Piotr Szmagier napisał(a):
Witam
Nie mogę napisac nigdzie indziej tylko w tym wątku - (nie wiem co skłoniło do tej decyzji admina), ale wracjacąc do rzeczy chce zamieścić kilka fotek ku przestrodze innych modelarzy "spaliniaków".
Jeździłem dziś na torze i zupełnie zapomniałem o tym że nie nasączyłem olejem filtra powietrza, skutek tego był taki że serwo nie było w stanie ruszyć przepustnicą - tyle było w niej piachu! Zapraszam do oglądania fotek - niech olej w filtrze będzie z wami!
[img=http://a.imageshack.us/img837/9351/dsc02162tg.th.jpg]

- po zdjęciu widać że jazda trwała aż do skutku
Troche późno się zorientowałeś że coś jest nie tak, sądze że na pewno już w kilka minut po zassaniu przez gaźnik pierwszych drobin było coś słychać, silnik gasł albo się dławił, drobiny piachu często dostają się na żarnik świecy co powoduje natychmiastowe zgaśnięcie silnika. Ja przerobiłem ten temat po zakupie filtra stożkowego do modelu FG 1:5, również przestrzegam wszystkich że obecnie
sprzedawane filtry (pseudostożkowe) w sklepach motocyklowych czy do skuterów to
niespotykane buble przepuszczające dosłownie każdy pył nawet po nasączeniu olejkiem.A propo's spotkań w na nowym torze, kto się wybiera w najbliższą niedzielę ???