Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 2:39 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt sty 04, 2011 10:47 am 

witam,
może ktoś napisać, która z ładowarek ( np na hobbykingu) jest fabrycznie kalibrowana ? acccucell i inne klony trzeba samemu kalibrować, szczerze mówiąc jak wziąłem 4 mierniki i zmierzyłem różnicę to się załamałem...

E-revo, mamba na pokładzie:)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt sty 04, 2011 10:54 am 

A ja myślę, że możliwość skalibrowania to zaleta. Pomijam niedokładność wskazań i pomiarów ładowarek.

Sportwerks Turmoil BL conv KD Ezrun
Nowy projekt DTX Warhead Quad BL conversion MMM
Kyosho HOR BL

PostNapisane: Wt sty 04, 2011 10:57 am 

Jesli się ma czym kalibrować:) ciężko o coś co ma jakąkolwiek klasę dokładności, a różnice nawet w drożsych miernikach są rzedu pół v, czyli dość spore.

PostNapisane: Wt sty 04, 2011 1:29 pm 

Pół volta? Tak jest niedokładność balanserów w ładowarkach? Czyli zamiast 4,20 jest 4,70 lub 3,70? Łoł, nieźle.

PostNapisane: Wt sty 04, 2011 2:36 pm 

tak, mierzyłem w pracy flukiem, sonelem cęgowym i jeszcze jakimś japońskim sprzętem i rozrzut był jak pisałem.

PostNapisane: Wt sty 04, 2011 4:37 pm 

Możesz podać co dokładnie mierzyłeś? Zbalansowany (według ładowarki) pakiet LiPo miał tak duże rozrzuty napięć między ogniwami?

PostNapisane: Wt sty 04, 2011 4:58 pm 

nie - mierzyłem napięcie na ogniwie, pojedynczym 18650 i porównywałem do wskazań mierników i tego co pokazuje ładowarka - każdy pokazywał coś innego...

PostNapisane: Wt sty 04, 2011 5:08 pm 

To zmień te mierniki bo widać są do niczego. Z moich doświadczeń z ładowarkami a przeszło ich przez moje ręce wiele niedokładności balansera nie przekraczają 0,03V ale najczęściej jest to 0,02V albo mniej więc problemu nie ma. Oczywiście jak z każdą elektroniką mogą trafić się felerne egzemplarze ale to obecnie mniej niż 2%, jeszcze dwa-trzy lata temu było ich więcej.

PostNapisane: Wt sty 04, 2011 5:13 pm 

nie piszę o napięciu między celami, a kalibracją ładowarki, która polega na ustawieniu napięcia odniesienia. balansowanie może być poprawne, ale co z tego jak całość będzie przesunięta o jakieś tam napięcie błędu.

PostNapisane: Wt sty 04, 2011 5:49 pm 

A kto to się przejmuje tym co ładowarka podaje jako całkowite napięcie w przypadku ogniw Li-xx. Ważne są napięcia na poszczególnych ogniwach. Z napięciem całego pakietu ma problemy nawet chwalony za dokładność balansera iCharger i zresztą sam producent podaje jak to wskazanie skorygować (skorygować a nie skalibrować). Różnice między wskazaniem ładowarki a rzeczywistością a nawet między sumą napięć poszczególnych ogniw sięga tak jak napisałeś nawet 0,5V i więcej tylko co z tego wynika? Nic. Również Accucell-6 ma możliwość korekty wskazania napięcia całego pakietu dla ogniw Li-xx tylko po co, dla lepszego samopoczucia? I tak najważniejsze są napięcia poszczególnych cel a te zależą od jakości użytych w obwodzie balansera rezystorów. Ładowarki iCharger mają możliwość skalibrowania balansera z wykorzystaniem napięcia odniesienia. Problemem może być tylko wykonanie takiego ustrojstwa, które wygeneruje x*4,20V gdzie x-maksymalna ilość ogniw LI-xx w szeregu obsługiwana przez ładowarkę.

PostNapisane: Śr sty 05, 2011 11:56 am 

Skorygować a nie skalibrować? a na czym polega kalibracja jak nie na korekcji wskazania? kalibrowanie to jest porównanie do wzorca i takie ustawienie żeby wskazywał zgodnie ze wzorcem, więc aż takie dochodzenie kalibracja a korekcja chyba nie ma sensu...

Co do tego że bez znaczenia jest to czy ładowarka wskazuje i mierzy poprawnie czy nie to chyba lekka przesada - jeśli maksymalne napięcie na ogniwo jest powiedzmy 4.2V a zostanie naładowane do 4.7 bo błąd pomiaru przez ładowarkę będzie te np. 0,5V , to chyba nie jest bez znaczenia.
Ja nie piszę teraz o pakiecie, tylko o pojedynczym ogniwie ale akurat to samo się będzie tyczyć do całego pakietu i balansowania, bo co z tego że wszystkie ogniwa będą miały dokładnie takie samo napięcie (balanser działa poprawnie - napięcie jest takie samo) ale zamiast 4.2 ( które pokazuje ładowarka ) wynosi 4,3 czy 4,7 - wszystkie ognia mają tyle samo, ale w rzeczywistości są przeładowane.

Rezystory w balanserze są od tego, żeby wyrównać napięcie - żeby wszędzie było jednakowe, ale dalej się upieram przy tym, że pomiar tego jednakowego napięcia ( nie to czy jest jednakowe, ale jakie jest) to kwestia ładowarki i to właśnie to podlega korekcji i nie ma znaczenia czy to się koryguje w accucell'u przy pomiarze pakietu - możesz podłączyć jedno ogniwo - ładowarka sprawdza jakie widzi napięcie i może być ono albo złe albo dobre - od tego jest właśnie korekcja:)
Co do kalibracji napięciem odniesienia, to nie można kolejno podawać napięcie na wejścia balansera i korygować wskazanie?

PostNapisane: Śr sty 05, 2011 12:44 pm 

Pokaż mi taką ładowarkę co ładuje pojedyncze ogniwo LiPo do 4,70V, jeśli taka by była to nie miałbyś już czego mierzyć bo ogniwo dawno by eksplodowało. Powtarzam, najważniejsze są napięcia poszczególnych ogniw które w zasadzie każdą ładowarka podaje. Zsumuj sobie te napięcia i się okaże że ogólne napięcie pakietu podawane przez ładowarkę jest inne ale to nie ma żadnego znaczenia. Dalej mnie interesuje jak pomierzyłeś te różnice 0,5V co dokładnie mierzyłeś, napięcie pakietu i porównałeś z tym co ładowarka podaje? Naładuj pakiet i pomierz napięcia na poszczególnych ogniwach i napisz co wyszło z pomiarów.

Co do kalibracji/korekcji. Kalibracja ma wpływ na napięcie do jakiego naładują się ogniwa a korekcja wpływa jedynie na wskazanie napięcia całego pakietu podawanego przez ładowarkę bez wpływu na to do jakiego napięcia naładują się poszczególne ogniwa.
Przy kalibracji trzeba podać wszystkie napięcia odniesienia jednocześnie.

PostNapisane: Śr sty 05, 2011 2:26 pm 

podłączyłem JEDNO ogniwo, ładowarka pokazała napięcie, zmierzyłem napięcie na ogniwie 3 miernikami dość wysokiej klasy i rozrzut jak pisałem był rzędu pół volta między różnymi wskazaniami.

Pomiar napięcia przez ładowarkę nie ma znaczenia tylko teoretycznie i to przy ładowaniu nimh, gdzie delta sprawdza poziom wzrostu napięcia, które poprostu przestaje rosnąć i tu WARTOŚĆ może mieć małe znaczenie., ale to nie lipole i liony...

PostNapisane: Śr sty 05, 2011 4:21 pm 

To wywal te mierniki do kosza bo skoro mierzyłeś napięcie jednego ogniwa trzema miernikami i każdy dał inne wskazanie to chyba nie ładowarka jest tu winna?

PostNapisane: Śr sty 05, 2011 4:44 pm 

przeczytaj wątek od pocztąku i zobacz co tam jest napisane:)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona