Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 29, 2026 9:41 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr mar 24, 2010 2:52 pm 

Witam!
Zacznę od powitania na forum wszystkich użytkowników :) Jest to mój pierwszy post...
Niedawno przypadkiem na youtube weszłem na filmik o autkach modelarskich rc, bardzo mi się spodobało, zacząłęm oglądać coraz więcej filmików co potrafią takie auteczka :D... (nawet naprawiłem swoją zabawkę rc sprzed kilku lat, taką co nawet szybko jeździ)
Postanowiłem nie czekać i zakupić sobie model...
1. Jako iż to pierwszy model to chcę wydać max. 450-500zł.
2. Chcę model off-road, ponieważ mam więcej terenów gliniastych, trawiastych i piaszczystych niż asfaltowych.
3. Autko musi mieć 4WD (lepiej sobie poradzi) czyli buggy lub monster trucki, nie truggy, bo mają napęd na 1 oś.
4. Czy takie autko może jeździć po piasku, glinie i takich kamieniach bez zabezpieczenia?
5. Skala chyba najlepiej 1:10? Bo 1:16 nie poradzą sobie w terenie?
6. W zabawkach sterowanie radiem jest cyfrowe (jak się skręci w lewo to idzie na całego w lewo), czy w modelach sterowanych pistoletem jest tak samo? czy jak się skręci więcej to auto więcej skręci kołami?
7. Później planuję dokupić drugi akumulator, więc odrazu powiedzcie jaki i żeby pasował do tego autka co radzicie (osobny budżet)
8.Chciałbym, żeby autko było w miarę szybkie i wytrzymałe... No i żeby miało części zamienne i żeby to była nówka

Pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr mar 24, 2010 3:09 pm 

Odpowiem najpierw na twoje pytanie . Auta w tej cenie mają sterowanie proporcjonalne . Poza tym truggy najczęściej mają napęd 4x4 . Ja polecam ci na pierwsze auto serię Strada . Fajne auta . Widziałem je kilka razy spisują się nieźle i można nimi jeździć w takich terenach jak podałeś , lecz po takiej jeździe najlepiej zrobić serwis auta [ wyczyścić go , zakonserwować ] . Przemyśl jeszcze czy na pewno musi być to nowe auto , ponieważ możesz mieć w tej cenie świetne auto używane . Abyśmy doradzili ci pakiet najpierw podaj ile kasy możesz na niego przeznaczyć . :) To te auta z napisem Strada . możesz wybrać model [ Buggy , Monster truck , schort crouse truck , truggy ] wszystkie 4x4 .
http://www.lrp.pl/sklep_4x4/index.php?cPath=1674
P.S
Poczytaj trochę na forum , bo kilka takich tematów już było . :)

PostNapisane: Śr mar 24, 2010 5:02 pm 

Siemka ;) Muszę Ci powiedzieć, żebyś w szukajce wpisał sobie tematy z moim nickiem. Dużo tam znajdziesz :D Niedawno właśnie też napisałem pierwszy temat i jest tam naprawdę dużo pojęć wyjaśnionych. Poza tym jest tam również o tym jaki modele wybrać, bo szukałem czegoś podobnego... ;) Dodatkowo TUTAJ masz słownik i parę poradników RC.

A teraz coś konkretniej... Ja miałem podobny budżet. Ale w miarę większego zainteresowania modelami, pisząc nowe tematy itd. (czytając moje tamaty dowiesz się o co chodzi :) ) postanowiłem dołożyć jeszcze 300zł i kupić już w miarę porządne do domowego użytku model, ładowarkę, pakiet itp. W końcu za zestaw zapłaciłem ok. 800zł (I MÓWIĘ CI WARTO JEST DOŁOŻYĆ I POCZEKAĆ! :mrgreen: ). I już ci mówię co kupiłem... Model HPI E-Firestorm patrząc na twoje wymagania, by pasował, gdyby nie 2WD :/ Ale jeszcze raz zachęcam do poczytania moich tematów i tam na pewno się dowiesz dlaczego mój wybór padł na niego. Poza 2WD dostęp do części jest. Mało awaryjny. I możliwość bezszczotki i jakiegoś tam tuningu też jest ;) Co do ładowarki poleciłbym Ci to co mi polecali, czyli [urlhttp://allegro.pl/item968441000_ladowarka_turnigy_accucel_6_nowa_wyprzedaz.html]Turnigy Accucel 6[/url]. Jak na domowe potrzeby jest to wspaniała ładowarka ;) Teraz bardzo potaniała. A pakiet, to wszyscy LiPo polecają, jeżeli się boisz (jak nie wiesz o co chodzi, to wystarczy w szukajce wpisać LiPo i już będziesz mógł ogarnąć ;) ) to ja np. teraz właśnie zamawiam LiFe (o wiele bezpieczniejsze ogniwa, troszkę droższe i różniące się napięciem od LiPo) firmy Turnigy. LiFe 4500mAh No i te aku to do Firka by pasował i do strady. ;)

No dobra to ja kończe na razie mój wywód ;) Pisz więcej pytań, a starsi starzem ode mnie Ci pomogą :D:D:D

Ofna Jammin X1 CRT (2010-13)
HPI E-Firestorm 10T (2009-10)

GG:5508782

PostNapisane: Śr mar 24, 2010 5:51 pm 

Dzięki za rady, akurat też jestem na etapie kupna E-Firestorma, i Twój post rozwiał moje wątpliwości co do wyboru towaru. Teraz tylko kilka pytań, chce być pewny że dobrze Cię zrozumiałem.
1) Taki pakiet do Firka: http://www.allegro.pl/item961941950_pak ... c_40c.html Będzie ok? Napięcie nie jest za małe? 6.6 V zamiast 7.2?

2) Czy oprócz wymienionej przez Ciebie ładowarki będę jeszcze czegoś potrzebował? Jakiś zasilacz czy coś? :oops:

3) Znasz jakiś sklep w którym mógłbym kupić to wszystko (Pakiet, ładowarka, model) w jednym miejscu?

I na koniec... Powinienem zaopatrzyć się w coś jeszcze? Smary, płyny, itp, czy to na razie nie będzie mi potrzebne?

MMP

PostNapisane: Śr mar 24, 2010 5:52 pm 

Kolego jeżeli model ma napęd na tylnią ośke to nie znaczy że w terenie sobie nie poradzi :wink: E-firestorm ,Team Associated D4 itd,onoe spokojnie poradzą zobie w terenie i jeżeli masz durzo bezdroży kolo siebieto najlepszym wyborem będzie Truggy

http://allegro.pl/zawodniczy-model-team ... 76477.html

PostNapisane: Śr mar 24, 2010 5:55 pm 

nie wiem jakie napięcie ma standard regiel w EF ale raczej nie będzie za niskie,
Niema jednego sklepu gdzie kupisz wszystko,
Do ładowarki potrzebujesz zasilacz,
Na razie to nic Ci nie będziesz jeszcze potrzebne, ale zaopatrz się w części zamienne,

Cytuj:
Kolego jeżeli model ma napęd na tylnią ośke to nie znaczy że w terenie sobie nie poradzi :wink: E-firestorm ,Team Associated D4

Ciekawy model....

PostNapisane: Śr mar 24, 2010 6:00 pm 

Krooc napisał(a):
1) Taki pakiet do Firka: http://www.allegro.pl/item961941950_pak ... c_40c.html Będzie ok? Napięcie nie jest za małe? 6.6 V zamiast 7.2?

2) Czy oprócz wymienionej przez Ciebie ładowarki będę jeszcze czegoś potrzebował? Jakiś zasilacz czy coś?

3) Znasz jakiś sklep w którym mógłbym kupić to wszystko (Pakiet, ładowarka, model) w jednym miejscu?

Ja radzę Ci nie kupować tego pakietu w PL, bo zobacz jaka cena jest w USA
http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh ... FePo4_Pack
Z dostawą do domu o 100zł taniej. Ładowarkę również znajdziesz w ty sklepie.
A model to radzę kupić używany, a to co zostanie wydać na dodatkowy pakiet itp. no chyba, że masz kasę:)

Potrzebny Ci będzie jeszcze LiPo monitor - taki z wyświetlaczem.

PostNapisane: Śr mar 24, 2010 6:08 pm 

Gensior napisał(a):
Potrzebny Ci będzie jeszcze LiPo monitor - taki z wyświetlaczem.

Do tego też LiPo monitor? Sorry, wiem, głupie pytanie pewnie. Dzięki za radę ze sprowadzeniem ze stanów. Powiedz tylko, korzystałeś z tego sklepu, czy wybrałeś pierwszy z brzegu dla przykładu? Jak długo czeka się realnie na otrzymanie towaru? Modelu też szukać w USA? Nie jestem pewny, ale czy w takim przypadku nie będzie problemu z częstotliwością?

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

MMP

PostNapisane: Śr mar 24, 2010 6:37 pm 

ja korzystałem z tego sklepu - dość droga przesyłka, ale zato na paczkę czekałem tydzień, modelu raczej nie mam sensu ściągać :wink:
a żeby je z tamtą ściągnąć to proś o pomoc Bartka gg-2170939

PostNapisane: Śr mar 24, 2010 6:37 pm 

Co do tego LiPo monitora, to jest TAKIE COŚ;) i właśnie ten radzę ci kupić ;) Ponieważ LiPo'le mają troszkę inne napiecie od LiFe i będzie cię wprowadzał w błąd. A te jak pokarze 3.00v to zakończyć lepiej jazdę PODKREŚLAM w przypadku LiFe :)

Co do pakietu, nie jest on raczej pierwszy lepszy ;) z tego co czytałem są to dobre pakiety, dlatego też je zamierzam kupić ;) (ponieważ LiPoli się troszkę boję :oops: ) Na PM masz GG P. Bartka, który zajmuje się właśnie sprowadzaniem takich rzeczy i nie tylko :D Mi np. wyszło, że w Polsce za takie 2 zapłaciłbym 400zł, a z USA 200 z hakiem ;)

Jakbyś jeszcze jakieś pytania miał, to zapraszam na PM. ;)

EDIT:
To gg już nie muszę słać ;)

P.S
A co do tych smarów i płynów to ja bym nie przesadzał ;) Ja na razie niczym nie smaruję i jest O.K. Modelarze z mojej okolicy powiedzieli, że ew. łożyska można raz na jakiś czas przeczyścić tym WD40, czy coś takiego :P Ale w sumie z takim elektrykiem to nie ma co kombinować ;D Dopóki nic nie padnie to jeździj.
A jeżeli masz ty w okolicy jakiś modelarzy to możesz jeszcze poprosić, aby na sezon pomogli ci dyfr nowym olejem zalać (jeśli kupisz używkę) <--------- I od razu pyt. do "mądrzejszych" ;D Dobrzę mówię dyfry się zalewa olejami?

Ostatnio edytowano Śr mar 24, 2010 6:44 pm przez kubala13, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr mar 24, 2010 6:40 pm 

Czyli Strada to dobre autka w tej cenie i mają proporcjonalne sterowanie?
Chcę, żeby autko było złożone z akumulatorem i ładowarką ( i wszystkim potrzebnym do działania) i żeby na seryjnym akum. jeździło przynajmniej 10-15min.
Możecie mi podać modele (+ew. linki z allegro lub jakiegoś sklepu internetowego) do modelu do 500zł? Nówkę na początek :) 4wd oczywiście i z miarę dużym prześwitem i w miarę wytrzymałe oraz żeby było w miarę szybkie jak na tą kase...

PostNapisane: Śr mar 24, 2010 6:44 pm 

Bender napisał(a):
nie wiem jakie napięcie ma standard regiel w EF ale raczej nie będzie za niskie,
Niema jednego sklepu gdzie kupisz wszystko,
Do ładowarki potrzebujesz zasilacz,
Na razie to nic Ci nie będziesz jeszcze potrzebne, ale zaopatrz się w części zamienne,

Cytuj:
Kolego jeżeli model ma napęd na tylnią ośke to nie znaczy że w terenie sobie nie poradzi :wink: E-firestorm ,Team Associated D4

Ciekawy model....

Faktycznie sorki chodziło o b4 :D Nie wiem czy nie lepiej sciągnąć wlaśnie modelu z USA ponieważ wyjdzie tak owiele taniej i w tej cenie co mosz do wydania kupisz znacznie lepszy modelik :D

http://allegro.pl/zawodniczy-model-team ... 76477.html

PostNapisane: Śr mar 24, 2010 6:47 pm 

Myślę, że do tej kwoty nie ma co szukać czegoś innego ;) Strada tak jak ci już mówiliśmy będzie idealnym wyborem, jeśli nie chcesz już czekać ^^ W zestawie masz tam pakiet, na którym te 10-15min pojeździsz, i ładowarkę, która będzie ładować pakiet w ok. 5h?

A i jakbyś już kiedyś kupował coś nowego, to pamiętaj najpierw ładowarkę, a potem pakiet :D

PostNapisane: Śr mar 24, 2010 7:06 pm 

Dziękuję za fachową pomoc, ale proszę o podanie mi modelu gotowego do jazdy, nowego, 4wd, takiego w którym wszystko można wymienić, żeby był w miarę szybki i wytrzymały jak na tą kase i żeby miał ster. proporcjonalne
Podajcie mi aukcję z allegro lub link z jakiegoś sklepu internetowego

PostNapisane: Śr mar 24, 2010 7:27 pm 

Doradziliśmy Ci już z modelem, tak ciężko wpisać w google/allegro?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona