Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 3:04 am

Autor
PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 10:47 am 

W oficjalnym i9nformatorze o zawodach modeli Rc jest podawany termin zgłoszeń na zawody. Tak było i jest obecnie. Ale odkąd za organizację zawodów zabrał się OSM w dalszej części informatora jest zapis że przestrzeganie tego terminu nie jest konieczne. Wystarczy zapłacić wyższe wpisowe i można startować.
I tu pierwsza część mojego pytania.
Termin zgłoszeń na zawody jest obowiązujący dla wszystkich czy też niektórzy mogą być z tego obowiązku zwolnieni?
Następna część mojego pytania dotyczy tego kto powinien podejmować decyzję o dopisaniu do listy startowej zawodnika, który nie dopełnił w ustalonym terminie obowiązku zgłoszenia na zawody.
Dlaczego decyzję ma podejmować organizator a nie sędzia główny zawodów?
Jeżeli podejmowania takiej decyzji miałoby sens to może:
ściśle określić przypadki kiedy jest to możliwe?

PS. A może tego pytania wogóle nie powinno być. Bo winne jest tylko bezmyślne stosowanie kopiuj i wklei?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 7:28 pm 

Cytuj:
Termin zgłoszeń na zawody jest obowiązujący dla wszystkich czy też niektórzy mogą być z tego obowiązku zwolnieni?

Termin zgłoszeń na zaowody jest obowiązujacy dla wszystkich. Zapisy w informatorze mówią o ewentualnych kosekwensjach, jakie ponosi zawodnik nie spełniwszy tego wymogu.

Cytuj:
Dlaczego decyzję ma podejmować organizator a nie sędzia główny zawodów?

Proszę o podanie przykładu, na których zawodach oraganizator nie konsultował z sędzią głównym ewentualnego dopisania zawodnika do listy startowej, skoro to on zarządza listą startową.

Cytuj:
Jeżeli podejmowania takiej decyzji miałoby sens to może:
ściśle określić przypadki kiedy jest to możliwe?

Proszę podac przykład, z imienia i nazwiska zawodnika, gdzie zawodnik zgłosił się po terminie i z tego tytułu powstał konflikt, czy ewentualna skarga.

Posumowując:
zawdnik decydujący się na start w zawodach organizowanych przez OSM akceptuje zasady na jakich są rozgrywane. Do tej pory nikt nie zgłosil sprzeciwu takiego postępowania.

Moim zdaniem zapisy dotyczące opłat startowych na zawodach organizowanych przez OSM są jak najbardziej zasadne. Kara za nie dopisanie się na zawody w terminie powinna byc jeszcze większa. Poza tym organizator z sędzią głównym ma prawo odmówic dopisania do listy zawodnika, jeżeli będą mieli jakiekolwiek zastrzeżenia.

PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 7:53 pm 

Nie wiem czy napisałem coś niejasnego?

Dlatego pytam sie jeszcze raz.
Jeżeli jest termin zgłoszeń na zawody - to powinien on obowiązywać wszystkich.
Ale jest to moja opinia. I interesowała mnie opinia przewodniczącego.
i ją mam:
Cytuj:
Termin ... jest obowiązujacy dla wszystkich. Zapisy.. mówią o ewentualnych kosekwensjach, jakie ponosi zawodnik nie spełniwszy tego wymogu.

Czy dobrze rozumuję : 20 zł więcej i dobre układy z organizatorem - i jest się dopisanym ?

Cytuj:
Proszę o podanie przykładu, na których zawodach oraganizator nie konsultował z sędzią głównym ewentualnego dopisania zawodnika do listy startowej, skoro to on zarządza listą startową.

Przykładu nie podam bo to nie o to chodzi. Po to stanowi sie prawo aby ono regulowało sprawy nim objęte. A ja zwracam uwagę na to że to Sędzia główny powinien mieć tylko i wyłącznie ewentualnie takie prawo. Organizator jak sama nazwa wskazuje jesy od czego innego. I jeżeli dopuszcza się możliwość "olewania" terminu zgłoszeń - to powinno to być ściśle sprecyzowane.
Wydawołoby się że od przewodniczącego można oczekiwać precyzyjnych i jasnych odpowiedzi.

PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 7:57 pm 

Cytuj:
zawdnik decydujący się na start w zawodach organizowanych przez OSM akceptuje zasady na jakich są rozgrywane. Do tej pory nikt nie zgłosil sprzeciwu takiego postępowania.

Chciałby zwrócić uwagę że jak na razie sprawa dotyczy zawodów z serii MP które na zlecenie LOK organizuje OSM.
A jeżeli chodzi o to że nikt nie zgłaszał sprzeciwu wobec takiego postępowania - to robię to ja jako pierwszy.
Proszę o jasną odpowiedź na postawione pytanie.

PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 7:58 pm 

A ja mam pytanie, czy te przepisy obowiązują? :

1.2. W finale Mistrzostw Polski przyjmuje się limit 30 zawodników w każdej klasie oraz minimum 3 zawodników w grupach wiekowych i minimum 5 zawodników w klasie.
1.3. W finale Mistrzostw Polski biorą udział wyłącznie zawodnicy, którzy uczestniczyli w zawodach eliminacyjnych i uzyskali punkty, odpowiednie do limitu zawodników. W przypadku równej ilości punktów Przewodniczący Komisji podejmuje decyzję o dopuszczeniu do finału Mistrzostw Polski większej ilości zawodników.

Jeśli tak, to chyba najwyższa pora, by wzorem lat poprzednich napisać, kto może startować w finałach. Zapisali się już zawodnicy z 4 i 5 dziesiątki (np. klasa 540).
(No chyba, że coś przespałem i to nie obowiązuje w tym sezonie).

Tomasz Wójcik - Tarnów

PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 8:05 pm 

Cytuj:
A ja mam pytanie, czy te przepisy obowiązują? :

Akurat to jest precyzyjnie określone w informatorze.
I osoby spoza 30 nie powinny się zgłaszać. Ale się zgłaszają. A wystarczyło by ustawić "filtr" w systemie zgłoszeń. Można było by poprawić obsługę informatyczną.
Z praktyki lat poprzednich możliwe że jednak do startów zostanie popuszczony jeden, dwóch zawodników spoza pierwszej 30.

Parę groszy z wpisowego nie jest do pogardzenia.

PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 8:31 pm 

tadeusz żelazo napisał(a):
Akurat to jest precyzyjnie określone w informatorze.

Faktycznie, przepraszam nie doczytałem.

tadeusz żelazo napisał(a):
I osoby spoza 30 nie powinny się zgłaszać. Ale się zgłaszają. A wystarczyło by ustawić "filtr" w systemie zgłoszeń. Można było by poprawić obsługę informatyczną.Z praktyki lat poprzednich możliwe że jednak do startów zostanie popuszczony jeden, dwóch zawodników spoza pierwszej 30.

Chyba faktycznie trzeba coś z tym zrobić, aby takie gapy jak ja nie przejechały się do Warszawy na darmo (ale nie za darmo :-))

Tomasz Wójcik - Tarnów

PostNapisane: Cz kwi 01, 2010 8:56 pm 

Przeżyłem już coś takiego na finale w Lublinie.Komandor Tadeusz Bernady dopuścił zawodników z poza 30 .Na moją uwagę stwierdził Cyt."ja zdecydowałem i co mi zrobisz..."Tak więc nie ma się co przejmować takimi sprawami.
Co do zgłaszania po terminie to w Obornikach "sędzia" P.Niedżwiedzki stwierdził,że nawet za 50 zł nie będą dopisywać zawodników po terminie,a ten zapis w informatorze to tak sobie....