Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 25, 2026 6:06 am

Autor
PostNapisane: Pn lut 21, 2011 7:52 pm 

Witam
Kupiłem model nowy ale jest on z jakichś zwrotów, sprawa przedstawia się tak:
W modelu jest zestaw bezszczotkowy taki:
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 0624792592

No więc podłączam pakiet, regiel automatycznie się ustawia(taka jakby melodyjka z silnika).
Gdy uniosę model do góry(koła w powietrzu) i dam przód koła szarpną, ale zaczynają się kręcić, gdy dam w tył silnik cały czas szarpie i nie może zaskoczyć w tył.
Gdy model jest na ziemi(pod obciążeniem) w przód szarpie ale potrafi zaskoczyć i jedzie, a w tył tylko szarpie.

Do tego regiel(nawet gdy model w powietrzu) gdy dam w tył bardzo szybko się rozgrzewa(momentalnie).

Pytanie brzmi czy to napewno regiel(myśle ze któraś faza nie łapie)? czy może silnik? jak mam się upewnić które z tych??

W razie czego to mam multimer i potrafię się nim posłużyć, tylko co i jak sprawdzić?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Ostatnio edytowano Śr kwi 06, 2011 6:07 pm przez IgorCh, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lut 26, 2011 6:37 pm 

nikt nie wie czego to wina?? któryś mosfet spalony, da rade coś jeszcze z tym zrobić??

PostNapisane: So lut 26, 2011 7:37 pm 

Wiesz co moze zobacz najpierw czy zebatki masz nie zmielone (atakujaca i odbiór) lub czy nie sa zbyt daleko od siebie.....

PostNapisane: So lut 26, 2011 9:01 pm 

Mój Kolega ma To samo , Po polutowaniu Goldów na nowo przeszło wszystko .

http://allegro.pl/zawodniczy-model-team ... 76477.html

PostNapisane: Wt mar 01, 2011 2:09 pm 

nie no nie jestem aż takim laikiem żeby nie zauważyć że to zębatki. hehe
Trochę się w tym orientuje i potrafię co nieco, ale napisałem do gościa i mówi że możliwe że uda mu się to załatwić zn. nowy regiel wiec czekam, co do tego to jak narazie zapakowałem model, bo miałem odesłać, ale mi napisał żebym poczekał to zaczekam, ale model stoi zapakowany wiec narazie nie bedę go ruszał ale jak wyślą mi nowy i tego nie będą chcieli żebym oddał, to popatrzę do niego.

Ale to co kolega Stacek napisał wyżej wydaje się być sensowne, bo jeśli silnik w jedną stronę chodzi bez obciążenia to możliwe że te goldy między silnikiem a reglem nie łączą(jeśli tak to lepie byłoby żeby te od regla).

Jak będę miał już nowy i ten stary mi zostawią to sprawdzę to i napiszę co udało mi się z tym zrobić.

PostNapisane: Pn mar 14, 2011 7:08 pm 

Rozebrałem regiel i okazało się że padnięte są mosfety nie wszystkie, ale cześć i dlatego tak się dzieje

Tranzystory / mosfety są takie:
http://www.fly-well.com.tw/Products/Spe ... 412GHR.pdf

Tyle że nie za bardzo można takie u nas kupić(chodzi że w takiej obudowie i z tymi parametrami), muszę poszukać jakichś podobnych, regiel ten ma chyba 30A.

Może ktoś naprawiał już regiel z podobnymi tranzystorami i orientuje się jakie będą pasować ??

EDIT:
Regiel naprawiony wymieniłem 2szt. tranzystorów wymontowanych z uszkodzonego "Traxxas Velineon 3s" i wszystko działa.
Co najśmieszniejsze to tranzystory w tym Velineonie są słabsze, bo 73A max. i 25V, a te które ja miałem to 73A max. i 30V, tyle że velineon ma ich 4kpl. i mają w sumie 100A