Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 6:00 am

Autor
PostNapisane: Cz sty 20, 2011 12:42 pm 

Witam
Posiadam dwa pakiety nosram 4000 mAh i 5000 mAh. W każdym z nich jest jedna uszkodzona cela która ma kilka mV przez co pakiet nie chce się naładować, Ładowarka przerywa ładowanie a pakiet nie ma mocy. Czy jest możliwość zastąpienia tych ogniw innymi? Widziałem że sa dostępne ogniwa nosram VTEC SC-4000up ale to chyba trochę inne ogniwa?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sty 20, 2011 12:51 pm 

na moje oko to musiałbyś mieć identyczne cele i to jeszcze w takim samym stopniu zużycia jak obecne, ew. poprostu takiej samej pojemnosci i nie mniejszej wydajności prądowej.

E-revo, mamba na pokładzie:)

PostNapisane: Cz sty 20, 2011 5:41 pm 

Nie można zastąpić innym o tej samej lub wyższej pojemności?

PostNapisane: Cz sty 20, 2011 6:12 pm 

ew. poprostu takiej samej pojemnosci i nie mniejszej wydajności prądowej.[/quote]

:)

E-revo, mamba na pokładzie:)

PostNapisane: Śr kwi 13, 2011 9:07 pm 

zakładam że posiadasz ładowarkę z nastawianym prądem ładowania (np.turnigy accuel 6)
podaj na tą konkrętną cele prąd rzędu 2-2,5A ,obserwujesz napięcie na celi jak osiągnie około 0,9v (jeżeli przez jakieś 1-2 min nie podskoczy to chyba po ptakach)przerywasz ładowanie i możesz je kontynuować normalnym prądem aż do naładowania,resztę cel naładuj osobno.
użyj pakietu(rozładuj) powtórz operacje naładowania tej jednej celi osobno i reszty pakietu osobno(może nawet kilka razy-jeśli ta cela będzie się rozładowywać do zera) .stosowałem tę metodę wielokrotnie w aku nimh (równierz w elektronarzędziach)ale nie nicd(te diabły jak je szlag trafia to robią zwarcie).oczywiście taki aku pewno będzie trochę słabszy ale zawsze to coś.

PostNapisane: Śr kwi 13, 2011 9:23 pm 

Pakiet jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo

PostNapisane: Wt maja 03, 2011 3:30 pm 

Chciałbym odgrzać temat i podczepić sie pod niego.
Otóż dopiero co wziąlem się za ładowanie nowego pakietu 5000mAh. No i zonk, bo ładuje się w pare minut (dowolnym prądem) i rozładowauje jeszcze szybciej. Sprawa jest o tyle skomplikowana, że to był pakiet 7,4 a przerobiłem go na 6V. Czy istnieje szansa, że podczas lutowania (grot prawie 500 stopni) mogłem uszkodzić cele? Mam tę jedną która wyciąłem z pakietu ale jak będę chciał ją zastapić to pewnie i tak uszkodze znowu.
Pakiet nigdy nie byl używany.
W ogóle jak tylko go złutowałem to był całkowicie martwy. zero volt. W związku z czym ładowarka mówiła, że bateria jest nie podłączona. Dopiero kiedy podłąłczyłem do niego inny pakiet na jakies 30 sekund pojawiło się na nim od razu tyle samo volt co na dawcy. Ja wiem, że to nic nie znaczy ale to chyba nie jest normalne. O ładowaniu wiem bardzo niewiele bo nigdy nie miałem potrzeby zagłębiac sie w temat, jako, że wszystkie moje modele to nitro (za wyjątkiem Kyosho Mini-z ale tu ładowanie AAA to nie jest skompliowana robota, pada to do kosza :-)
Pomocy kamraci bo nie chce mi się czekać na kolejny pakiet a muszę wypróbować mój dual servo system zamontowany na modelu, który kończe budować. (1/5 twin nitro, rozstaw osi 53,5cm :-) ...to tak na marginesie) Radio bedzie działać na standardowe 6V ale wolałem zamonotwać troche więcej pojemności do dwóch serw na skręt 20kg i jednego na gaz/hamulec 16kg.

Może jest jakiś myk jak tu potraktować ten pakiet? Czy jesli tak się zachowuje to moge byc pewny, że jedna cela jest padnięta? A może więcej?

edit:
Z ostatniej chwili. Przed napisaniem tego posta zastosowałem taka taktykę, że dowaliłem mu 5A - oczywiście naładował się od razu w 10 sekund, potem rozładowałem go do 5V - jak rozładowywałem do 4,5 i mniej to padał całkiem i nie chciał wstać bez dawcy) i teraz łąduje go zaledwie 0,1A i jak na razie na liczniku jest 39 minut i 6,85V. Więc może jest jakaś nadzieja na skalibrowanie tej baterii, co?

Inferno US Sport
PureTen Fazer
Mini-Z MR02
w budowie: Twin Nitro 1/5 truggy