Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 5:21 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr gru 16, 2009 5:44 pm 

Czekaj czekaj zgubiłem się.... skoro nie ma sensu tam, gdzie należy, to ma sens tutaj, gdzie nie należy?

A powyższe stwierdzenie ma sens?

Czyli nie chcesz na ten temat rozmawiać ale rozmawiasz, tak?

Robert

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 5:59 pm 

Kit,

Nie filozuj...Nigdzie nie jest powiedziane gdzie i co należy, tak samo jak nie jest nigdzie powiedziane, że tutaj nie należy.

Jeśli chcesz być prekursorem zmian to sam załóż temat i nie będziesz musiał mnie o to prosić, bo ja napisałem, że moim zdaniem to nie ma sensu bo zawsze znajdzie się kilka osób, które wprowadzą coś co nie ma racji bytu. Tak było i jest, a ja walczyłem o to, żeby tak nie było. Kopanie się z koniem.

Gdybym nie chciał rozmawiać na ten temat, to głosu bym nie zabierał.

A skoro zabieram, to znaczy, że w myśl wolności słowa mogę i chcę wyrażać swoje myśli i opinie.

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 6:06 pm 

no wiesz w przepisach też nie jest powiedziane, że nienależy ich zmieniać... ostrożnie z euklidesowską drogą argumentacji to miecz obosieczny.

Wolność słowa ma sens jak dyskusja ma cel ramy i miejsce inaczej jest tylko biciem piany.

Jak mnie coś oburza to staram się oburzenie przekuć w czyny albo inna formę kształtująca rzeczywistość... bo same blablanie dla poprawienia sobie samopoczucia przyznasz, że większego sensu nie ma. No ale jeśli nie chcesz zakładać tematu, nie chcesz w cywilizowany sposób na poruszoną przez Ciebie kwestię prowadzić rozmowy to nie musimy, wolna wola.

W temacie jaki silnik do 540 w ramach przyszłości masz coś do wniesienie? Jakieś sugestie, pomysły, coś konstruktywnego?

Robert

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 6:36 pm 

KiT napisał(a):
No ale jeśli nie chcesz zakładać tematu, nie chcesz w cywilizowany sposób na poruszoną przez Ciebie kwestię prowadzić rozmowy to nie musimy, wolna wola.

A ty chcesz? jeśli tak, to pokaż jak, chętnie się dołączę.

A i widzę, że przyjąłeś bardzo ciekawy sposób dyskusji polegający na ustawianiu wyższości w negocjacjach poprzez zadawanie pytań mających na celu wybycie drugiej strony z rytmu. Cialdini nazywa to, yyy zapomniałem...

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 6:43 pm 

ja nie traktuje tego jako negocjacji, to że próbujesz manipulować mną nie oznacza, że ja muszę zachowywać się tak samo... ja naprawdę to traktuje z dystansem i staram się skupić na meritum.

Uwierz, jakbym był na negocjacjach to bym się bardziej postarał...

Trochę mnie zaskoczyłeś tezą, że pytanie o to, jaki silnik powinien obowiązywać w klasie 540 w wątku "jaki silnik BL ma obowiązywać w 540" traktujesz jako nie na temat i wybijające z rytmu. To jakie ma być pytanie trafiające bardziej w tematykę wątku i jego timing?

No ale może jednak do meritum?.... to jaki silnik będzie dobry?

Robert

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 7:32 pm 

KiT, czy ty coś pijesz teraz? :shock: :shock:

W ostatnim poście odpowiadasz (chyba sobie) na moje stwierdzenia z poprzednich postów, na które już udzieliłeś odpowiedzi w kolejnych postach.
\
O co kaman?

Jeśli sam nie jesteś w stanie podać żadnych konkretów to powiem tak:

To jaki silnik powinien obowiązywać w klasie 540 od najbliższego sezonu MP asfaltowego może zostać zaproponowane po fizycznym przetestowaniu różnych silników na zawodach niezależnych i późniejszą dyskusję. Czytanie liczb i mądrowanie się nad oprogramowaniem i innymi bzdetami w teorii, nie ma sensu. To, że zmiany będą to już widać, potestujcie jeszcze experci różne silniki przez kilka tygodni i z niecierpliwością czekamy na propozycje. Jak dla mnie może to być outrunner do samolotu- jest tani i się nie grzeje, nie trzeba regla z hamulcem i za 100 pln masz komplet, czy o to ci chodzi?

PS. Nara- mam ciekawsze zajęcia, więc dzisiaj już odpuszczam forum- idę szykować model na zawody w Czechach, gdzie zasady są jasne, wszyscy wiedzą na jakich silnikach trzeba jeździć i nikt nie rozwodzi się na programowaniem czegośtam, bo tam się po prostu jeździ.

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 7:51 pm 

Michał KiT to człowiek ,który Swojego nazwiska się wstydzi.W zasadzie z takimi animowymi "Specami"nie powinno się duskutować.Jest zapisane w przepisach EFRA że najsłabszy silnik to 17,5 T i to powinno być wykładnią.Tylko czy zawodnicy,którzy jak się okazało w 540 stosują selekcjonowane ogniwa zgodzą się na zakup regulatora i silnika za 800-1000 zł żeby mieć te naj...czy ulegną jakiemuś anonimowemu specjaliście,który nie ma się czym wykazać,"KiT-owi"
To należy poddać ocenie samych zawodników.To,że syna ma geniusza to już się pochwalił,ale czy to znaczy,że mu wszystko wychodzi.
Jak zauważyłeś Michał KiT jest biegły w Swojej pracy,ale jakoś nie przekłada się to na wyniki.

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 8:05 pm 

luke napisał(a):
Leslaw skoncz juz te zlosliwosci nudny jestes. Mowilem co doradza i na czym jezdzi Martin Hofer.
Jaki widzisz problem w sprowadzaniu z zagranicy ?? Przesylka w tydzien z DE czasami potrafia dluzej w Polsce paczki isc...
To twierdzisz ze silniki GM/CS sa kiepskie, Speed passion tez bo mozna je kupic za mniej jak 300zl ?

P.S. Leslaw to napisz wkoncu na jakich silnikach sie jezdzi bo narazie nic ciekawego niewniosles tylko kazdemu docinasz.

Martin Hofer 11 miejsc za Błażejem Orłowskim.Gdybym miał się powoływać na kogoś to napewno wybrał bym Błażeja bo wie więcej i ma wyniki.Są też dostępni zawodnicy z Cech czy Słowacji Kunak czy Plechacz.

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 8:55 pm 

Okreslasz czyjas wiedze tylko na podstawie miejsc w rankingu ? Kto lepiej jezdzi ten sie lepiej zna na silnikach setupach etc a gdzie umiejetnosci samej jazdy i prowadzenia modelu ?

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 9:08 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Martin Hofer 11 miejsc za Błażejem Orłowskim.Gdybym miał się powoływać na kogoś to napewno wybrał bym Błażeja bo wie więcej i ma wyniki.Są też dostępni zawodnicy z Cech czy Słowacji Kunak czy Plechacz.

Jest 11 miejsc za Błażejem bo nie startował w Pro Stocku w drugiej rundzie na Węgrzech, jechał w modifie(zajął 11 miejsce) W pierwszej rundzie w Niemczech był drugi, myślę, że coś jednak wie o sprzęcie i jeździe, tak poza tym to wiedzą o tym który silnik jest lepszy to w Pro Stocku się raczej nikt nie wykaże, każdy jedzie na tym samym. Jeżeli 540-tka (Pabianicka) ma być w miarę tania to faktycznie dobrym wyjściem była by jazda bez sensorów. Regulatory czynią cuda, wystarczy odpiąć kabelek od sensorów i gdzieś znika sporo obrotów.

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 9:38 pm 

Podsumowując:
13.5 obawy że będzie za szybko;
17.5T oraz odpięcie sensorów ma być porównywalne z 20T szczotkowcem;

czyli Kv będzie w przedziale 2100-2400 i pewnie wygra silnik tego producenta który da BL o największej sprawności.

Zaremba jak zwykle zaśmieca wątek za co czytelników wątku przepraszamy, ale ten typ tak ma, śmiać się z tego nie należy bo nie wiadomo jakie to ma podłoże...

Michał z piciem to raczej gdzieś bliżej zadawaj pytania jeśli oczekujesz rewelacji... u mnie to Nałęczowianka... szkoda, że unikasz odpowiedzi...może Ci nie wolno, może nie chcesz... wolisz oportunizm... Twój wybór.

Robert

Ostatnio edytowano Śr gru 16, 2009 9:49 pm przez KiT, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 9:42 pm 

Grzesiek jeżdzisz w Mikro i pewnie wiesz jak czasami objawia się brak sensorów,.
Masz rację na ETS wszyscy jadą na jednakowych silnikach,które muszą kupić.
Czy będzie tanio jak każdy będzie chciał mieć SPX-a?

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 10:00 pm 

Jazda bez sensorów w mikro przeszkadza czasem ale to tylko przy ruszaniu od zera, jest chwilka zawahania i dopiero jedzie, podczas jazdy zero problemu. Dużo zależy też jak się producenci postarają z softem, na mokry tor nawet zalecana jest jazda bez sensorów, przejeździłem kiedyś całe zawody(Spec) bez sensorów(awaria), oprócz braku mocy żadnych negatywnych skutków nie odczułem. Jazda bez sensorów spowoduje, że regulator nie będzie miał aż takiego znaczenia (tu się mogę mylić, nie wiem czy np. w regulatorach LRP odpięcie sensorów powoduje utratę całej przewagi jaką dają zabawy z programowaniem, W Graupnerze/CS tak jest.)

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 10:32 pm 

Grzegorz, co do zasady be sensorów nie da się VT załączyć i regulator za 250zł działa w zbliżony sposób do tego za 800zł to niezłe posunięcie na ograniczenie finansowego wyścigu zbrojeń. Więcej zabawy mniej zadęcia. Osobiście to jestem za

Robert

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 11:00 pm 

Eh wy ...

Regiel w opcji bez sensora, czyli jakiś typowy ezrun_like jest zbędnym wydaniem kasy.

Normalnie powinno być mniej więcej tak:
- silnik 17.5T,
- regiel dowolny bez ograniczenia, sensor, bez sensora, ograniczenie spowoduje kombinowanie, bo ten lepszy albo tamten,
- pakiet lipo lub life(bezproblemowy dla początkującego, 5 minut tłumaczenia i po sprawie, chyba, że trafi się ciężej rozumujący,
problem z life jest brak większej oferty, ale jest, GM, turnigy, samoróbka, więc da się to ogarnać, zaletą są te same osiągi,
nie musi kupować 5 producentów, żeby sprawdzić co lepsze, na dłużej wystarczy).

Regulatory LRP/nosram są tak wielce rozwinięte, że bez senora nie podziałają ;) wręcz mogą ulec uszkodzeniu.

I tyle.

m.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 304 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  Następna strona