Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 7:10 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt lis 06, 2009 5:01 pm 

Gensior napisał(a):
kublok napisał(a):
a jak już lipo to trzeba od razu regulator zmienic

??
Jak już pisałem, wystarczy LiPo monitor, ja kupiłem za 14zł.

Więc muszę zmieniać regulator czy nie? Jeśli tak, to wolę zostać przy zwykłych akumulatorach.

GG:5569666

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt lis 06, 2009 6:01 pm 

Chodzi o to że LiPola nie można rozładować poniżej 3,0V na celle, niektóre regle, najczęściej do bezszczotek mają odcięcie, że jeżeli napięcie spadnie poniżej 3,0V, to model staje, i nie da się już jechać.
Jeżeli nie masz takiego regla to wystarczy kupić LiPo monitor
http://allegro.pl/item772711955_nowy_mo ... _2_3s.html
Ja kupiłem taki. W tym przypadku jeżeli napięcie jest powyżej 3.3V, świeci się na zielono, Spadnie poniżej, świeci się na czerwono - lepiej już wtedy nie jeździć.
Wydaje mi się że wszystko jasno wytłumaczyłem:) Sam używam tego monitorka i żadnych problemów nie mam.

PostNapisane: Pt lis 06, 2009 6:11 pm 

no dobra może być za 20zł możesz sobie kupić i musisz jeszcze sprawdzić czy regulator może dostać 8.4v bo do tyle lipo się ładuje :)

EDIT: lepiej kupić za 30zł z buzzerek (taki brzęczyk)

Lama V3 , Shark 1:18 /EZ Run 5200 kv/ 3s lipo/

PostNapisane: Pt lis 06, 2009 6:21 pm 

kublok napisał(a):
no dobra może być za 20zł możesz sobie kupić i musisz jeszcze sprawdzić czy regulator może dostać 8.4v bo do tyle lipo się ładuje :)

EDIT: lepiej kupić za 30zł z buzzerek (taki brzęczyk)

A myslisz ze do ilu laduje sie nimh 6cel ?

PostNapisane: Pt lis 06, 2009 6:51 pm 

kublok napisał(a):
no dobra może być za 20zł możesz sobie kupić i musisz jeszcze sprawdzić czy regulator może dostać 8.4v bo do tyle lipo się ładuje

Kurna, trochę Ciebie nie rozumiem. Tylko zamęt wprowadzasz, przecież pisałem już w paru tematach, w tym także, że ja na oryginalnym Firestormie z oryginalnym reglem jeżdżę na tym LiPku.
I po raz kolejny powtarzam że wszystko działa w jak najlepszym porządku.

PostNapisane: Pt lis 06, 2009 7:02 pm 

Gensior napisał(a):
Chodzi o to że LiPola nie można rozładować poniżej 3,0V na celle, niektóre regle, najczęściej do bezszczotek mają odcięcie, że jeżeli napięcie spadnie poniżej 3,0V, to model staje, i nie da się już jechać.
Jeżeli nie masz takiego regla to wystarczy kupić LiPo monitor
http://allegro.pl/item772711955_nowy_mo ... _2_3s.html
Ja kupiłem taki. W tym przypadku jeżeli napięcie jest powyżej 3.3V, świeci się na zielono, Spadnie poniżej, świeci się na czerwono - lepiej już wtedy nie jeździć.
Wydaje mi się że wszystko jasno wytłumaczyłem:) Sam używam tego monitorka i żadnych problemów nie mam.

A czy standardowy regulator w E-Firestorm ma już to zabezpieczenie, czy muszę dokupić to coś?

PostNapisane: Pt lis 06, 2009 7:08 pm 

Kupiłem E-Firestorma 3 dni temu... miałem poteżny dylemat co wybrac, BONZER, XSTR, E-FIRESORM, RUSTLER czy tez SLASH... Brałem pod uwage wszystko co tylko sie da, czyli koszty początkowe, koszty eksploatacji, frajda z jazdy i dostepność częsci, oraz pare innych czynników... miałem niezłą burzę w głowie... zrobiłem sobie taki mały test monolog, wszyskie za i przeciw i padło ze E-Fire wygral... za 920 zł mam model, ładowarkę z regulacją amper od 1-5, i pakiet nimh 5000, oczywiście wszystko nowe... na początek może i bieda dla wtajemniczonych wyjadaczy RC... ale NIE ŻAŁUJE! To wszystko śmiga że aż miło! Jestem niesamowicie zadowolony z mojego E-firestorma, z tego pakietu i ładowarki... Jazda na pełnym gazie to jakies 40-50 minut ciągłej zabawy! to jest mój pierwszy model, może dlatego to podniecenie, ale prędkość i kultura jazdy dla początkujacego wywala z butów! przechodnie się zatrzymują i nadziwić się nie mogą ze to takie szybkie, zwinne i ze taki zasięg to ma, oraz wyrywa trawę i ora ziemię! hihi! i jest bardzo wyrozumiały dla swojego początkujacego własciciela... parę razy przydzwoniłem w różne przeszkody z taką siłą ze masakra, myślałem ze już po nim, i nic! (oczywiście pewnie do czasu, heheh) najczęściej są to krawężniki a raczej były, gdyż już sobie daję radę z prowadzeniem, i coraz bardziej sie tolerujemy i rozumiemy podczas szaleństw... przeszedł również test błotny i wysokiej mokrej trawy, oraz małe kałuże, troszkę sie bałem o tą elektronikę, jednak byłem ciekawy na co sobie mogę pozwolić...
Z wielką przyjemnośćią polecam go każdemu który sie waha co wybrać, z całą pewnoscią zaskoczy każdego kto dopiero zaczyna przygode z rc..
z czasem napewno będzie modyfikacja... bezszczotka i lipo oraz takie tam, ale powoli, wszystko w swoim czasie... na tą chwile satysfakcja na wysokim poziomie i jest wystarczająca, a zdaje sobie sprawę że będzie jeszcze lepiej!
pozdrawiam... :D

TC5 + FLUX- drift

http://picasaweb.google.com/tytus180
YOUTUBE - tytus180
Michał Śmigiel
Dąbrowa Górnicza
Android! i wszystko masz pod kontrolą

PostNapisane: Pt lis 06, 2009 7:30 pm 

verona napisał(a):
A czy standardowy regulator w E-Firestorm ma już to zabezpieczenie, czy muszę dokupić to coś?

Musisz dokupić, ale dla LiPo warto dołożyć 20zł:)

PostNapisane: So lis 07, 2009 10:22 am 

Mógłby mi ktoś powiedzieć ile dokładnie zapłacę za zwykłą ładowarką + akumulator, a ile za ładowarkę do lipo i ten specjalny akumulator? Jestem w kropce, bo już zupełnie nie wiem co będzie mi się bardziej opłacało.

PostNapisane: So lis 07, 2009 11:02 am 

LiPo
Turnigy Accucell 6 wraz zasilaczem, folia na szybce - 170zł
Pakiet Turnigy 5000mAh w twardej obudowie - 150zł

NiMh
Co do ładowarki nie wiem, można kupić i za 5zł, ale kiedy ja zaczynałem przygodę z modelarstwem miałem zamier używać NiMh, forumowicze proponowali mi też Turnigy Accucell 6. Więc tak samo 170zł
Pakiet w miarę dobry GP 3900mAh na allegro za 139zł
Nie orientuję się zabardzo w akku NiMh, ale słyszałem chyba że najlepiej kupić także specjalną rozładowywarkę i pajączek? Coś akiego chyba.

Więc czy się opłaca? Sam się zastanów, ładowarka ta sama, pakiet 10zł tańszy, ale o 1100mAh mniejszy i to nie LiPo ale NiMh.

Zalet LiPo nie chce się już mi wypisywać, na forum bardzo łatw to znaleźć, a jest ich dużo.
Poza tym jeżeli planujesz wstawić bezszczotkę, to już tylko LiPo.

PostNapisane: So lis 07, 2009 4:53 pm 

Gensior napisał(a):
LiPo
Turnigy Accucell 6 wraz zasilaczem, folia na szybce - 170zł
Pakiet Turnigy 5000mAh w twardej obudowie - 150zł

NiMh
Co do ładowarki nie wiem, można kupić i za 5zł, ale kiedy ja zaczynałem przygodę z modelarstwem miałem zamier używać NiMh, forumowicze proponowali mi też Turnigy Accucell 6. Więc tak samo 170zł
Pakiet w miarę dobry GP 3900mAh na allegro za 139zł
Nie orientuję się zabardzo w akku NiMh, ale słyszałem chyba że najlepiej kupić także specjalną rozładowywarkę i pajączek? Coś akiego chyba.

Więc czy się opłaca? Sam się zastanów, ładowarka ta sama, pakiet 10zł tańszy, ale o 1100mAh mniejszy i to nie LiPo ale NiMh.

Zalet LiPo nie chce się już mi wypisywać, na forum bardzo łatw to znaleźć, a jest ich dużo.
Poza tym jeżeli planujesz wstawić bezszczotkę, to już tylko LiPo.

Bardzo dziękuję Gensior.
Powiedzmy że kupię te Lipo (nie planuję zakupu bez szczotki, bo zawrotnych prędkości nie potrzebuje), to czy będę mógł używać tego chińskiego akumulatorka i ładowarki którą już mam? No bo skoro przerobię wtyk w regulatorze, to co z tym aku? Trzeba od razu wszystko rozlutowywać? Nie ma po prosty zwykłej przejściówki, tak bym mógł w autku raz użyć nimh, a raz lipo?

To moje aku jest fatalne bo szybko pada, ale skoro tak to chcę go wykorzystać do końca, a jak na razie na kilka lipo mnie nie stać...

PostNapisane: So lis 07, 2009 5:47 pm 

Widze zero myslenia wszystko ma byc na tacy.
A ujednolicenie zlaczy we wszystkich pakietach i regulatorach to juz nierealne. Masz do wyboru do koloru deans, gold. Kupic na allegro kilka kpl przerobic stary pakiet i regulator chwila zabawy z lutownica.

PostNapisane: So lis 07, 2009 6:20 pm 

Można przerobić sam regulator i stary akumulator, na tą wtyczkę od lipo? Jest to proste do zrealizowania?

PostNapisane: So lis 07, 2009 7:26 pm 

Jeżeli wcześniej nie miałeś stycznoście z lutownicą to może to być problem:)
Trochę trzeba się namęczyć na początku, potem idzie już lepiej, ale myślę że każdy sobie z tym poradzi:)
Ja korzystam z Deansów, ale w pakietach najczęściej są Goldy, wiec wystarczy przelutować wtyczkę w reglu i starm pakiecie.

PostNapisane: So lis 07, 2009 9:19 pm 

Gensior napisał(a):
Jeżeli wcześniej nie miałeś stycznoście z lutownicą to może to być problem:)
Trochę trzeba się namęczyć na początku, potem idzie już lepiej, ale myślę że każdy sobie z tym poradzi:)
Ja korzystam z Deansów, ale w pakietach najczęściej są Goldy, wiec wystarczy przelutować wtyczkę w reglu i starm pakiecie.

Czyli te wszystkie dobre pakiety lipo które mam kupić, mają te Goldy? Z lutownicą oczywiście nie będzie problemów, gdyż mogę to zrobić w firmie ojca.

A jak jest z czasem ładowania w nimh i lipo, w tej ładowarce? Co z tego że na lipo pojadę 10 minut dłużej, jak będę ładował np. kilka godzin więcej :P Ile Ty ładujesz ten swój pakiet? Zamierzam kupić od razu 2.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona