Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 9:07 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: So mar 06, 2010 9:24 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
.... Swoją drogą ciekawe że regulator lotniczy 100A obsługujący do 12s z wbudowanym loggerem kosztuje około 100$ a samochodowy o podobnej wydajności ale bez loggera już 300$.

To proste,bo wynika z charakterystyki pracy.Regulator lotniczy nie nadaje się do samochodów bo w zasadzie pracuje tylko w krańcowych położeniach.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N mar 07, 2010 10:11 am 

Regulator lotniczy pracuje w krańcowych położeniach? Czyli full gaz albo stop? To jak to się dzieje, że przykładowo w śmigłowcu dźwignią gazu na aparaturze PŁYNNIE reguluje obroty wirników?

PostNapisane: N mar 07, 2010 11:26 am 

No to wsadź sobie regulator od śmigłowca do samochodu....

PostNapisane: N mar 07, 2010 1:29 pm 

Przemek nie daj się sprowokować bo mi Zaremba z kolejnego wątku burdel zrobi. Przecież wiesz, że jest on mistrzem wypowiadania się w kwestiach o których nie ma pojęcia, więc już w tym punkcie można założyć, ze od regulatorów lotniczych jest forumowym ekspertem. Proszę więc o rozwijanie tej kwestii w oddzielnym temacie.

P.S. Nie karmić trolla

Robert

Ostatnio edytowano N mar 07, 2010 9:48 pm przez KiT, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N mar 07, 2010 8:48 pm 

Tak Panie PawłowsKiT o tym o czym Pan z Kol.Morawskim i Abramowiczem rozmawiacie ,często nie mam pojęcia.Ten bełkot zmieszany z wymiocinami pseudo intelektualnymi jest trudny do zrozumienia....

PostNapisane: Pn mar 08, 2010 11:47 am 
Administrator forum

Panowie,

Mam jedną prośbę: prosze o spokój.

Prośba do użytkowników których podnieca zabawa w sprawdzanie regulatorów itp: wszystko jest OK - ale piszcie że to co mierzycie, sprawdzacie to:

- teoria
- sprawdzanie na "sucho"

I jeszcze jedno:

- teoria to nie wszystko. każdą teorię można włożyć między książki.

Przykład:

Na zawodach modele z silnikiem 3.0 + zasilanie LI-PO wykręcają tyle kółek co modele z silnikiem 13,5 + LI-PO.
I czy to będzie GM czy Blue czy Red nie ma najmniejszego znaczenia.

Prawda kolejna jest taka że GM nie ma szans na przebicie się. Będzie wprowadzał coraz nowsze rozwiązania .... i to jest z niego korzyść. Blue i Red za chwilę mają to samo i to na tych regulatorach jeżdżą najlepsi i do tego szybciutko przekonują się zawodnicy. Nawet jak kupią GM czy inne regulatory.

I na koniec:

Nikt do Was nic nie ma. Ale jak piszecie jaki to dobry regulator - napiszcie na potwierdzenie tego kto ze śwaita RC na nich jeździ i co wygrywa. Bo fakt jest taki że co by GM nie robił to sie nie wbije do czołówki (tak samo jak inni). Czołówka jest zarezerwowana dla innych producentów czy to sie komuś podoba czy też nie. Fakt jest faktem :)

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Pn mar 08, 2010 1:49 pm 

Heh ;)

Ja bardzo żałuję, że Zaremby nie było na ETS, może by mi powiedział co przestawić w SPX stock cośtam :(
Profil 8, lipo mode, silnik z timingiem na 0, środek, 10+ i albo stoi i silnik 13.5T zimny, albo stak samo stoi (wolny) i 90 gradusów na
obudowie, zaczyłem od przełożenia ~6.2, tak żeby go nie spalić, mniejszy atak, źle, większy o 3,4 zęby jeszcze gorzej.

Regiel miałem nowy, z pudełka od kol. z Wilna, ponieważ on wrócił do Tekin RS.

Swój GM 95 doprowadziłem w piątek do stanu: jedzie (jest średnio na torze), 60 gradusów na obudowie, przełozenie 5.0,
na sobotę ustawiłem FDR na 4.05, na ostatniej eliminacji zmieniłem na 3.9 ale po 10 kółkach i pomiarze temp Edgar kazał
zaprzestać jazdy, przegięte ;) 100 gradusów.

Co bieg jechałem lepiej i pewniej, niestety silnik ulegał degaradacji ;)

Z tego co widziałem (podam co ciekawsze regle)
- Rob_K (Robert Krens z Amsterdamu) jechał na mamba max pro (wersja z sensorem), skończył na 23 miejscu,
- Lokanas (Mindaugas Ambrasas, Wilno) tekin pro, 41 miejsce, (jego finał E dostarczył mi najwięcej emocji, odpowiednio 1, 2,1, moim starym asso ;) ),
- Möllenkamp Myke (GM 120 V2, z tego co pamiętam, miewał około 80-90stopni, przełożenie, z tego co pamiętam 5.5 do 5.8 ), 44ty,
- Paskevicius Ramunas, LRP tc-sphere 70850, 83 miejsce,
- Ja (należę do słynnej grupy Pussy Drivers), 84 miejsce na 98 sklasyfikowanych.

Co do czołowej stawki, wypatrzyłem regle Speed Passion i spx'y ale nie wnikałem zbytnio, SPX mode 8, SpeedPassion, nie wiem.

Po wynikach, wystarczy porównać wyniki pierwszych 20 ludzi z Robertem, Lokanasem, Myke.
Nie regiel czyni zwycięzcą.

Z rozmowy z Myke, wiem, że był wyjątkowo zadowolony z nowego regla Gm'a, od samego początku w Warszawie jechał bardzo szybko.

Z rozmowy z Robertem, wiem, że również był zadowolony z swego regla, mamba max pro i że nie odczuwa potrzeby zmiany na coś innego, jest tani, lekki, działa.

Co do silników SP 13.5T 3.0, są jakie są, widziałem:
- krzywa ośka (atak chodził po owalu, Donatas),
- luźne łożyska w obudowie (Grzesiek Kopertowski),
- niedziałający sensor (G.K. lub Maciek Chałas).

Mój silnik zaczął jako tako działąć po dosunięciu wirnika do sensora, ale i tak szału nie było, miałem okazję pojechać po torze,
na silniku 13.5T GM Evo i było dużo lepiej ;) ;) ale to było nie legalne ;P dlatego zrobiłęm to bez pchełki, żeby mieć porównanie co jest źle.

m.

Ostatnio edytowano Pn mar 08, 2010 2:46 pm przez Michał Abramowicz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn mar 08, 2010 2:05 pm 

Zapomniałem o świetnym rosyjskim kierowcy:
- Egorov Alexey 48 miejsce (GM 120 wersja I, soft 7.2), ale niestety miał prędkość i dobijał za każdym razem 100 gradusów,
aż spalił silnik, u niego zmiana przełożenia było źle, albo jeszcze gorzej.

Jego kolega Aleksandr Naumov miał tc-spec lrp (te poprzednie, bardziej do modified), 61 miejsce.

A i tego, jakbyś chciał mi pojechać, że ch... radzę sobie na torze, trudno, spłynie po mnie ;)

m.

PostNapisane: Pn mar 08, 2010 2:28 pm 

A nie ciekawsze jest co mieli na pokładzie Ci zawodnicy,którzy kręcili tyle kółek co Modi...?

PostNapisane: Pn mar 08, 2010 2:38 pm 

spx/speed passsion

I płonące silniki ;) ładnie puszcza dymek (na 99.9% tylko SPX).

Jak jadą jak po szynach, bez błędów, bez dzwonów i robią takie czasy jak robią to i pewnie na teu-101bk by byli
najlepsi.

Najciekawsze jest to, że u jednych widziałem degradację silnika wraz ze wzrostem temp i przebiegu, a u innych nie,
ale to nie jest tematem tego wątku.

m.

PostNapisane: Pn mar 08, 2010 2:51 pm 

Co do sukcesów GM:
Cytuj:

Successes:

2008 German Championships EGTWMO: TQ + double win by Marc Fischer and Martin Hofer
2008 BRCA English Championships, Touring cars, modified: win for Chris Grainger with max. possible points total Portuguese Champion 2008
Austrian State Champion 2008
Danish Vice-Champion Outdoor 2008: Jonas Kaerup andDanish
Champion 2008 Indoor (with GM-Genius 95)
Swiss Vice-Champion 2008
South German Champion 2008
West German Champion 2008
North German Champion 2008

:)

PostNapisane: Pn mar 08, 2010 10:00 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Panowie,
Mam jedną prośbę: prosze o spokój.

Marek to chyba pod zły adres piszesz, zadzwoń do kolegi ZL i poproś go o spokój elementarną kulturę, trzeźwe wypowiedzi lub co jeszcze oczekujesz, zanim do końca Ci z forum zrobi chlew.
Prośba do użytkowników których podnieca zabawa w sprawdzanie regulatorów itp: wszystko jest OK - ale piszcie że to co mierzycie, sprawdzacie to:
- teoria
- sprawdzanie na "sucho"

Teoria to patrzenie na parametry i ocenianie co jest lepsze.
Trzymane regla w ręku i pomiary to są pomiary, weryfikacja teorii;
Włożenie go na hamownie do modelu to są testy - weryfikacja zmierzonych właściwości na osiągi modelu;
A to kto na czym jeździ ze światowej czołówki to w większości marketing a w małej części wolny wybór.
I jeszcze jedno:
- teoria to nie wszystko. każdą teorię można włożyć między książki.

wiesz można coś poznawać "na małpę" można się starać to zrozumieć, faktycznie w pierwszym przypadku teoria jest zbędna, rezultatem będzie brak rozwoju. Jak ktoś tak lubi niech sobie wkłada teorię gdzie mu wygodnie. To tyle w temacie tej "mądrości narodu"
Przykład:
Na zawodach modele z silnikiem 3.0 + zasilanie LI-PO wykręcają tyle kółek co modele z silnikiem 13,5 + LI-PO.

Tiaaa i dlatego zawodnicy czołówki dziś jeżdzą na tym co Ty będzie mógł kupić za rok dwa, bo to nie ma znaczenia :) i powinni jeździć na reglulatorach sprzed dwóch lat :). Rozbawiłeś mnie do łez.
Prawda kolejna jest taka że GM nie ma szans na przebicie się. Będzie wprowadzał coraz nowsze rozwiązania .... i to jest z niego korzyść. Blue i Red za chwilę mają to samo i to na tych regulatorach jeżdżą najlepsi i do tego szybciutko przekonują się zawodnicy. Nawet jak kupią GM czy inne regulatory.

Już kilka takich prawd upadło, tyle były widać warte. Ale przynajmniej zjawisko postępu dostrzegasz i pewnie nie zaprzeczysz, że to GM wprowadza nowe rozwiązania a reszta goni. No pech, bo to nie pasuje do teorii.
I na koniec:
Nikt do Was nic nie ma. Ale jak piszecie jaki to dobry regulator - napiszcie na potwierdzenie tego kto ze śwaita RC na nich jeździ i co wygrywa. Bo fakt jest taki że co by GM nie robił to sie nie wbije do czołówki (tak samo jak inni). Czołówka jest zarezerwowana dla innych producentów czy to sie komuś podoba czy też nie. Fakt jest faktem :)

A to mnie kompletnie nie interesuje, jeśli uważasz, że to istotnie to dopisz taką informacje w ten wątek, będzie bardziej z pewnością merytoryczna niż reszta uwag. I co do treści na razie piszę jaki to jest regulator, wniosek czy jest dobry to już chyba wyciągnąłeś samodzielnie.

Mam wrażenie, że nie do końca potrafisz sobie poradzić z zaistniałą sytuacją i stąd te uwagi trochę nie na temat, trochę na ślepo. Z jednej strony trzeba zwrócić uwagę, z drugiej strony kumplowi nie wypada, ale komuś trzeba. Co gorsza z faktami źle się dyskutuje, o zagadnieniach merytorycznych też źle, bo nie pasują do linii obrony. Normalnie klincz - współczuje - nie chciałbym być na Twoim miejscu.

I na zakończenie pocieszę Cie, jak blue wpadnie w moje ręce (będzie piątą firmą w kolekcji) to też go opiszę i na pewno nie poprzestanę na blue is better. I mam nadzieję, że naruszę tym interesu żadnego sponsora forum.

P.S. Miałem nadzieję, że posprzątasz w tym wątku... no ale widać są równi i równiejsi.

Robert

PostNapisane: Pn mar 08, 2010 10:14 pm 

Opanowałem w końcu telemetrię. Okazuje się by odczytać jej zapis trzeba przed wyłączeniem regulatora przełącznikiem on-off nacisnąć przycisk set by wyniki telemetrii zostały zapisane do pamięci regulatora. IMHO regler sprzętowo jest gotowy na loggowanie. Pytanie czy GM się zdecyduje to udostępnić, i czy podobnie jak ze SP trzeba będzie kupić dodatkowy moduł, czy otworzą to softem. Prawdopodobnie zależy to od tego wypuści konkurencja.

Pomęczyłem też dziś SP 3.0 13.5T i faktycznie rewolucyjną właściwością nowego VT jest duża elastyczność jeśli chodzi o dobór przełożenia. Martin odpowiadając na pytanie co należy w Stock'u ustawić napisał, coś pomiędzy 5 a 6 :), bez znaczenia. Na 6 będzie płynniej.

Pewien problem może sprawiać sterownik GM linka, musi być natywny producenta. Ten sam chipset używa Mamba do mikro, Hyperion do ładowarek i GM musi być zainstalowany jako pierwszy inaczej są problemu z rozpoczęciem transmisji.

Robert

PostNapisane: Pn mar 08, 2010 11:00 pm 

Kurcze, to trzeba powiedzieć zawodnikom z czołówki z modi, że niepotrzebnie tak mocne silniki wkładają skoro nie ma różnicy, zamiast 5.5t można przecież założyć 13.5.

No fakt, Mistrzostwo Europy 1/12 Stock wywalczone przez Marca Fischera na regulatorze GM nie jest dużym osiągnięciem.
PS. Panie Marku nadal czekam na obiecaną relację z Trutnova na czym kto jeździł, jaki osiągnął rezultat, jakie przełożenia itd.

PostNapisane: Wt mar 09, 2010 7:50 am 

Robert PawłowsKiT napisał(a):
Marek to chyba pod zły adres piszesz, zadzwoń do kolegi ZL i poproś go o spokój elementarną kulturę, trzeźwe wypowiedzi lub co jeszcze oczekujesz, zanim do końca Ci z forum zrobi chlew.

Kolego KiTcie to Wy teoretycy robicie "chlew"w głowach młodych ludzi,którzy czytajac Wasz bełkot w stylu docierania dyfrów czy grzebania w Sowcie,ulegają i zamiast skupić się na jeździe usprzetawiają się pod Waszym wątpliwym wpływem.Jakie testy może robić ,ktoś kto nie ma podstawowych umiejętności jazdy.Jeśli Robercie PawłowsKiT twoje kółka różnią się po 10 ,15 sekund pomiędzy sobą to dupa nie tester.Mogę Ci pokazać jak wygląda powtarzalność w jeżdzie wydrukiem z zawodów.Tam różnice ograniczają się do setnych sekundy.
Co do jazdy to widać było na ETS ,że zawodnicy ze Speca na 13,5T robili tyle samo kółek co Modi na 5T.I pomyśleć,że jeszcze niedawno chcieliście zafundować 13,5T do klasy 540.To dopiero chlew.
Róbcie Swoje badania w zaciszu domowym,ale nie mieszajcie w głowach młodym ludziom....
ps.Grzegorz Fiszer być może jechał na GM dedykowanym do 1/12.Wszyscy wiedzą,że LRP takowego nie ma....A dyskusja dotyczyła chyba 1/10

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona