Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 11:25 pm

Autor
PostNapisane: Cz maja 06, 2010 10:31 pm 

Witam.
Jestem ( po tym poscie to pewnie juz bede mogl pisac, ze bylem ;) ) jednym z dystrybutorow HPI PL. Wspolpracuje z nimi juz od ponad roku. Jednak nie jest to latwa wspolpraca... a jak ona mniej wiecej wyglada to chetnie wam tutaj opisze. Tak bede wylewal swoje zale wiec jesli nie masz ochoty nie czytaj dalej. Jesli jednak ciekawi Cie jak to wyglada od strony dystrybutora (bo napewno nie partnera - tak napewno mnie nie traktowano) to zapraszam do dalszej lektury.
Na tym forum wiele juz pisano o "wspanialym" serwisie HPI... moze bede sie powtarzal ale sam tez cos moge do tego dorzucic.
Chcialbym jednak cos zaznaczyc. Prosze moich slow nie odbierac jako atak na firme HPI Racing ( kazdy ma swoje zdanie o modelach) ja jednka nie chce tutaj pisac o produktach a o ludziach, ktorzy na nieszczescie dla HPI Racing w Polsce zajmuja sie dystrybucja.

OK. Dosyc tego wstepu... czas na konkrety.
Przyklad z dzisiejszego dnia. (czwartek 6 maja 2010)
Zamowilem dla swojego klienta model i paliwo 5l. 25% oraz paliwo 1l. 16% dla innego klienta. Dostaje paczke a tu niespodzianka paliwa 5l. nie ma (nikt do jasnej cholery nie raczyl zadzwonic - zamowiloby sie inne - na czym ten klient ma jezdzic jak juz dostanie swoj upragniony i wyczekany model? Na wodzie? ) ale to jeszcze nic.. paliwo 1l. na nieszczescie bylo... dlaczego na nieszczescie? Juz sie pewnie domyslacie.. tak tak.. komus sie nie chcialo jakkolwiek tego zabezpieczyc i butelka uszkodzila sie o spinke modelu podczas transportu i pol litra paliwka na modelu sie znalazlo.. pomijam fakt ze smierdzi to nieziemsko.. (jak taki model dalej sprzedac?) to paliwo zareagowalo z farba na felgach i zamiast black chrom sa plamy white plastik! :( Mysle sobie.. spoko.. zadzwonie do HPI napewno cos chlopaki zaproponuja. Tak jak pomyslalem, tak tez zrobilem.. po drodze jeszce kilka fotek pstryknolem zeby nie bylo ze sobie to zmyslilem. Sprawe opisalem, fotki zalaczylem i maila wyslalem.. na co w odp. uslyszalem, ze mam reklamacje zlozyc do GLS bo to uszkodzenie mechaniczne a nie wina HPI. No to sie we mnie zagotowalo.. jaka BZDURA! Tak panie Dariuszu BZDURA! Mam isc do GLS i powiedziec, ze uszkodzili paczke przez co paliwo sie na model wylalo? Odesla mnie w diably i wysmieja jesli nie zacytuja paragrafow z regulaminu w ktorych jest mowa o tym, ze nie wolno przesylac paliwa.
Tym jednym mailem sprawa wg. nich zostala zaltwiona. Najwazniejsze ze oni maja kase a Ty sie czlowieku martw co zrobic z tym modelem ( wartosc 1300zl.!) i z 1l. paliwa w plecy. Wg. nich sprawa jest zalatwiona. Wg. mnie nie tak powinno to byc zalatwion i mysle ze nie tylko wg. mnie. Pozatym nie jest to pierwsza taka akcja ale o innych napisze jak sie watek troche rozwinie i bedziecie chcieli posluchac ;)

Dlaczego to opisuje na forum? Hmm.. mam nadzieje ze Pan Flisiak to przeczyta i sie jakos ustosunkuje do tego na forum publicznym gdzie "inni patrza" i czytaja bo ja juz nie wiem jak wlaczyc z takim olewactwem badz co badz swoich dobrych klientow. Moge tylko przestrzegac przed zakupami w tym miejscu.
Zaznacze jeszcze raz. Nie mam zadnych zastrzezen do produktow HPI. Kazdy jezdzi tym czym lubi. Sa zwolennicy i przeciwnicy tej marki - szanuje wszystkich.

Jesli i wy mieliscie jakies "mile" przygody z HPI PL to piszcie... chetnie poslucham i utwierdze sie w przekonaniu, ze podejmujac rok temu wspolprace z ta firma zrobilem duzy blad.

Pozdrawiam,
Łukasz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt maja 07, 2010 10:50 pm 

Hey!
No przykra sprawa kolego ale temat o którym piszesz jest powszechnie znany. Ja sporadycznie zamawiam w HPI ale tylko drobiazgi, a to z tego względu własnie że będąc dwa kroki od swojego domu w sklepie FOTOKOPECKI który kiedyś współpracował z HPI.Polska nasłuchałem się strasznych rzeczy i byłem świadkiem awantur z klientami. Wszystkie sprawy dotyczyły reklamacji składanych w HPI. Według mnie to po prostu kpina. Kolega w sklepie odsyłał im nowe serwa ponieważ kręciły się same w kółko, czekał na ekspertyzę dwa tygodnie i dostał odpowiedź że serwa były rozbierane i reklamacja nie została przyjęta. Uszkodzone karoserie w nowym modelu który własnie przyszedł dla klienta też się zdarzyło. Myślę że temat mógłby rozwinąć kolega Piotr Kopecki ale nie sądze żeby chciało mu się tu pisać bo nawet nie ma konta na forum, wiem że kończy on współpracę z HPI przez niepoważne podejście tej firmy do klienta, obecnie produkty Traxxas i Team Losi zaczynają poważnie przejmować rynek modelarski na Śląsku (tak wynika z moch obserwacji co ludzie kupują) - a to powinno być dla HPI impulsem do radykanych zmian !!! Taka prawda Panie Darku :)

P.S zajrzę jutro do sklepu i pokaże koledze temat - może go to zmobilizuje do założenia konta :lol:

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

Ostatnio edytowano So maja 08, 2010 8:04 am przez Tomasz Świątecki, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So maja 08, 2010 6:59 am 

Wlasnie zastanawilo mnie to i to bardzo, ze jak ja zaczynalem wspolprace z HPI to z ich mapy zostal zdjety sklep w Sosonowcu ( w ktorym sam kupilem swoj pierwszy model ;P) ale pomyslalem, ze to pewnie dlatego, bo Pan Kopecki chce handlowac takze innymi markami. Teraz sam na wlasnej skorze sie przekonalem, ze powod moglby byc inny.
Co do reklamacji to w moim przypadku o dziwo reklamacje rozpatrzyli pozytywnie (po jakichs 2-3 tyg. czekania i moich przypomnieniach) ale obciazyli mnie kosztami przesylki we wszystkie strony! Rozumiem, ze moge zaplacic za odeslanie tego do nich.. ale zeby placic tez za drugie przyslanie do mnie mimo uznania reklamacji??!! Zaslaniali sie jakims smiesznym regulaminem zamieszczonym na stronie, ktory lamie prawo takimi postanowieniami! To jest jakas pomylka.. Powiem tak.. jesli tak sie traktuje stale zamawiajacych (za takiego sie uwazam jako dystrybutor) to wole nie pytac jak sie traktuje klientow indywidualnych... poprostu obsluga klienta -(minus!) 10!

PostNapisane: So maja 08, 2010 7:13 am 

Witam
To ja mam coś z innej beczki, mianowicie niezgodność cen .
Jadąc kiedyś niedaleko sklepu HPI pomyślałem sobie że kupię potrzebną mi część która na stronie kosztowała 40 zł
http://www.hpi.pl/sklep/product_info.ph ... cts_id=794
Ku mojemu zaskoczeniu w sklepie okazało się ze cena to bez mała 100 zł.
Kupiłem bo potrzebne mi było natychmiast .
Ale takich rzeczy z inną ceną na stronie jest mnóstwo ponieważ sytuacja się powtarzała kilkakrotnie.
Mimo iż było to dość dawno cena na stronie nie została zmieniona.
Pozdrawiam

Micro rock crawler
Lama v4 tuning xtreme
Kyosho inferno ve
GG17862669

PostNapisane: So maja 08, 2010 3:31 pm 

..to ze sie rozni cena podana na stronie od tej ktora jest w rzeczywistosci moze zdenerwowac ale co powiesz na to, ze jest towar na stronie Ty go zamawiasz dla klienta. Klient go zaliczkuje a tu sie okazuje ze nie ma towaru.. albo jeszcze lepiej.. jest tylko 1szt. i ona musi zostac w HPI PL. To jest dopiero chore! Masz klienta na model.. mozesz go sprzedac.. cos zarobic.. ale nie bo musi byc na magazynie w Lodzi po to by klient nie kupil u Ciebie tylko u nich.. i oni zgarniaja twoja prowizje..