Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 9:23 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N sie 22, 2010 7:32 pm 

Witam. Kupiłem nowego Lightninga RTR i od samego początku strasznie ciężko go odpalić.
Jak już odpali po ok. 30--40 szarpnięciach, to zaraz gaśnie. Jak się go zaraz po odpaleniu przegazuje (chyba nie jest to dobre dla silnika) to jakoś da się pojeździć. Pali tylko z gazem. Jak reguluje trymer od gazu to tylko zmienia się reakcja na "cyngiel" gazu - albo jest bardzo czuły na ruch "cyngla", albo rusza w połowie gazu. Autko lekko pluje paliwem, ale boje się je bardziej skręcać, bo po ok. 5 min. jazdy łapie prawie 130 stopni. Innych śrub wogóle nie ruszałem. Co to może być, że z nowym autkiem takie kłopoty ?
Jakoś go dotarłem, ale przez ten weekend szarpnąłem chyba z 500 razy. Na 2 palcach nie mam naskórka :D . Paliwo Jets 16%.
Jakieś pomysły?
Z góry dzięki.

Aha jak już jeździł, to zabawa przednia. :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N sie 22, 2010 8:06 pm 

To, że z gazem odpalasz to w sumie nie jest nic złego i to, że pluje paliwem to normalne przy nowym silniku.
Bo mówisz, że docierałeś? ;)

Pozdrawiam Kuba!

Ofna Jammin X1 CRT (2010-13)
HPI E-Firestorm 10T (2009-10)

GG:5508782

PostNapisane: N sie 22, 2010 8:09 pm 

Ale mimo, że pluje paliwem i dymi to chyba za mocno się grzeje?
Drugie pytanie- dlaczego, aby odpalił, mimo dmuchnięcia w rurkę trzeba szrpnąć szarpanką 30-40 razy ?

PostNapisane: N sie 22, 2010 8:24 pm 
Administrator forum

Nie powinno tak być (jeśli poprawnie szarpiesz). Wyreguluj poprawnie idle i skład mieszanki na jałowych i średnich. Nie trzeba też dmucać w rurkę, tylko zatkać palem wydech i szarpnąć kilka razy bez żarki. W ten sposób paliwo zostanie zassane.

PostNapisane: N sie 22, 2010 8:57 pm 

Jak można niepoprawnie szarpać ? :shock:
Jeśli przytkam tłumik to paliwo wcale nie idzie do gaźnika. Może kolanko jest nieszczelne, ale czy to możliwe w nowym modelu ?
Jak podkręcę IDLE, to po odpaleniu zimnego jest git, ale jak silnik złapie jakieś 100 stopni to sam chce jechać.

.......Tak czytam, czytam i czytam i mam pytanko. Czy możliwe jest, że kłopot z odpaleniem jest wynikiem tego, że nie dokręcałem śrubki LSN ?
Może model ma za bogaty dół i przez to słabo odpala ? Na początku było tak, że jak już odpalił i chciałem jechać, to po dodaniu gazu silnik gasł.

PostNapisane: N sie 22, 2010 10:42 pm 
Administrator forum

Można niepoprawnie szarpać, nie takie rzeczy już widziałem ;).

Zależy jak i kiedy silnik gaśnie. Ciężko to opisać, ale to słychać :roll: - jeśli zamula, czyli nie przyśpiesza, dodajesz gazu, obroty spadają silnik robi gulgulgul i gaśnie to jest za bogato.

Jeśli przy tej okazji paliwo kapie z wydechu jak wściekłe, a gdy już się jakimś cudem silnik się rozgrzeje, zahamujesz, dasz mu popykać i po dodaniu gazu do oporu model nie przyśpiesza, tylko najpierw się namyśla i stawia zasłonę dymną to też jest przelany.

Jeśli po dodaniu gazu gaśnie momentalnie z szarpnięciem bez gulgulgul i brak dymu z rury to jest za ubogo. :lol:

Trochę dziwnie ujęte, ale inaczej nie potrafię tego wytłumaczyć.

PostNapisane: Pn sie 23, 2010 6:48 am 

Wydaje mi się, że gaśnie z gulgulgul :) , ale boje się zmniejszać dawkę paliwa bo temperatura i tak jest wysoka.

PostNapisane: Pn sie 23, 2010 8:45 am 

Z ostatniegoi posta wnioskuje:
wykręć 1/2 z góry
wręć 1/4 z dołu(mieszanke dolnych orotów a nie tą srubke od otwarcia przepustnicy)
Albo nagraj 2 minutowy filmik z jazdy jak juz rozgrzejesz model. To ci go odrazu wyregulujemy :D

Pzdr

setup na sand http://imageshack.us/photo/my-images/641/img0026wx.jpg/

PostNapisane: Pn sie 23, 2010 8:56 am 

o.k. dzięki za pomoc. coś pokombinuję i dam znać.

PostNapisane: Pn sie 23, 2010 9:34 am 

Sprawdź jeszcze uszczelke przy wydechy, czy nie jest pęknięta, poszrapana. U mnie właśnie to był problem nie zaciągania paliwa.
Pozdrawiam.

PostNapisane: Pn sie 23, 2010 10:37 am 

Chodzi o tą, która jest między silnikiem a kolankiem? Powinna być git, bo to nowe autko, ale i tak chyba złożę to na silikon.

PostNapisane: Pn sie 23, 2010 11:18 am 

To, że nowe to o niczym nie świadczy. Sprawdzenie trwa jakąś minutę. Z tym silikonem to troche przerost formy nad treścią tym bardziej nie wiadomo, czy w ogole wykonalne. Za każdym ściągnięciem wydechu bedziesz nakładał ten silikon na nowo?
Poza tym uszczelka jest ładnie dopasowana do silnika jak i kolanka. Wystarczy, żeby była cała i kolanko dobrze sie trzymało.
Pozdrawiam.

PostNapisane: Pn sie 23, 2010 11:30 am 

Zapytam na zapas, bo dzisiaj jadę na działkę i będę odcięty od internetu na tydzień.
Jeśli to nie będzie ta uszczelka, to którędy jeszcze może zasysać lewe powietrze, bo jak paliwo nie idzie po zatkaniu tłumika, to musi gdzieś chyba ssać to powietrze?

PostNapisane: Pn sie 23, 2010 11:40 am 

To nie to samo co lewe powietrze.Tu chodzi o cisnienie w wydechu. Po to zatykasz wydech palcem, żeby całe cisnienie poszło do weżyka i przepchało paliwo do gaźnika. Jesli masz uszkodzona uszelkę, to część powietrza będzie uciekało właśnie przez nią zamiast trafiac do wydechu.
Pozdrawiam.

Aha, no i sprawdź jeszcze czy masz dobrze swiece dokręcona, tylko nie przekręć gwintu. Może to ma wpływ na kiepskie odpalanie.

PostNapisane: Pn sie 23, 2010 11:56 am 

Rozumiem, ale wydaje mi się, że może zasysać gdzieś lewe powietrze, bo mimo, że dość mocno dymi (jak polatałem po działce 5 minut i nie było wiatru, to aż ciężko było oddychać :) , bo lekka mgiełka unosiła się w powietrzu) to grzeje się do 130-135 stopni.
Reasumując:
-model bardzo ciężko odpala (30-40 szarpnięć to normalka zanim odpali)
-jak już odpali to zaraz gaśnie, chyba, że przytrzymam go na gazie
-jak mu zwiększe wolne obroty to nie gaśnie, ale po nagrzaniu się do ok. 110 stopni sam chce jechać
-mocno dymi, a mimo tego się grzeje
-jak dam więcej gazu to model często zdławi i gaśnie

Kręciłem tylko śrubą HSN, innych sprzedający powiedział cobym nie dotykał, ale teraz ruszę też LSN, może coś pomoże.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona