Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 3:47 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: So lip 24, 2010 10:09 pm 

Witajcie!
wkońcu po długim namyśle zamówiłem sobie dziś E-Revo VXL Brushless. Do modelu dołączony jest jakiś pakiet 1200 mah, czyli dużo na nim nie pojeżdżę. Dziś zaopatrzyłem się też w Turnigy Accucell 6. Moje pytanie dotyczy akumulatorów.
W opisie regla jest taki zapis:
Zasilanie: 6 to 12 cells NiMH, 2S to 3S LiPo
Czy między NiMh, a LiPo będę musiał go przeprogramowywać?
Czy mogę zastosować LiFe?
Jakie pakiety byście do niego polecili? W cenie do 100-120zł za sztukę?
I jeśli można to proszę mi wytłumaczyć korzyści wynikające ze stosowania LiPo, a LiFe, lub link do tematu, bo kopałem i się nie dokopałem.

Z góry dzięki, Pawlos

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N lip 25, 2010 6:18 am 

Podłączam się pod Kolegę z tą samą prośbą. Interesuje mnie konkretna porada co kupić do tego modelu. Bardzo proszę o linki do sklepów i aukcji. Pozdrowienia dla Wszystkich :)

PostNapisane: N lip 25, 2010 8:36 am 

Ładowanie standardowego akumulatora szybką ładowarką można według instrukcji skrócić jedynie o 1h czyli z 6 do 5 godzin.
Jeśli chodzi o Lipo to v-max na jednym akumulatorku w porównaniu do standardu zwiększa sie o jakieś 10 km/h z tego co czytałem, ale nie zacytuje teraz tematu. I trzeba właczyć napewno w modelu opcję zabezpieczenia przed zbytnim rozładowaniem (w instrukcji jest to opisane dokładnie.)

Tu masz linki do baterii LIPO z juz dorobionymi końcówkami do modelu niedługo sam będę któreś kupował:

http://www.strefahobby.pl/carbon-xx-lip ... -3674.html

http://www.strefahobby.pl/polyquest-lip ... -3781.html

Jakieś Flight maxy 2200 podobno pasują również

Przy odpowiednich złączach jak wiesz możesz zwiększyć prędkość max na 2 bateriach albo długość jazdy tylko z tego co wiem traci jeśli chodzi o LIPO to w przypadku 2 bateryjek ze złączem na prędkość robi się to na własną odpowiedzialność bo max 3s jest napisane, ale widziałem filmiki z 2x2s na youtubie, ale według mnie to dla mistrzów prostej model na jednej baterii ma niesamowitą moc- warto by zwiększyć jedynie czas zabawy.

Ja też mam do Ciebie prośbę jak już kupisz pakieciki opisz jak tam lata no i jak sie ładowareczka z nimi spisuje.

Pozdrawiam mam nadzieję że chociaż trochę pomogłem

HPI SAVAGE X 4.6 - wymieniony atak i odbiór na metalowe, servo skretu na Hitec 645 MG - sf-2 poszło na gaz bo mocniejsze, orczyk od serva skrętu na aluminiowy niedługo spręzynki na amorkach i opony z felgami

TRAXXAS E-REVO VXL Mały, ale wariat!

PostNapisane: Pn lip 26, 2010 9:29 am 

A czy do tego koszyczka wejdzie każdy pakiet 6cell? Czy np. jak zamówię Turnigy w twardej obudowie to się zmieści? Co to znaczy to max 3S?

PostNapisane: Pn lip 26, 2010 9:39 am 

Dobra, już znalazłem, że to oznacza ilość cel. W takim razie pojawia się pytanie - na którym pakiecie model będzie jeźdżił szybciej, a na którym dłużej?
http://allegro.pl/item1160851983_pakiet ... _lipo.html
http://allegro.pl/item1160030247_pakiet ... _nowy.html
za pomocą czego podłączać dwa aku naraz?

Jeszcze jedno pytanie. W opisie traxxasa jest napisane, że max 3c lipo/12cell nimh. Jak w takim razie chcąc podłączyć dwa lipo mam to zrobić? Kupić jeden 2C i jeden 1C? Czy lepiej może pozostać przy nimh?

PostNapisane: Pn lip 26, 2010 11:19 am 

przy Twoim stanie wiedzy to powaznie lepiej zostac przy nimh.Chcesz lipo to sie doszkol. Wartosc stojaca przy listrce "s" mowi o ileosci cel w pakietacj li-xx.Jesli 3 cele to max dla erevo vxl to mozna wlozyc jeden pakiet 2 i jeden 1s laczac je szeregowo co da 3s badz podlaczyc np dwa pakiety po 3s i polaczyc je rownolegle co da 3s(gdybys sie zastanawial to sie nie pomylilem przy ponownym napsianiu 3s,poczytaj o polaczeniu rownoleglymj i szeregowym.) dwa razy wiecej pojemnosci.Aby wykonac ktores z polaczen musisz miec kawalek kabla lutownice cyne i zlaczki. Nie myl 1C np z 1s.1s mowi o ilosci cel a 1C mowi o wydajnosci pradowej pakietu.Dla przykladu pakiet 2s 5000mah(inaczej 5ah) 20C oznacza ze pakiet jest w stanie oddac 5,000x20=100A.To wszystko co tutaj napsialem jest zawarte na forum,trzeba tylko troche poszukac.

PostNapisane: Pn lip 26, 2010 11:59 am 

I dodac trzeba ze to revo 1/16 czyli pakiety dedykowane do 10siatek nie wejda.

PostNapisane: Pn lip 26, 2010 12:08 pm 

Czyli mam szukać dedykowanych do Revo VXL?

PostNapisane: Pn lip 26, 2010 12:25 pm 

Sprawdz ile miejsca jest w modelu i poszukaj pakietow o odpowiednich wymiarach lub poszukaj na forum jakie pakiety wchodza bo juz byl taki temat.

PostNapisane: Pn lip 26, 2010 12:55 pm 

Te pakiety lipo które podałem wcześniej są przygotowane pod traxxasa w skali 1/16 i na pewno wejdą plusem jest tez to ze nie trzeba się bawić w lutowanie końcówek.
Nie trzeba się bawić w lutowanie aby podłaczyć 2 pakiety gdyż producent przygotował już gotowe w cenie ok 20 zł szt tu masz przykład:
http://www.rc4max.com/index.php?page=sh ... t&Itemid=1

zorientuj sie tak jak kolega wyżej pisał odnosnie jak potrzebujesz czy na wieksza moc czy na dłuzszy czas działania.

HPI SAVAGE X 4.6 - wymieniony atak i odbiór na metalowe, servo skretu na Hitec 645 MG - sf-2 poszło na gaz bo mocniejsze, orczyk od serva skrętu na aluminiowy niedługo spręzynki na amorkach i opony z felgami

PostNapisane: Pn lip 26, 2010 12:59 pm 

NIe wiem jak zedytować tu posta wiec przepraszam z góry za double. :p

Ten pierwszy pakiet do którego link dałeś nie wejdzie napewno ten drugi powinien sie zmieścić poszukaj na forum wymiarów lub miarka w dłoń :p

PostNapisane: Pn lip 26, 2010 1:19 pm 

Będę chciał je łączyć równolegle, aby uzyskać większą pojemność:)
Mam pytanie, czy te akusy są takie same:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=6540
http://allegro.pl/item1152385922_li_pol ... rnigy.html
Bo w opisie jednych jest 2S1P, a w drugich 3S1P i nie wiem czy to błąd w opisie aukcji, czy występuje w dwóch wersjach?
Ewentualnie jeśli się różnią to gdzie w Polsce mogę kupić takie jak są na hobbykingu? Czy zamawiać bezspośrednio z hobbykinga? Jak by było wtedy z cłem?

PostNapisane: Pn lip 26, 2010 4:59 pm 

jeden jest 2s a drugi 3s inna liczba celi i tak według zaleceń producenta mozesz połączyć ten czy ten tylko złączem na dłuzszą jazdę inaczej regulator nie wiadomo czy wyrobi.

PostNapisane: Pn lip 26, 2010 5:47 pm 

Tak na marginesie nie należy łączyć różnych pakietów, możesz mieć z nimi problemy nie będą się równo rozładowywać i doprowadzisz do rozładowania którejś celi poniżej 3V, co spowoduje ich uszkodzenie. Regulator w VXL w ustawieniach na LiPo nie będzie działał w konfiguracji 2x2S jedyna szansa takiego podłączenia to włączenie trybu NIMH, ale to wiąże się z zainstalowaniem buzera, który powiadomi nas o spadku napięcia poniżej zadanej wielkości (3, 2 V na celę). Proponuję sprawdzić jak zachowuje się model na jednym pakiecie 2S, sądzę, że będziesz zadowolony zarówno z prędkości jak i z dynamiki.

Mugen MBX-6 ECO
Yokomo B-MAX4 III

PostNapisane: Pn lip 26, 2010 8:02 pm 

Jeżeli chcesz to napisz do mnie na GG-ja całkiem nie dawno przerabiałem na forum tematy związane z Revkiem1/16!!!
pogadamy!
5596405!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona