Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 3:39 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: N lip 11, 2010 7:14 pm 

Witam.
Jestem nowy i prawie nic nie wiem o modelach RC spalinowych ale staram się czytać w necie co się da :D
Od wczoraj jestem posiadaczem modelu Citroen Xsara WRC 2004 XBG TGS-R kupiłem od kolegi za 100zl XD(myślę że się opłacało) kolega się nie zna dostał go od siostry no ale zalegał mu w piwnicy.
Kolega dał mi jakieś paliwo mówił ze wcześniej model na nim śmigał.
No ale paliwo i autko leżało w piwnicy jakieś 2 lata.
No i nie wiem czy nic się z nim nie stało bo serwa gazu i skrętu działają (baterie też siedziały 2 lata w nim XD).
Więc tak zalewam zbiornik, wkładam ten przyrząd do świecy no i szarpie kilka razy no ale nic z tego.
Sprawdzałem świecę jest na niej napisane A5 no i się grzeje ale drucik nie robi się czerwony to może tego wina?
No i się zastanawiam co kupić jakie paliwo,świecę,Olej do filtra i do silnika,filtr paliwa chyba się przyda bo nie ma?
Czy wymontowanie silnika i wyczyszczenie to duży problem?
Jestem z Podlasia wiec muszę kupować w necie bo nie mam sklepów blisko a szkoda ;/
Jaki sklep jest najtańszy.
Potrzebuje pomocy kogoś obeznanego.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N lip 11, 2010 11:08 pm 

Skoro się świece nie żarzy to, albo musisz kupić nową, albo musisz wymienić grzałkę do świec :) Paliwka dobre to np. Merli i Jets, tak mi polecili starsi stażem. ;P
A jeżeli nie świeca, ani grzałka to może musisz paliwko przepompować do silnika? zatkaj czymś wydech i wtedy pociągnij szarpanką parę razy, zauważysz, że wężykiem płynie paliwo. Ale jeszcze tego nie rób! Poczekaj na rady bardziej doświadczonych.

Nie ma sklepu najtańszego, w każdym może być coś tanie coś drogie. Ale generalnie przyjęło się, że ATA to drogi sklep ;)

Ofna Jammin X1 CRT (2010-13)
HPI E-Firestorm 10T (2009-10)

GG:5508782

PostNapisane: Pn lip 12, 2010 5:48 am 

Świecę kupił bym nowa ale nie wiem jaką teraz siedzi A5 jakaś tak na niej pisze ale podobno na lato trzeba inne a na zimę inne świece.
Grzałka raczej dobra co w niej może paść to prosta konstrukcja ;p
Co do paliwa to są one drogie ale wole kupić lepsze niż jak coś nowy silnik.
W jednym ze sklepów polecanych przez te forum znalazłem takie MECCAMO - MeccaFuel ON-ROAD 16 2L ale czy ono jest dobre to nie wiem nie maja tam innego i ile powinno mieć oleju w % i nitro do mego modelu?
Nic nie muszę zatykać w zbiorniczku mam pompkę ;p
Proszę o rade co muszę kupić potrzebnego żeby doprowadzić ten model do używalności ;p
Jakiś olej do silników i filtrów,świece ale nie wiem jakie,paliwo?

A teraz jeszcze chciał bym się dowiedzieć jakie są potrzebne śrubokręty,inbusy lub torxy ,klucze jakie rozmiary do rozebrania modelu.
Czym mogę czyścić rozebrany silnik np. wd-40?
Na razie mam mało kasy a termometr jest potrzebny ale czy musi być to na podczerwień nie mogę na razie użyć normalnego?
Oraz czy na ustawieniach fabrycznych gaźnika model też może się przegrzać?
I od tłumnika odchodzi mi rurka rozumiem ze ma iść do zbiorniczka ale na zbiorniczku nie mam gdzie tego wsadzić jest mała dziurka jak od szpilki ale na około nie widać śladów ze coś się ułamało i moje pytanie czy mogę kupić końcówkę od tłumnika ta wkręcana i wkręcić w bak jakoś uszczelnić ?
Na razie to na tyle pozdrawiam i czekam na odp.
Jak coś podaje też GG: 1884187

PostNapisane: Pn lip 12, 2010 10:04 am 

No właśnie mówiłeś, że grzałka leżała już 2lata. Jak widzisz na końcu jej masz jedno ogniwo Sub-C. jest to zapewne Ni-MH, a one tak długo nie mogą leżeć :) Musisz albo wymienić grzałkę, albo ogniwo potrzebne do jej uruchomienia.
A nie masz instrukcji od modelu? Tak to trudno będzie powiedzieć, czego potrzebujesz, jakiej świecy itp. Poszukaj w sklepach świecy Standard, bo pewnie takich używa twój silnik i kup. 16zł to nie wydatek, a być może to jest problemem.
Musisz kupić After Run Oil, After Filter Oil, no i tak mi się wydaje, że świecę standard, a paliwo Merlin 20% kup, ponoć dobre.
Ale poczekaj na bardziej doświadczonych.

Klucze i imbusy sam sobie dobierz...
WD-40, tak mi się wydaje, że gdzieś na forum pisali, że można tym przemyć silnik, ale nie jestem pewien...

A z tym tłumikiem to nie wiem :P

Pozdrawiam!

Ofna Jammin X1 CRT (2010-13)
HPI E-Firestorm 10T (2009-10)

GG:5508782

PostNapisane: Pn lip 12, 2010 12:55 pm 

Grzałkę mam na wymienialne baterie typu 14 ;]
Więc to nie ona.
Zamówiłem coś takiego.
1 x AFTER-RUN OIL - środek konserwujący HOBBICO - 9,99zł !!! 0% 9.99zł
1 x Końcówka ciśnieniowa na tłumik M3 MP-JET 0% 4.50zł
2 x Świeca O.S. MAX No.10 (A5) 0% 44.00zł
1 x MECCAMO - MeccaFuel ON-ROAD 16 2L 0% 62.50zł

Na paliwo na razie nie wydaje dużo bo nie wiem czy model wystartuje.
Świeca taką kupiłem jaka siedzi teraz.
Olej do silnika a do filtra kupie w aptece;]
A końcówki użyję w baku bo nie mam gdzie wsadzić przewodu od tłumnika w baku chyba to miejsce się ułamało wiec to wkręcę w to miejsce ;]

PostNapisane: Pn lip 12, 2010 5:52 pm 

Wyczyściłem autko z piasku,rozlanego paliwa wymieszanego z brudem, silnika nie miałem jak rozebrać zapieczone śruby.
Ale ten element chłodzenie udało mi się zdjąć do środka dałem lekką dawkę wd-40 może to nie zaszkodzi jutro przyjdzie olej ARO to go zaaplikuję i zobaczymy czy odpali na nowej świecy i paliwie.
Tak patrzyłem na ten model i w nich nie ma wstecznego?
Hamulec,jałowy,gaz?
I jeszcze jedno jak ustawić gaźnik znaczy serwo na hamulcu,jałowym ma być zamknięty,a otwarty na gazie?

Sorka za post pod postem :|

PostNapisane: Wt lip 13, 2010 11:52 am 

Cześć kolego ;] Mógłbyś zapodać jakies fotki tego twojego sprzętu bo tez mam spalinówke RC ale nie wiem jaki to model a twój opis jest jakby podobny ;] Dzięki z góry ;]

PostNapisane: Wt lip 13, 2010 12:35 pm 

http://www.zabawki-modele.pl/catalog/pr ... 7bf8dec1c4

Wszystko przyszlo juz.
Model odpala ale nie wiem jak go ustawić chcę dać dawkę paliwa fabryczna ale nie wiem jak.
No i na jałowym czyli bez gazu jedzie do przodu łapie obroty ;/
@
Poradziłem sobie z ustawieniem jałowego na pilocie mam pokrętło które cofa serwo i kiedy położenie spustu w pilocie jest zerowe to autko stoi i ma zaciśnięte hamulce.
Nie wiem czy to tak ma być ustawione.
Ale na ciepłym silniku zgasł i nie chciał odpalić może dawka paliwa jest za duża?
Nie mam jak zmierzyć temperatury brak sprzętu ;/ dlatego chcę ustawić ustawienia fabryczne ;]
A i tu mam duży problem grzałka do świec mianowicie jest na baterie typu 14 no i na tych 14 nie grzeje świecy a na paluszku AA grzeje ładnie lecz wystarczy to na 2-3 odpalenia i bateria do kosza czy to zwykła czy alkaliczna bo tak się nagrzewa i już nie działa ;/
Pomoże ktoś??

PostNapisane: Śr lip 14, 2010 4:14 pm 

Witam po długiej nieobecności :wink:

Grzałka musi grzać świece, to raz. Jak wykręcisz świece i wsadzisz w grzałkę to ma się zaświecić na pomarańczowo, jeśli nie to albo świeca, albo grzałka do wymiany.
Jak już to załatwisz to teraz ustaw serwo gazu. Trymer (to pokrętło na na nadajniku) ustaw ustaw tak, żeby przepustnica się zamknęła i nie dalej. jak dodasz gazu to ma się otwierać, jak puścisz to ma wrócić "na środek" tak, żeby się przepustnica zamknęła, jak naciśniesz hamulec to cięgno gazu nie może już pójść dalej domykając przepustnicę. Jeśli będzie się dalej cofać to nie ustawisz jałowych. Przy hamowaniu będzie gasł.
Jak już to ustawisz to model na podstawkę (pudełko po butach), odpalaj i niech popracuje. Jak się troche rozgrzeje to ustawiasz jałowe tak, żeby koła się nie kręciły. Do ustawiania jałowych jest specjalna śrubka w gaźniku, trymerem w nadajniku TEGO SIĘ NIE USTAWIA. Jak już to ustawisz to model na koła i jazda. W całym zakresie obrotów ma dymić. Jeśli nie wkręca się na max obroty to trzeba wkręcić HSN, jeśli się wkręca ale przestaje dymić to wykręć HSN. Potem ustawiasz niskie obroty. Model znów na podstawkę, ostra przegazówka i puszczasz gaz. Silnik ma wrócić na jałowe. Obserwujesz jego pracę. Jak obroty maleją i gaśnie to trzeba wkręcić LSN, jak rosną i gaśnie to wykręcić. Po regulacji ma pracować na jałowych przynajmniej 20s.
W instrukcji znajdź iglicę HSN i LSN lub ich odpowiedniki. HSN przy wężyku paliwowym, LSN przy lub osi przepustnicy. Regulacje rób małymi kroczkami, 1/8 1/4 obrotu (jeden obrót to 360st).
Obstawiam, ze to silnik .12 czyli 2.11ccm, do niego trzeba paliwo 16%, Jets jak najbardziej. Zawartością oleju się nie martw bo ma właściwą.
Świeca do tego silnika to OS N8 lub na upały OS A5, w ziemie nie ma co jeździć, ale jeśli koniecznie to OS A3.
Grzałkę kup na ogniwa sub-C, z ładowarką kupisz w riku.pl

Tyle pamiętam
Uf, nie było mnie tu ze dwa lata, snajperki bardziej wciągają :D

PostNapisane: Śr lip 14, 2010 5:26 pm 

Jeśli masz tan model co na linku to śrubka niskich obrotów to ta położona poziomo (obok przepustnicy) a wysokich to ta położona pionowo (zaraz pod nią idzie wężyk z paliwem)

Ustawienia fabryczne to najprawdopodobniej takie jak śrubka niskich czy wysokich jest zrównana z obudową ją otaczającą

HPI RS4 PRO 2

GG: 7760960

PostNapisane: Śr lip 14, 2010 7:38 pm 

Za nic nie mogę go ustawić.
Sprostowanie mam taki silnik http://a.imagehost.org/0823/tgs_05.jpg
No i ustawiam szczelinkę w gaźniku na 1mm wszystko git i wkręciłem tą czarna śrubkę na tyle że koła się nie obracają ale nadal przy hamowaniu autko gaśnie ;/
Może ktoś łopatologicznie wytłumaczyć XD?

PostNapisane: Śr lip 14, 2010 7:57 pm 

HSN to śruba w żółtym (mosiężny) kołnierzu. LSN jest najprawdopodobniej w poziomej części gaźnika po drugiej stronie od ramienia przepustnicy.

Jeśli gaśnie przy hamowaniu to patrz na mój opis ustawienia serwa gazu. Na wyłączonym modelu popatrz na cięgno gazu w czasie hamowania jeśli robi ruch "domykający" przepustnicę to masz przyczynę. Możesz to też zobaczyć po zdjęciu filtra. W pozycji zerowej serwa jest pewnie jakaś szczelina, jak naciśniesz hamulec ta szczelina się zmniejsza. Wielkość szczeliny regulujesz czarną śrubką wystającą pod wlotem powietrza do gaźnika.

PostNapisane: Śr lip 14, 2010 8:17 pm 

Tomasz Ostrowski napisał(a):
HSN to śruba w żółtym (mosiężny) kołnierzu. LSN jest najprawdopodobniej w poziomej części gaźnika po drugiej stronie od ramienia przepustnicy.

Jeśli gaśnie przy hamowaniu to patrz na mój opis ustawienia serwa gazu. Na wyłączonym modelu popatrz na cięgno gazu w czasie hamowania jeśli robi ruch "domykający" przepustnicę to masz przyczynę. Możesz to też zobaczyć po zdjęciu filtra. W pozycji zerowej serwa jest pewnie jakaś szczelina, jak naciśniesz hamulec ta szczelina się zmniejsza. Wielkość szczeliny regulujesz czarną śrubką wystającą pod wlotem powietrza do gaźnika.

A więc tak http://i.imagehost.org/0427/tgs_05.jpg
Pomarańczowa to od dawki paliwa.
Żółta to od domykania przepustnicy.
Czerwona tą ustawiam szczelinę na jałowym to od serwa.
No a nie ma od niskich obrotów nigdzie no szok XD
I właśnie jak wykręcam ta od domykania to obroty spadają ale jak hamuje to przepustnica się zamyka na amen.
A da się kupić jakąś nie drogą a dobra grzałkę? bo teraz jadę na takiej na AA to 2-5 odpaleń i po alkalicznej ;/

PostNapisane: Śr lip 14, 2010 8:33 pm 

Ta czerwona to mocowanie ramienia przepustnicy, dokręć to na stałe i nie ruszaj. Twój silnik jest z zamierzchłej przeszłości i nie ma regulacji LSN. Regulujesz tylko HSN (to przy wężyku paliwowym) i regulacja polega na takim ustawieniu, żeby silnik kręcił do końca nie przestając dymić. Jak przestaje dymić, znaczy nie ma smarowania i się zatrze.

Ta żółta to ISN (Idle speed needle) czyli regulacja obrotów jałowych. Wyreguluj tak jak pisałem w poprzednich postach.

PostNapisane: Cz lip 15, 2010 6:02 am 

Tomasz Ostrowski napisał(a):
Ta czerwona to mocowanie ramienia przepustnicy, dokręć to na stałe i nie ruszaj. Twój silnik jest z zamierzchłej przeszłości i nie ma regulacji LSN. Regulujesz tylko HSN (to przy wężyku paliwowym) i regulacja polega na takim ustawieniu, żeby silnik kręcił do końca nie przestając dymić. Jak przestaje dymić, znaczy nie ma smarowania i się zatrze.

Ta żółta to ISN (Idle speed needle) czyli regulacja obrotów jałowych. Wyreguluj tak jak pisałem w poprzednich postach.

Tą od dawki paliwa tak kręcić żeby nawet na jałowym dymił?
A jaki powinien być otwór w punkcie zerowym serwa czyli na jałowym bo odkręcałem ramie i ustawiałem ręcznie 1mm no ale przy hamowaniu to się domyka i gaśnie.
A tą żółtą co się reguluje? Bo jak wkręcę do oporu to silnik trzyma obroty ale szczelina przy hamowaniu się nie domyka no ale jak wykręcę to się już domyka ;/

Na razie chcę pośmigać trochę na tym silniczku nauczyć się jeździć później bym chciał kupić coś innego pasującego i nie za drogiego no ale dobrego co byś polecał.
Kupiłem ten model za 100zl myślę ze się opłacało XD.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona