Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lip 29, 2026 5:19 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 04, 2003 3:19 pm 

Mi-Mix napisał(a):
Cytuj:
A co do Twojej sprezarki.... Czy powietrze idzie tylko z tej butelki czy idzie tez normalna droga? Czy powietrze jest jakis specjalnie schladzane?

Hmm wydaje mi się, że normalną drogą to już nie da rady :D Bo jak pompujesz powietrze pod ciśnieniem, to jak tu teraz połączyć to z tą "normalną drogą"? część sprężonego powietrza uciekałaby wtedy do atmosfery. Ale wtedy były suchar, bo silnik byłby dotleniany tylko z butelki ? :? Chyba czegoś nie rozumiem.....

A moze 2 kolektory dolotowe (dla samego powietrza)??? zaden problem....

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 04, 2003 3:20 pm 
-=ADA$=-

z tego co pamietam, temperatura normalnego silnika nie zalezy od ilosci paliwa, ( przynajmniej bezposrednio) turbo i nitro powoduje lepsze utlenienie mieszanki, przez co wzrastaja osiagi, a turbo chyba nic nie ma do stopnia kompresji, bo zeby to zmienic potrzebaby zmienic tlok, lub korbowod. A co do silnikow RC ( 2-suwy bez klasycznych zaworow) to turbo musialoby byc polaczone ze zbiornikiem paliwa, bo tutaj taki sam efekt mozna uzyskac zubozajac mieszanke az do granic mozliwosci silnika, az sie przegrzeja. A kolejna sprawa w silnikach RC jesli bedzie zbyt duzo cisnienie podane, to moga nastapic 2 rzeczy 1. tlok niedokonczy obrotu ( bo schodzac na dol spreza jeszcze troche mieszanke, zeby ja wtloczyc do cylindra) 2. nadmiar cisnienia zostanie wydmuchany bo wydech i port wlotowy sa otwarte razem. ( przepraszam za dlugi post ale zapedzilem sie)

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 04, 2003 3:49 pm 

-=ADA$=- napisał(a):
z tego co pamietam, temperatura normalnego silnika nie zalezy od ilosci paliwa, ( przynajmniej bezposrednio)

Dokladnie tak...
-=ADA$=- napisał(a):
turbo i nitro powoduje lepsze utlenienie mieszanki, przez co wzrastaja osiagi, a turbo chyba nic nie ma do stopnia kompresji, bo zeby to zmienic potrzebaby zmienic tlok, lub korbowod.

Turbo wtlacza potezne ilosci powietrza do cylindra, na tomiast nitro polega na wstrzyknieciu dodatkowej porcji N2O (podtlenek azotu) do cylindra co znacznie podwyzsza wlasciwosci palne mieszanki. Turbo ma sporo do stopnia sprezania, poniewaz samo powietrze dopompowywuje okolo 1 bara (zdaza sie mniej, ale zdaza sie rowniez sporo wiecej) powietrza. Co do tlokow to czesciowo masz racje... Odpreza sie silnik zmieniajac tloki. Co do korbowodow, to przewaznie pozostaja seryjne.
-=ADA$=- napisał(a):
A co do silnikow RC ( 2-suwy bez klasycznych zaworow) to turbo musialoby byc polaczone ze zbiornikiem paliwa, bo tutaj taki sam efekt mozna uzyskac zubozajac mieszanke az do granic mozliwosci silnika, az sie przegrzeja. A kolejna sprawa w silnikach RC jesli bedzie zbyt duzo cisnienie podane, to moga nastapic 2 rzeczy 1. tlok niedokonczy obrotu ( bo schodzac na dol spreza jeszcze troche mieszanke, zeby ja wtloczyc do cylindra) 2. nadmiar cisnienia zostanie wydmuchany bo wydech i port wlotowy sa otwarte razem. ( przepraszam za dlugi post ale zapedzilem sie)

Czy nusialoby byc polaczone ze zbiornikiem, to coz... moze i tak, a moze i nie :wink: Jak sam kolega pisze - silnik chodzi. Jak chodzi i ile jeszcze pochodzi to tego nikt nie wie :wink: . Nie wiemy jeszcze ile ta sprezarka dmucha tam tego powietrza. Co do skutkow duzego cisnienia, to nie sadze aby tlok sie zatrzymal... tu dzialaja potezne sily, a proces opuszczania spalin z cylindra nie zabiera abyt duzo sily i jest wprost proporcjonalny do mocy silnika. Wydmuchac tez raczej nie da rady...
pozdrawiam[/quote]

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 04, 2003 3:55 pm 
-=ADA$=-

o ile wiem jesli stopien sprezania jest 4-1 (przykladowo) to chocby tam wlozyc slonia to i tak bedzie tyle samo, a nitro rozklada sie w wysokiej temperatuze na N2 i O i utlenia mieszanke-czyni ja bardziej wybuchowa!!

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 04, 2003 4:03 pm 

Paweł napisał(a):
nitro polega na wstrzyknieciu dodatkowej porcji N2O (podtlenek azotu) do cylindra co znacznie podwyzsza wlasciwosci palne mieszanki.

I tu sie mylisz bo nitro to Nitro Metan a nie N2O a zwrot podtlenek azotu nie istnieje (pytałem się doświadczonego chemika)

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 04, 2003 4:13 pm 

-=ADA$=- napisał(a):
o ile wiem jesli stopien sprezania jest 4-1 (przykladowo) to chocby tam wlozyc slonia to i tak bedzie tyle samo, a nitro rozklada sie w wysokiej temperatuze na N2 i O i utlenia mieszanke-czyni ja bardziej wybuchowa!!

A ciekawe... Jak masz butelke plastikowa i wlesz tam 1/10 wody i zgnieciesz do pewnego momentu, a pozaniej wlejesz jeszcze wiecej wody i bedziesz chcial dotrzec do tego samego momentu to uzyjesz takiej samej sily? Cisnienie bedzie takie same? Przemysl to...
Co do nitro.... jezeli by tutaj chodzilo o tlen, to by ludzie nie uzupelniali butli nitro za 300zl, tylko by kupowali tlen w butli za 1/4 tej ceny.

Olo:
sam jestes "nitro metan".....
Juz ci z rok temu pisalem... JAK NIE WIESZ, TO NIE PISZ!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 04, 2003 4:24 pm 

Olo napisał(a):
I tu sie mylisz bo nitro to Nitro Metan a nie N2O a zwrot podtlenek azotu nie istnieje (pytałem się doświadczonego chemika)

Olo... nitro polega właśnie na tym co Paweł powiedział, a pojęcie podtlenku azotu występuje w chemii i oznacza właśnie N2O, ale ten tlenek można równie dobrze nazwać tlenkiem azotu, w którym azot jest jednowartościowy

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 04, 2003 5:29 pm 
Raflee

A mozna do paliwa np. 16% nitro dolac jeszcze troche, zeby np. 20% bylo? nic sie silnikowi nie stanie?

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 04, 2003 5:55 pm 

Cytuj:
Co za problem żeby normalne powietrze też szło??

Cytuj:
A moze 2 kolektory dolotowe (dla samego powietrza)??? zaden problem....

Hmm ja jestem innego zdania.
Zobaczcie, jeżeli pompujemy do cylindra powietrze pod dużo większym ciśnieniem niż atmosferyczne, to łącząć to z normalnym dolotem powietrze by nim raczej uciekało niż dolatywało. A nie wyobrażam sobie 2 dolotów (nawet nie wiem jak miałoby to być skonstruowane) podających powietrze pod różnym ciśnieniem? Z fizyki i geografi wiemy, że powietrze przemieszcza się z wyższego ciśnienia do niższego.

Przecież w samochodach turbo na niskich obrotach występuje podciśnienie, czyli tak jak w normalnym silniku zasysa on powietrze. Jeżeli jednak wkręcimy turbinke na konkretne obroty, zacznie ona ładować powietrze. I tu najlepszym przykładem na to co się dzieje jeżeli połączymy układ który jest za sprężarką z atmosferą jest Blow-off valve.

To tak na chłopski rozum :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 04, 2003 5:55 pm 

Zastanów się. Więcej nitro większy wybuch, większy wybuch większe zużycie silnika. Jasne ?

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 04, 2003 6:00 pm 
Raflee

No cos za cos, ale silnik ma wieksza moc...

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 04, 2003 6:11 pm 

No ale przy 20% to on sie chyba zacznie rozlatywać (pękać :D )

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 04, 2003 6:13 pm 
Raflee

Moze ktos juz probowal :)?

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 04, 2003 6:27 pm 

przecież są paliwa o zawartości 20%, nitra a nawet i więcej... dopuszczalna ilośc nitra zalezy od silnika... przecież są i tacy, którzy na .15 jeżdza z paliwkiem 20%nitro...

Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 04, 2003 6:31 pm 

Dobra może mnie poniosło ciut ciut ale za 20% to mi było by szkoda silnika no chyba że była by to powiedzmy dziewiąteczka i wyżej :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona