Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 8:01 pm

Który model lepszy?
Ankieta wygasła Pt lut 04, 2011 11:44 pm
HPI Pulse 4.6 RTR 43%  43%  [ 10 ]
Traxxas Jato 3.3 57%  57%  [ 13 ]
Liczba głosów : 23
Autor
 Tytuł: HPI vs Traxxas
PostNapisane: Śr sty 05, 2011 11:44 pm 

Witam, jako że od 3 miesięcy tocze ze sobą wojnę, jaki model i jaką firmę wybrać, postanowiłem zapytać Was o zdanie gdyż już mnie męczy moja walka ze sobą :D Chodzi mi o konkretne 2 modele. HPI Pulse 4.6 RTR oraz Traxxas JATO 3.3 . Plusem HPI jest silnik 4.6 oraz to że firma HPI ma dużo dystrybutorów w Polsce oraz ich modele są może technicznie lepsze niż Traxxas choć mogę się mylić. Za to w Traxxasie podoba mi się jego prędkość, stylistyka oraz "wnętrze". Jest on w sumie terenowo podobny do HPI, prześwit mają podobny, nawet nie wiem czy Traxxas niema większego prześwitu. Jeśli możecie i jesteście w stanie pomóc mi i doradzić to bardzo byłbym wdzięczny. Chce kupić model jeszcze przed wiosną i gdybym miał więcej czasu do namysłu to bym może sam mógł wybrać. Ale go zbytnio nie mam. Dziękuję z góry :D Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sty 06, 2011 12:06 am 

Stawiam w tym przypadku na HPI. Naped 4WD przeciwko 2WD w JATO. Jakos wole firme TRAXXAS ale JATO to chyba najgorszy model tej firmy. Sorry - ale to moje zdanie.

PostNapisane: Cz sty 06, 2011 9:56 am 

serce74 napisał(a):
Stawiam w tym przypadku na HPI. Naped 4WD przeciwko 2WD w JATO. Jakos wole firme TRAXXAS ale JATO to chyba najgorszy model tej firmy. Sorry - ale to moje zdanie.
OK, rozumiem Twoje zdanie ale dlaczego sądzisz że najgorszy?? :D :?:

PostNapisane: Cz sty 06, 2011 10:02 am 

A tutaj mam odpowiedź z innego forum modelarskiego :D I znów mi komplikują życie :D

[...] Jeżeli ja miałbym wybierać to chyba HPI.Przynajmniej skala 1:8 ,napęd na 4 łapy.Co do jakości no cóż to tylko HPI szału nie ma,Kapryśne silniki ale trwałe,przynajmniej duża dostępność części.
Jato to przerost formy nad treścią,nie da się tym normalnie pojeździć.Chyba że ktoś lubi być mistrzem prostej.Kiepskiej jakości silniki,trudne w regulacji dla laika.Chora cena za ten model że o częściach nie wspomnę.W razie padaki motoru tylko oryginał pasuje.Taki psikus,nic innego nie włożysz a motor to wydatek ponad 600 zł.
Tyle z mojej strony.

No cóż argument za wybraniem HPI dość mocny, szczególnie jeśli chodzi o silniki i części... Tam znowuż wygrywa HPI. Chyba zdecyduję sie jednak na HPI ale poczekam jeszcze na komentarze. Mam jeszcze kilka dni. :)

PostNapisane: Cz sty 06, 2011 10:27 am 

Chriss napisał(a):
serce74 napisał(a):
OK, rozumiem Twoje zdanie ale dlaczego sądzisz że najgorszy?? :D :?:

Juz ktos to ladnie napisal:

Jato to przerost formy nad treścią,nie da się tym normalnie pojeździć.Chyba że ktoś lubi być mistrzem prostej. Chora cena za ten model.

Nic dodac, nic ujac.

Pozdrawiam!!!

Ostatnio edytowano Cz sty 06, 2011 3:18 pm przez serce74, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz sty 06, 2011 1:11 pm 

Powiedz mi kolego po jakim terenie chcesz jeździć tym modelem? Bo w Sumie HPI oraz Traxxas to "słaba" firma. :)Dużo części do Traxxas możesz dostać na www.strefahobby.pl Model raczej nowy, czy w grę wchodzą używane?

GG.5599074

PostNapisane: Cz sty 06, 2011 4:36 pm 

Gdzie jeździć. Standard, po osiedlu czyli lekki teren, asfalt, bruk, może po lesie czyli szuter żwir nie chce robić zadnych extremalnych rzeczy. Głównie asfalt, bruk potem żwir i szuter. A jaką uważasz firmę za najlepszą?? Niechce się ścigać chyba że z kolegami dla zabawy. PO 2 niechce wydać mnóstwa kasy na to
1600 w sumie max albo 1700.

A co powiecie na HPI savage 4.6 reverse ??

PostNapisane: Cz sty 06, 2011 9:21 pm 

Savage to model z innej bajki. To rasowe MT czyli bunkier na kołach i do takiej jazdy jak napisałeś to nienajlepszy model. Dodatkowo standardowe części w RTRze są nie najlepsze i trzeba sporo kasy wpompować w niego a Sav jest bardzo ciężkim modelem.
Jato jest faktycznie ładnym i szybkim modelem ale osobiście wziął bym coś z napędem na 4 koła. Tylno napędowce są bardzo wymagające i trzeba umieć je prowadzić. Do tego dochodzi dostępność i cena części zamiennych. HPI jest tańsze i łatwiej osiągalne. Jak już wspomnieli dochodzi jeszcze problem z nietypowym silnikiem w Jato. Do Pulse wsadzisz każdy silnik BigBlock.

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

PostNapisane: Pt sty 07, 2011 2:24 pm 

XAX napisał(a):
Savage to model z innej bajki. To rasowe MT czyli bunkier na kołach i do takiej jazdy jak napisałeś to nienajlepszy model. Dodatkowo standardowe części w RTRze są nie najlepsze i trzeba sporo kasy wpompować w niego a Sav jest bardzo ciężkim modelem.
Jato jest faktycznie ładnym i szybkim modelem ale osobiście wziął bym coś z napędem na 4 koła. Tylno napędowce są bardzo wymagające i trzeba umieć je prowadzić. Do tego dochodzi dostępność i cena części zamiennych. HPI jest tańsze i łatwiej osiągalne. Jak już wspomnieli dochodzi jeszcze problem z nietypowym silnikiem w Jato. Do Pulse wsadzisz każdy silnik BigBlock.

A tak, ten model nie jest do tej jazdy ale brałem pod uwagę właściwości tamtych 2 modeli, a savagem bym gdze indziej jeździł to oczywiste. Chciałem zapytać jakie są opinie a nie o odwoływanie się savaga do tamtych :| A części to i tak zmienie o to się nie musi nikt martwić. Mam już Cross tigera z bonzera, e-revo, oraz buggy elektryczne. W każdym coś zmienione na lepsze... Pozdrawiam

PostNapisane: Pt sty 07, 2011 10:32 pm 

Jeżeli dysponujesz taką kwotą rozglądaj się za firmą Kyosho Buggy 1/8 powinno sprostać twoim wymaganiom, zawsze możesz wystartować w jakiś zawodach bez dużego przerabiania podwozia. :)
Rozglądaj się za używanymi akcesoriami typu klips, ładowarka itp. Bo zaoszczędzisz 2/4 kwoty, a działa jak nowe. Chyba, że nadtrawisz na krętacza. :) Zawsze jak Ci nie podejdzie Hobby możesz odzyskać wydane pieniądze. :)

GG.5599074

PostNapisane: Pt sty 07, 2011 10:54 pm 

ARUNIO-Rozglądaj się za używanymi akcesoriami typu klips, ładowarka itp...

Spoko, mam RAYTRONICA C14, 2 helikoptery, 2 samoloty z czego jeden spalinowy JAK, i zaglówkę. Akcesoriów to mam po sufit :D W sumie to buggy jest ograniczony terenowo, po 2jakoś przypadł mi do gustu ten Savage. A konkursów nie lubię. Od 4 lat siedze w modelarstwie tylko nie samochodowym :) Ale dzięki za propozycję :D

PostNapisane: Pt sty 07, 2011 11:23 pm 

Aww, myślałem, że ktoś kompletnie świeży. :P

GG.5599074

PostNapisane: Pt sty 07, 2011 11:27 pm 

Ja też :mrgreen:
A tu zong :)

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.