Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 6:47 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt sty 11, 2011 9:48 pm 

Witam,
Dlaczego został zwiększony limit wagowy w klasie IC-8 Truggy? Kto, po co i na jakiej podstawie? I dlaczego dopiero teraz ukazują się przepisy z tak poważnymi zmianami.
Maciej Mrozek

Team FortaSport

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 8:23 am 

zmiana wagi min. w tragusach spowodowana jest przystosowaniem naszych przepisów do przepisów europejskich również w klasach nie EFROWSKICH, była konsultowana miedzy klubami od listopada również na forum SMS był założony temat
oddzwięk w sprawie zmiany przepisów był szokujący chyba 3 lub 4 kluby brały tylko czynny udział

co do publikacji przepisów w regulaminie jest wyraźnie napisane iz max termin zmiany przepisów to 3 miesiące przed 1 zawodami to wychodzi ok 5 lutego muszą się pojawić na stronie SMS więc ja się zapytam: kiedy mają się pojawiać pól roku rok wczesniej

podam jeszcze dla zobrazowania tematu wagi jakie podaja producenci tragusów na swoich stronach:

Asso 4230g
Mugen 4000g
Losi 4082g
xt8 Xray 4000g
kyosho 4300

oczywiscie że mogą one się różnić w zależnosci jaki siklnik zastosujemy i jakie opony ale to jest nie wielka różnica i zazwyczaj na niekorzysć producentów

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 2:13 pm 

Dlaczego zmiany dotyczą też klas nie EFROWSKICH. Jeżeli Buggy są efrowskie to ok tak zostało ustalone efra wprowadza zmiany to i u nas są zmiany. Ok, ale wg mnie truggy nie jest efrowska. Czemu limit wagowy został zwiększony o ponad 1 kg. Fabryczne modele ważą tak jak podałeś 4000-4300g, ale modele zawodnicze ważą mniej np mój truggy w sezonie 2010 ważył na gotowo 3950g, a fabryczny 4100g. Ponieważ pod koniec sezonu ani w jego trakcie nie było nic mówione na temat zmian przepisów w truggy więc zacząłem przygotowania.
Jaka jest szansa aby zmienić jeszcze przepisy? Co muszę zrobić aby punkt 12 w przepisach brzmiał:
"12. Wymiary i ciężar.
Rozstaw osi – 300-400 mm.
Maksymalna szerokość – 500 mm.
Minimalny ciężar modelu bez transpondera i bez paliwa - 3500 g"
Czekam na szybką odpowiedź.

PS. Przepisy na następny sezon w Formule 1 znane są już w połowie trwającego sezonu.

Team FortaSport

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 3:02 pm 

Maciej Mrozek napisał(a):
Dlaczego zmiany dotyczą też klas nie EFROWSKICH. Jeżeli Buggy są efrowskie to ok tak zostało ustalone efra wprowadza zmiany to i u nas są zmiany. Ok, ale wg mnie truggy nie jest efrowska. Czemu limit wagowy został zwiększony o ponad 1 kg. Fabryczne modele ważą tak jak podałeś 4000-4300g, ale modele zawodnicze ważą mniej np mój truggy w sezonie 2010 ważył na gotowo 3950g, a fabryczny 4100g. Ponieważ pod koniec sezonu ani w jego trakcie nie było nic mówione na temat zmian przepisów w truggy więc zacząłem przygotowania.
Jaka jest szansa aby zmienić jeszcze przepisy? Co muszę zrobić aby punkt 12 w przepisach brzmiał:
"12. Wymiary i ciężar.

PS. Przepisy na następny sezon w Formule 1 znane są już w połowie trwającego sezonu.

Cześć
Krzysztof między innymi ze mną konsultował ułożenie przepisów technicznych.Doszliśmy do wniosku że należy wzorować się na już ustalonych regulaminach przez EFRA oraz ROAR Buggy-E i Truggy oparliśmy na ROAR ponieważ jak sam wiesz w USA jest to klasa najbardziej rozwinięta.
Przeanalizowałem też przepisy z innych państw i one też są w dużej mierze zgodne z ROAR w tym waga 4000g dla Truggy.Poprzedni zapis w regulaminie był co najmniej dziwny tak więc ustaliliśmy że idziemy tak jak ROAR.
Jeśli masz model lżejszy to balans możesz sobie poprawić ołowiem co poprawi zachowanie się modelu,przy zachowanie limitu 4000g.
Pozdrawiam
Michał

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 4:02 pm 

Michał Tronowski napisał(a):
Maciej Mrozek napisał(a):
"12. Wymiary i ciężar.

Cześć
Krzysztof między innymi ze mną konsultował ułożenie przepisów technicznych.Doszliśmy do wniosku że należy wzorować się na już ustalonych regulaminach przez EFRA oraz ROAR Buggy-E i Truggy oparliśmy na ROAR ponieważ jak sam wiesz w USA jest to klasa najbardziej rozwinięta.
Przeanalizowałem też przepisy z innych państw i one też są w dużej mierze zgodne z ROAR w tym waga 4000g dla Truggy.Poprzedni zapis w regulaminie był co najmniej dziwny tak więc ustaliliśmy że idziemy tak jak ROAR.
Jeśli masz model lżejszy to balans możesz sobie poprawić ołowiem co poprawi zachowanie się modelu,przy zachowanie limitu 4000g.
Pozdrawiam
Michał

A czy ktoś kto ściga się w klasie IC-8 Truggy także brał udział w rozmowach?, czy po prostu zawodnicy z innych klas za plecami stwierdzili że tragusom wsadzimy 4000g limitu i koniec. Pamiętam jak Ty jeździłeś w truggy i co robiłeś z modelem aby był lżejszy. Sam przekroczyłeś 4000g a nie wiem czy nie 3900g też. Oczywiście zgodzę się z tym że poprzedni zapis był co najmniej dziwny. Nikt nie był w stanie zejść do wagi poniżej 3 kg, a wtedy tak można było. Ale w tej chwili większość z czołówki ma modele poniżej 4000g i każdy dąży do odchudzenia modelu. Skoro Truggy jest klasą najbardziej rozwiniętą to dlaczego mówimy stop dalszemu rozwojowi. Podejrzewam że tego kogo nie interesują wyjazdy za granicę na zawody nie interesują też przepisy ustanowione w innych państwach, a takich osób jest zdecydowana większość jeżeli chodzi o zawodników z truggy. Więc po co wprowadzać obce przepisy.
Ciekawym zapisem jest także punkt 6 dotyczący karoserii. Jeżeli klasy Monster Truck nie ma na skutek wniosku niektórych zawodników, to w jakich karoseriach można jeździć w klasie IC-8 Truggy?

Dlatego pytam się do kogo mam się zwrócić i co muszę zrobić aby przepisy zostały zmienione?? Czy to jest ankieta czy petycja czy sam nie wiem co rozesłane do władz klubów czy do Przewodniczącego Sekcji lub kogo?

Czasu jest bardzo mało dlatego proszę o błyskawiczną odpowiedź.

Pozdrawiam Maciek

Team FortaSport

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 4:27 pm 

Maciej nie zawodnicy z innych klas a kluby to jest różnica również twój klub dostał materiały na meila zobacz na forum SMS jak była aktywnosć
mimo tego wszystkiego uważam iż problem jest do załatwienia:
masz ranking zbierz podpisy od pierwszej 10 z rankingu 2010 truggy może być elektronicznie przesli je na meila do mnie h.m.i@wp.pl jesli będzie taka wola większosci zmienimy przepisy na wagę 3500g i po temacie

co do pkt 6 jest to kopia z poprzednich przepisów a nie jakies zmiany i o ile się nie mylę budy do tragusów to budy typu monster bynamniej tak widnieją w opisach wielu sprzedawców ale możemy je nawet nazwać "typu pszczółka maja" tylko żeby wszyscy wiedzieli o co chodzi

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 5:20 pm 

Dziękuję za odpowiedź.
Co do karoserii to ja się spotkałem tylko z zapisami 1:8 Truggy bądź 1:8 Truck, a nie Monster Truck. Karoserie do Monster Trucków to pickupy, jeepy oraz karosierie typu muscle car, a kształt karoserii do truggy jest inny. Dlatego zwróciłem uwagę na ten zapis.

Team FortaSport

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 7:03 pm 

Też jestem za 3500gr.
Poprzednie przepisy, fakt, były bezsensowne (chyba 6300 górny limit, a dolny był ustalony mniejszy niż w bagusach), więc większość zawodników zaczęła schodzić jak najniżej z wagą uznając, że dolnej granicy praktycznie nie ma. Teraz, w połowie przygotowań do sezonu, wydanymi pieniędzmi na odchudzanie, przepisy się zmieniają i okazuje się, że nasze wspaniałe 3800 (gram i może nawet i zł :)) idzie w błoto i i tak trzeba przykleić do modelu trochę metalu. Ustawmy ten limit na 3500gr - bezpieczna granica.

A skoro jest już w ogóle jest debata na temat wagi, będzie ją ktoś w ogóle sprawdzał w sezonie 2011, czy znowu skończy się na straszeniu? ;)

Pozdrawiam.

PS: uprzedzając pytania - w 10 nie jestem, ale z wiadomych przyczyn.

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 7:12 pm 
Administrator forum

W zeszłym sezonie w Murowanej waga była sprawdzana- nawet wiem, kto miał najlżejszego tragusa (ok 3600g) :P.

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 7:28 pm 

Tak jak mówisz Maciej moje inferno ST ważyło coś ok. 3600 gram ;)

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 7:59 pm 

No dobra, tylko że ten model ma dyfry na dwie satelity, nie ma stabilizatorów... Waga odchodzi.

Nie jeżdżę w truggy, ale przepisy śledzę i czytam i może zastanówcie się nad tym, aby wprowadzić limit 3800g. Ostatecznie jak się uda z tą petycją to 3500g.

W każdym bądź razie, wątpię, że osoba która wydaje 200-300$ na odchudzenie modelu, a potem słyszy że ma sobie ciężarki ołowiane doczepić, była zadowolona z takiego obrotu sprawy.

Jeśli już zeszła rozmowa na temat przepisów:

IC-8 Buggy:

Cytuj:
13. Ciężar.
Minimalny ciężar bez paliwa i bez transpondera modeli z napędem na dwa koła (2WD) nie może być mniejszy niż
2500 g, modeli z napędem na cztery koła (4WD) nie może być mniejszy niż 3200 g.

Nie wiem, może się mylę, ale zapis odnośnie 2WD (IC-8 Buggy oczywiście) jest niepotrzebny

Cytuj:
7. Wymiary i waga modelu.
Długość (B) max. 730 mm

Chyba można ustawić długość maksymalną na 550mm, bo chyba nie ma modelu w skali 1/8 Buggy, który byłby dłuższy niż 550mm.

ET-8 Buggy 2012
TLR 8ight 2.0 EU-E | Xcelorin 2100 kV Combo | Futaba 4PK | Hitec HS-7940TH | Turnigy battery | AKA tires

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 8:59 pm 

Jacek zobacz na pkt.5.1 tu masz link do EFRY http://news.efra.ws/fileadmin/documents ... 10App2.pdf

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 9:13 pm 

OK, dziękuję za link panie Krzysztofie. Osobiście uważam że to dziwny przepis z tą długością 73 cm. I napędem 2WD, skoro w klasie IC-8 Buggy jeżdżą modele z założenia o napędzie 4WD.

PS. Pisałem ja, Mateusz, tata ma swoje konto ;)

ET-8 Buggy 2012
TLR 8ight 2.0 EU-E | Xcelorin 2100 kV Combo | Futaba 4PK | Hitec HS-7940TH | Turnigy battery | AKA tires

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 9:51 pm 

We Francji klasa 2WD jest praktycznie tak samo popularna jak 4WD, a z tego co wiem tam też przepisy efrowskie obowiązują.

PostNapisane: Śr sty 12, 2011 10:28 pm 

Mateusz Łukaszuk napisał(a):
PS. Pisałem ja, Mateusz, tata ma swoje konto ;)

ups......ale gafa przepraszam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona