Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 8:46 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz lut 17, 2011 7:42 pm 

Jak usprawniliscie swoje maszyny Himoto Nascada i inne 1:10 ?

Moj jest po wielu modyfikacjach ale moze cos wpadnie ciekawego :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz mar 17, 2011 5:43 pm 

Ja w swoim xstr dorobiłem na boki kratki żeby nie wpadały jakieś większe kamyki itp
[IMG=http://img715.imageshack.us/img715/5664/obraz060na.th.jpg][/IMG]

[IMG=http://img225.imageshack.us/img225/9182/obraz061p.th.jpg][/IMG]

[IMG=http://img405.imageshack.us/img405/268/obraz062or.th.jpg][/IMG]

Uploaded with ImageShack.us

tylko nadal mam problem z wpadaniem co jakiś czas małych kamyczków między zębatkę atakującą i odbierającą.
A ty co zrobiłeś może skorzystam.

PostNapisane: Pt mar 25, 2011 12:36 am 

Miło obejrzec zdjecia jakiejś maszyny, jednak polecam ci tą siatke na tasme dwustronnie klejącą przymocowac do boków, bo podwozie na dole powinno byc slizgie. Ile mają srednicy twoje koła? Niedlugo zaprezentuje co ja porobiłem u siebie. Co do twojego problemu z kamyczkami ja zrobiłem to tak ze na dole w tej komorze gdzie pracują zabatki atakujaca i odbierająca wywiercilem dwa male otwory w miejscach wytypowanych przez siebie, sfaskowane u góry i pod lekkim kątem aby niemoglo cos do nich wpasc gdy samochód jedzie do przodu, natomiast u góry tej komory mam kolejny otwór, dokładnie nad zebatką atakującą a do niego zbudowałem wlot powietrza -taka budka ktora ma z przodu kratke z tkaniny. Zarazem w tej komorze silnik ma też wlot powietrza..

PostNapisane: Pt mar 25, 2011 1:07 am 

esaem napisał(a):
Miło obejrzec zdjecia jakiejś maszyny, jednak polecam ci tą siatke na tasme dwustronnie klejącą przymocowac do boków, bo podwozie na dole powinno byc slizgie. Ile mają srednicy twoje koła? Niedlugo zaprezentuje co ja porobiłem u siebie. Co do twojego problemu z kamyczkami ja zrobiłem to tak ze na dole w tej komorze gdzie pracują zabatki atakujaca i odbierająca wywiercilem dwa male otwory w miejscach wytypowanych przez siebie, sfaskowane u góry i pod lekkim kątem aby niemoglo cos do nich wpasc gdy samochód jedzie do przodu, natomiast u góry tej komory mam kolejny otwór, dokładnie nad zebatką atakującą a do niego zbudowałem wlot powietrza -taka budka ktora ma z przodu kratke z tkaniny. Zarazem w tej komorze silnik ma też wlot powietrza..

Z tą siatką się mylisz już tak próbowałem i odpada jak się wjedzie w piach.
Koła mają średnice 85-87 mm nie mam jak dokładniej zmierzyć.

PostNapisane: So mar 26, 2011 3:27 pm 

Daje zdjecia swojego 1:10. To co zrobiłem, to np. przeswit na około półtorej glebokosci pudelka zapałek, chłodzenie do regulatora, wlot powietrza do silnika z filtrem - zrobiony tak na szybko gdyz okazało sie ze nie mam juz fajnej krateczki od firanki i ta jest raczej przygesta, widac 2.4GHz, kryje sie tam Turnigy nano-tech 2650mah 3S 25~50C, na boku jest złącze odlaczajace zasilanie -nie musze sciagac obudowy, pułka, no i kilka rzeczy zostało: swiatla, dopalacz, obudowa, syrena i jeszcze te wieksze koła z tyłu.. są do twoich kół ładne chromowe felgi?
http://iv.pl/images/70982399249292288960.jpg
http://iv.pl/images/52392684930660567092.jpg

PostNapisane: So mar 26, 2011 8:38 pm 

Nie bardzo rozumiem co ty w tym modelu zrobiłeś możesz dać jakieś dokładniejsze zdjęcia.

PostNapisane: So mar 26, 2011 9:05 pm 

Blaszak na 3s ?

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N mar 27, 2011 9:51 am 

te regle przy 2s potrafią się spalić a ty dajesz 3s więc jestem ciekawy co pierwsze sie spali czy regiel czy silnik.

PostNapisane: N mar 27, 2011 1:04 pm 

Do tego ma jeszcze isc dopalacz, tylko w tej chwili nie mam odpowiedniego przekaznika - wtedy razem silnik bedzie dostawal dwukukrotne przekroczenie napiecia, czyli 3s-11.1v i dopalacz 3.6v wychodzi 14.7v. ale narazie nie mam sily nic zrobic, nawet prostego, wiecie, obiety sie panosza, tunionguja sobie biusty, a ty jakies kabelki lutujesz..
Co do chłodzenia reg. to bede robil lepsze, bo w lato gdy bedzie 30st to masakra by była. Do tego w karoseri miedzy swiatlami beda wloty powietrza, ale najpierw musze zmyc farbe z tej zabawkowo wygladajacej karoseii himoto, pomalowac
ps.naped ma na tył, ogolnie calkiem fajnie.. jak sie jedzie ze 20km/h i sie da pelną moc, to kola miela na asfalcie:)

PostNapisane: N mar 27, 2011 2:00 pm 

Żadne chłodzenie tobie nie pomoże, bo te regle są max do 8,4V nimh, a palą się przy 2s. Na 3s to po włączeniu od razu pójdzie z dymem. Silnik też na 2s wytrzymuje max. kilka jazd. A co do mielenia na asfalcie to każda bezszczotka to robi nawet z napędem 4x4. Lepiej zainwestować w używaną bezszczotke niż "tuningować" coś co długo nie pociągnie, o ile w ogóle ruszy na 3s...

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N mar 27, 2011 2:30 pm 

hehehe, smieszny jestes, malo masz pojecia o wszystkim i o tym jak zlutwane całą powierzchnia druty miedziane odprowadzaja cieplo i ja na tym nie ruszam jak to napisales tylko jezdzilem ostro juz kilka razy wiec niewiem co ty pszesz o tym ze jak to ruszy to dobrze bedzie hehehe i bede dzisiaj znowu tym dawał wiec niewiem co ty krzanisz, wes sie wylecz na mozg i bede wkadal tam dopalacz bezposrendio do silnika ale niebede ci pokazywal ukladu bo bys powiedzial ze to wybuchnie a ja takie rzeczy juz 5lat temu robilem i wes sie odwal

PostNapisane: N mar 27, 2011 2:41 pm 

wlutuj sobie jeszcze dopalacz bezpośrednio do mózgu, może będzie lepiej dawał radę z ortografią, głąbie.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N mar 27, 2011 3:03 pm 

oh, lol, wiedzialem ze podsumujesz mnie za literki, a ja sobie wlutuje do samochodu a ty nie głąbie :P

cos jeszcze czy sie wyczerpałes?:)

PostNapisane: N mar 27, 2011 3:26 pm 

Może się pomyliłem i jesteś akurat fizykiem jądrowym i dla ciebie nie problem zrobić ze zwykłego blaszaka rakietę, ale uwierzę w to dopiero jak zobaczę to w ruchu. Nie chcę żadnych schematów i tym podobnych bzdetów. Nagraj filmik z tym czymś co opisałeś wyżej i pokaż. Bo każdy może napisać np. że do silnika nitro zamontował filtr akwariowy i teraz model śmiga na wodę... oczywiście akwariową...

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt mar 29, 2011 9:58 pm 

esaem napisał(a):
Do tego ma jeszcze isc dopalacz, tylko w tej chwili nie mam odpowiedniego przekaznika - wtedy razem silnik bedzie dostawal dwukukrotne przekroczenie napiecia, czyli 3s-11.1v i dopalacz 3.6v wychodzi 14.7v.

Czy mógłbyś przybliżyć budowę tego dopalacza albo przedstawić jakieś fotki ?

Reasumując o czegoś nie pomieszałem - śmigasz na standardowym blaszaku na 3s i silnik to wytrzymuje? Jakie zastosowałeś przełożenie?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona