Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 1:15 pm

Autor
PostNapisane: Pn gru 20, 2010 12:11 pm 

Witam potrzebuje małej podpowiedzi, posiadam model scalpel i silnik Ez run 5400kv. Zasilane jest to z 4x Nimh. Smigam nim po przyczepnej wykładzinie a mimo to zrywa mi przyczepnosc przy kazdym mocniejszym dodaniu gazu.. Czy wpływ regulacji dyfra bedzie miał na to wpływ i od jakich przełożeń startować, dysponuje tymi kołami zębatymi z kompletu, chcę jeżdzic nie za szybko.
Pozdrawiam serdecznie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn gru 20, 2010 2:33 pm 

radosław napisał(a):
Czy wpływ regulacji dyfra bedzie miał na to wpływ i od jakich przełożeń startować, dysponuje tymi kołami zębatymi z kompletu, chcę jeżdzic nie za szybko.
Pozdrawiam serdecznie.

Oczywiście im sztywniejszy dyfer tym bardziej będzie tyłem narzucało. Jeżeli nie chcesz szybko jeździć to najlepiej małą atakującą a dużą odbierającą.
Model scalpel jest modelem na tył napęd zawsze jak na zakręcie doda się gazu będzie zrywać przyczepność takie są uroki tylnich napędów.

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 10:17 am 

Witam!
Jaką masz twardość opon z przodu i z tyłu? To może być przyczyną zrywania tyłu. Większość jeździ na kołach Supersoft z tyłu i Hard z przodu. Smaruj tylko tyły, po każdym wyścigu czyść opony ekstrakcyjną i na nowo smaruj (unikniesz lepienia się syfu z wykładziny, który często jest przyczyną ślizgania się tyłu.) Przody też warto czyścić, gdyż z czasem nagumowana wykładzina zwiększa ich przyczepność, a to źle.
Pozdrawiam!

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 4:55 pm 

radosław napisał(a):
Witam potrzebuje małej podpowiedzi, posiadam model scalpel i silnik Ez run 5400kv... zrywa mi przyczepnosc przy kazdym mocniejszym dodaniu gazu.. Czy wpływ regulacji dyfra bedzie miał na to wpływ i od jakich przełożeń startować, dysponuje tymi kołami zębatymi z kompletu, chcę jeżdzic nie za szybko...

Nie napisałeś jaki masz regulator i jak zaprogramowany.
O przyczepności modelu nie decyduje przełożenie a jedynie jakość opon i ich smarowanie oraz geometria przedniego zawieszenia plus dopracowany dyfer.
Na silniku 5400 kv pojeździsz praktycznie przy każdym przełożeniu z kołami zębatymi jakie masz w zestawie.
Tylnonapędowiec ma to do siebie, że uczy szacunku dla "cyngla" szczególnie początkujących - stąd też bączki przy mocnym dodaniu "gazu.
Po oswojeniu się z takim maluchem, można go później nauczyć by stał się małym czterokołowym pociskiem i nie kręcił tych bączków.
Co do wykładzin, to jedne są śliskie jak lód, a inne jak papier ścierny.
Ot - cała uroda maluchów 2WD.

PostNapisane: Wt gru 21, 2010 5:37 pm 

Przełożenie ma taki wpływ na trzymanie,że przekazuje moment na koła.Czym moment większy, tym łatwiej zerwać przyczepność kół i wpaść w drift.

PostNapisane: Śr gru 22, 2010 6:26 am 

No z modelem sie dogaduje powoli, Przełożenia dobrałem tak aby model nie miał chęci tak zrywać, czyli dałem najmniejszy odbiór jaki jest i atak dośc duży ( 14-16) Kluczem jest tu płynnośc pracy gazem. Opony mam te z zestawu a niestety płynu do opon stosować nie chce, bo jest to sala w szkole i nie moga zostać żadne ślady. I tak dobrze, że mam gdzie jeżdzić z kolegami. Co do dyfra to w mojej ocenie najlepiej jeżdzi ten model gdy dyfer jest skręcony dość luźno ( jestem jednak laikiem) . Prawda jest taka, ze model daje nieporównywalnie więcej frajdy niż 1:10 cyclone.
Pozdrawiam

PostNapisane: Śr gru 22, 2010 8:32 am 

Jest takie powiedzenie, nie smarujesz nie jedziesz. Jedyny przypadek kiedy nie smarowałem tylnych opon w Scalpelu to były dwudniowe zawody z dużą ilością zawodników i biegów czego efektem było nagumowanie wykładziny do tego stopnia, że Scalpel przy wejściu w zakręt się przewracał (!) Opony z zestawu są ok. Generalnie nic nie zrobisz jeśli smarować nie możesz. Ze zbyt dużym luzowaniem dyfra też nie przesadź bo go przypalisz. Z kolei małe przełożenie to męczenie silnika, regulatora i pakietu. A przy okazji po czym jeździcie?

PostNapisane: Śr gru 22, 2010 8:42 am 

radosław napisał(a):
... Opony mam te z zestawu a niestety płynu do opon stosować nie chce, bo jest to sala w szkole i nie moga zostać żadne ślady. I tak dobrze, że mam gdzie jeżdzić z kolegami...
Pozdrawiam

Może się mylę,ale z tego co piszesz wynika,że jeździcie po podłodze nie po wykładzinie,a twarde podłoże ,parkiet czy wykładzina to powierzchnie nietypowe dla modeli.Z wyjątkiem driftu.

PostNapisane: Śr gru 22, 2010 9:00 am 

Jeżdimy po wykładzinie dywanowej, to pomieszczenie to szkolna świetlica, już nie uzywana. Wykładzina dobrze trzyma modele 1:10 nawet bez smarowania. Nie chcemy narobic sladów bo mamy dobry układ ze szkołą i mozna za niewielkie pieniądze posmigać. Ta wykładzina jest stara jak świat, jest w 1 kawałku bez połączeń i nie kłaczy się, tylko na modelu jest pełno pyłu od niej. Mam co prawda płyn do opon corrally, dużo sladów pozostaje na wykładzinie po czymś takim? Stosowałem ten płyn na asfalt i działało.

PostNapisane: Śr gru 22, 2010 9:44 am 

Ślady zostają na samym początku, później już duuuużo mniej a jak ciemna wykładzina i do tego stara to już problemu nie ma. Możesz poświęcić kawałek innej wykładziny aby na niej wytrzeć koła ale i tak zawsze coś zostanie. Jaki masz regulator? Jeśli ma regulację płynności startu to ustaw na najpłynniejszy start. Różnie się to nazywa "Punch Control" "Start mode" itp itd.

PostNapisane: Śr gru 22, 2010 10:13 am 

Mam regulator firmy Ez run 18 Amperowy. Przy nastepnej okazji popróbuje ustawień tego parametru.

PostNapisane: Śr gru 22, 2010 11:54 am 

Mam taki sam regulator, jest w nim odpowiednia opcja.

PostNapisane: Śr gru 22, 2010 11:01 pm 

Chyba większość "Scalpel'owiczów" używa Ezruna 18A, przy jego dobrym ustawieniu, model jeździ bardzo ładnie.
Smaruj oponki, wykładzinę można wyczyścić, jeśli nie chcesz się dyrekcji narażać :)