Marek Kusiakiewicz napisał(a):
ad. 3. Co chcecie majstrować przy przepisach technicznych?? W klasie Modified - nic: siedzieć na tyłkach i czekać na posiedzenie EFRA. W klasie SPEC - rozejrzeć się dookoła i dodać zapis o dopuszczeniu silnika 10,5 z ogniwami LIPO lub 6 cel i wadze 1500g.
Klasy 540 NIE RUSZAĆ. Jedynie co to przywrócić możliwośc korzystania z 6 cel.
,
Ależ Panie Marku, sam Pan sobie zaprzecza. Czytam na forum że fajnie by było aby w przepisach pojawiło się to czy tamto ale zły LOK czy ktoś personalnie się z tym nie zgadza. Właśnie dlatego chcemy rozpocząć dyskusję co można poprawić. Troszkę wyżej napisałem:
Piotr Niedźwiecki napisał(a):
W chwili obecnej chcemy tylko delikatnie skorygować przepisy LOK. Chcemy także np. na spotkaniu w Nowym Sączu wybrać grupę przedstawicieli klubów która przygotuje zmiany/poprawki/zupełnie_nowe przepisy i wprowadzić je jeszcze w trakcie sezony halowego od 1 stycznia 2010. Szczegóły, zakres i grupę która przygotuje zmiany zamierzamy wspólnie określić w wyniku dyskusji ze środowiskiem. Generalnie chcielibyśmy uaktywnić kluby lub liderów środowisk modelarskich aby delegowały lub wyznaczyły osoby z którymi będą konsultowane, tworzone, przygotowywane itd. poszczególne pomysły jak i całość zapisów zarówno sportowych jak i technicznych.
Powyższe oznacz dokładnie to co Pan napisał. Może do Speca dołożyć to a do 540 tamto. Przy czym ani ja ani OSM nie chce takiej decyzji podejmować samodzielnie, nie chce jej narzucać środowisku, tylko skonsultować ją ze znacznie szerszym gronem a najlepiej wybrać jakąś reprezentatywną grupę która w wyznaczonym czasie przygotuje propozycję takich zmian. Chyba dokładnie o to chodziło środowisku modelarskiemu.
Cytuj:
ad.4. Co znaczy NIE JEST MOŻLIWE. Jeżeli ma być w tej klasie przyznany tytuł Młodzieżowego Mistrza Polski to nie macie prawa ograniczyć modeli do jednego producenta. Jeżeli takie ograniczenie robicie to nie macie prawa przyznawania tytułu Młodzieżowego Mistrza Polski. To samo tyczy się klasy E-10TC Gentelman i tytułu Mistrza Polski w tej klasie.
W klasie E-10TC Junior powinny jeździć nastepujące podwozia (wanienkowe) np.: Maverick Strada TC, HiMoto Nascada, HPI E 10, TAMIYA TT 01, HB Cyclone S, Xray T1 R (T2R niedopuszczone), HPI Sprint itd.
I bez ŻADNEGO tuningu.
Jest to świetny temat na spotkanie w Nowym Sączu. Bardzo chętnie wytłumaczę dlaczego napisałem "nie jest możliwe". Co prawda większość argumentów padała już na tym forum ale cały czas mam wrażenie, że ważniejsze jest napisanie fajnego i ostrego posta niż osiągnąć jakiś cel. Ja zdaję sobie sprawę, że moje wypowiedzi nie są napisane bardzo jednoznacznie ale proszę wtedy zadać pytanie bez zbędnej agresji.
Cytuj:
Ciekawi mnie też nowa, stara klas E-10 Formuła. Też chcecie ograniczyc ją do modeli TAMIYA? Przypomne że takie modele mają: KYOSHO, HPI, X-RAY oraz TAMIYA.
Nie, nie chcemy aby ta klasa była ograniczona do modeli Tamiya. I bardzo chętnie porozmawiałbym z dystrybutorami, którzy takie modele posiadają, aby włączyli się do prac nad przepisami do tej klasy. Zresztą w poniedziałek ukaże się komunikat OSM w tej sprawie.
Piotr Niedźwiecki