Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 1:30 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr cze 30, 2010 9:10 am 

Zgadzam się w oryginale kiepsko jest z amorkami ale wystarczy zalać olejem i dobrze odpowietrzyć. Po tym "zabiegu" nie ma mowy o rzucaniu przy większych prędkościach. Nie mogę się doczekać tej fotki. Ja swoim jeździłem po lesie i innych terenach i żadnych problemów nie miałem.

GG: 10157876

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr cze 30, 2010 12:02 pm 

myśle nad xstr albo xb chodz to to samo ;d ale xb od jakiej firmy jest? hpi? i te firmy hps i hpi dużo różnia sie od siebie?

PostNapisane: Śr cze 30, 2010 1:38 pm 

xstr to nie to samo co b. xb jest to model Strada, nie wiem czy prodokuje go HPI napewno natomiast go sprzedaje.
HPI to firma ktora prodokuje dobre modele, na poczatek i do zabawy

PostNapisane: Śr cze 30, 2010 3:34 pm 

Jeśli myślisz nad xstr w wersji szczotkowej a stradą to lepiej weź strade. Jak by nie patrzeć jest to kilka zlotych róznicy a xstr jest podróbką.

PostNapisane: Cz lip 01, 2010 8:43 pm 

Mam super model dla początkujących ale i dla nieco zaawansowanych modelarzy Kyosho Ultima RB, w ogóle nie jeżdżony (miałem 2 jednym jeżdżę drugi przejechał 200 metrów, jeżeli ktoś potrzebuje mogę sprzedać razem z aparaturą lub bez.
Solidna konstrukcja, dobre osiągi. Nawet dorzuce silnik Saturn 20T. Bardzo zależy mi na czasie. Zainteresowanych na PW lub pod numerem telefonu 603545363 (Kraków)

PostNapisane: Cz lip 01, 2010 11:01 pm 

Spalinka dla początkującego który ma mieć 1 model? Głupota.

96'

Zamienie Nitro buggy \/ Na Baje! Lub Sprzedam!

Hyper 8.5 Pro Kit | Blue Bird BMS-630 MG | Blue Bird BMS-631 MG | Hyper .21 |Tornado 25%

PostNapisane: Pt lip 02, 2010 8:12 am 

Ze spalinką jest więcej roboty. Paliwo, smary, oleje... Ale dlaczego zaraz głupota? Jeśli zdecydowałbyś się na spaline to popytaj kolegów o docieranie silnika.
Flinston- Czemu o wszystkich modelach mówisz że są złe, a Twój jest najlepszy i zaraz trzeba go kupować? Ja rozumiem że zależy Ci na sprzedaży no ale bez przesady...

PostNapisane: Pt lip 02, 2010 8:58 am 

Flinston napisał(a):

a Ty jak kupisz pierwszą spalinę to nie bedziesz początkującym w temacie nitro?
Ja jakoś kupiłem swój pierwszy model, który wyobraź sobie był właśnie spaliną i co? I żyje. Poza tym, myśle, że na tym forum jest sporo takich "głupków" jak ja.
Co do głupoty, to uważam, że byłoby nią kupno Twojego modelu w takim stanie i za taką cenę.
Podrawiam.

PostNapisane: Pt lip 02, 2010 9:58 am 

Bender napisał(a):
xstr to nie to samo co b. xb jest to model Strada, nie wiem czy prodokuje go HPI napewno natomiast go sprzedaje.
HPI to firma ktora prodokuje dobre modele, na poczatek i do zabawy

olinpus napisał(a):
Jeśli myślisz nad xstr w wersji szczotkowej a stradą to lepiej weź strade. Jak by nie patrzeć jest to kilka zlotych róznicy a xstr jest podróbką.

HSP XSTR i STRADA XB to nie to samo?
Oba modele zapewne powstają w jednej fabryce w chinach. Co do konstrukcji to poniższe zdjęcia mówią same za siebie:

Strada Xb:
http://www.rcwroblik.pl/Model+elektrycz ... 01,i2.html
http://braganzacity.olx.pt/carro-rc-ele ... d-30499188

HSP Xstr:
http://www.strefahobby.pl/hsp-buggy-xst ... -2161.html

Proszę dokładnie "pooglądać" model (podwozie i karoserię - tylko nie zwracać uwagi na kolor elementów, chyba, że ma to wpływ na zachowanie się modelu podczas jazdy) i nie wprowadzać założyciela tematu w błąd, przez który będzie musiał wydać na model "trochę" więcej...

PostNapisane: Pt lip 02, 2010 2:58 pm 

vic_firth napisał(a):
Flinston napisał(a):

a Ty jak kupisz pierwszą spalinę to nie bedziesz początkującym w temacie nitro?
Ja jakoś kupiłem swój pierwszy model, który wyobraź sobie był właśnie spaliną i co? I żyje. Poza tym, myśle, że na tym forum jest sporo takich "głupków" jak ja.
Co do głupoty, to uważam, że byłoby nią kupno Twojego modelu w takim stanie i za taką cenę.
Podrawiam.

Mój model jest doprowadzony już do stanu normalnego.
Dlaczego sądze że kupno 1 modelu spalinowego to głupota? Już mówie.
Każdy myśli że nie wyda aż takiej ilości forsy, jednak elektryk pochłania mniej. W elektryku na początku to tylko ładowarka i pakiety, a w spalince? Paliwo, oleje itp...
Po 2. Serwisowanie, spalinke sie dużo, dużo ciężej serwisuje, trzeba mierzyć temperatury, uważać na nie itd...

I nie myślę że każdy jest lepszy od mojego, ale chyba lepiej wziąść Lazera niż strade...

96'

Zamienie Nitro buggy \/ Na Baje! Lub Sprzedam!

Hyper 8.5 Pro Kit | Blue Bird BMS-630 MG | Blue Bird BMS-631 MG | Hyper .21 |Tornado 25%

PostNapisane: So paź 30, 2010 4:58 pm 

Witam
To ja też zadam swoje pierwsze pytanie na tym forum :)
Też zaczynam przygodę wraz z ośmioletnim synem i cały czas mam dylemat co wybrać na początek, przeczytałem już całą masę tematów na temat pierwszego zakupu i stwierdziłem że zdania są podzielone. Dysponuję na zakup kwotą ok 600-650 zł na sam model. Na początku myslałem o nowym elektryku HSP XSTR lub HPI Strada XB I teraz kwestia, czy brać nowego z którejś tej firmy czy zakupić lekko użuwany "Napisane w ofercie że po testach w sklepie - powystawoy" Kyosho Lazer ZX5 za 600 zł

Zdecydowałem się wstępnie na elektryka po przeczytaniu tego forum że spalina dla nowicjusza to nie za bradzo, ale cały czas mam wahania bo za 650zł mogę kupić Kyosho - Racing Buggy DBX - spalinowy też po pokazach testowych z dotartym silnikiem.

Co o tym myslicie?? Może doardzicie coś?? Bo jak słyszałem to z czasem i tak kazdy na spalike przeskakuje.

Przy oakzji: widziałem mase ogłoszeń sprzedaży elektryków ale z padniętym regulatorem, czy to się tak często psuje ?? Bo tani tyo on też nie jest :(

Dobra to na początek tej dyskusji :)

Wszystkim dziękuję za udzielone odpowiedzi co pozwoli mi dokonać prawidłowego wyboru.

kwlj

PostNapisane: So paź 30, 2010 5:29 pm 

Cześc. :)
HSP Xstr i HPI Strada XB to są te same modele. Z tym że maja rózne malowania i HSP jest podróbką. Upewnij sie czy w Lazerze jest cały osprzet(silnik, serwo, apka ...) czy samo podwozie. Spalina? Dlaczego nie? Duzo osób zaczynało od spalinki. Ale musiał byś troche poczytać o tym i musiał byś więcej w nia włozyć. Smary, oleje, paliwo ... i przede wszystkim jest wiecej roboty przy tym. Ale niektórzy (np. mi) praca przy modelu sprawia przyjemnośc. Wcale nie każdy z czasem przesiada sie na spalinke! Ja od początku śmigam elektrykiem i teraz kupiłem Xray`a Xt8 którego robie na elektryka. Raczej nie wejdę w spalinki poniewaz mnie one nie "kręcą". Regulator jak każda rzecz kiedyś się psuje. Zależy jak sie go używało i z czym on pracował. Jeśli bedziesz właściwie uzytkował regulator(według zaleceń producenta) to na pewno tak szybko Ci nie padnie.
Pozdrawiam Maciej.

PostNapisane: So paź 30, 2010 5:39 pm 

kwlj_reda napisał(a):
Co o tym myslicie?? Może doardzicie coś?? Bo jak słyszałem to z czasem i tak kazdy na spalike przeskakuje.

Muszę przyznać, że wydawało mi się cały czas, że idzie to coraz bardziej w odwrotną stronę - coraz więcej ludzi decyduje się na elektryka ;)

Lazer z tego co czytałem jest raczej lepszym modelem niż te z oferty HSP itp., ale nawet gdybyś brał jakąś Stradę ja radził bym brać Ci używkę a kasę która Ci zostanie przeznaczyć na porządną ładowarkę i LiPola, bo jeżeli spodoba Ci się RC to i tak za jakiś czas coś lepszego będziesz brał, a Stradę/HSP sprzedaż za cenę za jaką go kupiłeś.

A co do tego czy na początek lepszy elektryk czy spalina, to moim zdaniem wszystko zależy od Ciebie. Jeżeli bardzo chcesz spaliny to nie wierzę, że sobie nie poradzisz, tyle tylko, że spalina jest bardziej pracochłonna od elektryka. I nie zgadzam się z tym, że na pierwszy model lepiej brać elektryka i dopiero na drugi spalinę, bo co? Na elektryku docierać silnik spalinowy się nauczysz? Chyba nie... :D

Ja od początku jeżdżę na elektrykach i nie zamierzam przesiadać się z nich na spalinę ;)

PostNapisane: N paź 31, 2010 9:19 pm 

olinpus napisał(a):
Cześc. :)
Ale musiał byś troche poczytać o tym i musiał byś więcej w nia włozyć. Smary, oleje, paliwo ... i przede wszystkim jest wiecej roboty przy tym.

To nie problem trochę trzeba się podszkolić tak czy siak w modelrastwie :) a koszty paliwa czy oleju to się z tym liczę, nie ma nic za darmo. Przypuszczam też że jest więcej roboty :)

Cytuj:
Ale niektórzy (np. mi) praca przy modelu sprawia przyjemnośc.

no mi też raczej będzie sprawiać a przynajmniej mojemu synowi bo bardzo lubi składać, rozkładać, skręcać i rozkręcać zwłaszcza takie drobne elementy, dlatego chciałbym podtrzymać to i zaszczepić mu modelarstwo żeby później to on mnie uczył a nie ja jego i budował coś sam od podstaw.
Pytałeś czy model używany Lazer jest kompletny? Wydaje mi się że tak bo tak jest w opisie:
AUTKO KOMPLETNE -REGULATOR -SERWO - SILNIK- NADAJNIK ODBIORNIK- ZESTAW - RTR-

Czyli reasumując, jednak polecalibyście elektryka ??

Pozdrawiam i dzięki za wypowiedzi, może jeszcze ktoś doświadczony coś doda od siebie:)

PostNapisane: N paź 31, 2010 11:00 pm 

Czy elektryk czy spalina to wszystko zależy od gustu i chęci. :) Jeśli lazer jest kompletny to jest ciekawym modelem. Pamiętej że bagusem nie pojeździsz w większym terenie. Bagus jest modelem typowo na tor. Niska trawa to dla niego "męka". Pozostaje tor i ewentualnie jakies ulice.

PS. W spalince jest o tyle gorsza praca że wiecej elementów jest brudnych, wiec przed pracą trzeba zrobić mocne mycie. I tak każdy model trzeba myc po jeździe ale w spalince jest to robota na dłużej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona