Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 2:34 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn gru 14, 2009 1:03 pm 

Serwus
Strasznie jestem ciekawy wrażeń z pierwszych zawodów MP z użyciem LiXX, a tu cisza jak na pogrzebie organisty :(.
Sam nie mogłem być i zobaczyć, więc czekam na relacje.
Napiszcie coś, bo aż dziw bierze, że po takiej burzy przed zawodami panuje taka cisza po... ;)

Jacek

RC SMOKI KRAKÓW

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn gru 14, 2009 1:58 pm 

Panie i Panowie
Jacek w SPECu miałem możliwość porównać zawodników jadących na 13,5T i LiPo i 9,5T LiFe i NiMh. Wygrał Michał Orłowski jadąc na LiFe, drugi był Patryk Raczyński na NiMh. Moim zdaniem ze względu na koszty i jakość oddawania prądu NiMh przejdą do historii, bo do LiFe i LiPo dzieli je przepaść. Co do samych zawodów to jak zwykle Lubawa organizacyjnie jest wzorem do naśladowania. Wielkie Dzięki dla Włodarzy Miasta Lubawa i Dominika Wąsikowskiego za wspaniałe przygotowanie zawodów. Dodatkowo podziękowania należą się dwóm Panom Aplikantom Sędziowskim z Tarnowa, którzy bardzo wspierali i pomagali w serwisie kontroli technicznej. Wasza praca i poświęcenie bardzo usprawniła całe zawody - dziękuję w imieniu zawodników. Super zawody, wspaniała walka na torze, zwłaszcza w finałach w klasie Modi Brawa dla Pawła Żelazo. Warto było , wspaniała atmosfera, i ostatnie zawody w tym roku.
Dziękuję, pozdrawiam i do zobaczenia na następnych zawodach
Rysiek
IDĄ ŚWIĘTA

PostNapisane: Wt gru 15, 2009 11:50 am 

Super zabawa jak zwykle.

+ Podobał mi się pomysł że nie wolno było dotykać modelu po biegu, a dopiero po badaniach technicznych, trzeba to jednak dopracować tak żeby modele nie leżały przez 10 min włączone.
- Zdecydowanie nie podobało mi się stwierdzenie sędziego że jego decyzje są ostateczne i niepodważalne. Gratuluję wysokiej oceny jego nieomylności.
+ Bardzo, ale to bardzo, podobało mi się że nie można już bezkarnie przeklinać na podeście.
+- Life kontra NiMH - żadna istotna róznica jeśli chodzi o zdobycie przewagi w trakcie wyścigu, choć byli i tacy którzy po przetestowaniu Life wrócili do NiMH

Usłyszałem też niezadowolenie niektórych zawodników i rodziców z 540-tki że zostali pominięci przy zmianach. Może pora już dziś podjąć dyskusję na temat zmian w HMP 2010/2011, bo potem mają argumenty(rację) Ci którzy są przeciwni zmianom w trakcie sezonu.

PostNapisane: Wt gru 15, 2009 12:01 pm 

Ryszard Pyrka napisał(a):
Panie i Panowie
.... Super zawody, wspaniała walka na torze, zwłaszcza w finałach w klasie Modi Brawa dla Pawła Żelazo. Warto było , wspaniała atmosfera, i ostatnie zawody w tym roku.
Dziękuję, pozdrawiam i do zobaczenia na następnych zawodach
Rysiek
IDĄ ŚWIĘTA

Rysiu warto dodać,że Paweł jechał na Ni-Mh.A jak było w 12,kto na czym jechał?

PostNapisane: Wt gru 15, 2009 1:23 pm 

Panie i Panowie
Leszku w Modi było wielu bardzo dobrych zawodników ale wyróżniłem tylko Pawła ,dlatego że w przypadku tej klasy zawodnika, zaslilanie jest sprawą drugorzędną, to są fachowcy od których się uczymy. Co do E12 to jazda na NiMh wymaga bardzo dobrych pakietów i wielkiego doświadczenia w korzystaniu z prądu z tych pakietów. Jadąc na LiPo można skupić się na prowadzeniu modelu, nie myśleć , czy wystarczy prądu? Bo przeważnie końcówka biegu pokazywała że go brakuje nawet tym najlepszym.
Pozdrawiam
Rysiek
IDĄ ŚWIĘTA

PostNapisane: Wt gru 15, 2009 1:33 pm 

Nie chcąc powtarzać powyżej przytoczonych opinii (o rozegranych zawodach) z którymi się zgadzam chciałbym zwrócić uwagę na to o czym pisałem w innych wątkach, że sędziowanie szczególnie w klasie 540 i to w finałach B było bardzo dobre. Sędziowie pilnowali biegi, zwracali uwagę zawodnikom na bierząco komentowali wydarzenia. To wielka nauka dla młodzieży!!! Dziękuje. Kultura jazdy podniesie się tylko wtedy jeśli tych najmłodszych bedziemy uczyć kulturalnej jazdy i prawidłowych zachowań na torze i poza nim.

Tylko mogę się przyłączyć do apelu Pana Marcina, jesli zmiany w 540 mają być, to zacznijmy rozmawiać o nich dziś, jest na to czas.

Ostatnio edytowano Wt gru 15, 2009 1:35 pm przez Grzegorz Ogonowski, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: Wt gru 15, 2009 1:34 pm 

... Jadąc na LiPo można skupić się na prowadzeniu modelu, nie myśleć , czy wystarczy prądu? Bo przeważnie końcówka biegu pokazywała że go brakuje nawet tym najlepszym.
Pozdrawiam
Rysiek
IDĄ ŚWIĘTA

Rysiu, Leszek pytał "kto jeżdził na LiPo w 12-kach", a nie jakie są plusy czy minusy ? Pytanie to jest o tyle istotne, że jeżeli wszyscy głosowali za LiPo, a z tego 8 osób chciało wprowadzić tę zmianę "natychmiast", a później wszyscy pojechali na NiMh to o co chodziło ???

Grzegorz Ogonowski napisał(a):
...Tylko mogę się przyłączyć do apelu Pana Marcina, jesli zmiany w 540 mają być, to zacznijmy rozmawiać o nich dziś, jest na to czas.

Panowie, po co po próżnicy rozmawiać. Nowa metoda została już przećwiczona:
1. Prośba do Pana Niedźwieckiego o przeprowadznie referendum wśród zawodników.
2. Referendalna akcja mail'owa zakończona kolejnym sukcesem.
3. Most telefoniczny OSM-LOK-KMK.
3. Wprowadznie szybko do przepisów.

... i sprawa załatwiona. Szybko, bez zbędnych dyskusji i tracenia czasu, a potem można się wziąć za zakupy, a że czas ku temu odpowiedni, wszak "Idą Święta" to tym bardziej warto działać szybko !!! :)

KYOSHOblog

PostNapisane: Wt gru 15, 2009 2:23 pm 

Jako poczatkujący powiem ze tor jeden z lepszych na jakicj jezdziłem pomiedzy obornikami niebo a ziemia organizacja naprawde pod wzgledem toru super co do sedziego głównego to mam podobne zdanie ze jest najmadrzejszy i wogole dyskutowac nie wolno nie neguje jego wiedzy ale kazdy sie myli i nikt nie jest doskonaly rowniez on. ze zmian mysle ze wszyscy zadowolenie faktycznie 540 pominieta wiec mozna by było o nich pomyslec MODI poprostu mega walka naprawde ale coż XRAY góra :) he he

PostNapisane: Wt gru 15, 2009 2:38 pm 

Panie i Panowie
Na pewno w E12 na LiPo jechał Piotr Błazucki wiem że miał jechać Dawid i Michał Tronowski, ale nie dojechały pakiety.
Adam ten wątek dotyczy zawodów w Lubawie, ale skoro uparcie wracasz do głosowania, to Ci odpowiem po co po Naukę. Po to że taka była potrzeba zgłaszana przez zawodników startujących w EHMP, ale Ciebie to nie dotyczy, chyba że dasz się namówić i wystartujesz. I jak będziesz musiał wydać sporo kasy ( u mnie wszystko x 2 ) to zrozumiesz. Dlatego zawody w Lubawie, dla mnie i innych zawodników były bardzo pouczające i potrzebne, chętnie będę dzielił się z innymi zdobytym doświadczeniem, ale nie dam się sprowokować i wciągnąć w dyskusje o odgrzewanym kotlecie, w każdym możliwym wątku tego forum bo to już dla mnie przeszłość, interesuje mnie przyszłość żebym mógł się przygotować nie przeszkadzając innym.
Pozdrawiam
Rysiek
IDĄ ŚWIĘTA

PostNapisane: Wt gru 15, 2009 2:44 pm 

Panie i Panowie
Leszku w Modi było wielu bardzo dobrych zawodników ale wyróżniłem tylko Pawła ,dlatego że w przypadku tej klasy zawodnika, zaslilanie jest sprawą drugorzędną, to są fachowcy od których się uczymy. Co do E12 to jazda na NiMh wymaga bardzo dobrych pakietów i wielkiego doświadczenia w korzystaniu z prądu z tych pakietów. Jadąc na LiPo można skupić się na prowadzeniu modelu, nie myśleć , czy wystarczy prądu? Bo przeważnie końcówka biegu pokazywała że go brakuje nawet tym najlepszym.
Pozdrawiam
Rysiek
IDĄ ŚWIĘTA

To co napisałeś to wygląda na to,że się spowolniło klasę po to żeby poćwiczyć precyzję....Rozumiem,że chłopaki mieli Li-Po.
Denis pewnie jechał na Li-Po i 13,5 T,a Moris?
To są ciekawe sprawy i warto by się było podzielić wiedzą....

PostNapisane: Wt gru 15, 2009 3:39 pm 

Panie i Panowie
Leszku, Morris i Denis startowali w klasie Modi, jak wiesz tam nie ma limitu w uzwojeniu silników i mogli jechać co sobie dobrali i chcieli.
Nie wiem jakie mieli silniki, wiem że Denis jechał na LiPo , Morris CHYBA ? też. Podpatrywałem tak przypadkiem klasę SPEC i E12 bo w tych klasach startują moi synowie , a dokładniej w SPECu będą mogli wystartować w następnych zawodach dzięki wprowadzonym zmianom w przepisach, bo według starych przepisów nie było by mnie stać na pakiety NiMh i mogli by się przyglądać tylko innym. W specu wygrały pakiety LiFe Michał Orłowski lat 8, a drugie miejsce utytułowany i doświadczony Patryk Raczyński na NiMh wnioski pozostawiam czytającym.
Pozdrawiam
Rysiek
IDĄ ŚWIĘTA

PostNapisane: Wt gru 15, 2009 4:32 pm 

LiFe na których Michał Orłowski wygrał to były te "chińskie krzaczki"? :)

PostNapisane: Wt gru 15, 2009 4:47 pm 

Panie i Panowie
Przemek dokładnie jak napisałeś a jak by było ich 3 x więcej też by zabrakło ,bo sprawdzają się znakomicie.
Pozdrawiam
Rysiek
IDĄ ŚWIĘTA

PostNapisane: Wt gru 15, 2009 5:06 pm 

Ja jechałem na Li-Po i 13,5 i mogę z czystym sumienie powiedzieć "to jest to". Jeden zakup na cały sezon lub dłużej. Nie ma zabawy z wyrównywaniem itp. Wiadomo już, że wychodzi taniej. Prędkościowo może nie ma aż takich dużych różnic, ale za to w temperaturze tak. Patryk Raczyński jadąc na NiMh musiał założyć radiator z wiatrakami, a mój silnik po biegu miał piędziesiąt kilka stopni. Zawody udane, na pewno z mojej strony ;) Gratulacje organizatorom oraz zespołowi sędziowskiemu. Nowi aplikanci się spisali:)

PostNapisane: Wt gru 15, 2009 6:15 pm 

Potwierdzam to co Patryk napisłał. Jadąc w Modi na LIPO przy 4,5 zwoja - silnik, regiel i pakiet " prawie zimne "

Pozdrawiam
Łukasz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona