Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt lip 28, 2026 11:22 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr wrz 30, 2009 7:18 am 

Patryk Raczyński napisał(a):
O jakiej pracy którą wyrzucam mówisz? Czyli według twojego myślenia najlepiej jak byśmy stanęli na jednych przepisach i tak jeździli aż sprzęt ulegnie biodegradacji???
Właśnie nie stać mnie i dlatego,wolał bym np. kupić dwa lipole i jeden silnik. A według dopuszczania dwojakich rozwiązań musiał bym także zaopatrzyć się w nowe trzy pakiety nimh i odnowienie starych silników 9.5. Uważasz to za oszczędność?

Patryk straszny z Ciebie egoista,bo piszesz to co Ty byś musiał.A Ty nic nie musisz bo powinieneś startować w Modi...Ale jeśli już to podwójne zasilanie daje Ci możliwość startów w dowolnej klasie Modi czy Spec ,w zależności od frekwencji...
No chyba,że "zchodzisz"w tym sezonie do niższej klasy i dlatego walczysz o te li-Po.Może w sezonie 2011 "zejdziesz"do 540 i wtedy rozpoczniesz batalie o Li-Po i bezszczotki dla tej klasy.
Piszesz dwa Li-Po i jeden silnik.T.z.,że na Li-Po silniki mniej się zużywają i wystarczy jeden i z wirnikami nie będziesz mieszał,a przy NiMh potrzeba ich worek.
A pomyśl o tych,którzy pod koniec sezonu kupili nowe akusy,rozładowywarki i t.p.
Dwa zasilania "otwierają" klasę.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr wrz 30, 2009 9:44 am 

Patryk nie pisz bzdur o staniu na jednych przepisach. To że trzeba iśc do przodu to nie ulega żadnej dyskusji. Ale nie można robić tego systemem nagłego cięcia. Trzeba ludziom zostawić czas na wymiane sprzętu. Przecież nikt nie broni Ci kupić tylko LIpo i jeżdzic tylko na tym. Narazie bedąc na zawodach gdzie jeżdziły mieszane napędy to widziałem że więcej zależało od kierowcy a nie od tego co jest w wózku. Masz pomysły chcesz podyskutowac to zapraszam na spotkanie do Sącza.

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

PostNapisane: Śr wrz 30, 2009 10:22 am 
Administrator forum

Patryk, Grzesiek,

Macie rację - Czesi to nie jedyny wzorzec do naśladowania.
Jednak Czesi - znam to z własnego doświadczenia - przeszli już tą droge którą my sobie dopiero torujemy.
Mieli też dylemat co i dlaczego tak a nie inaczej.

Postawili na zestaw 9,5 + 5 cel i mniejsza waga oraz na 10,5 + LI-PO lub 6 cel + większa waga.
Po prawie 2 latach 90% zawodników śmiga na zestawie 10,5 + LI-PO. Przez ten czas każdy się określił w jakiej klasie i na jakim zestawie chce jeździć.

Przy takim jak wyżej układzie zawodnicy gotowi na sezon halowy z silnikami 9,5 + 5 cel moga dalej jeździć w SPECU bez dodatkowych wydatków.
Jestem w 100% przekonany że Ci co kupia zestaw 10,5 + LI-PO na poczatku beda mieli problemy z dopasowaniem przełożeń na halę.

A właśnie - co sie tyczy hali - nasze tory halowe to AUTOSTRADY 4 pasmowe w porównaniu z tym na jakich torach jeździ się w Czechach. Ciasne, kręte gdzie przewage daje płynnośc i technik jazdy a nie super wypaśny zestaw. Skutkuje to tym że czescy zawodnicy są 100 lat świetlnych przed nami (a kraj jest mniejszy).

Kolejna rzecz: w Czechach w sobotę - niedziele jest od 2 do 4 imprez. Małych, lokalnych. Mistrzostwa Czech sa PRZY OKAZJI.
W Trutnovie na eliminacji MCR było 13 grup - z czego TYLKO 3 grupy - jeżdżące osobno - jechały w eliminacjach mistrzostw - reszta to lokalne zawody OPEN TOUR Trutnov. Zresztą w elektrykach rozgrywane sa TYLKO klasy Modified i SPEC (STOCK) w Mistrzostwach Czech.

My uparcie dążymy do 200 tytułów MP + kolejnych 200 z podziałem na kategorie wiekowe w KAŻDEJ klasie. Nie tędy droga.
Jaką wartośc ma tytuł MP dla zawodnika gdzie wśród 70 starujących w jego kategorii wiekowej jeżdżą 4 osoby z czego jedna była na jednej eliminacji?
Co można powiedzieć o poziomie takiego zawodnika?
Dam Ci przykład: klasa 540 - na asfalcie nie jeździłem - pojechałem w MP w Kłodzku jeden raz w samych eliminacjach. Gdyby nie to że wg. przepisów nie mogłem dostać sie do finału A - przyszły MP byłby 11.

Wrócę dalej do Czech.
Mają klas własnych bez liku. Nazywają je różnie dziwnie - ale starają sie aby przepisy były w miare spójne.
Teraz robia Speed Passion Challange. 13,5T jeden producent silnika - Speed Passion. Kto chce pojeździć przed ETS-em to jeździ, a kto nie to nie.

Apeluje do wszystkich: chociaż raz spróbujmy zaczerpnąć z doświadczeń innych, doświadczeń które są znane. Nie wyważajmy już otwartych drzwi bo skończy sie tak jak z silnikami 17T w Specu - nikt ich nie chciał (wszyscy chcieli 19T) a jednak w przepisach pojawiły sie 17-tki. Czas pokaże - i jestem przekonany - że pokaże na konfiguracje 9,5, 5 cel, 1350g oraz 10,5, 19T, Li-PO lub 6 cel.A w przyszłości i tak wiekszość przejdzie na LI-PO i 10,5.

ps. Patryk, 2 lipole są niepotrzebne na dzień dobry. Lipola samochodowego nie trzeba balansować tak często jak lotniczego - wystarczy po zawodach lub jak ktoś woli po pierwszym dniu zawodów. Lipola w porównaniu ze standardowymi akusami można spokojnie doładowywać bez szkody dla niego.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Śr wrz 30, 2009 11:20 am 

Trochę statystyki...
Modi...12 zawodników sklasyfikowanych,na finale startowało 6,pocharów do zdobycia 3,a więc 50%procent Mistrzów...
Spec 27 sklasyfikowanych,na finale 13,pucharów do zdobycia 9,bez tytułu pozostało 4 zawodników,
540 21 sklasyfikowano,na finale 15 zawodników,do zdobycia 9 pucharów,bez tytułu pozostało 6 zawodników,
Kadet 25 sklasyfikowanych,19 startowało,3 puchary do zdobycie,tu chyba było najwięcej sportowej walki,
IC-10Start 13 sklasyfikowani,6 startowało,3 puchary do zdobycia,50%na sukces
IC-10 11 sklasyfikowanych,6 startowało na finale,3 puchary do zdobycia,50% na sukces.
Statystyka ta wykazuje jak ogromna jest rywalizacja zawodników o zdobycie tytułu Mistrza Polski.Myślę,że jak z powodu durnych przepisów odpadnie po 1-2 zawodników w klasie ,rywalizacja nabierze jeszcze większych rumieńców.
Wszak tytuł Mistrza Polski brzmi dumnie.
Ps.co do proponowanych klas producenckich,to chciałbym przypomnieć,że inne firmy nie są w stanie konkurować z popularnością na Świecie,Tamiji.Przecież Tamija jest dla wielu z nas modelem pierwszego kontaktu.Ale dla tych,którzy zdecydowali się na inny model nie wolno zamykać drzwi,Myślę ,że jeden czy dwa,a nawet cztery modele pojawiające się na zawodach od innego producenta nie uszczuplą zysków firmy ATA ,a podniosą rywalizację.

PostNapisane: Śr wrz 30, 2009 11:41 am 

Cytuj:
Patryk straszny z Ciebie egoista,bo piszesz to co Ty byś musiał.A Ty nic nie musisz bo powinieneś startować w Modi...Ale jeśli już to podwójne zasilanie daje Ci możliwość startów w dowolnej klasie Modi czy Spec ,w zależności od frekwencji...

Podałem się jako przykład osoby która posiada sprzęt do obecnych przepisów klasy spec.

Cytuj:
No chyba,że "zchodzisz"w tym sezonie do niższej klasy i dlatego walczysz o te li-Po.Może w sezonie 2011 "zejdziesz"do 540 i wtedy rozpoczniesz batalie o Li-Po i bezszczotki dla tej klasy.

Myślę że to w czym startuję jest moją osobistą sprawą. Domysły zachowaj dla siebie. Natomiast nie jest tajemnicą że w tej chwili będę startował na hali w klasie spec. Odchodzimy od tematu bo nadal nie umiałeś odpowiedzieć na proste pytanie?

Cytuj:
Postawili na zestaw 9,5 + 5 cel i mniejsza waga oraz na 10,5 + LI-PO lub 6 cel + większa waga.

To już daje 3 możliwości,z czego ta 6 cel jest zupełnie nie potrzebna. Może dopuśćmy wszystko co się da!!! Hmm...a nie,to już się nazywa modified.

PostNapisane: Śr wrz 30, 2009 12:10 pm 
Administrator forum

Patryk,

6 cel potrzebne czy niepotrzebne - będzie to będzie, może ktoś założy akusa 7,2 z wtyczką typu tamiya i pojedzie w klasie SPEC. Chcesz mu zabronić czy zmusić do kupna LI-PO?

Im wiecej możliwości - rozsądnych - tym więcej startujących.

Powiem tak, bedzie co będzie. Ja przedstawiam tutaj stanowisko swoje i kilkunastuinych osób. W Nowym Sączu mnie nie będzie - brak czasu - moim głosem będzie dysponował Leszek Zaremba - stanowiska mamy takie same.

Co postanowicie to zaakceptuję. No chyba że w Nowym Sączu stanowisko bedzie inne niż to co pojawi sie później w przepisach. Ups... przepraszam, czasy jedynego twórcy przepisów odeszły do lamusa :)

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Śr wrz 30, 2009 2:19 pm 

Patryk na jakie pytanie mam Ci odpowiedzieć.W Kłodzku Nie było Modi i obecne przepisy dały możliwość startu Filipowi....wsadził tylko inny silnik i pojechał chociaż awaria regulator4a uniemożliwiła dalszą jazdę...A tak musielibyśmy kupować silnik,li-po i jeszcze pare rzeczy.
Dalej twierdzę,że jesteś egoistą bo jak piszesz będziesz jeżdził tylko w Specu....i kombinujesz,żeby pare pakietów Li-Po właśnie sprzedać.Pewnie po zakończeniu tego tematu,otworzysz kącik porad co jest naj...do Speca...Przecież jeśli ktoś się zdecyduje jeżdzić na gorszym sprzęcie to jego sprawa i nie wolno jego za to karać niedopuszczeniem.I to jest podstawowy argument...
Ps.Marek ,mam nadzieję,że tego twórcy na tym spotkaniu nie będzie....

PostNapisane: Śr wrz 30, 2009 9:27 pm 

popieram slowa Marka kupilem wszystko do speca 9.5 i zrobilem pakiety 5 cel cale szczescie ze jest liga micro i dopuszcza to nalezy tylko dziekowac tworca nie mam na ta chwile kasy po sezonie off road na kupowanie zestawu lipo i ladowarki itd. Uwazam za sluszne rozwiazanie dopuszczanie i jednego i drugiego napewno z czasem kazdy przejdzie na lipo ale nie w taki sposob nie to nie to niech wokol domu jezdzi z tym co ma a nie na zawodach To jest wlasnie niepowazne i patrzenie na swoj czubek nosa a przeciez im wiecej nas tym lepiej milsza zabawa rywalizacja nawet dla organizatora wieksza kasa za startowe nie rozumiem tego co sie dzieje z tym inaczej rozumiem ale nie napisze bo nieletni czytaja to forum.

PostNapisane: Śr wrz 30, 2009 9:59 pm 

Już sprzedałem i druga partia idzie i to większa..chcesz trzy pakieciki po znajomości?
Więc niech będzie gorszy sprzęt ale zrównajmy wagi modelów. Przecież nawet Pan Piotr Fortuna widział gołym okiem że wszystko zależy od umiejętności a nie tam od sprzętu.

PostNapisane: Cz paź 01, 2009 5:51 am 

Piotr Niedźwiecki napisał(a):
Ja nie widzę oporu OSM. O ile w klasach najniższych jestem osobiście przekonany co do słuszności klas producenckich i takiej decyzji będę bronił. Najmłodsi kierowcy mają się uczyć jeździć a nie zajmować się często trudnymi wyborami (co zresztą widać po tej dyskusji). O tyle w klasach wyższych, zawodnik powinien mieć możliwość wyboru różnych propozycji sprzętowych. Wynik na torze powinien być wypadkową umiejętności zawodników w kierowaniu modelem ale także doborem odpowiedniego zestawu sprzętowego.

A ze swej strony, również zapraszam do Nowego Sącza, zarówno na zawody ale także na spotkanie, które może mieć duży wpływ na najbliższą przyszłość. Jesteśmy otwarci na argumenty, na merytoryczną dyskusję

Do zobaczenia w Nowym Sączu.
Piotr Niedźwiecki

Ze względu na inne obowiązki nie będę obecny w Nowym Sączu.
Chętnie natomiast wysłucham merytorycznej argumentacji dotyczącej ograniczeń modeli i osprzętu „w klasach najniższych”.
Poza ewidentnym zainteresowaniem firmy ATA osobiście nie znajduje argumentu dla takiego pomysłu.
Od ograniczeń są przepisy techniczne a nie paragon ze sklepu ATA.

Dla przykładu podam inne równie niedorzeczne rozwiązanie które powinno uzmysłowić Wam bezcelowość pomysłu ograniczeń.
Mam bardzo prostą propozycję.
Niech Pan ograniczy „w klasach najniższych MP” dostęp tylko do modeli HPI.
Jeśli nie jesteście związani i zależni od firmy ATA nie powinno to stanowić dla Was problemu bo oferujemy równie dobre i tanie rozwiązania. Dotyczy to również innych dystrybutorów.
Powiem więcej. Jeśli nie jesteście związani i zależni od firmy ATA proszę wprowadzić jakiekolwiek ograniczenie niekorzystne dla tej firmy. Zobaczymy co się stanie

Na tym przykładzie powinien Pan zrozumieć że nigdy nie znajdziecie argumentów przekonywujących środowisko do wprowadzenia ograniczeń modeli i osprzętu w ramach MP a każda taka próba natrafi na oczywisty opór środowiska.

Co innego w przypadku zawodów firmowych.
Tu możecie robić wszystko co Wam się spodoba i z pewnością nikt nie będzie miał o to pretensji.
Pamiętajcie tylko że Wasz prywatny cykl nie może odbywać w tych samych terminach i miejscach gdy rozgrywane będą zawody krajowe i nie może być w żadnej płaszczyźnie łączony z nimi.
W innym przypadku będziecie oskarżani o defraudacje środków budżetowych i proszę nie pisać że z takich nie korzystacie i nie będziecie korzystali bo jest to niedorzeczne.

PostNapisane: Cz paź 01, 2009 7:42 am 

Piotr Niedźwiecki napisał(a):
W większości wypadków, rodzic chcąc "pomóc" swojemu dziecku, szuka coraz droższych lub najdroższych modyfikacji, a przecież zupełnie nie o to chodzi. Młody kierowca w pierwszej kolejności powinien nauczyć się kierować modelem i kiedy zacznie chociaż w 70-80% wykorzystywać to co ma, powinien zacząć myśleć o zmianie klasy i dalszym rozwoju.

Panie Piotrze, nie przeczytał Pan, lub nie zrozumiał mojej wcześniejszej wypowiedzi na temat "taniości" wymiany części w modelach plastikowych (TT-01). Przypomnę tylko, że wynik mojego rozumowania - co ważne poparty PRAKTYKĄ - dał zgoła odmienne efekty niż Pan stara się tu od dłuższego czasu wszystkim wmówić. Dla uściślenia dodam, że nie jest to tylko moje zdanie, lecz kilku(nastu) innych zawodników/rodziców Kadeta.
Co do drugiej części zdania - zgadzam się, natomiast uważam, że proponowane rozwiązanie - czyli najpierw "pudełkowy" Junior a potem 540 w wersji jak dotychczas - stwarza dużą dziurę, żeby nie powiedzieć przepaść między tymi klasami. Mam jednak nadzieję, ze przez ten fakt nikt nie weźmie się za "grzebanie" w 540 i nie postara się zrobić kolejnej klasy producenckiej.

Tomasz Wójcik - Tarnów

PostNapisane: Cz paź 01, 2009 8:04 am 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Ze względu na inne obowiązki nie będę obecny w Nowym Sączu...

A szkoda Panie Darku,bo nadarza się okazja porozmawiania i wyjaśnienia pewnych spraw....dla dobra modelarzy no i może dilerów.
Kwestia obecności oczywiście dotyczy wszystkich dilerów...
Nie da się kierować samochodem z chodnika,trzeba przynajmniej do niego wsiąść....i próbować wpłynąć na kierowcę.(i nie mam tu na myśli autek RC)

Ostatnio edytowano Cz paź 01, 2009 8:34 am przez Zaremba Lesław, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz paź 01, 2009 8:17 am 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Ze względu na inne obowiązki nie będę obecny w Nowym Sączu.
Chętnie natomiast wysłucham merytorycznej argumentacji dotyczącej ograniczeń modeli i osprzętu „w klasach najniższych” .........

Bardzo żałuję, bo jestem jak najbardziej otwarty na rozmowę ze wszystkimi, którzy chcą pracować dla dobra polskiego modelarstwa, bez wyjątku i bez patrzenia w przeszłość. Ze swej strony proponuje spotkanie i rozmowę na temat wprowadzenia klasy HPI do kalendarza. Przy okazji zapraszam także innych dystrybutorów do takich rozmów. Zaangażowanie dystrybutorów i ich wsparcie dla najmłodszych może się przysłużyć wyłącznie rozwojowi modelarstwa, także na płaszczyźnie sportowej w klasach sportowych.

A tak przy okazji. Nie wiem dlaczego dyskusja o klasach "producenckich" nie może się toczyć o korzyściach lub ich braku dla dzieci, dla modelarstwa, tylko zawsze pojawiają się argumenty o korzyściach dla tego lub innego dystrybutora. Dystrybutorzy są po to aby czerpać korzyści ze swej działalności a działacze i kluby są po to aby dbać o korzyści dla zawodników i sportu modelarskiego. To co piszę są to moje poglądy prywatne a nie stanowisko OSM a takie stanowisko przedstawiam na posiedzeniach Zarządu OSM. Jednak proszę zwrócić uwagę na oficjalne oświadczenie OSM zawarte w opublikowanym komunikacje, na wszelki wypadek pozwolę sobie na krótki cytat:
Cytuj:
Także w najbliższym czasie zaproponujemy wielopoziomową umową sponsorską dla wszystkich producentów i dystrybutorów związanych z modelarstwem kołowym. Zamierzamy także przygotować jasny i przejrzysty system finansowania organizacji zawodów w randze eliminacji i finałów Mistrzostw Polski

Piotr Niedźwiecki

PostNapisane: Cz paź 01, 2009 8:34 am 

Tomasz Wójcik napisał(a):
Panie Piotrze, nie przeczytał Pan, lub nie zrozumiał mojej wcześniejszej wypowiedzi na temat "taniości" wymiany części w modelach plastikowych (TT-01). Przypomnę tylko, że wynik mojego rozumowania - co ważne poparty PRAKTYKĄ - dał zgoła odmienne efekty niż Pan stara się tu od dłuższego czasu wszystkim wmówić. Dla uściślenia dodam, że nie jest to tylko moje zdanie, lecz kilku(nastu) innych zawodników/rodziców Kadeta.

Już za parę dni będziemy mieli okazję porozmawiać w Nowym Sączu. Chciałbym zaznaczyć, że moje poglądy nie są tylko własnymi doświadczeniami ojca którego syn jeździł TT01 ale kilki(nastu) innych zawodników/rodziców DTM Juniora

Tomasz Wójcik napisał(a):
Co do drugiej części zdania - zgadzam się, natomiast uważam, że proponowane rozwiązanie - czyli najpierw "pudełkowy" Junior a potem 540 w wersji jak dotychczas - stwarza dużą dziurę, żeby nie powiedzieć przepaść między tymi klasami. Mam jednak nadzieję, ze przez ten fakt nikt nie weźmie się za "grzebanie" w 540 i nie postara się zrobić kolejnej klasy producenckiej.

Miło mi, że chociaż w jakimś punkcie zgadzamy się :D . Grzebać w 540 trzeba, natomiast nigdy i nigdzie nie powiedziałem lub napisałem, że inna klasa poza klasami dla najmłodszych powinna być producencką i mam nadzieję, że nikt nie postara się zrobić z 540 kolejnej klasy producenckiej.

Piotr Niedźwiecki

PostNapisane: Cz paź 01, 2009 8:36 am 

Piotr Niedżwiecki napisał(a):
...Grzebać w 540 trzeba...
,

Ręce precz od 540... :D :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona