Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 11:15 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt lut 26, 2010 10:23 am 
Administrator forum

Poczytałem, poczytałem i napiszę tak :)

1. Skoro EXCEL jest lepszy (szybszy) od SATURNA a chcemy aby klasa miał uczyć jazdy (z braku klasy pośrednie w ramach EMP) to nad czym sie zastanawiać? Wybór SATURNA jest oczywisty. EXCEL wytrzyma dużo, ale po co uczyc przegięć z przełożeniami - parcia na prekość - nauczmy siebie i nowych zawodników dbania o silnik i nabycia umiejętności doboru przełożenia. Nie zawsze szybciej znaczy lepiej :)

2. Zasilanie: wybraliście już 5 cel lub LI-FE.

3. Pomiary napięcia: dajcie spokój. Jeden sezon przetrzebi pakiety NI-MH aż miło (sezon = asfalt + hala). Osnakować - tak jak wspomniał Lesław - modele z zasilaniem LI-FE czerwona kropką na dachu karoserii (kropka o średnicy 5cm)

4. Bezszczotki: z daleka od 540

5. Nie ma co liczyć na opcję: kupno X saturnów czy innych exceli - pomiar i oddanie tych co odstają od normy.

6. Żeby była jazność: nie mam nic przeciwko EXCELOM ani nie ma żadnego interesu w promowaniu SATURNÓW - parcie na saturna wychodzi z doświadczenia z nimi.

To wszystko

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 2:45 pm 

KiT napisał(a):
jeśli do tej pory nie było mowy o losowaniu silników ze wspólnej puli szczególnie na finałach to jest to nowy przepis, tak samo nowy jak każdy inny.

Dalej nie daje mi to spokoju bo jeśli coś nie jest zabronione ... dobra zostawmy to :-). Myślmy o nowym sezonie.

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 2:59 pm 

ano skoro nie było zabroniona jazda w finałach na dowolnym silniku 20T który kupiony został gdzie bądź to wolno i nie możesz tego zabronić.

Robert

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 3:07 pm 

KiT napisał(a):
jeśli do tej pory nie było mowy o losowaniu silników ze wspólnej puli szczególnie na finałach to jest to nowy przepis, tak samo nowy jak każdy inny.

To nie zmienia żadnych przepisów.W przepisach jest napisane jaki to ma być silnik.Nie ma żadnej wzmianki o źródle .
To na pewno nie jest zmiana o ciężarze wprowadzenia zmian zasilania....
P.s.a tak w ogóle Robercie PawłowsKiT dla Ciebie Finały są już pozamiatane to po co dyskutujesz.Żeby wystartować w finałach trzeba być w 30 rankingu.Tu jest dyskusja dotycząca Finału Mistrzostw Polski...

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 3:30 pm 

O przepraszam za moją niewiedzę, faktycznie jest TC Junior, ale proszę zobaczyć gdzie są zawody - Poznań, Warszawa, Zagnańsk, Lubawa + Finał w Kielcach. Oprócz finałów, to wszystko blisko siebie na północy Polski. Trochę nie w porządku, ale to jeszcze można przeżyć. Gorszym jest to że nie bardzo ma im kto pomóc? Doświadczeni zawodnicy ze Speca, Modi, e12 czy nawet 540, są gdzieś indziej. Zero rozwoju. Moim zdaniem powinno być tak jak kiedyś Top-Stock (oczywiście na zmienionych zasadach), Standard (czyli dzisiejszy spec tak jak jest), Open (dzisiejsze modi), E12 (chyba najstabilniejsza klasa) i ew. Jeżeli zebrało by się wystarczająco osób klasa GT (Proszę mnie poprawić o ile się mylę) gdzie jeździły by "dychy" i formula. Nie wiem czy jest sens mnożyć klasy.

Mammoth Racing Concepts - www.mammothrc.pl

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 3:49 pm 
Administrator forum

Łukasz,

TC Junior to modele WYŁACZNIE TAMIYA - więc gdzie jest sens właczania ich do zawodów EMP ???

Ja napisałem Ci o klasie E-10TC HOBBY JUNIOR - modele na wanience KAŻDEGO producenta. Nie zamykamy drogi żądnym modelom spełniającym warunek podwozia typu wanienka.

Klasa startuje w ramach cyklu Polskich Mistrzostw Modeli Samochodów RC. Zawody są na południu Polski - w Ścinawce Średniej - w ładnej, nowej hali (większej od hali OSiR Kłodzko).

Pierwsza eliminacja 24.04.2010r.

Będą na niej również zaprzyjaźnieni zawodnicy z Czech w dość sporej grupie - zwłaszcza że ta eliminacja będzie zarazem II Eliminacją Polsko-Czeskich Mistrzostw Modeli Samochodów RC. Będzie sie od kogo uczyć.

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 3:59 pm 

Tak, Marku, rozumiem, ale jednak dużo osób, w tym ja, wolą jeździć ten oficjalny cykl Mistrzostw Polski. I Wprowadzić tego kadeta, E-10TC Junior, czy jak to tam zwał, Na przepisach jak najbardziej waszych (W sensie każda prosta plastikowa wanienka i ogień). Zastanawiam się tylko po co to 540? Uważam że przeskok między Kadetem i Specem nie będzie dla zawodnika nie do pokonania. Ja taki przeskok miałem i nie było tragedii.

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 4:18 pm 
Administrator forum

Łukasz,

Miałeś taki przeskok bo musiałeś. Nie było alternatywy.

Osobiście uważam że przeskok z klasy modeli typu wanienka - NIEUSTAWIALNYCH, często nie potrafiących jechać prosto - czy to za sprawą kierowcy czy same z siebie jest za duży. Ale mają jeden plus - są TANIE na sprawdzenie czy będziemy chcieli jeździć na zawody czy zabawa pod domem nam wystarczy.

Ale jest to klasa nie na cykl MP. Jej zadaniem jest uczenie zawodników na lokalnych zawodach.

540 uczy ustawień modelu, zmian przełożeń i przygotowuje do startu w szybszych klasach. Brak 540 jest katastrofą.

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 4:24 pm 

Klasa TC Junior jest zapisana w umowie LOK-OSM,a więc zawody są rangi Mistrzostw Polski.To jaki jest rozkład i lokalizacja zawdzięczamy OSM-owi.Już sam fakt 4 eliminacji jest żałosny,przecież bywało po 6 eliminacji w sezonie....

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 4:57 pm 

Przecież można jechać w specu na słabszym silniku, więc nie uważam żeby były z tym problemy.

Poza tym, najlepsza jest nauka na sprzęcie gdzie wszyscy mają to samo. A jest to klasa na cykl MP moim zdaniem, młodzi muszą zobaczyć jak jeżdżą inni, jaki mają wybór przyszłych modeli, poznać środowisko, nie wszędzie są lokalne zawody chociaż są o to starania. (Marku wyobrażasz sobie dojeżdżać parę razy w miesiącu tylko do Kłodzka albo tylko do Warszawy, mieszkając tak jak ja, i duża ilość młodych zawodników w Tarnowie? Mnożą się koszty na wyjazdy, a to najbardziej boli początkujących, bo model jest stosunkowo tani.

A poprę Pana Zarembę, 4 eliminację w sezonie - ZA MAŁO!

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

Ostatnio edytowano So lut 27, 2010 8:59 am przez Łukasz Potępa, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 5:23 pm 

Więc zastanowiłem się Marek na kwestią pomiaru napięcia w trochę szerszym ujęciu i wnioski mam takie:
- maksymalne wartości do których można ładować pakiety Li-xx powinny być zapisane w regulaminie (podobnie jak kwestia czy ładować w lipo-bagach);
- sposób pomiaru powinien być zawarty w przepisach;
- konsekwencję przeładowanego pakietu powinny być zapisane w przepisach;

540 ma edukować. LiFe jak je przeładujesz co najwyżej króciutko pożyją, zaś LiPol już groźniejsze ma konsekwencję. LiPol powinno się sprawdzać w klasach gdzie jest limit na silnik, LiFe można. Kontrola modelu, wymiarów modelu ,wagi, napięcia to też element edukacji, na czym polega fair-play.

Robert

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 11:39 pm 

Łukasz -ZAREMBA :roll:
Robercie PawłowsKiT zanim ty zaczniesz startować w MP to przepisy zmienią się jeszcze pare razy za sprawą nacierającego OSM-u.....
Kontrola modelu po biegu nie ma nic wspólnego z Fair Play.Czy uprawiałeś kiedyś jakiś sport?Przestrzeganie przepisów jest obowiązkiem a nie wyjątkowym zachowaniem zawodnika.Kontrolę techniczną modelu robi się po biegu,a napięcie przed.Ciekawe jak to będzie się robić przy trzech minutach pomiędzy biegami.Dalej nie ma informacji jaki czas jest ustawiony pomiędzy biegami na PROXIMIE.

PostNapisane: So lut 27, 2010 9:04 am 

Zaremba Lesław napisał(a):
Łukasz -ZAREMBA

Przepraszam, już poprawiłem, mój błąd.

A kontrola techniczna, przecież może się odbywać cały kolejny bieg kiedy zawodnik jest na serwisie z tym nie będzie problemu, a faktycznie, kontrola napięcia każdego startującego to kłopot. I nie mam pomysłu jak go rozwiązać. (Dużo maszynek do pomiaru i więcej sędziów technicznych? Torowych brakuje więc po co mnożyć technicznych)

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

PostNapisane: So lut 27, 2010 10:50 am 

Łukasz Potępa napisał(a):
kontrola napięcia każdego startującego to kłopot. I nie mam pomysłu jak go rozwiązać.

Jaki kłopot? W Pabianicach jedna osoba się tym zajmuje a biegi puszczane są co 10 minut tak samo chyba jest na MP? Przyjechać do Pabianic i zobaczyć na własne oczy :)

PostNapisane: So lut 27, 2010 11:12 am 

Panie i Panowie
Trochę pozwolę się wtrącić. Piszecie że OSM zawody w niedogodnych dla was miejscowościach . Łukasz - 4 eliminacje off road policz ile kilometrów musisz pokonać na nie Ty i porównaj z zawodnikiem z Kłodzka, Gdańka, Szczecina czy Lubawy. Podpowiedź Zagnańsk nie jest na północy. On road - Oborniki, Lubawa, Tarnów, Kraków to samo zadanie. Zawody organizowane są tam gdzie są aktywni i chętni do współdziałania.
Marek ma rację obecna klasa Kadet jest klasą poza MP, nowe władze sekcji powinny to zmienić. Z własnego doświadczenia ( 3 sezony x 2 zawodników ) z silników szczotkowych TYLKO SATURN 20T , EXCEL na pokutę i za karę jest nie przewidywalny. Ale to moje prywatne zdanie na bazie doświatczeń.
Pozdrawiam
Rysiek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona