Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 4:05 am

Autor
PostNapisane: N sty 31, 2010 1:51 pm 

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów jest to mój pierwszy post.

Mam bardzo duży problem i jestem już dość zrezygnowany zaistniałą sytuacją jaka spotkała mnie na samym początku z modelami RC.

Około miesiąca temu zakupiłem swój pierwszy model Carson Nitrobone RTR 103014.
Po powrocie do domu model bez najmniejszych problemów uruchomiłem no i zacząłem powoli docierać silniczek. Po zakończeniu docierania zadowolony wróciłem do domu. Po około 3dniach postanowiłem trochę pojeździć na hali ( Co okazało się błędem w wyniku czego z dość dużą prędkością uderzyłem w ścianę ) w wyniku czego pękły wachacze. Nie zrażając się pośpiesznie wróciłem do domu szukając części oczywiście znalazłem jednak przy dokładnych oględzinach już w domu że brakuje wałka napędowego przedniej ośki ( tej uszkodzonej ). Problemu z wachaczami nie mam wiec ten temat pominę.

A największym problemem okazały się wałki napędowe mianowicie producent podaje że : Wałki napędowe na przednią oś maja długość 78mm. I takie zamówiłem okazało się ze są za długie , domówiłem wiec jeszcze jedne 62mm okazało się że są za krótkie.

Poniżej zamieszczam linki abyście mogli zobaczyć ów zdjęcia z wymiarami wałków.

1. Jest to wałek który był fabrycznie w samochodzie. 1 został drugi w wyniku uderzenia przepadł.
http://img63.imageshack.us/img63/628/wa ... ycznie.jpg

2.Jest to wałek który według producenta pasuję do przedniej ośki długość 78mm.
http://img192.imageshack.us/img192/2096 ... ny78mm.jpg

3.Jest to wałek 62mm który jest w katalogu. Innych wałków już nie ma nigdzie.
http://img39.imageshack.us/img39/9598/zamowiony62mm.jpg

Dodam że starałem się zamontować ośki na tych wałkach 78mm jednak są zbyt długie w wyniku czego brakuje gwintu, na wachaczach.

Mam nadzieję że będziecie mi w stanie pomoc.

Pozdrawiam Mirek.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N sty 31, 2010 3:23 pm 

Najlepiej jakbyś wziął instrukcje, sprawdził numer katalogowy tej części i poszukał jej w Polsce i za granicą.

PostNapisane: N sty 31, 2010 3:42 pm 

Wiktor Sułek napisał(a):
Najlepiej jakbyś wziął instrukcje, sprawdził numer katalogowy tej części i poszukał jej w Polsce i za granicą.

Tak jak pisałem Katalog podaje nr. czesci 105175 oraz 105174 posiadam każdy komplet żaden nie odpowiada temu który był oryginalnie w modelu.

PostNapisane: N sty 31, 2010 7:05 pm 

pierwszy raz takie jaja widzę sprawdź jeszcze dokładnie może przestawiłeś pomyliłeś numer katalogowy czy coś (różne są sytuacje lepiej sprawdź 2 razy ) a jeśli wszystko bedzie ok z tymi numerami katalogowymi to zostaje szukać ośki odpowiadającej wymiarom oryginalnej.
pościągaj katalog reszty modeli carsona może jakaś ośka podejdzie.

http://picasaweb.google.pl/Marcin37225323423423423

Kontakt GG 119865

PostNapisane: N sty 31, 2010 7:49 pm 

A sprawdź czy kawałek starego wałka nie dostał się gdzieś w okolice ośki i czy nie blokuje.

PostNapisane: N sty 31, 2010 7:53 pm 

Dziś rozkręciłem tylnie ośki i jest taka sama sytuacja wałki są takie same jak na przedniej ośce.

PostNapisane: Pn lut 01, 2010 6:23 pm 

Besciak napisał(a):
Dziś rozkręciłem tylnie ośki i jest taka sama sytuacja wałki są takie same jak na przedniej ośce.

Ja mam ten sam problem,tez mam Carsona Street Breaker i na wielkie nieszczescie polamałem prawie caly przód i tez zgubilem półośke i myślałem ze dokupie a tu lipa.Katalog w reke a tu ku zdziwieniu tez inne wymiary i niby przednie półośki sa takie same po kodach jak centralne ,a wcale tak naprawde nie jest.Więc mamy taki sam problem :roll:

PostNapisane: Śr lut 03, 2010 2:13 pm 

To która długość w końcu pasuje w twoim modelu? 78, 72 czy 62mm? Bo ja się trochę pogubiłem...

Edit:

http://www.carson-modelsport.com/de/pro ... =500103014
Znalazłem instrukcję w internecie do tego modelu i śmiem twierdzić że składasz coś jednak nie tak. Jeszcze nigdy się nie spotkałem aby w instrukcji było coś źle, a w tej w której znalazłem wyraźnie jest napisane, że część 105175 to wałki od dyfra do koła(czyli te które potrzebujesz), a część 105174 to wałki centralne(od skrzyni do przedniego i tylnego dyfra). I moim zdaniem największym twoim problemem jest kielich który najprawdopodobniej źle osiadł w łożyskach zwrotnicy.

Innych pomysłów nie mam.