Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 12:25 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: Wt lip 06, 2010 9:36 pm 

Witam, jeżeli nie musi być koniecznie spalina, mam do oddania E-Firestorma 10T RTR z pakietem, apką, narzędziami, pudłem itp. jedyne czego potrzebujesz to ładowarka.
Napisz na gg (masz w podpisie, zawsze niewidoczny), PM, bądź mail- kuba12kk@o2.pl Jakoś się dogadamy ;)

Ofna Jammin X1 CRT (2010-13)
HPI E-Firestorm 10T (2009-10)

GG:5508782

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lip 06, 2010 11:31 pm 

nadal czekam na opinie o dazzlerze :)

PostNapisane: Śr lip 07, 2010 4:31 pm 

Moja osobista opinia jest taka , że sensowne modele zaczynają się od poziomu LSS , Firestorma 10t [G3.0] i tym podobnych . Reszta to pakowanie się w kłopoty z wielu powodów . Dazzler to model na niskim poziomie . Ja w modelu widzę badzo mało możliwości rególacji . A to , że nie możesz wyegulować modelu w terenie to mordęga i dla modelu [ model nie chce jeździć ] i Ciebie [ ty nie chcesz nim jeździć ] . Nawet jeśli go kupisz i modelarstwo Ci się spodoba [w co z tym modelem wątpie ] to co możesz przełożyć dobrego z tego modelu ? Chyba nic . Możesz oczywiście go kupić , ale wydatki nie będą się kończyły . Przed twoim postem masz świetną propozycję , świetną do zaczęcia pzygody z modelami , ale możesz się pchać też w tanie spaliny . Myślę jednak , że nie wyjdze ci to na zdrowie . Piszę bardzo ogólnie , nie nam dobrze samego modelu , ale jego klaesę i typ tak .

PostNapisane: Śr lip 07, 2010 4:47 pm 

uspokójcie sie z tym odradzaniem spalin ... nie jeden ( w tym ja ) zaczynali od spalin i żyją

PostNapisane: Śr lip 07, 2010 6:11 pm 

Już nawet nie koniecznie chodzi o to , żeby od nich nie zaczynać , ale jeśli już , to od sensownej . Ja osobiście zaczynałem od elektryka i to polecam . :wink:
Pozdrawiam

PostNapisane: So lip 10, 2010 8:19 pm 

Kiedys jak kazdy tez zaczynalem z modelarstwem, podekscytowany tymi małymi kosiarkami kierowalem sie ceną, zamiast głową. Kupilem swoj pierwszy model "Carson double-t" BARDZO podobna konstrukcja do Dazzlera.
Oczywiscie pierwsze dni smigania modelem byly wypas, lecz zawsze mialem z nim jakis problem.

Pierw z tlumikiem, zawsze mi wydostawal sie olej, pozniej przyszedl czas na elektronike - cos nie stykalo, az skonczylo sie na połamanej zwrotnicy po naprawde niegroznym skoku. Nie wiem jak z dazzlerem, ale do mojego czesci byly dostepne tylko na ATA, i bylo ich jak na lekarstwo (oczywiscie tej ktorej ja potrzebowalem tam nie bylo). W koncu go sprzedalem jako uszkodzony na allegro i po tym modelu stwierdzilem ze juz nigdy nie wpakuje sie w Carsony.

Wiem ze to latwo powiedziec, ale poki mozesz zainwestuj w jakis model do ktorego bedziesz mial dostep do wszystkich czesci. Bo potem sprzedajac uszkodzony model (jesli kupisz uzywke) to tylko stracisz i sie zniechecisz do tego. Firestorm by był idealny.

Edit: Aha, jeszcze co do zakupu spalinki jako pierwszy model. Tez tak zrobilem, i nie mialem z tego powodu duzo trudniej. Wiekszy problem lezal w awaryjnosci modelu a nie mojego niedoswiadczenia. Lecz przed zakupem bardzo duzo jezdzilem na tor modelarski podpytywac i ogladac modele w akcji oraz czytalem o nich w internecie praktycznie wszystko co sie dalo, docieranie, regulacje, ustawienia itp, itd..

PostNapisane: N lip 11, 2010 11:46 pm 

Jako pierwszy model polecę używkę e-maxxa / e-revo oba w wersji szczotkowej. W takiej konfiguracji musisz się postarać aby coś uszkodzić (może poza wahaczami które pękają po czołówce z koło-drzewo :lol: ) . Części zamienne łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie jak na 1/8. Jeśli Ci się znudzi - nabywcę zawsze znajdziesz, połkniesz bakcyla - wstawisz bezszczotkę bez większych modyfikacji.

Jasne - zaraz wyskoczy grono krzykaczy że lepszy jako racer jest ten czy siamten, a tańszy jest ten. Jednak wybór traxxasa jest moim zdaniem wyborem ekonomicznym :)

PostNapisane: Pn lip 12, 2010 9:56 am 

Oski może i dobrze doradziłeś, ale jak widać nie czytasz pierwszych postów. Kolega napisał, że ma do wydania ok. 550zł. Pokaż mi sprawną używkę E-Revo za 550zł i biorę.

Ofna Jammin X1 CRT (2010-13)
HPI E-Firestorm 10T (2009-10)

GG:5508782

PostNapisane: Pn lip 12, 2010 10:10 am 

ja uważam ze budgetem 500zł najwyzszym modelem jaki mozesz miec to uzywane e-firestorm z silnikiem szczotkowym i Lipo na pokladzie. napewno na początek daje mega frajde a jak coś bl to 200-300zł

Micro-t BL/lipo

PostNapisane: Wt lip 13, 2010 11:54 pm 

kubala13 napisał(a):
Oski może i dobrze doradziłeś, ale jak widać nie czytasz pierwszych postów. Kolega napisał, że ma do wydania ok. 550zł. Pokaż mi sprawną używkę E-Revo za 550zł i biorę.

Akurat nie śledzę cen revo, ale kilka dni temu nabyłem T-maxxa 2,5 RTR +apka sanwy za ok 430zł / ( dawca części dla mojej bezszczoty :lol: ) Stąd uważam że jeśli nie e-revo to e-maxx w tej cenie może się trafić spokojnie

Obstaję przy traxxie albo Hpi z powodu masy części zamiennych - wiadomo że modele wymagają napraw, a czynnikiem który zniechęca do modelarstwa są najczęściej ceny części zamiennych. Co z tego że trafisz okazyjnie model do którego części albo nie dostaniesz albo są bardzo drogie/wymagają ściągania z USA?

Reasumując - zanim kupisz model sprawdź ceny części zamiennych - wahaczy, kardanów, półosi itp....
bo to czy kupisz racera (revo, firestorm) czy bashera (e-maxx, savage) to bardziej kosmetyka ;)

PostNapisane: Śr lip 14, 2010 12:51 am 

oski84 napisał(a):
kubala13 napisał(a):

Akurat nie śledzę cen revo, ale kilka dni temu nabyłem T-maxxa 2,5 RTR +apka sanwy za ok 430zł / ( dawca części dla mojej bezszczoty :lol: )

to ze trafiles na okaz ( sprzedawca chyba byl idiota ze oddal za taki bezcen) to sie nie liczy :)
takich sytuacji jest 1 na milion :)

obecnie musze sie wstrzymac z zakupem (kupic teraz nie kupie ale pogadac mozna)
zastanawiac sie bede nad fluxem firka
chyba ze savage jakies albo "cus"

PostNapisane: Śr lip 14, 2010 6:24 am 

savage Ci odradzam na początek. Chyba że kupisz po małym tuningu. Konstrukcja może i jest wporządku, ale ja już wymieniłem 2 serwa, serwo saver (pękniety plastik), odbiór i atak na metalowe bo plastiki spaliły się przy docieraniu i to nie przeze mnie, ale przez modelarza z 5 letnim stażem więc raczej wina konstrukcji, albo złego skręcenia przez chińczyków, oprócz tego koła bo balonują strasznie oraz okładzinę na sprzęgle, w każdym razie przy zakupie nowego wyszło mnie to ponad 2500 zł i mam wrażenie, że to konstrukcja dla ludzi mających większe pieniądze na modelarstwo - ja już bym nie kupił. Jedni kochają sava inni nienawidzą. Ja czerpałem ogromna przyjemność z jazdy, ale sporo tuningu wymaga zabawa z tą maszyną. Napewno można się wiele na nim nauczyć.

HPI SAVAGE X 4.6 - wymieniony atak i odbiór na metalowe, servo skretu na Hitec 645 MG - sf-2 poszło na gaz bo mocniejsze, orczyk od serva skrętu na aluminiowy niedługo spręzynki na amorkach i opony z felgami

TRAXXAS E-REVO VXL Mały, ale wariat!

PostNapisane: Śr lip 14, 2010 10:05 am 

Poczekaj aż ktoś wystawi używanego firka za dość niską cenę bo to idealny model do nauki . Mam go i wcale nie jest dużo gorszy od mojego drugiego modelu (cybera). Firka udało mi się kupić za 300 zł z servem i dwoma karoseriami .

KYOSHO DBX VE / xerun 120A / team orion 2800kv / KYOSHO / 3s life

RC MAFIA TEAM

PostNapisane: Śr lip 14, 2010 11:31 am 

a wiec firek :)
no poczekam bo i tak teraz kasy nie mam

ale tak czy inaczej bardzo rzadko sie pojawiaja , a jak sie pojawia to dosc nieciekawe albo drogie

PostNapisane: Cz lip 15, 2010 10:15 am 

mac_gd napisał(a):
Edit: Aha, jeszcze co do zakupu spalinki jako pierwszy model. Tez tak zrobilem, i nie mialem z tego powodu duzo trudniej. Wiekszy problem lezal w awaryjnosci modelu a nie mojego niedoswiadczenia. Lecz przed zakupem bardzo duzo jezdzilem na tor modelarski podpytywac i ogladac modele w akcji oraz czytalem o nich w internecie praktycznie wszystko co sie dalo, docieranie, regulacje, ustawienia itp, itd..

Tylko, że kombinacja:
(1)- pierwszy model;
(2)- brak doświadczenia;
(3)- mały budżet;
(4)- zakup używanego;
(5)- spalina;

jest daleka od optymalnej, nawet bym rzekł że jest zabójcza.

Można utrzymać punkty:
(1,2,5)
lub
(1,2,3,4)

ale nie da się pogodzić ich wszystkich razem.

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2