Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 4:18 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn sty 03, 2011 8:15 pm 

Witam. Niedawno kupiłem model "buggy" i wczoraj postanowiłem sobie nim troszkę pojeździć. Po skończone jeździe nagle tylny dyfer zaczął mi chrobotać, postanowiłem zobaczyć o co chodzi, kiedy chciałem rozkręcić dyfer, zobaczyłem że jest lekko luźny, więc otwieram go patrze a tu piasek :( , mam zamiar go dokładnie wyczyścić tylko proszę o jakąś instrukcję, i jaki najlepiej wlać tam olej, lub smar, chcę aby autko miało ładnego zrywa.
UWAGA!! PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA WPROWADZENIE W BŁĄD I NA PEWNO TO CO NAPISALIŚCIE NIE POSZŁO W BŁOTO, CHODZI MI O OBUDOWĘ W KTÓREJ JEST DYFER, CZYLI TEN PLASTIK W KTÓRYM SIEDZI. I CZY MOGĘ POSMAROWAĆ GO ZWYKŁYM SMAREM?

Ostatnio edytowano Wt sty 04, 2011 4:32 pm przez Damianbmw12345, łącznie edytowano 3 razy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 8:21 pm 

Z jakiego to modelu ten dyferencjał ??

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 8:33 pm 

Wytłumacz mi jak mógł być piasek w środku dyfra :shock: :shock: Przecierz tam są uszczelki a pozatym powinien być skręcony :shock:
Zaskoczyłeś mnie swoim pytaniem Ale najlepiej wyjmij wszystko z tego dyfra i wyczyść w benzynie ekstrakcyjnej i zalej olejem;)
Jak mozesz to wrzuć foto tego dyfra w piachu bo jestem ciekaw jak to wygląda;)
pozdro :D :D

Model Cars Łódź

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 8:38 pm 

[quote="kazior96"]Wytłumacz mi jak mógł być piasek w środku dyfra

Może koledze nie chodzi o główny dyfer , może chodzi o środek obudowy dyferencjału ??

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 9:55 pm 

Zdjęcie dyfra:
- http://i53.tinypic.com/2567o6a.jpg
- http://i54.tinypic.com/2ed4bi0.jpg
- http://i53.tinypic.com/b88rxw.jpg
- http://i53.tinypic.com/20pot43.jpg

mogę go wyczyścić w denaturacie??
i właśnie mam go olejem zalać, ale jakim?? i gdzie go kupić?? słyszałem że są różne rodzaje gęstości, jaki byście mi polecili?? chce aby autko miało niezłego kopa, i aby nie zarzucało nim za bardzo.
Aha i czy przedni dyfer też muszę rozbierać??

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 10:05 pm 

Kolego a w jakim modelu siedzi ten dyfer ? Prawdopodobnie wyrobiły się łożyska i dla tego dostał się piach, lub został źle złożony. W denaturacie możesz spokojnie go czyścić. Co do oleju - potrzebne jest info o samochodzie :)

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 10:14 pm 

identyczny jest w modelu HSP - tak to na pewno model HSP typu Backwash , lub Amax typu Leopard , proponował bym wyczyścić benzyna , ja czyściłem WD-40 , dokładnie wytrzeć i nasmarować , tak w obudowie dyferencjału jak i układ planetarny , i jeszcze jedno - w tych modelach obudowy dyfrów maja właśnie dziury od spodu - a żę dobrze nie dolegają do płyty podłogowej - zawsze coś się tam dostanie , ja wyeliminowałem objaw dostawania się syfu używając kleju do rynien w postaci silikonu , ale zwykły silikon myślę tez może być - i jak ręką ...:)

Ostatnio edytowano Pn sty 03, 2011 10:18 pm przez cushman, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 10:30 pm 

Jeśli chcesz mogę ewentualnie przesłać ci manuala jako jpeg tam mam dokładną budowę dyferencjałów przednich jak i tylnich :)

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 10:51 pm 

Alek Bogusławski napisał(a):
Kolego a w jakim modelu siedzi ten dyfer ? Prawdopodobnie wyrobiły się łożyska i dla tego dostał się piach, lub został źle złożony. W denaturacie możesz spokojnie go czyścić. Co do oleju - potrzebne jest info o samochodzie :)

hmm łożyska wyrobione, raczej nie, ponieważ ten model jest praktycznie nowy, a co do kolegi cushman, to nie jest to model HSP, tylko FS Racing Team GH-4 ( dokładne dane modelu : http://comercio.outletdelocio.es/produc ... pni0uu2ci7), i tak zgodzę się z tobą że dziury są od dołu, i mogą trochę źle dochodzić, ja myślałem czy by to nie zrobić pistoletem na te laski plastikowe ( http://allegro.pl/mocny-pistolet-klejow ... 56341.html )? i błagam was powiedzcie mi jaki tam ma być smar lub olej, ponieważ chce mieć to już zrobione.
Edit: jak wymienię smar z tylnego dyfra, to z przedniego chyba nie muszę?

PostNapisane: Pn sty 03, 2011 10:58 pm 

Przyznaje się ( ale gafa ) hehehe - pospieszyłem się :) zmyliła mnie ta dziura :) a ten klej co proponujesz na ciepło w laskach jest moim zdaniem za twardy po wyschnięciu i z biegiem czasu go powybija , obojętne w sumie jaki klej - byle by był elastyczny - poddatny na ugniatanie tak mi się zdaje. co do smaru - ja zastosowałem smar do łożysk , i najlepiej by było drugi też rozebrać i nasmarować bo tam raczej też będzie dziura:)

PostNapisane: Wt sty 04, 2011 1:13 am 

cushman napisał(a):
Przyznaje się ( ale gafa ) hehehe - pospieszyłem się :) zmyliła mnie ta dziura :) a ten klej co proponujesz na ciepło w laskach jest moim zdaniem za twardy po wyschnięciu i z biegiem czasu go powybija , obojętne w sumie jaki klej - byle by był elastyczny - poddatny na ugniatanie tak mi się zdaje. co do smaru - ja zastosowałem smar do łożysk , i najlepiej by było drugi też rozebrać i nasmarować bo tam raczej też będzie dziura:)

kurcze, ja czytałem że to powinien być specjalny smar do dyfrów, ale zaproponuj mi jakiś smar do łożysk?
Edit: może być taki smar do tylnego dyfra :SMAR DO DYFRA ??
a do przedniego coś trochę gęstszego?
aha i co lepsze smar czy olej?
xD
jeszcze jedno jaka jest różnica pomiędzy 3.000 a np. 40.000?? i który lepiej?

Ostatnio edytowano Wt sty 04, 2011 1:33 am przez Damianbmw12345, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt sty 04, 2011 1:32 am 

Ja akurat miałem pod ręką ŁT-43 :)też czytałem ze powinień być specjalny - ale innego pod ręką nie miałem niestety

PostNapisane: Wt sty 04, 2011 8:03 am 

Damianbmw12345 napisał(a):
cushman napisał(a):

kurcze, ja czytałem że to powinien być specjalny smar do dyfrów, ale zaproponuj mi jakiś smar do łożysk?
Edit: może być taki smar do tylnego dyfra :SMAR DO DYFRA ??
a do przedniego coś trochę gęstszego?
aha i co lepsze smar czy olej?
xD
jeszcze jedno jaka jest różnica pomiędzy 3.000 a np. 40.000?? i który lepiej?

Widze że kolega musi przestudiować troche forum w poszukiwaniu wiekszej wiedzy na temat tego w co chce się bawić. Jesli chodzi o czyszczenie tego co pokazales to wypłukaj w benzynie extrakcyjnej (denaturat ci tego raczej nie zmyje). Olej zalewa sie wewnątrz tego kubła który chcesz myć, mysle że troche za wcześniej żebyś to teraz robić bo widze po zdjeciach ze jeszcze nie ma tragedii i masz ten model raczej krótko. Do smarowania tego kubła (zebatki atak i odbior dyfra) uzyj ktoregokolwiek smaru byleby nie spływał, przy składaniu pamietaj o podkładce przy łozysku, jak jej nie włozysz to może ci wygolić zebatke ataku a za nią i odbioru a to juz droga sprawa. Jesli chodzi o gęstości olei to 3.000 a 40.000 różnią sie gęstością, jak dla ciebie do Buggy bedziesz musiał wlać (w przedni 5.000cps w srodkowy 10.000cps w tylni 5.000cps) jak cos pomyliłem z gestosciami do bagusa koledzy mnie poprawią;)

PostNapisane: Wt sty 04, 2011 2:19 pm 

Olej zalewa sie wewnątrz tego kubła który chcesz myć, -- A co jeśli jest smar ??? należało by zmienić na olej czy w ostateczności może smar zostać ??

PostNapisane: Wt sty 04, 2011 3:23 pm 

pfff gdzie mam kupić ten olej do dyfra?? bo jak szukam to nigdzie nie ma, tylko jest ale na innych aukcjach, na których nie jestem zarejestrowany.
UWAGA!! PRZEPRASZAM WSZYSTKICH ZA WPROWADZENIE W BŁĄD I NA PEWNO TO CO NAPISALIŚCIE NIE POSZŁO W BŁOTO, CHODZI MI O OBUDOWĘ W KTÓREJ JEST DYFER, CZYLI TEN PLASTIK W KTÓRYM SIEDZI. I CZY MOGĘ POSMAROWAĆ GO ZWYKŁYM SMAREM?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona