Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 10:37 am

Autor
PostNapisane: Cz wrz 02, 2010 7:13 pm 

Witam

Mam pewien problem, a mianowicie ostatni raz odpalałem mój model pod koniec lipca (były wtedy bardzo duże upały) przez ponad pół wakacji (praca wakacyjna, przygotowania do szkoły...) model leżał na półce zalany ARO i od czasu do czasu szarpałem kilka razy szarpanką. Dzisiaj postanowiłem troszkę pośmigać moim modelem. Naładowałem wszystkie akumulatorki, nasączyłem filtr powietrza AFO i udałem się na dwór aby go odpalić. Nalałem paliwa pompowałem paliwo aż dojdzie do gaźnika włączyłem apkę i elektronikę w modelu. Zakładam grzałkę i staram się go odpalić lecz za chiny ludowe silnik nie chce "zaskoczyć". Poszedłem do domu wykręciłem świecę i zobaczyłem czy nie jest czasem spalona lecz ładnie się żarzy. Następnie nalałem kilka kropel paliwa przez otwór w głowicy, wkręciłem świecę, założyłem grzałkę i próbowałem czy "zaskoczy" model "zaskakiwał (w baku nie było paliwa).

I tu pojawia się moje pytanie co mam zrobić aby model jak dawniej zapalał bez problemu bo jestem trochę załamany tym, że moje marzanie nie chce ruszyć?

Ps. Mój model to Gs Storm Evo z oryginalnym silnikiem .21

Pozdrawiam Michał

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N wrz 05, 2010 8:10 pm 

Miałem ten sam problem. Moim zdaniem wina leży po stronie "zatkanego?" gaźnika. Paliwo nie dociera do silnika przec co oczywiście nie odpala. Spróbuj go zalać - doprowadź paliwo do gaźnika normalnie, potem jeszcze troche. Wykręć świece (broń Boże nie probuj go odpalić zalanego bo spalisz świece) i jeżli na dole będzie mokra zanczy że paliwo dochodzi. Wytrzyj do sucha świece, "wychlap" paliwo z silnika (kręcisz szarpanką bez wkręconej świecy, przyłóż szmatkę, co by się nie pochlapać czasem ;D). Wkręć świece z powrotem, grzałka i próbuj odpalić. Jeśli nie odpali poreguluj troche iglicami (głównie wysokich prędkości). Np zacznij od fabrycznych i powoli reguluj. Jeśli poczujesz opór na szarpance, znaczy że silnik zalany i ponownie musisz wykręcić świece.
Miałem tak samo, jedyna różnica to to, że mój ma roto. U mnie podziałało, model śmiga ;)

To moje zdanie, ale jestem raczej początkujący - czekaj na radę doświadczonych modelarzy ;)

Pozdrawiam

Na sprzedaż skrzynki, organizery, pojemniki

PostNapisane: Wt wrz 07, 2010 2:54 pm 

Cześć,
1. Masz filtr paliwa?
2. Jak pompujesz paliwo do gaźnika to przestajesz zaraz jak do niego dojdzie?
3. Jak odpalasz samochód i widzisz że nie zapala zatknij palcem wydech i pozwól się zalać silnikowi - aż poczujesz opór (lekki) na szarpance. Wsadz grzałke i odpalaj.
Wydaję mi się że silnik nie ma paliwa, albo go słabo zalewasz, albo jest zatkany.

PS. Jeśli nie masz filtru paliwa już możesz rozbierać gaźnik.

Pozdro

PostNapisane: Wt wrz 07, 2010 8:50 pm 

Witam

Nie posiadam filtru paliwa, ale problem już rozwiązałem. Po prostu powróciłem do fabrycznych ustawień mieszanki i po kilku próbach model odpalił. Wyregulowałem go od nowa i już wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Dzięki za odpowiedzi ;]

Pozdrawiam Michał

PostNapisane: Śr wrz 08, 2010 2:26 pm 

Syf zatkał gaźnik i dla tego nie chciał odpalić. Aby się to nie powtarzało naprawdę warto wydać 20zł na filtr paliwa.

PostNapisane: Śr wrz 08, 2010 3:52 pm 

A ja jeżdżę bez filtra paliwa bo filtr jest w zbiorniku. Po co dodatkowe kilogramy ?
Chyba, że w twoim autku nie ma filtra w zbiorniku to inna sprawa.

Pozdr

setup na sand http://imageshack.us/photo/my-images/641/img0026wx.jpg/

PostNapisane: Śr wrz 08, 2010 5:50 pm 

U mnie z modelu jest filtr paliwa ale na pewno kupię sobie taki na przewód paliwowy. Nie jestem zawodnikiem więc nic się nie stanie jeśli mój model będzie przyśpieszał o jakieś setne sekundy wolniej z powodu masy tego filtra. Filtry na stronach wydają się bardzo małe więc nie spodziewałem się, że sporo ważą.

Pozdrawiam Michał

PostNapisane: Śr wrz 08, 2010 6:50 pm 

Maciek Brzozowski napisał(a):
A ja jeżdżę bez filtra paliwa bo filtr jest w zbiorniku. Po co dodatkowe kilogramy ?
Chyba, że w twoim autku nie ma filtra w zbiorniku to inna sprawa.

Pozdr

Ja mam filtr w baku, a i tak podczas czyszczenia/wymiany filtra paliwa, na starym są jakieś brudy...
..tak więc polecam stosowanie takiego filtra.

Pozdrawiam.