Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 9:59 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr lut 24, 2010 4:09 pm 

Krzysztof Wicher napisał(a):
Co do tych silników Ansmann czy też Hacmoto nic nie mów przekonałem się co można z nimi zrobić w tamtym roku na zawodach i przemilczę resztę.

Też się przekonałem.
W tej chwili najlepiej oznakowany jest Saturn. Excelowi dużo do tego brakuje (podwójne etykiety, które łatwo odkleić i umieścić na innym silniku itp). Ansmann i Hackmoto odpadają zupełnie też ze względu na lipne oznakowanie - ponadto nie jestem przekonany, czy oznakowanie producenta odpowiada temu, co jest w środku. Z doświadczenia wiem, że chyba nie bardzo, ale inne silniki też tak mają :-(. Kyosho - drogi aż strach!

Pozostaje Saturn i zapewnienie dystrybutora, że go nie zabraknie na żadnych zawodach - w Krakowie nie było.

Tomasz Wójcik - Tarnów

Ostatnio edytowano Śr lut 24, 2010 4:13 pm przez Tomasz Wójcik, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 4:11 pm 
Administrator forum

Panowie - wypowiem sie chociaż od 2 lat nie jeźdże w tej klasie.

Proponowane przez Was zdanie popieram w 100%. Nie mozna tej klasy posłać do piachu.

Co do silników:

Silnik EXCEL to silnik "przekręcony" przez producenta. 20T ma w rzeczywistości 17 zwoi. Sprawdzone przez Pawła Bienia z Nysy po rozebraniu spalonego EXCELA.

Dlatego w cyklu zawodów PMMS - przyjelismy zasadę dla klasy E-10TC HOBBY (krajowa 540): silnik SATURN 20T (tylko), zasilanie max. 6,6V (czyli max LI-FE)

Natomiast aby znaleźć miejsce dla modeli z podwoziem typu wanienka (TT-01 i klony, TB-01 i klony, HSP, STRADA, HIMOTO itp) przyjęlismy rozwiązanie: klasa E-10TC HOBBY JUNIOR - podwozie typ wanienka, silnik SATURN 27T (tani i dostępny), zasilanie pakiet typu STICK-PACK 7,2V NI-CD lub NI-MH

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 4:18 pm 

Mam jeszcze pytanie, czy ktoś sprawdzał Saturna - bo też co nieco na ich temat słyszałem... Chodzi mi o konkretny przykład (tak jak to zrobił Marek) a nie że znajomy znajomego rozebrał silnik i.... Zresztą jak wrócę do domu pod koniec tygodnia, to się pobawię z jakimś padniętym Saturnem i napiszę co z tego wyszło.

Tomasz Wójcik - Tarnów

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 4:30 pm 

Tomasz Wójcik napisał(a):
Krzysztof Wicher napisał(a):
Co do tych silników Ansmann czy też Hacmoto nic nie mów przekonałem się co można z nimi zrobić w tamtym roku na zawodach i przemilczę resztę.

Pozostaje Saturn i zapewnienie dystrybutora, że go nie zabraknie na żadnych zawodach - w Krakowie nie było.

Pozwólmy włączyć się do rozmowy dystrybutorowi Saturna, może poda jakieś propozycje, rozwiązania. Działajmy wg. zasady, że powiedzieć "NIE" jest zawsze czas a może do czegoś ciekawego dojdziemy :-)

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 4:44 pm 
Administrator forum

Z tego co wiem Darek zawsze powtarzał że silników nie zabraknie.

Moze ich nie być na zawodach. Ale jak to mówią: sklep internetowy jest czynny całą dobę, a zapas trzeba zawsze mieć :)

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 4:47 pm 

Po Krakowie chodziły słuchy,że sędziowie nie sprawdzali silników,a czy sprawdzą przed wyścigiem napięcia u wszystkich?Reżim czasowy startów pozwoli na to? Posypią się opóźnienia.To tak od strony logistycznej.
Co do silników to rozprowadzanie na zawodach,trwale oznakowane (sticker),losowo wybierane...

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 4:57 pm 

Co do logistyki, zapraszam do Pabianic na naukę jak zmierzyć wszystkim napięcia i nie powodować opóźnień.

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 5:18 pm 

A jaki jest czas pomiędzy biegami....?
Bo w tym czasie jedni muszą oddać model do kontroli po biegu,a drudzy przed biegiem...i jeszcze w niektórych przypadkach trzeba się wymienić pchełką.
No chyba,że w myśl dolnośląskiego działacza PZMOT:cyt.jak się uprze to i pies przejedzie tramwaj....

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 5:38 pm 

Tomasz Wójcik napisał(a):
...czy ktoś sprawdzał Saturna - bo też co nieco na ich temat słyszałem... Chodzi mi o konkretny przykład...

Mam kilka rozwiniętych wirników z blaszaków.
Saturny 20T mają 20 lub 21 zwojów - zależy jak się trafi.
Co do Exceli - pierwsza wersja miała 20 zwojów, wirniki praktycznie niczym nie różniły się poza kolorem wentylatora i żywicy. Następna wersja oznaczona 20T miała inne wytłoczenia na szczotkotrzymaczu i możliwe, że inną liczbę zwojów.
Co do HackMoto - miałem wersję oznaczoną 21T i silnik miał 21 zwojów. Dyskusyjne jest jednak uznawanie naklejki jako wiarygodnego źródła informacji o liczbie zwojów.
Zdarzyło się na zawodach, że jeden z zawodników na Saturna 15T założył naklejkę z Saturna 20T - nie zwrócił jednak uwagi, że te dwa silniki różnią się szczotkotrzymaczami.
Co do innych silników oznaczonych 20T do 28T szczególnie tych oferowanych przez znanego dystrybutora z W-wy - po rozwinięciu wirnika 28T okazało sie, że ma on 24 zwoje i analogicznie: 23T miał 19 zwojów a 20T miał 16 zwojów.
PS.
Podobnie rzecz ma się z silnikami bezszczotkowymi.
Jeden z silników oznaczony 13,5T miał 12,5 zwoja i parametrami zmierzonymi na hamowni bije na łeb pozostałe silniki z tej grupy.
Odwinąłem też jeden zwój z silnika 9,5T i po pomiarach stała Kv "podskoczyła" z 4400 na 4900.

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 6:24 pm 

Jan Matukin napisał(a):
Saturny 20T mają 20 lub 21 zwojów - zależy jak się trafi.
Co do Exceli - pierwsza wersja miała 20 zwojów, wirniki praktycznie niczym nie różniły się poza kolorem wentylatora i żywicy. Następna wersja oznaczona 20T miała inne wytłoczenia na szczotkotrzymaczu i możliwe, że inną liczbę zwojów.
Co do HackMoto - miałem wersję oznaczoną 21T i silnik miał 21 zwojów. Dyskusyjne jest jednak uznawanie naklejki jako wiarygodnego źródła informacji o liczbie zwojów.
Zdarzyło się na zawodach, że jeden z zawodników na Saturna 15T założył naklejkę z Saturna 20T - nie zwrócił jednak uwagi, że te dwa silniki różnią się szczotkotrzymaczami.
Co do innych silników oznaczonych 20T do 28T szczególnie tych oferowanych przez znanego dystrybutora z W-wy - po rozwinięciu wirnika 28T okazało sie, że ma on 24 zwoje i analogicznie: 23T miał 19 zwojów a 20T miał 16 zwojów.
PS.
Podobnie rzecz ma się z silnikami bezszczotkowymi.
Jeden z silników oznaczony 13,5T miał 12,5 zwoja i parametrami zmierzonymi na hamowni bije na łeb pozostałe silniki z tej grupy.

Z powyższego wniosek, że najlepiej używać modeli żaglowych ;-) Widać producenci silników usilnie polepszają ich parametry przez zmianę naklejek...
A tak na poważnie, to pod względem możliwosci "zmiany parametrów" i tak najlepiej wypadł Saturn (w sensie pozytywnym).

Tomasz Wójcik - Tarnów

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 6:37 pm 

Widać,że najsprawiedliwszym było by dostarczenie dodatkowo oznakowanych silników przez organizatora tak jak to robi ETS.Losowo wybrane.
Aż przykro,że w Naszym kraju każdy musi być podejrzany,ale cóż te przyłapane wyjątki kombinatorów ,potwierdzają regułę...chyba.

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 7:59 pm 

zasilacznie nikt chyba nie ma wątpliwości:
LiFe. wystarczy zrobić ankietę dla zawodników o zasilaniu i jedna sprawa z głowy.
po co ciągle o tym mówić a nie raz postawnowić skoro wszyscy tak mówią?
ja jestem w pełni za.

silniki.
bardzo popieram to co się dzieje na ETS'e.
a jeśli nikt się na to nie zgodzi, aby zrobić tak w naszej 540 - wystarczy
ujednolicić silniki do Saturnów 20T lub exceli i tyle.
trzeba zaczac rozmawiac nie co zrobić, lecz czy to zrobić.

i czemu juz nie na finały? jest ponad miesiąć czasu. bardzo dużo.
każdy by zdążył gdyby teraz siętym zająć. chociaz zasilaniem.

Yokomo BD7
Sanwa M11x
HobbyWing

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 8:53 pm 

Właśnie pokaleczyłem paluszki rozbierając Excela, oczywiście policzyłem zwoje i wynik...

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 9:15 pm 

Kontrola napięcia w life.

z takimi konsekfencjami jak na III Proxima Cup, można sobie darować kontrolę, jedyna kara to "proszę rozładować pakiet przed biegiem, jak zdążysz pojedziesz"!
a powinno być tak: przyłapany pakuje się, wraca do domu i wystawia sprzęt na Allegro... czyli dyskwalifikacja.

Na ostatnich zawodach "można" było zaryzykować, a jeśli nie przeprowadzono kontroli to się pojechało?

A rozwiazaniem jest tester za ok 25 zł wyświetlający napięcie, jeden z zawodników miał taki, widoczny dla każdego.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona