Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 7:54 am

Autor
PostNapisane: Pt cze 11, 2010 10:52 pm 

Witam wszystkich.
Kupiłem tydzień temu auto spalinowe "Carson Nitro Bone", używane ale sprzedający zapewniał że jest "gotowe do jazdy" ale pojawił się problem. Odpalałem wg. różnych instrukcji dostępnych w necie: nalewam paliwa, pompuję pompką do wypełnienia przewodu paliwowego, ciągnę parę razy szarpanką. Zakładam "żarkę" i ciągnę nadal aż silnik zaczyna "łapać" i pracuje sobie fajnie tylko, że za każdym razem kiedy ściągam "żarkę" silnik gaśnie. Ściągnąłem specyfikację techniczną silnika (ale po angielsku) według której jest w tym modelu silnik "FORCE .12S", zastosowałem ustawienia fabryczne ("MASTER OR HIGH END NEEDLE" - 1.5 to 2.5 obr. od maksymalnego wkręcenia dyszy, "LOW NEEDLE" - i tu jest coś czego nie rozumie, pisze że "kręć iglice przeciwnie do ruchu wskazówek zegara od 1/8 do 1/4 obr" i według ustawienia fabrycznego zaczyna się to od pozycji "FLUSH", to wtryskiwać, chlusnąć itp.., ustawiłem ale nie daje za to głowy, jak to rozumieć ?, i "BARREL STOP/IDLE SCREW" - 1 mm prześwitu na beczce przepustnicy). Tak mam ustawione bo na ustawieniu poprzedniego właściciela wcale nie "pyrkał". Paliwo mam Model Technics Big Bang 16 i 20% nitro, sprawdzałem nawet na nowo kupionym i też nie daję poprawy i chyba paliwo można wykluczyć, chyba że marka nie za dobra. 20% nitro jest niby zalecane według karty technicznej. Kompresję ma nawet fajną jak na "używkę". Ostatnią rzeczą o jakiej pamiętam jest "żarka", mam tam baterię 1.2V, 1800 MAH, na wskaźniku jest zielone pole i prawie cyfra 6. Miernikiem sprawdzałem sprawność pod obciążeniem i daje ponad 8A, całkiem fajnie ale coś i tak nie gra. Świeca żarzy na pomarańczowo.
Jestem zegarmistrzem i mam duże pokłady cierpliwości, naprawdę ale przy tym wysiadam :x , nie mogę jakoś sam wyczaić o co biega, tak że bardzo proszę o jakąś pomoc i za wszystko każdemu z góry bardzo dziękuje.
Pozdrawiam Patryk :) .
(Jeżeli będą potrzebne jakieś fotki mogę dorzucić dla ułatwienia identyfikacji sprzętu).

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt cze 11, 2010 11:41 pm 

Jak mnie dzis po raz pierwszy Revo tak gasło jak u ciebie to miałem zalaną swiece i dużo za bogatą mieszankę.
Wylałem paliwo z silnika, przedmuchałem świecę, zubożyłem mieszankę i odpalił.
Michał

PostNapisane: So cze 12, 2010 8:23 am 

Spróbuj zmienić świecę - pierwsza rzecz, którą robię, gdy silnik mam wyregulowany a gaśnie bez grzałki ;)
Potem jak będzie to samo na nowej to możesz wkręcić mu Low Speed Needle tak na dzień dobry z 1/4 obrotu i zobaczyć, czy będzie poprawa.

PostNapisane: Pt cze 18, 2010 7:15 pm 

Ale jeśli świeca mu się żarzy tak jak pisał to jest z nią wszystko w porządku. Zubożnie mieszanki powinno pomóc jak wspominał sp5it. Miałem podobny problem.
Jak odpalisz silnik z grzałką to spróbuj też pomału dodawać gazu prawie do końca to powinno pozbyć się nadmiaru paliwa w przypadku zalania.

HPI SAVAGE X 4.6 - wymieniony atak i odbiór na metalowe, servo skretu na Hitec 645 MG - sf-2 poszło na gaz bo mocniejsze, orczyk od serva skrętu na aluminiowy niedługo spręzynki na amorkach i opony z felgami

TRAXXAS E-REVO VXL Mały, ale wariat!

PostNapisane: Pt cze 18, 2010 8:06 pm 

casiege napisał(a):
Ale jeśli świeca mu się żarzy tak jak pisał to jest z nią wszystko w porządku. Zubożnie mieszanki powinno pomóc jak wspominał sp5it. Miałem podobny problem.
Jak odpalisz silnik z grzałką to spróbuj też pomału dodawać gazu prawie do końca to powinno pozbyć się nadmiaru paliwa w przypadku zalania.

A od kiedy to jak świeca żaży to oznacza że jest dobra czy też odpowiednia dla silnika???
Moim zdaniem jest to wina za zimnej świecy ,podaj jakie oznaczenie jest na świecy to postaram się Ci pomóc.
Pozdrawiam

Micro rock crawler
Lama v4 tuning xtreme
Kyosho inferno ve
GG17862669

PostNapisane: So cze 19, 2010 1:32 pm 

Nie twierdze, że świeca jest dobra, ale skoro mu pali z żarnikiem to warto by było zubożyć mieszankę najpierw aby sprawdzić czy go nie zalewa, a potem dopiero inwestować pieniądze w wymianę świec itd.

HPI SAVAGE X 4.6 - wymieniony atak i odbiór na metalowe, servo skretu na Hitec 645 MG - sf-2 poszło na gaz bo mocniejsze, orczyk od serva skrętu na aluminiowy niedługo spręzynki na amorkach i opony z felgami

PostNapisane: So cze 19, 2010 1:56 pm 

casiege napisał(a):
Nie twierdze, że świeca jest dobra, ale skoro mu pali z żarnikiem to warto by było zubożyć mieszankę najpierw aby sprawdzić czy go nie zalewa, a potem dopiero inwestować pieniądze w wymianę świec itd.

Każdy modelarz który bawi się w tym temacie powinien mieć jakieś świece na zapasie.
Ja nie mówię o wyrzucaniu kasy w błoto bo nawet jeśli to świeca na pewno się przyda.
Można bawić się w regulacje ale szkoda nerwów bo jeżeli swieca jest zużyta albo za zimna to można zapomnieć o ustawieniu tego silnika.
A paliwko to radzę raczej 16% małe silniki raczej nie lubią 20%-owego paliwa.

Micro rock crawler
Lama v4 tuning xtreme
Kyosho inferno ve
GG17862669

PostNapisane: So cze 19, 2010 9:53 pm 

Witam wszystkich ponownie.
Nie wiem od czego zacząć bo miałem trochę więcej usterek ukrytych, że chyba najlepiej zacznę od początku.
Skonsultowałem się z mechanikiem modelarstwa kołowego lokalnego klubu i przedstawiałem swój problem, spoko Gość naprawdę, rozebrał mi silnik na części i wyszły mankamenty. Sprzęgło miało starte okładziny ścierne do tego stopnia, że sprężyny "charatały" o wewnętrzną bieżnie kosza sprzęgłowego i w dodatku kosz ten był chyba podważany czy gnieciony kombinerkami bo jest jajowaty i nie wiem w jakim celu to było robione ale jest zrobione nie fachowo. Kosz będzie raczej do wymiany:(. Nie zauważyłem tego na początku i wniosek padł taki że sprzęgło jest zużyte i to powoduję gaśnięcie silnika po odpięciu żarnika.
Powiedzcie mi czy to ma taki wpływ poważnie ?.
Mam wszystko w częściach i teraz nie wiem co robić, nie mogę znaleźć okładzin do sprzęgła ani numeru katalogowego tej części, jest szansa dostać klocki czy zamienniki do tego modelu ?.
A żeby było śmiesznie do tego wszystkiego to u Niego szarpnąłem szarpakiem i został sznurek tak jak go wyciągnąłem. Myślę sobie, to fajnie miało być do jazdy a tu 3 rzeczy są zepsute a ja nawet ani jednego kółeczka nie zrobiłem :|. Szarpak naprawiłem i powiem Wam że jak na moją wprawę zawodową nie było tak łatwo jak się może zdawać założyć wszystko żeby grało.
Świeca wkręcona aktualnie to "N4" nic więcej nie piszę, będzie czy też do wymiany ?.
Chciałbym tą brykę odpalić ale jak nie znajdę części to chyba zostanie jako eksponat na mojej półce :(.
Dziękuje za zainteresowanie, pozdrawiam Patryk.

PostNapisane: So cze 19, 2010 10:06 pm 

http://www.zabawki-modele.pl poszukaj części tu mają auta carsona ewentualnie może będą mogli sprowadzić odpowiednie.

PostNapisane: So cze 19, 2010 10:17 pm 

Daj fotki tego sprzęgła ,Jest to sprzęgło dwu czy trzy klockowe???
A świeca to myśle że A3 będzie odpowiednia.

Micro rock crawler
Lama v4 tuning xtreme
Kyosho inferno ve
GG17862669

PostNapisane: N cze 20, 2010 10:08 am 

Witam!
Patryk ja w tym temacie jestem zupełnie świeży.
Natomiast też jestem nieszczęśliwym posiadaczem modelu Carson Nitro Bone. Podam Ci kilka linków gdzie znajdziesz kilka informacji na temat swojego modelu i znajdziesz numery katalogowe części, które potrzebujesz.
Oczywiście nie w polskim języku.

http://www.carson-modelsport.com/de/pro ... =500103014 - strona firmy Carson

http://www.carson-modelsport.com/Common ... erlage.pdf

http://www.carson-modelsport.com/Common ... ual_en.pdf - 2 dokumenty PDF, kompletna instrukcja obsługi i numery części.

Pozdrawiam,
Dawid.

PostNapisane: N cze 20, 2010 5:16 pm 

Witam, Dzięki za pomocne rady i linki :).
Tutaj macie zdjęcia mojego sprzęgła (jest dwu klockowe):

http://mindflow.home.pl/bk/fot3.jpg
http://mindflow.home.pl/bk/fot2.jpg
http://mindflow.home.pl/bk/fot1.jpg

Może wspólnymi siłami odpalimy ten sprzęt.
Pozdrawiam Patryk.

PostNapisane: N cze 20, 2010 8:26 pm 

Patryk Kozioł napisał(a):
Witam, Dzięki za pomocne rady i linki :).
Tutaj macie zdjęcia mojego sprzęgła (jest dwu klockowe):

http://mindflow.home.pl/bk/fot3.jpg
http://mindflow.home.pl/bk/fot2.jpg
http://mindflow.home.pl/bk/fot1.jpg

Może wspólnymi siłami odpalimy ten sprzęt.
Pozdrawiam Patryk.

Masz sprzęgło.
http://www.rcwroblik.pl/Klocki+sprzegla ... 01,i2.html
Pozdrawiam

Micro rock crawler
Lama v4 tuning xtreme
Kyosho inferno ve
GG17862669