Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 12:54 am

Autor
 Tytuł: e-revo porady
PostNapisane: Cz mar 18, 2010 2:13 pm 

Witam serdecznie,

W dniu dzisiejszym stalem sie szczesliwym posiadaczem Traxxas E-Revo. Ogolnie jest to moje pierwsze i jedyne autko RC, oczywiscie nie liczac jakis zabaweczek z czasow dzieciecych :)
Mam pare pytan do szanownych modelarzy/hobbystow/profesjonalistow w tej dedzinie a w szczegolnosci posiadaczy w/w autka. Prosilbym o jakies porady jak uzytkowac, na co uwazac, co ewentualnie dokupic. Prosilbym rowniez o porady, ktore elementy autka sa najbardziej podatne na awarie. Interesuje mnie rowniez jak czyscic i konserwowac go po skonczonej zabawie. Autko bedzie glownie jezdzic po trawie, piachu. E-revo jest w wersji podstawowej (silniki szczotkowe, pakiety nimh, aparatura 27mhz) Generalnie zakup mnie zczyscil z kasy dlatego prosilbym o zachowanie umiaru z poradami typu wymien to,to,to,to=1000pln. Chodzi mi o rady ktore pozwola cieszyc sie z nowego zakupu i powoli wciagnac sie w nowe hobby :)

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz mar 18, 2010 2:53 pm 

napewno kup zwrotnice i wahacze,

PostNapisane: Cz mar 18, 2010 3:42 pm 

Ze względu, że z czasem zacznie brakować Ci mocy to proponuję Mambe Monster + LiPo/LiFe. Niestety zestaw ten wymaga lepszej aparatury (na standardowej będziesz miał straszne zakłócenia). Wtedy moc i prędkość będzie na pewno wystarczająca.

Z czasem wahacze i tylne zwrotnice RPMa oraz jakieś "lepsiejsze" koła (np. badlandsy).
No i zapas osiek. :D

PostNapisane: Cz mar 18, 2010 9:16 pm 

No pólosie to podstawa po miesiącu mi poszły :D

http://allegro.pl/zawodniczy-model-team ... 76477.html

PostNapisane: Pt mar 19, 2010 2:07 pm 

Drodzy posiadacze e-revo, wypowiedzieliscie sie co tam sie najczesciej psuje - super, ale jakbym mogl prosic o chociaz pare zdan zwiazanych z czyszczeniem i konserwacja po jezdzie. Czy np. moge go calego pod prysznic i pod kaloryfer do wyschniecia czy jakos specjalnie czy o pewne elementy dbac jakos szczegolnie. No i druga sprawa ktora mnie zaczela nurtowac to czy np. te nieszczesne wahacze mozna dostac gdzies alumniowe albo gdybym znalazl kogosc co mi na wzor identyczne zrobi z aluminium to czy ma to sens takie zamontowac. Bede bardzo wdzieczny za jakies jeszcze bardziej rozbudowane porady dla mnie. Tym bardziej ze widzie ze w dziedzinie e-revo bardzo malo na forum a pewnie takich jak ja jeszczce by sie kilku znalazlo.

Pozdrawiam

PostNapisane: Pt mar 19, 2010 3:07 pm 

Mycie pod prysznic, a nastepnie suszenie na czyms rozgrzanym i nie ma problemu.Model nie pownien zostac mokry/wilgotny poniewaz wda sie rdza.Konserwacji jako takiej nie ma.Gdybys mial spaline mialbys co konserwowac,natomiast w elektryku skup sie na tym aby co jakis czas sprawzdac czy nie ma gdzies jakis luzow ktoerych wczesniej nie bylo czy cos nie jest uszkodzone i nei wymaga wymiany.

WAchacze aluminiowe to najgorsze co moze byc.Przy pierwszym uderrzeniu odksztalca sie i nie wroca do swojej pierwotnej pozycji.Plastik ma to do siebie ze wroci badz jestli uderzenie bylo zbyt mocne to peknie ale nie niszczac innych elementow.Jak chcesz cos koniecznie ulepszyc to wg mnie kup troche czesci zapasowych(wiem ze to nie tuning) w postaci zwrotnic wachaczy i polosiek,albo tak jak ktos pisal wyzej kup bezszczotke ale to juz duza kasa,pamietaj abys jednak przed bezszczotka zmienil aparature na lepsza bo bedziesz mial duze zaklucenia.

PostNapisane: Pt mar 19, 2010 3:33 pm 

Ja mam w garażu spalinowe Savage ale myślę, że w dużym zakresie konserwacja jest podobna. W przypadku prysznica dobrze jest zadbać aby do elektroniki nie dostała się woda. Po kąpieli dobrze jest wydmuchać powietrzem w sprayu (koszt puszki ok 10-20 zł) wodę z elementów matalowych typu łożyska i kielichy kół i nałożyć tam odpowiedniego smaru/oleju. W kąpieli także dobrze uważać na koła aby wkładki opon nie nasiąkły za mocno wodą - jeśli to się stanie woda łatwo stamtąd nie wyparuje a do tego czasu koło nie będzie odpowiednio wyważone.
Co do części zamiennych też nie polecam aluminiowych wahaczy. Lepiej zakup kilka plastikowych na zapas.
Reasumując:
- Dobrze czyścić po jeździe (patrz wyżej)
- Zawieszenie plastikowe na zapas
- może dodatkowy pakiet aby wydłużyć zabawę
- zbierać pln-y na przyzwoitą ładowarkę (min. shark, accucell itp.)

PostNapisane: Pt mar 19, 2010 6:40 pm 

macmac napisał(a):
Lepiej zakup kilka plastikowych na zapas.

A najlepiej chyba firmy RPM - pododno bardzo lekki i mocny plastik. Dużo ludzi ma części RPM'a w E-Revo.