Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 5:55 pm

Autor
PostNapisane: Pn paź 04, 2010 4:08 pm 

Pytanie do wszystkich, a najchętniej do posiadaczy Savage Flux HP,
jak często konserwujecie dyferencjały?

Instrukcja mówi, 1 na 10 pakietów zmienić smar i wyczyścić, wydaje mi się to często, słyszałem też kiedyś opinie że jak się nic nie dzieje to w ogóle ruszać nie trzeba (choć nie dowierzam).
Dzięki?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn paź 04, 2010 7:17 pm 

Jak czesto to zalezy wg mnie od stylu jazdy,sposobu czyszczenia modelu i terenu.Mowie tutaj glownie o lozyskach.JAk myjesz woda i to pod wysokim cisnieniem to lozyska szybciej padna.NA ostrych wetrepach tez beda szybciej padac niz na prostym.Aby dyfer dzialal dlugo osobiscie uwazam ze swojego doswiadczeni ze smaru nie trzeba czesto zmieniac.Wystarczy ze bedziesz kontrolowal lozyska i oczywiscie raz na 10 pakietow to zbyt czesto.Ja u siebie w traxxas emaxx z dyferencjalami od ofna hyper buggy 7 (dyfry 4 satelitowe,oryginalnie sa 2 satelitowe) przegladam dyfry srednio co 10 jazd,ale na jednej jezdzie wyjezdzam 4wsady pakietow po 4600mah 6s.Przegladam glownie pod katem zuzycia lozysk.Aby dyfer chodzil jeszce dluzej warto zastosowac podkladki pod zebatke odbiorcza i atakujaca aby zblizyc je mozliwie blisko do siebie ale jednak nie tak blisko aby krecac atakiem w skreconym dyfrze bylo czyc wyrazny opor.(ja nawet daje z delikatnym oporem poniewaz po jedzie jednej to sie dociska i jest w sam raz)

PostNapisane: Wt paź 05, 2010 2:59 am 

Ja mam Sava nitro i nowe dyfry z nowymi łożyskiem (B085) które też na 99% masz w fluxie. Rozebrałem je teraz po około 8 litrach i powiem byłem zaskoczony bo łożyska miały minimalne luzy i dało się by jeszcze na nich posmigać około 5 litrów bez problemów. Inna sprawa że łożysko B085 (po stronie odbioru) kupuje przemysłowe wiec jest dobrej jakości.

W dużym uproszczeniu licząc:
- przejechałem 8 litrów
- bak ma 160ml
- na baku około 10 minut
czyli 8/0.160=50 baków

Ty na pakietach pewnie czasowo pośmigasz około 10 minut wiec masz odpowiedz ;)
Jednak trzeba pamiętać że silnik w fluxie ma potężny moment obrotowy (większy niż w nitro) a dodatkowo nie wiem jakie są twoje umiejętności co ma duży wpływ na kondycje dyfów, więc lepiej zażyj do nich po około 25 pakietach. Jak na łożyskach niema luzów to niema problemu. Obejrzyj też miejsce w obudowie dyfra na której wspiera się łożysko zębatki odbierającej.

Przy wymianie łożysk zawsze wymieniaj smar lub olej (jak używasz zamiast smaru).
Nie zapomnij sobie zamówić uszczelek miedzy obudowę dyfra a zębatkę odbiorczą :)

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

PostNapisane: Cz paź 07, 2010 10:03 am 

XAX napisał(a):
Nie zapomnij sobie zamówić uszczelek miedzy obudowę dyfra a zębatkę odbiorczą :)

Jakie uszczelki masz na mysli ? jak mozesz to podaj link ...
Ja ogolnie szukam jakiegios zabezpieczenia pomiedzy oska napedowa a kubkami pednymi do Blitza (cos takiego jak ma baja 5 od HPI tylko musialo by byc mniejsze) orientujecie sie co zastosowac aby nie dostawal sie tam brod ?

Info:
http://hpi.pl/sklepy/od-magazyn-gowny
AXLE BOOT 22X47MM (4PCS) numer [86479] cena 20,73zł ... ale one sa za duze na oski od Blitza ...

Turnigy 4x6S Charger + Power X-40A
Album: http://facebook.com/album.php?aid=20604 ... 6dc4b0d48c
GG: 6345585

PostNapisane: Cz paź 07, 2010 12:54 pm 

BolFrank napisał(a):
XAX napisał(a):
Ja ogolnie szukam jakiegios zabezpieczenia pomiedzy oska napedowa a kubkami pednymi do Blitza (cos takiego jak ma baja 5 od HPI tylko musialo by byc mniejsze) orientujecie sie co zastosowac aby nie dostawal sie tam brod ? ...

Spróbuj kupić w sklepie baloniki modelinowe( czy jakoś tak ),