Tomasz Wójcik napisał(a):
...czy ktoś sprawdzał Saturna - bo też co nieco na ich temat słyszałem... Chodzi mi o konkretny przykład...
Mam kilka rozwiniętych wirników z blaszaków.
Saturny 20T mają 20 lub 21 zwojów - zależy jak się trafi.
Co do Exceli - pierwsza wersja miała 20 zwojów, wirniki praktycznie niczym nie różniły się poza kolorem wentylatora i żywicy. Następna wersja oznaczona 20T miała inne wytłoczenia na szczotkotrzymaczu i możliwe, że inną liczbę zwojów.
Co do HackMoto - miałem wersję oznaczoną 21T i silnik miał 21 zwojów. Dyskusyjne jest jednak uznawanie naklejki jako wiarygodnego źródła informacji o liczbie zwojów.
Zdarzyło się na zawodach, że jeden z zawodników na Saturna 15T założył naklejkę z Saturna 20T - nie zwrócił jednak uwagi, że te dwa silniki różnią się szczotkotrzymaczami.
Co do innych silników oznaczonych 20T do 28T szczególnie tych oferowanych przez znanego dystrybutora z W-wy - po rozwinięciu wirnika 28T okazało sie, że ma on 24 zwoje i analogicznie: 23T miał 19 zwojów a 20T miał 16 zwojów.
PS.
Podobnie rzecz ma się z silnikami bezszczotkowymi.
Jeden z silników oznaczony 13,5T miał 12,5 zwoja i parametrami zmierzonymi na hamowni bije na łeb pozostałe silniki z tej grupy.
Odwinąłem też jeden zwój z silnika 9,5T i po pomiarach stała Kv "podskoczyła" z 4400 na 4900.