Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 1:14 pm

Autor
PostNapisane: Pt gru 24, 2010 1:27 am 

Witam wszystkich zakupiłem ostatnio model jak w temacie jestem zarazie zadowolony. Aczkolwiek wolałbym w nim silnik bezszczotkowy nie chodzi o moc czy szybkość lecz o nadmierne grzanie się silnika. Niestety nie wiem jaki silnik był by dobrym rozwiązaniem i zarazem niedrogi był przym nie tracąc fortuny. Ci którzy posiadają ten model mogli by powiedzieć co trzeba wymienić w nim żeby wytrzymało. Wiem na pewno ze zębatka plastikowa odbioru na pewno nie wytrzyma. Kolejne pytanie to czy silniki bezszczotkowe mogą jeździć na pakietach NiMH i czy to nie spowoduje np skróconego czasu jazdy. W tej chwili na pakiecie 2200 mah i na silniku klasy 340(jak się nie mylę ) jeżdżę około 15 min.
Proszę o pomoc.

Ostatnio edytowano Pt gru 24, 2010 12:37 pm przez major6663, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt gru 24, 2010 8:49 am 

Silnik zawsze będzie się grzał w szczotkowych powoduje to tarcie szczotek lub zbyt duże obciążenia. Zębatka wytrzyma o ile nie będziesz zbytnio szalał. Na pakietach ni-mh można spokojnie jeździć na bezszczotce, jeżeli dobierzemy parametry podobne do poprzedniego silnika to nawet dłużej można pojeździć bo nie ma strat jak w silniku szczotkowym.
Tam jest silnik 380. http://www.rc-modele.pl/silnik-bezszczo ... -2694.html można takim zastąpić będą lekko wyższe parametry ale jeżeli nie zastosujesz odpowiedniego przełożenia to też będzie się grzał.
Ewentualnie możne ktoś mnie poprawić.

PostNapisane: Pt gru 24, 2010 9:35 am 

Witam
Również posiadam HSP, ale Huntera. Jeżdżę nim już kilka tygodni i podwozie bardzo dobrze znosi napęd BL. Przede wszystkim polecam rozebrać model i dokładnie skręcić, bo czasami jedna słabo dokręcona śróbka może sprawić duuużo problemów. W przeniesieniu napęku wszystkie kielichy należy przykręcić na klej do śrub. W sumie to wszystko drobiazgi, ale jedna rzecz, która mnie dopadła to niszczenie się końcówek dog bone-ów. Te małe pręciki na końcu chyba były zrobione z jakiegoś drutu. Pokolei zmieniam wszystkie na końcówki od wierteł dobrej jakości. Jeśli chodzi o napęd BL, to możesz po prostu kupić EzRuna, lub coś używanego. Jeśli masz mały budżet, to może kupić inny silniczek szczotkowy i zmienić przełożenie, jeśli się grzeje. W sumie jeszcze nie słyszałem o metelowych odbiorach. W takich skalach stosuje się plastik i jeśli przełożenie jest dobrze ustawione, to wytrzyma ona bardzo długo.
Pozdrawiam i zapraszam na PM w razie innych pytań

PostNapisane: Pt gru 24, 2010 12:40 pm 

Sprawa hamulca.Wiem ze za hamowanie modelu elektrycznego jest wykonywane za pomocą silnika. Niestety mój model jakoś tak słabo hamuje nie wiem czy tak ma być ale czy da się to jakoś zmienić i czy na bezszczoce tez tak będzie.

PostNapisane: Wt sty 04, 2011 2:30 pm 

Jeśli chodzi o hamowanie to na BS na pewno będzie lepiej hamował. A wracając do zestawu BS to można wsadzić ezruna 25A i silnik 7800kv miałem taki w hunterze, był szybki ok 40 km/h na 7,2 nimh ale trochę się grzał i wymieniłem go na turnigy 4400kv dałem odrobinę większy atak i jest tylko trochę wolniejszy od poprzedniego ale się nie grzeje. Planuje tam wsadzić lipo 2s już niedługo i wtedy zobaczę jakie będą osiągi. Odbierająca wytrzyma na pewno o ile nie wpadnie między tryby jakiś kamyk - dlatego warto dorobić jakąś osłonkę. U mnie po ok 2-3 mieś. jazdy padł atak dyferencjału bo niestety też plastikowy i nie ma zamienników alu, na szczęście to tylko 6 zł :P i jeszcze co dziwne dwa razy pękła ośka (kubka napędowego) na której jest przednie lewe koło. A poza tym to bardzo dobrej (jak na swoją cenę) jakości model.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII