Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 5:14 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr lip 14, 2010 1:05 pm 

Witam!

czytam forum to od kilku dni i cały czas mam mętlik w głowie (ale widzę że większość pytających go ma :) )
kilka razy jeździłem kumpla Savage, miło się śmiga, no ale jak czytam forum, to widzę że za bardzo w zawodach takim nie wystartuję (czy jednak się mylę i są jakieś częste zawody gdzie savagem mógłbym startować?),
dlatego patrzę w stronę truggy (jako bardziej uniwersalnego od buggy, który poza torem też jakoś sobie poradzi)
regulację silnika i inne duperele już poznałem na tym savage, skręcanie śrubek i majsterkowanie też mi nie obce.

szukam modelu truggy, w sensownej cenie (1-1k5 pln starczy?), który pozwoliłby mi nacieszyć się na torze, pozwoliłby wystartować w zawodach (model nie musi być 'wypasiony' jako że nie zamierzam walczyć o pierwsze miejsca :) )
ale dobrze by było, gdyby po wymianie części (gdy się org. zużyją), mógłby już konkurować z topowymi maszynami (gdybym po kilku miesiącach stwierdził, że zawody bardzo polubiłem :) )
no i przy okazji żeby nie było problemów z częściami i żeby części były dobrej jakości (nie psuły się zbyt często :) )

gdybym już chciał startować, to jaką klasę polecacie? (IC-8 truggy) z silnikami .21 czy .28 (chyba taki podział jest?)

warto brać wersję RTR? czy lepiej kit i np. jakąś bardziej pro aparaturę (HK 2.4GHz -150pln, sanwa mx-3 2.4GHz -400pln), własne serwa, własny silnik?

(o tym że często trzeba zmienić serwo skrętu na mocniejsze, dokupić grzałki, roto, świece, paliwo, dotrzeć itp, to wiem)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lip 14, 2010 1:46 pm 

W tej cenie, to.. chyba lightning stadium sport, lub trophy 4.6.

PostNapisane: Śr lip 14, 2010 3:01 pm 

na forum jeszcze przewija się GS Racing XUT - co o nim sądzicie?

za to o HPI często jest opinia że jedynie 'dobrze wyglądają' - to muszę przyznać, dobór kolorów i ogólnie wygląd - mają najlepszy ze wszystkich :)
czy mylna to opinia ?

PostNapisane: Śr lip 14, 2010 3:23 pm 

Ja zamawiałem nieraz części itp. na hpi i nigdy mnie nie zawiedli obsługą. Przynajmniej mnie.
O modelu XUT się nie wypowiem, bo nigdy nie miałem, ani nie macałem. ;)

PostNapisane: Cz lip 15, 2010 1:33 pm 

z tego co czytałem HPI Trophy jest identyczny jak Lightning (tylko silnik ma większy).
czyli dużo części do nich jest?
ew. jeśli się coś psuje (ponoć zwrotnice pękają?), to można zamontować jakieś mocniejsze/bardziej pro/wytrzymalsze części? (np. od lightninga PRO)

PostNapisane: Cz lip 15, 2010 2:37 pm 

Jasne że można;)

PostNapisane: Cz lip 15, 2010 3:07 pm 

Powiem że swojego doświadczenia w modelarstwie przysłowie "skąpego dwa razy brzuch boli" jest jak najbardziej na miejscu.
Miałem kilka modeli elektrycznych kilka spalinowych w tym np. savage . Tylko że półka tych modeli wcześniejszych była taka mniej wiecej jak lightninga . I zawsze sobie zachodziłem pojeździć chwila moment i coś padało nie wiem czy miałem takiego pecha czy porostu tak jest że tani model daje nam co chwilę niespodzianki (niemiłe).
W tą zimę co była powiedziałem sobie koniec z oszczędzaniem . I zacząłem składać model konkretny z wysokiej półki. Kupiłem Podwozie Kit
resztę sobie sam wybierałem. I myślę że ta opcja jest najlepsza. Wpakowałem w model około 4tyś (wszystko nowe (prawie) )
aparaturę mam Sanwe mx-3 FG 2,4GHz (polecam jest bardzo dobra i stosunkowo tania) Silnik SH 4,6 P8 (moim skromnym zdaniem Silnik jak za 550zł nowy to jest Zajebi...a cena ) i jeszcze dopowiem że lepiej chyba kupić silnik za 550zł i śmigać niż kupić sobie silnik RB za 1500zł i nawet jak dbasz o niego bardzo mocno. To pewnego pechowego dnia wpadnie cokolwiek do cylindra chwila nie uwagi i jest po twoim dbaniu o niego jak o dziecko i po silniku i 1500zł poszło w błoto. A kupno nowego tłoka i tulei koszt tyle co pół silnika nowego albo i więcej wiec jednym słowem się nie opłaca. Wiec chyba lepiej mieć silnik za 550zl i nawet jak coś wpadnie do cylindra to nie jest aż tak szkoda niż tych 1500zł . A pamiętajmy ze Model to nie wszystko najbardziej liczą się umiejętności i szczęście. Przechodzą dalej Podwozie mam Team Losi 8ight Czołówka w śród Truggy.
Jak to na czołówkę przystało podwozie jest naprawdę Pro i dużo wybacza ale ta cena w sklepie 1700zł ;/ Serwa Tu jest bardzo duży przedział cenowy i jakościowy ja postawiłem na serwa Hitec 985 na skręcie i na gazie Hitec 965 Serwa są bardzo szybkie i mocne cena po 270zł/szt.
Wydech To SH 2060 z atestem . Co do wydechu miałem brać JP4 ale jest dużo droższy a różnicy w jeździe pewnie nawet bym nie odczuł Cena SH 170zł JP4 coś koło 350zł jak dobrze pamiętam(nie dam sobie ręki uciąć). No i pozostałem ***** jak pakiety do odbiornika, akumulatorki do aparatury, grzałka,oleje do dyfrów,amorków,filtra,silnika itp. to już nie są takie istotne Ale też nie mało kosztują jeśli chcesz śmigać w zawodach to musisz mieć co najmniej 2 pakiety do odbiornika mniej więcej 70zł/szt. Na te ***** trzeba liczyć 250-300zł .

Swój model składałem z myślą o startach w zawodach ale mieszkam na takim odludziu gdzie nic się nie dzieje i na zawody mam zawsze daleko . A z racji tego że jeszcze nie mam prawo jazdy to jestem uzależniony od rodziców którym się nigdzie nie chce jeździć.
Nigdy swoim modelem nie byłem na zawodach. Przelatałem dopiero 7litrów bo koło domu to jazda się szybko nudzi. Ale na następny dzień już się chce pojeździć chociaż te 20min.

Powiem szczerze ze przez te 7litrów nie miałem ani jednej niespodzianki
Ze swojej winy przy rozkręcaniu modelu rozwaliłem lewą zwrotnice to wymieniłem . Kubełek dyfra centralnego jezdziłem chwilę bez karoseri po drodze gdzie były małe kamyczki i kamyczek musiał wpaść między zębatkę ataku a kubełek i w kubełku zrobiło rów. też wymieniłem.
Oczywiście takie rzeczy naturalne co jakiś czas wymieniam np. łożyska na koszu sprzęgłowym , uszczelki na wydechu, itp.

Jeśli chcesz zobacz moją galerie na dole masz link tam masz sporo fotek . itd.

Pozdrawiam

http://picasaweb.google.pl/Marcin37225323423423423

Kontakt GG 119865

PostNapisane: Pn sie 02, 2010 11:57 am 

a co sądzicie o klasie MT 1/8 ?

ponoć głównie Revami tam startują (chyba mają dosyć nisko środek ciężkości ? spełniają zasadę że silnik musi być ileś tam milimetrów od podłoża? (chyba 35mm?)

mam możliwość kupna od kumpla savage x 4,6cm2 w dobrej cenie i zastanawiam się czy jego nie wybrać.
dałby radę na zawodach ?

PostNapisane: Pn sie 02, 2010 1:31 pm 

Klasa MT jest na wymarciu. Jesli juz organizuja zawody dla MT to połowa z nich nie dojezdza do mety, psują sie poprostu. (mowie tu o savach)

PostNapisane: Pn sie 02, 2010 9:03 pm 

:shock: :D Savage przez wszystkie lata organizacji Mistrzostw Polski LOK był modelem Mistrza Polski w klasie Monster Truck.
To jest fakt !!! :wink:
Jak piszecie że Monstery nie nadają się do startów w zawodach lub że się psują - można się tylko obśmiać. :D
Większość organizatorów nadal organizuje zawody w klasie Monster Truck i Lok nie jest tu żadną wykładnią popularności.
Z naszej strony jeśli ktoś ma ochotę zapraszam na HPI Challenge. Poza tym imprez Polsce jest mnóstwo.

To jaką klasę modelu off-road wybrać na początek każdy dowie się dopiero jak pojeździ każdą z nich. Zależy to głównie od indywidualnych upodobań.
Wiele osób w trakcie swojej kariery modelarskiej zmienia też zdanie i preferencje.
Moda zmienia się co jakiś czas i obecnie preferowane są modele truggy i buggy. To fakt.
Należy natomiast pamiętać że do zabawy właśnie Monster jest najbardziej uniwersalny i wiele osób nadal preferuje to rozwiązanie. Nie znaczy to że muszą startować w zawodach.
Duży zakres ustawień pozwala na dowolne regulacje geometrii i wysokości zawieszenia itd.

Wybierając model można podchodzić do tego różnie.
Jedni mogą wydać na to hobby 1500 zł a inni 15000 zł
Za jedną i drugą kwotę można kupić coś fajnego – adekwatnego do wydanych środków.
Tak jest w każdej dziedzinie i cudów nie ma.
Nie ma też modelu który zastąpi wszystkie inne tak samo jak nie ma modeli które się nie psują.
A wszystko zależy głównie od użytkownika.

W kwocie jaką masz do wydanie z czystym sumieniem modę polecić modele Truggy lub Buggy w wersje Trophy.
Jeśli szukasz monstera oferujemy Savage w dowolnej wersji.

Jeśli dla kogoś wiarygodne są opinie że te model nie są godne uwagi to życzę powodzenia w szukaniu czegoś ciekawszego i lepszego za 1500 zł :D :) :D

PostNapisane: N sie 22, 2010 1:08 pm 

no i jeszcze sobie nic nie kupiłem, na razie jeżdżę czasem na savage znajomego i na razie się nic się w nim nie popsuło :)

a co sądzicie o Himoto RXT-1 - dosyć tani (tańszy od hpi trophy), czy jakość będzie b.słaba?

czy lepiej już GS XUT? (kilka osób go proponowało)

PostNapisane: N sie 22, 2010 3:48 pm 

RXT-1 to brat bliźniak VRX-1 i jeszcze paru innych modeli, a o tym tutaj: viewtopic.php?f=24&t=49580&p=333875#p333875
O ile się orientuję RXT-1 był dostępny tylko na "wróbliku" i juz go chyba nie ma.
Jeśli przyjmiemy, że w moim podwoziu elementy zawieszenia są bardzo i to bardzo mocne, a GS jest troche lepszą i bardziej uznaną marką niż Himoto, RiverHobby czy RedCat, to chyba oczywistym jest, że w GS będzie jeszcze lepiej. U siebie mam zamontowane dyfry właśnie z GS i zero sladów zuzycia po 15 litrach. Widziałem filmiki z Xut'em, które mogą świdczyć o tym, że płyta również jest bardzo wytrzymała. Zresztą nie natrafiłem jeszcze na negatywną opinię na temat właśnie GS. Zauwazyłem ostatnio, że produkty z Chin, którymi się tak pogardza w Naszym bogatym kraju z powodzeniem są uzywane np. w takim biednym kraju jak stany. Czy to chodzi o modele, czy elektronike. Nie chce tu powiedzić, że modele pokroju Himoto walczą o podia z Losi i Mugenami, ale na pewno znajdują klientów wsród amatorów.

Moje zdanie, bierz Xut'a. Dyfry są OK. Atak i odbiór w dyfrze wystepuje jeszcze w wersjach chyba wzmacnianych, bo kosztują prawie 3x tyle co normalne.
Na pewno nie pękną Ci zwrotnice, bo u mnie nie pękają. Pivot bale pewnie w oryginale są mocne, ale jakby Ci sie zachciało to możesz wsadzić z mugena, są to standardowe pivoty 14mm.
A juz najlepiej poszukaj zawodowego podwozia z drugiej ręki. Zapłacisz tyle, albo mniej co za nowego, półprofesjalnego (lub jak kto woli amatorskiego) RTR-a, a dostaniesz w pełni zawodowodniczy, profesjonalny model z, jak to czasami bywa, b.dobrymi serwami na pokładzie.

Pozdrawiam.

P.S. Rozglądnij sie na ebay. Ostatnio koleś wyrwał Jammina X1 po 3 litrach za 81 euro, do tego kupisz taki zestaw jak mam do sprzedania viewtopic.php?f=13&t=50740 i jestes ustawiony :)

P.S. 2 Dla porządku. GS Racing to nie Chiny.

PostNapisane: N sie 22, 2010 10:40 pm 

Ja również polecam jammina X1 CRT. Masa części w PL, wytrzymały i gotowy na zawody. Co prawda trochę się na nim przejechałem ostatnio, ale z powodu złego traktowania ;)

Ofna Jammin X1 CRT (2010-13)
HPI E-Firestorm 10T (2009-10)

GG:5508782

PostNapisane: N sie 22, 2010 11:52 pm 

Poszedł PM

PostNapisane: Pn sie 23, 2010 11:29 am 

tylko czy Jammin X1 CRT nie jest znacznie droższy ?

Ostatnio edytowano Pn sie 23, 2010 11:56 am przez _alan, łącznie edytowano 2 razy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona