Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 26, 2026 2:57 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn lut 07, 2011 8:31 pm 

Do dyfra wlewasz tyle oleju, zeby przykryło satelity, nie lej do pełna, bo Ci i tak wycieknie, przy składaniu i będziesz miał co czyścić. Srodkowy dyfer jest taki sam, jak dwa pozostałe i działa na takiej samej zasadzie. Czym gęściejszy olej, tym dyfer działa ciężej. Przejrzyj sobie setupy zawodników w bagusach.
Mati43 napisał(a):
temp podczas pracy 55-65st

Taka temperatura silnika przy 10st na dworze :?:
Nie ma prawa, żeby silnik miał dobre osiągi. Na bank go zalewasz.
Chyba, że masz jakiś "lewy" termometr lub źle mierzysz temperaturę.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lut 07, 2011 10:52 pm 

Silnik chodzi na ustawieniach fabrycznych ma bogatą mieszanke. Na dworze bylo ponad 10st i silnik powiedzmy po 20sekundowej jezdzie mial temp 50st chwila postoju roslo do 75 jedno kolko i spadala. Narazie tak pojezdze bez regulacji dopoki nie przepale 10zbiorniczkow. Potem podreguluje. NIe jest demonem predkosci ale jeździ dobrze i wkreca sie na obr tz. gzu maks 1/2 cyngla:)) moze nawet nie.zeby nalac oleju do dyfrow musze calkiem je rozebrac??

PostNapisane: Pn lut 07, 2011 11:37 pm 

Mati43 napisał(a):
zeby nalac oleju do dyfrow musze calkiem je rozebrac??

tak. Wycąigasz dyfer z obudowy, wykręcasz śruby z odbioru, zdejmujesz go. Wyciagasz wszystkie satelity, czyścisz je z oleju lub smaru, kubełek dyfra również. Składasz ponownie, zalewasz, zakładasz odbiór, przykrecasz, sprawdzasz jak chodzi i skladasz wszystko do kupy.

PostNapisane: Śr mar 02, 2011 11:46 am 

Witam po dlugiej nieobecnosci.
Chcialem podziekować Wam za pomoc poniewarz dzięki radą model śmiga.
Zostało przepalone 12Zbiorniczków i czas n regulacje. WIem wiem jest bardzo duzo tematów z tym związanych. NAtomiast mnie interesuje jak i ktorą srubką kręcić, zaginela mi instrukcja a w necie jest tyle tego że sam nie wiem co i jak. Bardzo prosze o porade:)

PostNapisane: Cz mar 03, 2011 9:44 am 

Jak zgubiles to masz prosze w wersji elekrtonicznej
http://s195302033.onlinehome.us/CX/vehi ... manual.pdf

Pozdro milej regulacji....

PostNapisane: Wt mar 08, 2011 6:29 pm 

Witajcie. Nastała pora na problemy z modelem spalinowym. Być może nie umiem sobie z nim poadzić, być możem coś nie wyregulowane:)))

Bawilem sie w regulacje silniczka, Redulowalem śrubką HSN(nie wiem czy dobrze) wedlu instr z google. Od pory regulacji zauwazylem że czasami po jeździe jak zgasze model, nie koniecznie caly zbiornik wystarczy 10-20m, zgasze, po pewnym czasie kilka min zapale ponownie pali od pociagniecia ale... po dodaniu gazu model gaśnie. Delikatnie dodajac gazu slysze jak silnik proboje wejsc na obr i pluje duzym gestym dymem po czym gasnie. Ay moc dalej smigac, podczas pracy silnika sciskam na 3-5s przewod paliwowy przy gaźniku puszczam i wkreca sie normalnie. Wiecie co to moze byc??

PostNapisane: Cz mar 10, 2011 8:44 pm 

moim zdaniem masz za bogato na lsn. Silnik po zacisnieciu wezyla musi zgasnac po 3-5s. Silnik dlawi sie paliwem na niskich obrotach.Powiedz a sprawdzasz temperaturesilnika podczas regulacji?

PostNapisane: Pt mar 11, 2011 3:50 am 

Tak, temp 85-95st C.
Problem wystepuje czasami,na ust fabrycznych i na moich czyli HSN wkrecona aby zmniejszyc dawke paliwa.
Czy posmigam 5min czy 15,ostro łagodnie po zgaszeniu(nie zawsze) odpala od pociagniecia,a po dodaniu gazu gasnie.
Aby dalej jezdzic musze na pracujacym silniku scisnac wezyk od paliwa na 3-5s i puscic. Po tym zabiegu smiga jak talala. Dodam ze ust fabryczne HSN to wygląda tak - poziomo, aby silnik mial pełną moc musze wkrecic o 1/4 i sruba jest tak: I

PostNapisane: Pt mar 11, 2011 8:48 am 

Mimo ze zimno na dworze to temperature masz za niska. Definitywnie masz za bogata mieszanke na niskich obrotach. Jezeli wyregulowales juz wysokie obroty i silnik wkreca sie na maxa. to zacznij regulacje LSN wkrecaj max o 1/4 obrotu i sprawdzaj jak jezdzi musi gladko szybko i plynnie przyspieszac bez dlawienia lub duszenia. Kontroluj temperature.Temperatura w przedziale 105-120 stC jest najlepsza. Jak juz wiesz Temp niemoze przekraczac 130stC gdyz mozesz uszkodzic silnik. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pozdrawiam i milej regulacji.
Ps. Ja tez mialem problemy z pierwsza regulacja takze nie przejmuj sie i do przodu.

PostNapisane: Pt mar 11, 2011 3:54 pm 

Dzieki za słowa:))
powiedz mi poniewaz wszedzie pisze ze wkrecac hsn o 1/8obr. Na chlopski rozum 1/8 to ile to jest???Z matmy kiepski jestem.
Ja powiem tak fabrycznie mialem hsn ustawiona na godzine 9, roznice w przyspieszaniu zauwazylem dopiero kiedy wkrecilem ja na godz 12. To dobrze?

OKI, wlasnie wrocilem z dworu, ustawilem HSN na godz 2 i teraz podczas jazdy mam około 100st na postoju 105-110st dym leci niebieski ale nie pluje olejem i ze startu zbiera sie z pelną mocą i wdziękiem. Wczesniej trzymając delikatnie noga silnik nie chcial wkrecic sie na onr a teraz 4 kolka miela w miejscu.Wiem ze tak sie nei powinno robić ale chcialem zobaczyc czy nie zdechnie itp.
Smiga super:) dziękuje wam za rady:))

PostNapisane: Pt mar 11, 2011 9:00 pm 

lopatologicznie masz to na tym rysunku
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bd5 ... 54a32.html
Przepraszam ale artysta to ja nie jestem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

PostNapisane: So mar 12, 2011 11:20 am 

Oki mam ustawiona 1/2, teraz trzeba uwazac zeby model utrzymac:)

PostNapisane: N mar 20, 2011 7:10 pm 

Witam, mam pytabo lub problem:(( Chodzi o to ze model przepalil 6l paliwa 25% z czego okolo 3litry na mojej regulacji. Przez te 3litry model fruwał dosłownie, chodz dzis stracił troszke mocy i zachowywal sie podobnie do tego jakbyl na ustawieniach fabrycznych. Stopjąc odpalony na betonie po chwili byly kropki niespalonego paliwa/oleju. Podczas przyspieszania wydobywa sie potezna chmura niebieska jak doslownie podczas dotarcia, model przyspiesza ale nie to co po regulacji.
Nie pamietam jak ustawialem srubke HSN ale mam pytanie teraz:
1. Czy mozliwe ze podczas tych 3litrow srubka HSN mogla sie Odkręcać??
2. czy moze co jakis czas trzeba go jednak regulowac i wkrecac/wykrecac HSN
Dzis wkrecilem jeszcze troszke HSN i model ma temp 95-105st max tak jak przez te 3l i zbiera sie tak jak podczas mojej pierwszej regulacji.
Aby poczuc roznice w kreceniu HSN musze skrecic troszke i przejechac sie z 10m czy to normalne??? Z gory dzieki:)

PostNapisane: N mar 20, 2011 8:11 pm 

Tak, iglice mogą się odkręcać, wymień uszczelki przy nich to przestaną.
Praktycznie zawsze trzeba podregulować silnik. Jego praca zależy od wielu czynników - temperatury powietrza, wilgotności itp. Nie da się ustawić raz a dobrze.

PostNapisane: N mar 20, 2011 8:41 pm 

Zapomnialem napisac ze model zaliczyl 3dachowania w tym 2 tak dlugolezal az zgasł.... i wlasnie po tych dachowaniach zaczal mniej reagowac na gaz, slabiej przyspieszal no chodzil jak na ust fabrycznych. dopiero wykrecilem calkowicie HSN ze zrownala sie z rantem i wtedy wkrecilem 1,5obr i chodzi. ZObacze jak bedzie cieplej posmigam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona