Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 10:32 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr sty 12, 2011 9:03 pm 

Witam,

Dzięki wszystkim za pomoc odnosnie łożyska jednokierunkowego... Łożysko wymienione... I znowu problemy...

Tym razem coś innego i nie wiem co jest grane. Moje revo bardzo słabo przenosi napęd na koła. Silnik wchodzi na obroty, a revo bardzo ślamazarnie przyspiesza. Moje podejrzenia to sprzęgło, skrzynia lub dyfry.

Problem w tym, że nie wiem jak to zdjagnozować.

Pomocy...Proszę.. pytajcie, każcie sprawdzać, może wspólnie to zdjagnozujemy.

Z góry dzięki.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 9:07 pm 

Przytrzymaj bęban sprzęgła, jak stoi w miejscu po pchnięciu to nie dyfer.

Sprawdż kompresje w silniku, czyli czy zrobi ciśnienie w tłumiku jak obrucisz wałem

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 9:12 pm 

Jak zrobi dobre ciśnienie to szukaj dalej i wyczyść filtr i tłumik , a jak nie to znaczy że po silniku i energie z wybuchu paliwa ucieka przez filtr powietrza

Możesz takrze wykryć to przez całkowicie zalany filtr przez olej

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 9:17 pm 

Dokręć sprzęgło skrzyni biegów pokazane na mojej stronie http://prorevo.pl/skretbak.html tylko z wyczuciem - nie jak koło w samochodzie.

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 9:37 pm 

pigzip napisał(a):
Przytrzymaj bęban sprzęgła, jak stoi w miejscu po pchnięciu to nie dyfer.

Sprawdż kompresje w silniku, czyli czy zrobi ciśnienie w tłumiku jak obrucisz wałem

Sprawdzone - kompresja jest ok.
Bęben po pchnięciu stoi w miejscu.

PS. Jak wyczyscic tłumik? Wystarczy zdjąć gumy i przetrzec (sorry za lamerskie pytania, ale to moj pierwszy model nitro)...

Marcin Jasiński napisał(a):
Dokręć sprzęgło skrzyni biegów pokazane na mojej stronie http://prorevo.pl/skretbak.html tylko z wyczuciem - nie jak koło w samochodzie.

Jeszcze nie dokręcałem, ale zauważyłęm że jak przytrzymam palcem tą dużą zębatkę (przy załączonym biegu do przodu) i prznę auto do tyłu to dosyć mocno ta zębatka się ślizga - tak ma być czy jest za luźno?

Ok.... Tam jest napisane że ma się slizgać ta zębatka po przyłożeniu siły... Tylko pytanie jakiej siły... Bo na moje wyczucie to ślizga się za bardzo..

Dokręciłem o 1/8 obrotu i teraz muszę użyć większej siły do obrócenia tej zębatki... Tylko pojawiaję się wątpliwości czy nie będzie za mocno dokręcone teraz....

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 9:55 pm 

Sprawdż czy kolanko nie ma na ściankach za dużo sadzy

Przy wylocie tłumika masz cienką rurkę, jak będziesz miał na niej sadze to stracisz moc bo spaliny nie będą miały ujścia i będzie je cofało. Możesz to zrobić srunokrętem lub jakimś innym na narzędziem

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 9:58 pm 

pigzip napisał(a):
Sprawdż czy kolanko nie ma na ściankach za dużo sadzy

Przy wylocie tłumika masz cienką rurkę, jak będziesz miał na niej sadze to stracisz moc bo spaliny nie będą miały ujścia i będzie je cofało. Możesz to zrobić srunokrętem lub jakimś innym na narzędziem

Tam nic nie ma, ten silnik spalil dopiero niecaly litr paliwa...

PostNapisane: Cz sty 13, 2011 8:58 am 

Tak jak marcin mówił, dokręć slipper (sprzęgło ślizgowe) skrzyni biegów. Dokręcaj trochę i sprawdź jak ciągnie, jak dalej nic to dokręć mocniej. I tak do usatąpienia ekefktu ślizgania.
Jeżeli to nic nie da, to może ci się ślizgać sprzęgło w silniku.
A silnik zostaw w spokoju skoro wkręca się na obroty.

Sportwerks Turmoil BL conv KD Ezrun
Nowy projekt DTX Warhead Quad BL conversion MMM
Kyosho HOR BL

PostNapisane: Cz sty 13, 2011 9:23 am 

zaur napisał(a):
Tak jak marcin mówił, dokręć slipper (sprzęgło ślizgowe) skrzyni biegów. Dokręcaj trochę i sprawdź jak ciągnie, jak dalej nic to dokręć mocniej. I tak do usatąpienia ekefktu ślizgania.
Jeżeli to nic nie da, to może ci się ślizgać sprzęgło w silniku.
A silnik zostaw w spokoju skoro wkręca się na obroty.

Tak zrobie i dam znac czy pomoglo. Jeszcze go nie odpalalem po wczorajszym bo jestem w pracy. Tak tylko sobie mysle czy aby na pewno to nie jest wina slabej kompresji... Jest to mozliwe ze jakby mial slaba kompresje to pomimo dobrego wkrecania na obroty czesc mocy szla by miedzy tlokiem a cylindrem i skutkowaloby to slaba mocą na kołach?

PostNapisane: Cz sty 13, 2011 9:57 am 

Jak byś miał słabą kompresję to rzucał byś grochem o ścianę próbując silnik regulować i zadając pytania typu: czemu gaśnie co chwilę, czemu nie reaguje na śrubki gaźnika, czemu nie odpala więc rada kolegi o jakiś "przedmuchach" była nie na miejscu jeśli problem na 100% leżał w tym właśnie sprzęgle a że jestem ostatnio zgred i nie będę każdemu na tacy informacji udzielał skoro odpowiedzi już są i napiszę tylko że w ubiegłym roku był identyczny temat i identycznej odpowiedzi udzieliłem ale zapewne szukajki nie użyłeś.

PostNapisane: Cz sty 13, 2011 6:35 pm 

J... a że jestem ostatnio zgred i nie będę każdemu na tacy informacji udzielał skoro odpowiedzi już są i napiszę tylko że w ubiegłym roku był identyczny temat i identycznej odpowiedzi udzieliłem ale zapewne szukajki nie użyłeś.
ev

No fakt, moja wina, za słabo szukałem... emocje i chęć uzyskania pomocy ponagliły mnie do napisania nowego posta... Postaram się szukać na drugi raz.

Wracając do tematu mojego Revo. Ten mój egzemplarz to totalna porażka jest. Ciągle mam z nim problem.
Najpierw łożysko jednokierunkowe, potem to sprzęgło ślizgające się. Teraz jeszcze zauważyłęm że mam luz na korbie (gdy tłok jest w górnym położeniu kręcą wałem wyczywalny jest luz na dolnej części korby....). Ale ten post nie o korbie....

Więc odnośnie sprzęgła, dokręciłem - pomogło. Za chwilę znowu się ślizgał - dokręciłęm i już było niby ok do końca jazdy czyli do czasu kiedy po ok 2 baków paliwa spaliła się świeca :evil: (to już druga spalona w ciągu 1,5 litra paliwa). Ok w domu przyjrzałem się temu sprzęgłu - odkręciłęm je i posypały się 2 okładziny :? :

http://www.photodreamer.net/rchobby/samochody/sl_clutch.jpg

Mam nadzieję, że znajde lepszej jakości części do tego sprzęgła....

No tak, nic dziwnego skoro u mnie nie było tej sprężynki pomiędzy łożyskiem a nakrętką:

http://www.matticoli.com.ar/web_anterior/productos/traxxas_jato33/Slipper_Clutch.jpg

PostNapisane: Cz sty 13, 2011 6:45 pm 

Okładziny te są dość wytrzymałe ale ich żywotność skraca się diametralnie gdy się je przegrzewa przez dłuższy okres czasu czyli jeżdżąc z niedokręconym sprzęgłem a warto samą nakrętkę potraktować jeszcze klejem do gwintów by się nie odkręcała bo blokada nylonowa na nakrętce osłabia się gdy nią kręcimy częściej oraz pod wpływem temperatury. CO do palących się świec to na jakim paliwie jeździsz, jakich świec używasz, jakie temperatury silnik osiąga podczas jego użytkowania, na jakim paliwie był docierany silnik oraz jak gasisz silnik bo i zatykanie palcem rury wydechowej oraz ściskanie wężyka paliwowego doprowadza do szybszego spalenia świecy.

A w spalinie nie ma sprężynki tylko 2 podkładki sprężynujące ułożone tak () znajdujące się tuż pod nakrętką, twój link odnosi się do sprzęgła w wersji elektrycznej przede wszystkim gdzie panuje o wiele większy moment obrotowy a sama ośka jest dłuższa przez co jest miejsce na taka sprężynę. Również w Jato jest ten system ale tam napędzana jest tylko jedna oś i model waży ponad 2 razy mniej niż Revo.

Ostatnio edytowano Cz sty 13, 2011 7:12 pm przez Marcin Jasiński, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Cz sty 13, 2011 7:01 pm 

Okładziny te są dość wytrzymałe ale ich żywotność skraca się diametralnie gdy się je przegrzewa przez dłuższy okres czasu czyli jeżdżąc z niedokręconym sprzęgłem a warto samą nakrętkę potraktować jeszcze klejem do gwintów. CO do palących się świec to na jakim paliwie jeździsz, jakich świec używasz, jakie temperatury silnik osiąga podczas jego użytkowania, na jakim paliwie był docierany silnik oraz jak gasisz silnik bo i zatykanie palcem rury wydechowej oraz ściskanie wężyka paliwowego doprowadza do szybszego spalenia świecy.

1. Gaszę poprzez sciskanie wezyka paliwowego (myślałem że są to jedyne sposoby gaszenia silnika, ktore wyzej wymieniles);
2. Jeżdze na paliwie merlin 20%;
3. Docierany byl na tym samym paliwie;
4. Temperatury dochodzą do 130 st C (czasami wiecej) - wydaje mi sie ze mam bogata mieszanke bo dosyc duzo dymu jest;
5. Świece są oryginalne traxxas dołączone do zestawu z modelem - zamówiełem wczoraj OS Nr 8 (może będą lepsze).

PostNapisane: Cz sty 13, 2011 7:09 pm 

OS nr8 są za zimne i to jeszcze w takie temperatury na dworze jakie mamy i są z krótkim gwintem więc stracisz na wydajności silnika. Gaś silnik blokując palcem wskazującym koło zamachowe silnika - energicznie i szybko a nawet palca nie poparzysz. Jakiego termometru używasz bo jak IR to tymi 130C osiąganymi przez silnik bym się nie denerwował oraz silnik grzać się też będzie bardziej jak owe sprzęgło skrzyni będzie się ślizgać oraz przykładowo nie będzie Ci 2 bieg wchodził.

PostNapisane: Cz sty 13, 2011 7:25 pm 

OS nr8 są za zimne i to jeszcze w takie temperatury na dworze jakie mamy i są z krótkim gwintem więc stracisz na wydajności silnika. Gaś silnik blokując palcem wskazującym koło zamachowe silnika - energicznie i szybko a nawet palca nie poparzysz. Jakiego termometru używasz bo jak IR to tymi 130C osiąganymi przez silnik bym się nie denerwował oraz silnik grzać się też będzie bardziej jak owe sprzęgło skrzyni będzie się ślizgać oraz przykładowo nie będzie Ci 2 bieg wchodził.

Tak, z 2 biegiem tez mialem problemy... Termometr nie jest żaden modelarski... To jest cos w tym stylu:

http://m2.sourcingmap.com/smapimg/en/n/06c/digital-thermometer-with-sensor-probe-for-food-processing-wt1-black-2566n.jpg
Mierzę temperaturę przy samej świecy dotykając tym próbnikiem głowicy przy świecy.

Jakie świece byś rekomendował?

Zaraz nakręcę filmik odnosnie tych luzów na korbie... Gdybyś mógł doradzić czy jest sens wymieniać korbę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona