Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 26, 2026 2:56 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł: Duzy problem...
PostNapisane: Śr lut 02, 2011 3:40 pm 

Witam, dostalem paczke ze swoim STORMEM CL-1... pierwsze odpalenie odrazu zalapal chodzil okolo 20min pieknie mruczac temp jaka doszla silnika to okolo 79st C, dodalem delikatnie gazu i...zdechl.... tak zdechl ze nie mozna bylo ruszyc szarpanka ani kolem zamachowym. Rozebralem silnik tz szarpanke ok wygladala i jakos z oporem ruszylem tloczysko, teraz tz od poczatku jak tlok stanie u gory ciezko go ruszyc nawet jak swiecy nie ma. I jest problem z paleniem. Zapali chodzi chodzi ddam gazu zdycha...dodam ze nic nie regulowalem przy gazniku ust fabryczne co zrobic???

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lut 02, 2011 4:06 pm 

To dobrze, że się blokuje. Prawie każdy nowy silnik tak ma.
Podgrzewaj go przed odpaleniem do ok 90*. Jak nie możesz ruszyć, to skręć troche LSN.

PostNapisane: Śr lut 02, 2011 4:36 pm 

Wiktor Sułek napisał(a):
To dobrze, że się blokuje. Prawie każdy nowy silnik tak ma.
Podgrzewaj go przed odpaleniem do ok 90*. Jak nie możesz ruszyć, to skręć troche LSN.

Dzieki za odpowiedz balem sie ze cos nie halo znim. Nie chce za diabla sie nagrzac do 90st, maks 82-3 w pokoju gdzie mam25...

PostNapisane: Śr lut 02, 2011 6:40 pm 

Może się nie napalaj tak szybko na model, bo jeszcze nawet nie ma temperatury do docierania. Muszę cię pocieszyć że niedługo roztopy :D

Team Modelarnia

PostNapisane: Śr lut 02, 2011 8:57 pm 

Mati43 napisał(a):
Nie chce za diabla sie nagrzac do 90st, maks 82-3 w pokoju gdzie mam25...

To ty go w pokoju docierasz? Nie szkoda zdrowia;>

PostNapisane: Śr lut 02, 2011 10:28 pm 

Przepraszam zle sie wyrazilem, mam pokoik taki w stylu warsztatu normalnie ogrzewany, i tam jest klima takze nie ma problemu, Mam takie pytanie bo w instrukcji zle pisze... tz jak 1raz chodzil dlugo zanim stanal odkrecilem w lewo srubke na przepustnicy gdzie ciegielko od serwa jest w lewo zeby zmniejszyc obr. potem mialem problem z zapaleniem go jak uruchomilem silnik. palil gasl palil gasl, teraz kiedy wkrecilem do fabrycznego stanu ta srubke pali od kopa i chodzi ladnie, od czego ona jest? razem z nia sa 3srubki:)

PostNapisane: Śr lut 02, 2011 10:40 pm 

Mati43 napisał(a):
Mam takie pytanie bo w instrukcji zle pisze

w instrukcji raczej źle nie pisze.
Ta śrubka, którą kręciłeś, która jest usytuowana poziomo na przepustnicy to śruba od dolnych obrotów. Pośrednio ma ona wpływ na obroty, ale do ustawiania obrotów służy śruba ustawiona pod kątem, pod HSN na gaźniku. Jadąc od góry masz: HSN (High speed), później pod nią, pod katem ISN (Idle speed- wolne obroty), a na przepustnicy masz LSN (Low speed), to ta ustawiona poziomo, wkręcona w ta gumkę :)

Jak będziesz miał za bogato ustawioną LSN, wykręconą, to silnik będzie Ci gasnąć przy dodaniu gazu.

Ostatnio edytowano Cz lut 03, 2011 12:53 am przez Marek Kiełbusiewicz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz lut 03, 2011 12:51 am 

Odkad odpalilem silnik po tej AWARII z tlokiem, chodzil na wolnych obr po dodaniu gazu gasl ustawilem ta rubke co kreiclem w te same miejsce jak fabryka dala ale jest to samo chodz praca sie poprawila ale przy dodaniu gazu dusi sie. jutro zobacze, a powiedzcie ile ma na PUSTO wypalic paliwa? zbiornik 2?

PostNapisane: Cz lut 03, 2011 8:01 am 

Na jałowych zbiornik wystarczy. A gaśnie bo nie wyregulowany, teraz jeszcze za wczesnie go regulować, gaśnie ci bo pewnie ma za bogatą mieszanke ustawioną, ustawienia fabryczne zawsze są takie do docierania silnika. Powinien pluć z rury nie przepalonym olejem.

PostNapisane: Cz lut 03, 2011 8:46 am 

Jak zapale i pochodzi 2-3min to ziemia w tym przypadku karton jest caly mokry po okolo 20min pracy troszke oleju wylalem nie duzo ale skaplo z wydechu. powiedz mi jak mam to zrobic, cztam i czytam i niestety nei moge pojac bo kazdy mowi inaczej, jedni ze 2zbiorniki na jalowym inni ze odrazu mozna delikatnie jezdzic itp.....

PostNapisane: Cz lut 03, 2011 10:04 am 

Zależy od silnika, ja np wypalam 5 zbiorników na starterze, ale nikt mi nie wierzy więc się nie odzwywam :mrgreen:

PostNapisane: Cz lut 03, 2011 10:44 am 

Wiktor, jeśli chodzi Ci o ostatnia Twoja dyskusję w temacie docierania chyba z "norisknofun" (tydzień wcześniej dostał bana - kamel50), to wiedz, że dyskutowałeś z osobą, która jeszcze w zyciu nie odpaliła żadnego silnika, a jego Jato 3.3 pewnie stoi do teraz jeszcze w kartonie :)
Metod docierania jest kilka, mysle, ze bardziej istotne od tego, którą wybierzemy, jest to, żeby jak juz ją wybierzemy, to solidnie całą procedurę wykonać.
Ja np przy swoim pierwszym silniku wypalilem kilka baków "na stojaka" niestety poxniej wybrałem zły teren na dalsza docierkę. Dlatego wazne, żeby o tym też pomyśleć, załatwic sobie dostęp do równej, płaskiej nawierzchni (pusty parking), żeby kreslic te słynne "ósemki" ze stałym gazem np na 1/3, póxniej 1/2 itd

PostNapisane: Cz lut 03, 2011 11:59 am 

Czyli rozumiem ze kilka baczkow ma byc na postoju 2 m za soba. Po ilu moge regulowac bo azde dodanie gazu konczy sie nowym odpalaniem.....

PostNapisane: Cz lut 03, 2011 12:59 pm 

vic_firth napisał(a):
Wiktor, jeśli chodzi Ci o ostatnia Twoja dyskusję w temacie docierania chyba z "norisknofun" (tydzień wcześniej dostał bana - kamel50), to wiedz, że dyskutowałeś z osobą, która jeszcze w zyciu nie odpaliła żadnego silnika, a jego Jato 3.3 pewnie stoi do teraz jeszcze w kartonie :)

Wiem, miało to być coś na wzór ironii ;)

Mati, przepal sobie na spokojnie jeszcze jeden bak, przy 4 postaw model na koła, jeździj na prawdę powoli, przytrzymując jakieś 25% gazu przez 2-3 sekundy. Potem, co bak jeździj coraz szybciej, ale nie trzymaj gazu więcej niż 3 sekundy. Co bak skręcaj trochę LSN i HSN - ale pamiętaj, bardzo ostrożnie (1/8 obrotu). Kontroluj temperaturę - 100* myślę, że to max co możesz osiągnąć. Przy 7 baku otwieraj gaz do końca na 2s raz na jakiś czas, 8 bak możesz już regulować, ale też bez przesady, tak na 110* (chyba, że silnik nie będzie jechał, albo będzie jechał fajnie już przy 90-100*, to dalej nie skręcaj). Na pewno nie może ***** z przylania, musi się ładnie wkręcać, a z tłumika ma lecieć dym. Potem jeździsz normalnie, tylko bez przesady typu pałowanie na prostej przez 10s na pełnym gazie. Daj mu jeszcze 1-1,5L spokojniejszej jazdy i potem rób co chcesz :)

PostNapisane: Cz lut 03, 2011 7:53 pm 

Wiktor dzięki powiedz i tylko(sory za takie pyt) model mam po 2bakach jutro biore sie za kolejny bak moze nawet 2niech sobie spali nie zaszkodzi temp jaka silnik osiga to okolo 89st maks, Czy po tym 4baku moge podregulowac?? na dzien dzisiejszy dodam delikatnie gazu to obr min wzrastaja po czym gasnie. I jak tak to która srubka krecic?? tą wkrecona w gume od przepustnicy??? i w ktora strone

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona