Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 11:08 pm

Autor
PostNapisane: Pt sty 07, 2011 1:44 pm 

cześć. mam pytanie co do nieco szybszego ładowania aku ni-mh. mam pojemność 4600 (cele) i ładuje prądem 1.2a i całkowite rozładowanie i naładowanie zajmuje jakieś 3-4 godziny :shock: wydaje mi sie ze to troche dużo. czy to moze przez zaśilacz ? bo do ładowarki dostałem zasilacz taki jak od laptopa a wiem że są lepsze większe po ok. 120zł, czy lepszy zasilacz przyspieszy proces ładowania ?

http://picasaweb.google.pl/Darcoo2010/LosiXXXSWRC?feat=directlink

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt sty 07, 2011 2:49 pm 

Po ci Ci lepszy zasilacz, skoro Accucell ma i tak maksymalny prąd ładowania 5A lub 6A.
Jeżeli chcesz, żeby pakiet szybciej Ci się naładował to ładuj większym prądem, tyle, że NiMh dużych prądów nie lubi.

PostNapisane: Pt sty 07, 2011 6:51 pm 

aha rozumiem. a np. lipo lub life mozna ładować większym prądem ?

PostNapisane: Pt sty 07, 2011 7:05 pm 

Tak

PostNapisane: So sty 08, 2011 4:12 pm 

Gensior napisał(a):
Tak

Wyczerpująca odpowiedź.

Wracając do tematu - ogniwa których używasz (Ni-MH) możesz ładować bezpiecznie prądem 1C, w Twoim wypadku 1C to 4,6A. Z praktyki powiem Ci jedynie, że swoje akumulatory 3000mAh (GP) ładowałem prądem 4.5A, by na zawodach wyrobić się między biegami. Muszę od razu nadmienić, iż po jednym sezonie akumulatory straciły dużo pod względem pojemności i finalnie wylądowały w rozruszniku do spaliny. Co do pakietów lipo i life - w zależności od pakietu, którego będziesz używał, możne zdarzyć się, że będziesz zmuszony ładować go prądem 1C (często do czynienia w modelarstwie lotniczym), ale do autek zazwyczaj stosowane są pakiety o prądzie ładowania co najmniej 2C, czyli w praktyce przy pakiecie 5000mAh możesz ładować go prądem 10A.

PostNapisane: So sty 08, 2011 5:54 pm 

Dawid Głowacki napisał(a):
Gensior napisał(a):
Tak

Wyczerpująca odpowiedź.

Wracając do tematu - ogniwa których używasz (Ni-MH) możesz ładować bezpiecznie prądem 1C, w Twoim wypadku 1C to 4,6A. Z praktyki powiem Ci jedynie, że swoje akumulatory 3000mAh (GP) ładowałem prądem 4.5A, by na zawodach wyrobić się między biegami. Muszę od razu nadmienić, iż po jednym sezonie akumulatory straciły dużo pod względem pojemności i finalnie wylądowały w rozruszniku do spaliny. Co do pakietów lipo i life - w zależności od pakietu, którego będziesz używał, możne zdarzyć się, że będziesz zmuszony ładować go prądem 1C (często do czynienia w modelarstwie lotniczym), ale do autek zazwyczaj stosowane są pakiety o prądzie ładowania co najmniej 2C, czyli w praktyce przy pakiecie 5000mAh możesz ładować go prądem 10A.

ja swoje pakiety do tej pory ładowałem pradem 1.2A i za każdym razem robiłem cykl - całkowite rozładowanie prądem 0.8A i następnie ładowanie do pełna prądem 1.2A. przez ok rok czasu (jeżdziłem jakieś 3-4 razy w tyg. najpierw jeden pakiet i jak sie skończył to na drugim) i pakiety straciły jakieś 400-500nimh czy aby pakiety nie traciły na pojemności jak będę ładował np. prądem 2.5A i rozładowywał 1A (bo taki jaest maksymalny prąd rozładowania przy tej ładowarce) będzie ok ? bo przy programie rozładowywania mam ustawione teraz 0.8A a V na Auto. Volty rozumiem ustawia się na jeden Cell tak ?

PostNapisane: So sty 08, 2011 8:33 pm 

Jeżeli nie przekraczasz maksymalnego prądu ładowania - pakiet nie powinien tracić swoich właściwości, choć oczywiście z biegiem czasu podnosi się jego napięcie końcowe ładowania i spada pojemność. Co do rozładowania, które stosujesz - pakiet po jeździe powinien zostać rozładowany sensownym prądem. Należy jednak mieć na uwadze, iż prąd rzędu 1A to śmiech na sali, a rozładowanie do napięcia 5.4V (bo zakładam, że masz pakiet 6 celowy) zajmuje z pewnością kilka godzin. Swoje pakiety rozładowywałem ładowarką oriona, prądem 30A, co dawało wyższe napięcie podczas ładowania. Jeżeli nie masz możliwości rozładowania pakietu prądem co najmniej 5A - stwórz sobie rozładowywarkę opartą na żarówkach samochodowych połączonych szeregowo. Im większa ilość żarówek tym większy prąd. Nie zapomnij, że jedna cela w pakiecie może zostać rozładowana maksymalnie do napięcia 0.9V. Pozostaje Ci więc podłączenie równolegle miernika i nadzorowanie napięcia pakietu.

PostNapisane: So sty 08, 2011 11:23 pm 

Dawid Głowacki napisał(a):
1.Jeżeli nie przekraczasz maksymalnego prądu ładowania
2.Należy jednak mieć na uwadze, iż prąd rzędu 1A to śmiech na sali,
3. a rozładowanie do napięcia 5.4V (bo zakładam, że masz pakiet 6 celowy) zajmuje z pewnością kilka godzin.

1. skąd mam wiedzieć lub gdzie mogę sprawdzić i jak ile wynosi maks. prad ładowania pakietu ?
2. co mam przez to rozumiec ? 1A jest zbyt niskim pradem ładowania ? w chwili obecnej mam ustawione na 2.5A
3. tak mam pakiet 6celowy i mam ustawione rozładowywanie na AUTO. więc rozumiem że do rozładowywania najlepiej jak największy prąd tak ?

PostNapisane: N sty 09, 2011 11:48 am 

1. Maksymalny prąd ładowania dla Twojego pakietu akumulatorów to 1C czyli jeden razy pojemność. Jeżeli pojemność Twojego pakietu wynosi 4.6Ah (czyli 4.600mAh) - maksymalny prąd ładowania wyniesie 4.6A.
2. Prąd o wartości 1A to za mało by w miarę szybko rozładować akumulator. Oczywiście możesz rozładowywać pakiet prądem 0.00001A, lub nawet jeszcze mniejszym, mając na uwadze, iż większy okaże się upływ "energii" związany z jego leżeniem aniżeli pod wpływem rozładowania. Ja osobiście rozładowywałem prądem 30A, a gdy rozładowywarka o której mowa padła, zakupiłem rozładowywarkę Trinity, która rozładowywała każde ogniwo z osobna prądem 5A. Nigdy nie zszedłem z prądem rozładowania poniżej 5A.
3. Przy ustawieniu rozładowania na auto dużo zależy od jakości pakietu. Jeżeli masz do czynienia z mocnym, markowym pakietem, można łudzić się, że jego rozładowanie odbędzie się za sprawą dobrego prądu. Jednak kiedy korzystasz z pakietu noname - ładowarka w trybie auto będzie rozładowywała go bardzo długo za sprawą znikomego prądu rozładowania. Jeżeli już chcesz rozładować pakiet - rób to ustawiając minimalne napięcie 0.9V na celę (czyli 5.4V dla całego pakietu) i obowiązkowo w trybie manual, gdzie ładowarka użyje takiego prądu, jakiego sobie zażyczysz.

PostNapisane: N sty 09, 2011 12:08 pm 

ok wielkie dzięki a mam jeszcze jedno pytanie. na wyświetlaczu mam
NiMH Discharge
1.0A 0.9V

i tak ma być ustawione czy zamiast 0.9V zmienic na 5.4V bo narazie musze pozostać przy tej ładowarce i rozładowywarki nie kupie w najbliższym czasie z braku kasy.

PostNapisane: Pn sty 10, 2011 4:51 pm 

Bieżące ustawienie 0.9V powinieneś jak najszybciej zmienić na 5.4V. Rozładowanie całego pakietu praktycznie do zera może negatywnie odbić się na jego kondycji.

PostNapisane: Pn sty 10, 2011 5:25 pm 

ok. jeszcze raz wielkie dzięki ;)