Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 11:33 pm

Autor
PostNapisane: Pn paź 11, 2010 9:50 am 

Takie pytanie mnie nachodzi. Porównanie koncepcji w świetle wykorzystania jej na torze.
Zalety i wady, osiągi, moce itp.... czyli wszystko co początkującemu pomoże w wyborze wersji.

Zaznaczę tutaj iż wykorzystanie ma byc sportowe
70% tory off-road (ziemia, szutr) z hopami
30% tory on-road w hali, hopi, wykładzina

Przykładowe modele do porównania ( niestety tylko te znam :-) )

Team Associated B4/B4.1 vs Team Associated B44

No i chętnie usłyszę o innych modela wartych porównania do powyższych...

Myślę że może to być ciekawy wątek dla początkujących buggy offroad'owców....

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn paź 11, 2010 4:43 pm 

Modele które podaleś sa typowo zawodniczymi podwoziami, procz tych model które wymieniłeś z Buggy masz jeszcze
Cyclone D4
Lazer zx-5
xxx-g
Każde z tych pdowzi + te 2 ze stajni Asso zaspokoją Twoje porzeby na długo. Tylko powstaje pytanie - czy początkujący poradzi sobie z ustawieniem zawodniczego podwozia?
No i pamiętaj, że większość z nich to zestawy KiT czyli do składania do takiego modelu potrzbuejsz:
- pakiet
- ladowarke
- regulator
- silnik
- serwo
- odbiornik
- aparatura.

PostNapisane: Pn paź 11, 2010 6:14 pm 

Bender, to ja wszystko wiem :-)
To był tylko przykład bo takie znam.

Temamt bardziej dotyczy wlasnie kwestii 2WD vs 4WD jkie sa wady i zalety danych napędów dla modeli buggy z takim jak przedstawiłem zastosowaniem.

Nie chodzi mi tutaj aby trzymac się konkretnych modeli czy firm a raczej uzyskać informację czy 2WD czy 4WD.

Teraz jeżdże stradą która jest fajnym modelem na początek. Wcześniej chciałem mieć Asso B4 gdzie napęd jest na tył.
I teraz mam dylemat czy 2WD czy 4WD i dlatego chciałbym poznać wasze opinie z porównania.

Model tutaj ma drugorzędne znaczenie. Wiem już że aktualn Strada pozostanie mojego syna, ja do gwiazdki sprawie sobie coś nowego.

PostNapisane: Pn paź 11, 2010 6:47 pm 

4WD łatwiej się prowadzi szybciej też się przemieszcza w zakrętach, ale jest cięższy niż 2WD szczególnie jak oba modele są napędzane lipolami.

W praktyce to oznacza, że jeśli nieudane lądowanie lub wymagająca hopka ma wymusić awarię w B4 i B44, to B44 podda się pierwszy.

Nie wiem czy jest to proporcja dla każdych dwóch modeli 2WD i 4WD ale B4 znacznie ładniej lata w powietrzu niż B44.

Teraz wykorzystanie. Kilkanaście razy widziałem trening jak 2WD i 4WD jeździły razem, generalnie 4WD był szybsze na okrążeniu z jedną, dwoma hopkami. Ale jak się trafiło dwóch dobrych kierowców potrafiących wiele ze swoich modeli wycisnąć to różnice nie były aż tak dramatycznie.

Jedna uwaga 4WD nie dość, że dwa razy szybciej zjada opony to jeszcze zjada cztery równo, 2WD jednak zużywa tylko tylne w niezły tempie.

Czyli utrzymanie 4WD odpowiednio droższe. 2 godziny trening na wykładzinie i masz jeden lub dwa komplety opon w koszu. Na zawody na wykładzinie jak widziałem idą trzy komplety. Na szczęście na szutrowo-glinianej ścieżce nie jest już tak dramatycznie.

Robert

PostNapisane: Wt paź 12, 2010 6:53 am 

Ja tylko podsumuje wypowiedź mojego poprzednika:
4WD - lepsze, precyzyjniejsze ( zwłaszcza na zakrętach, a tym bardziej wychodząc z zakrętu) prowadzenie.
2WD - lepsza frajda z prowadzenia tego modelu
Osobiście wole jazdę dla przyjemności 2WD, natomiast na zawody wybrałbym zdecydowanie 4WD
jeżeli szukasz dobrego bagusa to sprawdź dział Giełda - jest tam kilka ciekawych propozycji, ja osobiscie polecam ci tą:

http://rcauto.pl/forum/viewtopic.php?f=13&t=51717

naprawde godna uwagi, model przygotowany już konkretnie pod zawody - nie bedziesz musiał nic do niego wkladać, do tego bardzo dobry silnik i masa części.

XRAY XT8, SH 28 P8
E- Firestorm 10T [LiFe Power!]

PostNapisane: Wt paź 12, 2010 8:59 am 

Kurcze, zapomnialem napisac - chodzi mi o elektryki :-)

PostNapisane: Wt paź 12, 2010 10:48 am 

Zawsze można kupic podwozie od spaliny, konwersje i samemu zbudowac sobie elekryka spełniającego wszystkie twoje potrzeby - a jaka frajda z tego i duma jak już skończysz :D

XRAY XT8, SH 28 P8

PostNapisane: Wt paź 12, 2010 1:51 pm 

jak ma się 2-3 razy tyle kasy i brak lepszych pomysłów co z nią zrobić, co więcej chce się pod taki model zorganizować własny cykl zawodów, w którym będzie się płacić uczestnikom za udział by mieć się z kim ścigać, to tak idea przebudowy buggy 1:8 ze spaliny na elektryka jest świetna.

Robert

PostNapisane: Wt paź 12, 2010 1:53 pm 

KiT napisał(a):
jak ma się 2-3 razy tyle kasy i brak lepszych pomysłów co z nią zrobić, co więcej chce się pod taki model zorganizować własny cykl zawodów, w którym będzie się płacić uczestnikom za udział by mieć się z kim ścigać, to tak idea przebudowy buggy 1:8 ze spaliny na elektryka jest świetna.

Albo ma się parcie na sprzedaż swojego lub kolegi modelu to wtedy ta rada w trochę innym kontekście też jest dobra.

Robert

PostNapisane: Wt paź 12, 2010 2:03 pm 

Nie mówię tu od razu o kupnie nowego modelu i przerabiania go na coś innego.
Zawsze można kupić cos używanego - np samą płytę i na jej podstawie budować - bo przecież o to chodzi w modelarstwie ?
Poza tym kupując zestaw KIT i tak musisz dokupić do niego graty i nie sądzę że kupując używaną płytę w dobrym stanie ( nie koniecznie w skali 1:8 ), kupując konwersje do niej i resztę wyjdzie cię to 2-3 razy drożej. Poza tym zazwyczaj kupując używane podwozie masz już ją po części zmodyfikowaną, wymienione felerne elementy na mocniejsze i sama płyta ze spaliny na pewno będzie solidniejsza. W końcu różnica wagi pomiędzy elektrykiem a spaliną to jakieś kilka kilogramów.

XRAY XT8, SH 28 P8

PostNapisane: Wt paź 12, 2010 2:27 pm 

to uspokajajac nastroj - nie mowilem o przerobkach crossover z modeli spalinowych do elektrykow.
Chodzi o modele 1/10 w wersjach elektrycznych 2WD i 4WD.

a Cyber10b ? tak przy okazji ? :-)

PostNapisane: Wt paź 12, 2010 3:38 pm 

Yarcio, ale BL Do takiego modelu juz podniesie bardzooooo koszty, MMM koszt około 1k zł, podwozie spalinki jakieś 500 zl, mocne serwo - jednak większy model. LiPo nie 2s a raczej 4s, konwersja, no i do tego krótszy czasz jazdy przy takiej samej pojemności pakietów... Konwersja wyjdzie sporo drożej.

PostNapisane: Cz paź 14, 2010 8:29 pm 

Dodam kilka swoich uwag...

Napisałeś "zastosowanie sportowe" - czy mam rozumieć, że na zawodach chcesz się pojawić ?

Na wstępie chciałbym powiedzieć, że przyjemność, rywalizacja i adrenalina jet taka sama w B4 jak i B44.
Popieram stwierdzenie, że model B44 jest nieco droższy w utrzymaniu oraz łatwiejszy w prowadzeniu.
Ilość zawodników w klasach 2WD open oraz 4WD open podobna, więc jest z kim rywalizować...

Choć jeśli chodzi o 2WD czyli w twoim wypadku o B4 to pojawił się w PL model dominujący tą klasę w U.K. czyli Schumacher Cougar SV, i jak więcej osób się na niego przesiądzie to szczególnie na dywanie B4 będzie tobie trudniej o dobre wyniki

I popieram temat przednich opon, w 4WD przednie na dywanie szybciej się zużywają przez o model staje się bardzo podsterowny.
A w 2WD zakładasz na przód opony Schumacher Stagger Rib oczywiście ( żółte ) i starczą na 3 razy dłużej !!!!

Na tył w obu przypadkach wyłącznie Schumacher Mini Pin żółte - http://www.karambol.pl/tylne-opony-buggy-mini-pin-zolte.html

PostNapisane: Pt paź 15, 2010 6:51 pm 

Rzeczywiście , jak opanujesz 2wd na BL-ce jest sadysfakcja :wink: W b44 natomiast opony ida szybko u mnie po niezłej zabawie na asfalcie były łyse po 20 min :lol: Nie brałem udziały w zawodach ale wydaje mi się że jeżeli chodzi o off-road Asso wymaga nieduzego wkładu finansowego , ale na zawodach wszystko może się stać . A wracając do tematu 2wd vs 4wd to drugie jest lepsze , szybsze w zakrętach , mniejsze prawdopodobieństwo że przegniesz i cię obkręci itp. Ale zabawa 2wd na torze nie koniecznie na zawodach nie może się z niczym równać :wink:

http://allegro.pl/zawodniczy-model-team ... 76477.html