Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 30, 2026 11:30 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz paź 15, 2009 6:33 pm 

dzieki, głównie z tego autka chcialbym zrobic cos w stylu trialowca.dlatego zalezy mi aby go podniesc.
http://allegro.pl/item744309587_carson_ ... ng_vf.html
to by mi pasilo ale jak z czescmi??

a moze takie cos? nadał by sie?
http://www.gimmik.pl/road-master-p-274.html

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz paź 15, 2009 7:26 pm 

o mój panie na trialowca trzeba minimum 1200zł

PostNapisane: Cz paź 15, 2009 7:52 pm 

ZLE MNIE ZROZUMIALES lordzie :D wiem ze na to trzeba kase i pisalem o tym, ale kurde glupi jestem..... chodzi mi o to aby zrobic w miare silnego i przypom inajacego prawdziwe auto model rc. dlatego wplanie mam bude z landa i najlepiej pasowalo by mi wlansie skala z 1:24 1:16 i 1:18 tylko nie wiem co i czy w tym budzecie cos wymysle

PostNapisane: Cz paź 15, 2009 8:14 pm 

a gdzie tym 1:24 będziesz jeździł?

ten link do gimmik który podałeś to świetny materiał do analizy. Jak się przyjrzysz na filmie to:
- nie przypadkowo wybrano na miejsce jazdy, gładkie lessowe tereny gidze ślady po psa łapach lub mały potyczek poważnie wytrąca ten model z toru jazdy. Na typowej szutrowej drodze lub leśnym dukcie nie byłby w stanie niczego pokazać;
- zobacz co z nim robi mała kępka trawy kolejne ujęcie. Zobacz jak go spowalnia przejazd przez trawę;
- nie przez przypadek też nie ma pokazu przejazdu po typowym torze off road, bo wtedy widać czy faktycznie jest on zwrotny czy też skręca gdzie chce i jak chce i czy jest w stanie wykonać poprawnie jakikolwiek większy skok.

To że forumowicze nie polecają ci takich rozwiązań wynika nie z niechęci tylko z:
- braku doświadczenia z takimi modelami, nie kupują bo nie widzą sensu płacenia za coś co udaje że jest modelem;
- złego doświadczenia z takimi modelami: brak części, taka sobie trwałość; słaba trakcja, konstrukcja nie do zmodernizowania, model którego potem nie odsprzedasz;

A nie dlatego, że mają Cię w nosie.

Robert

Ostatnio edytowano Cz paź 15, 2009 8:28 pm przez KiT, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz paź 15, 2009 8:26 pm 

tak sie teraz zastanawiam wlasnie na kij mi to.zobaczylem kilka filmikow z tym pionierkiem w akcji, miod malina. tylko jak z servisem sa czesci dostepne od reki??jaka cena do zjedzenia??

PostNapisane: Cz paź 15, 2009 9:35 pm 

Rozumiem cie kolegoprzemyslalem sprawe i jednak na to trzeba miec kase. Wiec chcoalem was prosic o rade:D kolejną hehehe czy te modele z linku są cos warte oczywiscie nie patrzcie na cene poniewaz to kwestia dogadania:

http://www.gimmik.pl/brontosaurus-p-260.html

http://www.gimmik.pl/buggy-nb-16-p-67.html
http://www.gimmik.pl/torche-monster-truck-p-184.html

pierwszy i trzeci model jest kopia HIMOTO, mialem taki modelik z tym rze walniety byl akku nie wiedzialem i sprzedalem. ktory znich jest lepszy na szuter, jakie sa prowadzenia tz jak si eprowadzi, czy warte sa zainwestowania?? narazie seryjny silnik i pakiecik potem z czasem bezszczotka?? co msylicie?

PostNapisane: Cz paź 15, 2009 9:57 pm 

nb16 spalina.

PostNapisane: Cz paź 15, 2009 10:02 pm 

KiT napisał(a):
a gdzie tym 1:24 będziesz jeździł?

ten link do gimmik który podałeś to świetny materiał do analizy. Jak się przyjrzysz na filmie to:
- nie przypadkowo wybrano na miejsce jazdy, gładkie lessowe tereny gidze ślady po psa łapach lub mały potyczek poważnie wytrąca ten model z toru jazdy. Na typowej szutrowej drodze lub leśnym dukcie nie byłby w stanie niczego pokazać;
- zobacz co z nim robi mała kępka trawy kolejne ujęcie. Zobacz jak go spowalnia przejazd przez trawę;
- nie przez przypadek też nie ma pokazu przejazdu po typowym torze off road, bo wtedy widać czy faktycznie jest on zwrotny czy też skręca gdzie chce i jak chce i czy jest w stanie wykonać poprawnie jakikolwiek większy skok.

To że forumowicze nie polecają ci takich rozwiązań wynika nie z niechęci tylko z:
- braku doświadczenia z takimi modelami, nie kupują bo nie widzą sensu płacenia za coś co udaje że jest modelem;
- złego doświadczenia z takimi modelami: brak części, taka sobie trwałość; słaba trakcja, konstrukcja nie do zmodernizowania, model którego potem nie odsprzedasz;

A nie dlatego, że mają Cię w nosie.

oj Janie,szkoda,że tak bardzo się mylisz,ja śmigam gdzie chcę,trawa,szutr,las co prawda tylko większe korzenie był problem,pokaż model,który w tej skali to przejedzie.

Tak jak mówiłem,masz coś co nie jest oryginalne?
-jesteś frajer i cienias bo nie przepłacasz razem z nami ;)
nikomu teraz nie mówię,że przepłaca lub coś...
mi go nie wytrąca z takich rzeczy chyba,że jedzie ponad 50 i wpadnie na większy patyk.

http://www.youtube.com/watch?v=4AKxz2mw_gw

jak skończę swój to dam.

PostNapisane: Cz paź 15, 2009 10:40 pm 

o i tu właśnie dokładnie widać, model nie jest w stanie utrzymać zakrętu na bieżni wyrzuca go na zewnętrzną, tknięcie hamulca wywołuje bączka. Powtarzalność udanego skoku czysto losowa, próba zawrócenia na torze przy bandzie warto na to spojrzeć.

Zaś do kręcenia bączków warto kupić bączka jest w tym bezkonkurencyjny i niewątpliwie najtańszy.

Co do drugiego modelu:
# Przełożenie: 10.3:1
# Waga : 1530g
# Silnik: RC-540
# Baterie zasilające silnik: 7.2V 1800mAH Ni-Cd z możliwością doładowania
# Olejowo-sprężynowe amortyzatory
# Duże gumowe opony
# Zabezpieczona skrzynia biegów i elektronika
# Prędkość: 60 km/h

ciekawe czy tylko mi coś tu nie gra. Ale warto zapytać:
-jak się zmienia biegi w tej skrzyni biegów w czasie jazdy?
-czym się różni bateria z możliwością doładowania od akumulatora?
-czy jeśli okaże się że na powyższej konfiguracji w terenie pojazd nie osiągnie 60km/h to możesz go zwrócić na koszt sprzedawcy, jako nie spełniający specyfikacji?

a tutaj części zamienne porównaj z cenami serwisu do asso na przykład:

http://www.gimmik.pl/baontosaurus-czesc ... p-297.html

Robert

PostNapisane: Cz paź 15, 2009 10:52 pm 

KiT napisał(a):
o i tu właśnie dokładnie widać, model nie jest w stanie utrzymać zakrętu na bieżni wyrzuca go na zewnętrzną, tknięcie hamulca wywołuje bączka. Powtarzalność udanego skoku czysto losowa, próba zawrócenia na torze przy bandzie warto na to spojrzeć.

No nie wiem,mi coś takiego się nie dzieje,który model w skali 1:16 przy około 60 kph nie robi takich rzeczy?

co do skoków,to trzeba umieć skakać, ja potrafię, jakoś źle mi nie wychodzą,podaj propozycję coś dobrego.
-jakiś model dla kolegi ;)

PostNapisane: Pt paź 16, 2009 7:59 am 

panowie zrelaksujcie się i nie kłóccie!!!!!, części do bronto nie są drogie komplet aluminiowych wachaczy przednich 55zł tył 57zł zwrotnice 2sztuki 50pln w asso nie wiem czy sa tansze. ale chodzi mi o wasza porade zebym gówna nie kupił.

PostNapisane: Pt paź 16, 2009 8:01 am 

KiT napisał(a):

Zaś do kręcenia bączków warto kupić bączka jest w tym bezkonkurencyjny i niewątpliwie najtańszy.

Co do drugiego modelu:
# Przełożenie: 10.3:1
# Waga : 1530g
# Silnik: RC-540
# Baterie zasilające silnik: 7.2V 1800mAH Ni-Cd z możliwością doładowania
# Olejowo-sprężynowe amortyzatory
# Duże gumowe opony
# Zabezpieczona skrzynia biegów i elektronika
# Prędkość: 60 km/h

ciekawe czy tylko mi coś tu nie gra. Ale warto zapytać:
-jak się zmienia biegi w tej skrzyni biegów w czasie jazdy?
-czym się różni bateria z możliwością doładowania od akumulatora?
-czy jeśli okaże się że na powyższej konfiguracji w terenie pojazd nie osiągnie 60km/h to możesz go zwrócić na koszt sprzedawcy, jako nie spełniający specyfikacji?

a tutaj części zamienne porównaj z cenami serwisu do asso na przykład:

http://www.gimmik.pl/baontosaurus-czesc ... p-297.html

najbardziej spodobał mi sie tekst o predkosci :D przeciez seryjny model tyle nigdy nie pojedzie i w tym wypadku rozmawialem z godizne o bronto ze sprzedawca i sam mi to powiedzial :D

PostNapisane: Pt paź 16, 2009 8:24 am 

do skoków to jednak dowolne przetestowane buggy z obecnych lub byłych zawodniczych konstrukcji. Z modeli które miałem najlepiej "latał" B4. W lżejszej konfiguracji na zasilaniu LiPolem także wybaczał bardzo wiele.

Jeśli rozmawiamy o MT to nie mam zbyt wielkiego doświadczenia, więc się nie wypowiem. Co to truggy to zasadniczo albo Firestorm albo T4. To nie są mistrzowie skoków ale za to mniej wybredni jeśli chodzi o nawierzchnię. T4 dodatkowo ma ciekawą opcję konwersji do buggy 1:8 jakby ktoś chciał mieć dwa w jednym. I naprawdę sprawdzone przeniesienie napędu z pancernymi trybami pośrednimi, sprzęgłem oraz dyferencjałem poślizgowym. Jak na 2WD ma naprawdę dobrą trakcję. Wadą jest, że przy swojej masie i dobrym silniku bezszczotkowym jest w stanie skonsumować opony po 20 minutach jazdy.

Jeżeli kolega ma ochotę na buggy to warto się zastanowić czy kupować zabawko-model nowy, czy w tych samych pieniądzach używany model z wyższej półki. Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Może trudno początkującemu w to uwierzyć ale wcześniej czy później dopadnie go niedosyt z jazdy samemu i wtedy będzie chciał pojeździć z kimś. I rodzi się kolejne naturalne pytanie gdzie? Zawody, grono znajomych, tor, parking? Wcześniej czy później dochodzi element rywalizacji, który okrutnie "wycenia" na nowo wartość super hiper pierwszego nabytku. I co dalej? Sprzedaż i kupno Modelu? Tylko kto to kupi? Można dać komuś w rodzinie do zabawy i ponownie wydać 1000zł na model. Tylko mam nieodparte wrażenie, że jeśli ktoś mówi o budżecie 700zł to go na taki ruch nie stać, a skoro tak to musi już teraz wykonać pracę, polegającą na przemyśleniu, co kupuje, do czego, gdzie tym będzie jeździł. Popatrzeć na żywo co i jak się zachowuje, i dopiero wtedy podjąć decyzję (która i tak będzie w jakimś procencie nietrafiona), ze świadomością, że zrobiło się wszystko co należy, by była poprawna.

Robert

PostNapisane: Pt paź 16, 2009 10:37 am 

Widzisz kolego... u nas nie ma nawet dobrego sklepu z zabawkami a co dopiero z modelami. tak czy inaczej zostaje mi tylko allegro i sklepy modelarskie przez internet. Najblizszy tor RC mam chyba w poznianiu a do niego mam ponad 200km i brak czasu, pracuje od 7 do 19 weekedy szkola takze ne mam jak skoczyc. Autko ma sluzyc głownie do jazdy po szutrach, lasku ewentualnie piach dlatego zastanawiam sie nad modelem wyzszym jak MT. wydaje mi sie ze odpowiedni bylby ten bronto, sporo czesci zamiennych dosc mocna konstrukcja( moj wyskoczyl na wysokosc 2m spadl i nic sie nie stalo i tak bylo kilka razy), bonzer odpada brzydactwo i jakas lipa. RC18MT lub truggy ??nie wiem chcialbym znac opinie wasze na temat tych pojazdow. jak sie zacowuja one ktory lepszy. z tym ze Z rodziny asso RC18 majaa dosc nisko osadzoną plyte tak jak pionierek calkiem fajny ale niski i brak mozliwosc podniesienia. moze Wy macie jakies modele na sprzedaz?? wzialby taka propozycje pod uwage.

PostNapisane: Pt paź 16, 2009 12:15 pm 

A ten ponierek ma duzy przeswiut?? jak to z czesciami?? dowiem sie? bo ktos pisal o nim ale nie ma dalszej odpowiedzi

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona