czy któraś z tych wymienionych firm oferuje pełną opcję części, z których można złożyć model tak jak by kupiony jako KIT? Chodzi mi o coś takiego, że wybieram sobie np model X i kompletuje sobie sukcesywnie jego części? rama, zawieszenie, elektronika itd?

PostNapisane: Śr maja 04, 2011 3:28 pm 

Wszystkie z tych modeli możesz złożyć w ten sposób. Moim zdaniem nie ma to sensu, części będą takie same, a koszt całego modelu wyniesie sporo więcej. Pamiętaj jednak, że z częściami do nie których modeli np. jammin możesz mieć kłopot, ponieważ nie ma sklepów z modelem i elementami do niego w Polsce (jeżeli znacie to proszę o podanie ponieważ sam jestem zainteresowany :) ). Ja polecałbym Twoją pierwszą myśl, czyli kupienie modelu KIT.