Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 8:39 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: So wrz 26, 2009 5:42 pm 

Witam off-road-owców.
Pytanie proste:
Czy ktos z szanownych kolegów uzywa piakietu 7.4V LiPo (wraz z regulatorem oczywiscie) w swoim buggy/truggy?
Niedawno dokonalem upgradu moich serv na Oriony o ciagu 14kg (0.1sek) i zwykle NiMh 1600mAh strasznie szybko wysiadaja.
Pomyslalem ze moze czas na taki ruch. Koszt nie tragiczny bo za ladowarke, pack i regulator (wszystko Team Orion) przyjedzie mi zaplacic okolo 450zl. Pytanie tylko czy warto.
O ile dluzej "zyje" taki LiPo...?

pozdrawiam

Inferno US Sport
PureTen Fazer
Mini-Z MR02
w budowie: Twin Nitro 1/5 truggy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So wrz 26, 2009 7:18 pm 

Pomysl o 2S malych A123. Obejdziesz sie bez Ubec'a i cut-offu.

Na HK jest fajny UBEC z wbudowanym brzeczykiem cut-offem.

Policz sobie ile zyje w porownaniu z NiMh. Zaloz wydajnosc UBECA 90%.

Czy masz obsesje na punkcie Team Orion czy za duzo $$ ?

PostNapisane: So wrz 26, 2009 8:41 pm 

Lubie markowe produkty i tylko na markowe produkty wydaje kase. I nie chodzi tu o snobizm tylko o swiety spokoj. Na brak kasy nie nazekam dlatego jak juz cos zmieniam to na pozadnie. Zadnych polsrodkow. Tyle tylko ze najpierw chce wiedziec czy wydanie jakichkolwiek pieniedzy na LiPo w RXie ma sens. Chodzi mi o jak najbardziej 2S o pojemnosci 1500-2200 przy 7.4V. Wolalbym zastosowac regulator bo choc Spektrum twierdzi ze jego RXy zniosa i 9V to wole uwazac na serva. Nie moge sie dokopac do zadnej informacji jak radza sobie z wyzszym napieciem. Czyli jaka jest Twoja konkluzja a'propos LiPo w tym przypadku? Warto? Raczej Warto? Koniecznie!? :-)

Inferno US Sport
PureTen Fazer
Mini-Z MR02

PostNapisane: So wrz 26, 2009 11:43 pm 

Od siebie coś dodam bo korzystałem kiedyś z 2s A123 w odbiorniku i jedyne co padało mi bez uBec-a to silniki w serwach nawet w tych lepszych jak ACE DS1015 :mrgreen: Odbiorniki czy to Sanwy czy JR wytrzymywały to silniki jak już wyżej opisałem - nie. Potem był Ubec turnigy 5A i było spoko ale wymiary A123 sprowadziły mnie na ziemię i wsadziłem w sumie niezawodne NIMH Eneloopy ;)

PostNapisane: N wrz 27, 2009 5:14 am 

IMHO 3 naklejki Team Orion nie sa warte 300zl, ale to Ty jestes klientem.

Wracajac do meritum:

Marcin nie rozumiem Twojego problemu z serwami. Max napiecia pracy naladowanych 2S LiFe nie przewyzszaja napiec naladowanych 5S NiMh. Eneloopy maja mala wydajnosc pradowa, wiec do Rx bym sobie odpuscil. Do Tx sa za to jedynym rozsadnym wyborem, przebijajacym nawet LiPo.

NiMh:
- zakladam, ze uzywach ich tuz po naldowaniu
- P = 6x1600 = 9600

LiPo:
- zakladam, ze UBEC jest nieliniowy i ma 90% wydajnosci
- P1 = 0,9x7,4x1500 = 9900 dla 1500mAh
- P2 = 0,9x7,4x2200 = 14625 dla 2200mAh

LiFe:
- najpewniej wejda 2S2P male lub nawet 2S1P duze A123
- P1 = 6,6x1100 = 7250 dla 2S1P malych A123 wariant pesymistyczny
- P2 = 6,6x2200 = 14500 dla 2S2P malych A123
- P3 = 6,6x2300 = 15180 dla 2S1P duzych A123

Wnioski:

LiPo:
- plusy - liniowa charakterystyka pracy elektroniki niezaleznie od stopnia naladowania akumulatora, 100% powtarzalnosc manewrow, kilka gramow lzejszy model
- minusy - korzystanie z UBEC'a, nie jestes w stanie wykorzystac ich opojemnosci ze wzgledu na brak cut-offu i ciagla obawe przed ich nadmiernym rozladowaniem, w praktyce wyliczone przeze mnie wartosci musisz pomnozyc przez 80% i jak zauwazysz efektywny czas pracy na 2S 1500mAh jest krotszy niz na NiMh

LiFe:
- plusy - wyzsze srednie napiecie pracy serwa (wieksza predkosc, wiekszy moment), bardziej liniowa charakterystyka rozladowania w porownaniu z NiMh, brak koniecznosci stosowania UBEC'a czy w tym przypadku cut-off'u
- minusy - ladowarka z funkcja LiFe

Podsumowujac:
- problem rozwiazali juz sami produceni wydajac game elektroniki HV dedykowana na zasilanie 2S LiPo
- w praktyce LiPo tylko o wyzszych pojemnosciach maja sens
- A123 sa wg mnie droga do sukcesu w zasilaniu Rx - rozwiazanie najprostsze, najmniej skomplikowane, dajace najlepsze parametry pracy serwa i dzialajace najdluzej

PostNapisane: N wrz 27, 2009 8:19 am 

Maciolus wierz mi, że dopóki sceptycznie byłem nastawiony do eneloopów w odbiorniku dopóty ich tam nie wstawiłem a serw jakich używam potrzebują dużo prądu u Mnie ;) . Jeżdżę już ponad rok na takim zestawie i kilku moich znajomych, którym takie pakieciki lutowałem do modelu i bez problemu sobie radzą z wyśrubowanymi serwami. Nie wiem czy stosowałeś Life w odbiorniku bez uBeca ale ja tak i niestety w przypadku tego typu zasilania napięcie jakie było średnio 7,2V zabijało silniki serw i nie jest to mój wymysł tylko sprawdzone przez moja skromną osobę :) Z UBecem ten problem odpadł. Eneloopy na wykresie telemetrii pod maksymalnym obciążeniem serw gdy są jeszcze w połowie wyczerpane oddają 5,4V , może dlatego tak eneloopy uważam za dobre że po każdej jeździe je rozładowuje 1A i ładuje 1A i ładnie trzymają podczas moich jazd swoją wydajność od ponad roku. Oczywiście Life najlepszym rozwiązaniem jest ale o ile te 2 klocki wejdą do konkretnego modelu bez problemu.

PostNapisane: N wrz 27, 2009 8:44 am 

Moze faktycznie to jest kwestia polutowania Eneloopow.

3,6V na cele jest na A123 przy wyjeciu z ladowarki. Przy wyjeciu NiMh jest nawet 1,5V. A wiec 7,2V vs 7,5V.

Niemozliwe zeby 2S A123 dawaly SREDNIE napiecie 7,2V. Moze eksperymentowales z LiIon?

Podobnie jak wielu uzytkownikow tego forum mialem dosc dlugo stycznosc z ESC Tamiya Teu bez BEC'a. Dawal na elektronike 7,2V. Jakos mechanicznie mialem przyjemnosc uszkodzic z nim serwa a nie elektrycznie. Nie mam zadnego autka nitro i miec takowego (chyba, ze tuz przed konwersja) na pewno nie bede :) Nie eksperymentowalem rowniez z zasilaniem elektroniki z 2S A123. Mam BEC w ESC, zdarza mi sie rowniez uzywac UBEC, ale przy wiekszych napieciach. Wielu anglojezycznych modelarzy znanych mi z amerykanskich forow juz od jakiegos czasu smiga na A123 Rx z sukcesem.

PostNapisane: N wrz 27, 2009 8:50 am 

wtrącę swoje 3 gr:)

otóż dość niedawno rozpatrywałem włożenie lipo i dokonałem pomiaru ile A ciągną serwa w moim lajcie mam wsadzone tam sanwe ERG-VZ i 645mg i obydwa te serwa pod obciążeniem w picku pobierały 2.9A-3A nic Wiecej!!
nimchy 5S spokojnie oddadzą powyżej 5A
koszt wsadzenia lipo i osprzętu do stabilizacji na poziom 6V by nie popalić serw jest średnio dwu krotnie wyższy niż tradycyjne NiMh. wniosek prosty:) kupiłem dwa pakieciki 1600 V-TEC
i powiem szczerze ze np na imprezie HPI w Konstantynowie (3x15min) nie odczułem potrzeby doładowywania.
Moim skromnym zdaniem lipo to tez A123 jak narazie jest bezsensu w odbiorniku.

FLOTA:
Hovawart Enormous Dolce Vita zwana Dolly
Napędzana na 4 kudłate Łapy
dodatkowo w zestawie kilkadziesiąt małych szpilek gryzących wszytko na swej drodze:)

PostNapisane: N wrz 27, 2009 9:29 am 

Wojtek z argumentem finansowym tez sie nie zgodze :P

Za 5 celek Sub-C zaplacisz 15$. Za 2 celki A123 20$. A123 sa co prawda 1,33 x drozsze, ale gromadza 1,58 x wiecej energii niz NiMh :twisted:

Zdaje sobie jednak sprawe, ze wiekszosc ladowarek nie ma funkcji LiFe, a A123 trzebaby sciagac z niezaleznego zrodla. Jesli jednak walaja Ci sie w domu 2 celki A123 i masz ladowarke LiFe+ to czemu tego nie wykorzystac?

PostNapisane: N wrz 27, 2009 9:46 am 

Maciolus napisał(a):
Wojtek z argumentem finansowym tez sie nie zgodze :P

Za 5 celek Sub-C zaplacisz 15$. Za 2 celki A123 20$. A123 sa co prawda 1,33 x drozsze, ale gromadza 1,58 x wiecej energii niz NiMh :twisted:

Zdaje sobie jednak sprawe, ze wiekszosc ladowarek nie ma funkcji LiFe, a A123 trzebaby sciagac z niezaleznego zrodla. Jesli jednak walaja Ci sie w domu 2 celki A123 i masz ladowarke LiFe+ to czemu tego nie wykorzystac?

Ja przyjelem wersje wyjściową pod tytulem: nie mam ani NiMh ani A123 i wlansie dlatego A123 czy Lipo odpada bo potrzebuja odpowiednich ladowarek.

przyjmujac posiadanie tego osprzetu pobawić sie można czemu nie:)

FLOTA:
Hovawart Enormous Dolce Vita zwana Dolly
Napędzana na 4 kudłate Łapy
dodatkowo w zestawie kilkadziesiąt małych szpilek gryzących wszytko na swej drodze:)

PostNapisane: N wrz 27, 2009 4:17 pm 

Jak sie okazało temat całkiem ciekawy. Dowiedzialem sie paru ciekawych rzeczy i o to chodzi. Zaczynam powoli przekonywać sie do nie inwestowania w LiPo. Tym bardziej, ze tu gdzie jestem za miesiac przestajemy jezdzic off-road i przeskakujemy na sezon zimowy na Mini-Z. Mamy w klubie taki roczny plan dzialania. To tak zeby nie zapomniec po co sa kontrolery.

A'propos kosztow. W moim przypadku nie zapominajcie ze potrzebuje takze nowej ladowarki bo nie mam nic do obslugi LiPo.
Maciolus. Dzieki za ten konkretny wywód. Wlasnie wrocilem z rundy klubowej i nie wiem jak to sie stalo ale na jednym pakiecie zrobilem 4 heaty po 10 minut a na drugim final 30 minut i wszystko bylo ok. Pokrecilem troche ustawieniami serv (travel i end pointy) i moze dzieki temu oszczedzilem kupe pradu. Po czterech rundach kwalifikacji caly czas mialem 5,5V na pakiecie.

Inferno US Sport
PureTen Fazer
Mini-Z MR02

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 6:23 pm 

Witam
Ja nie będę się rozpisywał nad wyższością jednego nad drugim tylko padam sprawdzone fakty.

Zasilanie: http://67.199.85.166/main/productdetail ... 5101.xxxxx
Regulator: http://67.199.85.166/main/productdetail ... 5101.xxxxx
Serwa (x2): http://67.199.85.166/main/productdetail ... 3400gxxxxx

Trening w piątek przed MP w Piasecznie 2h jazdy, sobota eliminacje (w błocie) przejechane bez najmniejszego kłopotu.
Na finały nie chciałem już ryzykować ;-)

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 6:42 pm 

Pawel co to ma byc za post? Przechwalki, reklama, czy nabijanie statystyk?

PostNapisane: Wt wrz 29, 2009 7:56 pm 

Podałem tylko to co sam sprawdziłem a nie teorie, na których się nieznam.
Co do statystyk to nie mam jakiejś wewnętrznej potrzeby aby je poprawiać.

Pytanie brzmiało:
BALCER napisał(a):
Czy ktos z szanownych kolegów uzywa piakietu 7.4V LiPo (wraz z regulatorem oczywiscie) w swoim buggy/truggy?

Powiem tyle jeździłem, sprawdziłem i dla mnie OK, ale chyba nie takiej odpowiedzi oczekiwał autor tematu.

PostNapisane: Śr wrz 30, 2009 6:11 am 

A jak wrazenia w porownaniu z NiMh?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona