Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt lip 28, 2026 7:14 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt wrz 25, 2009 6:27 pm 

Tomasz Wójcik napisał:
Cytuj:
Pytanie do Pana Piotra Niedźwieckiego
........................

Szanowny Panie Tomaszu.
Proponuję zapoznać się z zawartą umową między LOK a OSM, a szczególnie jej punkt 3.
Punkt ten jednoznacznie określa kto stanowi przepisy regulujace zasady współzawodnictwa.
A Pana Niedźwieckiego proponuję już więcej nie męczyć, bo sam nie wie co podpisał.

Z poważaniem.
Tadeusz Żelazo

PS. Warto być w Nowym Sączu i przedstawić swoje opinie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt wrz 25, 2009 6:52 pm 

Panie Tomaszu,
1. Jak w większości przypadków, tak i w tej sytuacji jest wiele argumentów za i przeciw. Podjęcie decyzji w tym konkretnym przypadku spotka się z protestami jednej lub drugiej strony, a czasu na podjęcie decyzji coraz mniej,
2. Wszyscy, którzy mnie znają (także jako sędziego na zawodach) wiedzą, że zawsze staram się szukać takiego rozwiązania które będzie akceptowalne dla możliwie największego grona osób i nawet wtedy próbuję podjąć dialog z osobami dla których decyzja jest niekorzystna aby wytłumaczyć dlaczego właśnie taka decyzja została podjęta,
3. Ponieważ, jak rozumiem, spotkanie w Nowym Sączu daje szansę na przeprowadzenie rozmów z szeroką reprezentacją środowiska modelarskiego, będę wnioskował na Zarządzie OSM, aby przedłużyć ostateczne zatwierdzenie przepisów technicznych do dnia 05.10.2009 - jeżeli taka decyzja zapadnie to, jak znam życie, pojawią się zarzuty, że zbyt późno ogłaszamy przepisy, ale może uda się wprowadzić jeszcze jakieś drobne zmiany do przepisów,
4. Uważam, że dopuszczenie innych modeli niż Tamiya w tym momencie nie jest możliwe, o szczegółach chętnie porozmawiam w Nowym Sączu,
5. Zakres możliwości tuningowych jest jak najbardziej do dyskusji, ponownie odwołuję się do Nowego Sącza,
6. Jeżeli ma Pan trochę wolnego czasu to proszę w takim razie zaproponować rozszerzony zakres tuningowy, który będzie podstawą dyskusji (proszę się odnieść do przepisów dla klasy DTM Junior) .
7. Oczywiście dyskusja na forum lub mailowa jest jak najbardziej możliwa przed spotkaniem w Nowym Sączu. W poniedziałek opublikujemy propozycję przepisów technicznych do konsultacji i właśnie wtedy oczekuję większej aktywności zainteresowanych osób i mam nadzieję, że będzie to konstruktywna dyskusja.

Piotr Niedźwiecki

PostNapisane: Pt wrz 25, 2009 6:59 pm 

Kwestia organizacji zawodów, widać że koszty sporo wzrosną w stosunku do sytuacji sprzed porozumienia LOK-OSM bo do tej pory nie płaciło się ani za wypożyczenie AMB ani za sędziów. Teraz organizator będzie musiał za te wszystkie rzeczy zapłacić. To gdzie rola strategicznego sponsora firmy ATA? To komu ma zależeć na zorganizowaniu zawodów, lokalnemu organizatorowi czy OSM jako organizatorowi nadrzędnemu? Gdzie będzie w czasie zawodów AMB używane do tej pory przez LOK? Życzę powodzenia potencjalnym organizatorom a jeśli się tacy nie znajdą to cóż podejdźmy do sprawy komercyjnie jak podchodzi OSM i ustalmy stawkę za organizację zawodów. Pan Żurek pisał kiedyś o kosztach organizacji zawodów i wychodziło mu coś około 15tys.zł za imprezę. Zrobię to taniej, niech będzie 10tys.zł. W przypadku zainteresowania proszę o kontakt. Czyżby powoli nastawała jasność i z ciemności wyłaniał się cel porozumienia LOK - OSM?

PostNapisane: Pt wrz 25, 2009 7:23 pm 

Co OSM daje od siebie za free?

PostNapisane: So wrz 26, 2009 9:15 am 
Administrator forum

Piotr Niedźwiecki napisał(a):
3. Ponieważ, jak rozumiem, spotkanie w Nowym Sączu daje szansę na przeprowadzenie rozmów z szeroką reprezentacją środowiska modelarskiego, będę wnioskował na Zarządzie OSM, aby przedłużyć ostateczne zatwierdzenie przepisów technicznych do dnia 05.10.2009 - jeżeli taka decyzja zapadnie to, jak znam życie, pojawią się zarzuty, że zbyt późno ogłaszamy przepisy, ale może uda się wprowadzić jeszcze jakieś drobne zmiany do przepisów,
4. Uważam, że dopuszczenie innych modeli niż Tamiya w tym momencie nie jest możliwe, o szczegółach chętnie porozmawiam w Nowym Sączu,

Panie Piotrze,

ad. 3. Co chcecie majstrować przy przepisach technicznych?? W klasie Modified - nic: siedzieć na tyłkach i czekać na posiedzenie EFRA. W klasie SPEC - rozejrzeć się dookoła i dodać zapis o dopuszczeniu silnika 10,5 z ogniwami LIPO lub 6 cel i wadze 1500g.
Klasy 540 NIE RUSZAĆ. Jedynie co to przywrócić możliwośc korzystania z 6 cel.

ad.4. Co znaczy NIE JEST MOŻLIWE. Jeżeli ma być w tej klasie przyznany tytuł Młodzieżowego Mistrza Polski to nie macie prawa ograniczyć modeli do jednego producenta. Jeżeli takie ograniczenie robicie to nie macie prawa przyznawania tytułu Młodzieżowego Mistrza Polski. To samo tyczy się klasy E-10TC Gentelman i tytułu Mistrza Polski w tej klasie.

W klasie E-10TC Junior powinny jeździć nastepujące podwozia (wanienkowe) np.: Maverick Strada TC, HiMoto Nascada, HPI E 10, TAMIYA TT 01, HB Cyclone S, Xray T1 R (T2R niedopuszczone), HPI Sprint itd.
I bez ŻADNEGO tuningu.

Ciekawi mnie też nowa, stara klas E-10 Formuła. Też chcecie ograniczyc ją do modeli TAMIYA? Przypomne że takie modele mają: KYOSHO, HPI, X-RAY oraz TAMIYA.

Czekam na sensowna odpowiedź (nie w stylu "nie przewidujemy", "nie ma możliwości"). A jeżeli taka ma być to prosze o konkretne powody takich a nie innych decyzji.
Myślę że zainteresuje to całe środowisko młodych modelarzy i ich rodziców.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: So wrz 26, 2009 9:19 am 

Przemek Morawski napisał(a):
Kwestia organizacji zawodów, widać że koszty sporo wzrosną w stosunku do sytuacji sprzed porozumienia LOK-OSM bo do tej pory nie płaciło się ani za wypożyczenie AMB ani za sędziów ...

Jeżeli za coś nie płacisz to nie znaczy, że to nic nie kosztuje. LOK płacił zarówno za sędziów jak i AMB wraz z oprogramowaniem a także za inne rzeczy o których nie wiedzieliśmy. Wyśmiewana już w tym temacie transparentność polega na ujawnieniu wszelkich kosztów związanych z organizacją imprez tak aby mogły być one optymalizowane. Najlepszym przykładem może być kwestia sędziowania. Opłacenie kosztów przejazdu sędziego np. z Warszawy do Kłodzka, opłacenie hotelu oraz wyżywienia a także jakiegoś wynagrodzenia jest droższe niż skorzystanie z sędziego z Wrocławia a tym bardziej z Kłodzka. Przecież LOK takie koszty ponosił a można by było te koszty zmniejszyć i zaoszczędzone środki przeznaczyć np. na nagrody dla zawodników.

A może warto skorzystać z zaproszenia do organizacji zawodów i chociaż "wybadać" jak w praktyce może wyglądać współpraca z OSM, jakie będą warunki współpracy?

Piotr Niedźwiecki

PostNapisane: So wrz 26, 2009 9:58 am 

Piotr Niedżwiedzki napisał:
Cytuj:
A może warto skorzystać z zaproszenia do organizacji zawodów i chociaż "wybadać" jak w praktyce może wyglądać współpraca z OSM, jakie będą warunki współpracy?

Masz pan rację panie Piotrze że warto skorzystać z każdego zaproszenia do współpracy tylko o jakiej współpracy chce pan mówić kiedy narazie z Waszych zapowiedzi wynika ograniczenie suwerenności wyboru sprzętu przez zawodników. Dla mnie takie organizowanie przepisów nie jest jest organizowaniem MP tylko
zwykłym "wykolegowaniem" konkurencji.
Mam nadzieje że wszyscy zainteresowani stawią się w Nowym Sączu na spotkaniu i będziemy mieli okazje wyjaśnić sobie to i owo.

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

PostNapisane: So wrz 26, 2009 10:03 am 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
ad. 3. Co chcecie majstrować przy przepisach technicznych?? W klasie Modified - nic: siedzieć na tyłkach i czekać na posiedzenie EFRA. W klasie SPEC - rozejrzeć się dookoła i dodać zapis o dopuszczeniu silnika 10,5 z ogniwami LIPO lub 6 cel i wadze 1500g.
Klasy 540 NIE RUSZAĆ. Jedynie co to przywrócić możliwośc korzystania z 6 cel.
,

Ależ Panie Marku, sam Pan sobie zaprzecza. Czytam na forum że fajnie by było aby w przepisach pojawiło się to czy tamto ale zły LOK czy ktoś personalnie się z tym nie zgadza. Właśnie dlatego chcemy rozpocząć dyskusję co można poprawić. Troszkę wyżej napisałem:

Piotr Niedźwiecki napisał(a):

W chwili obecnej chcemy tylko delikatnie skorygować przepisy LOK. Chcemy także np. na spotkaniu w Nowym Sączu wybrać grupę przedstawicieli klubów która przygotuje zmiany/poprawki/zupełnie_nowe przepisy i wprowadzić je jeszcze w trakcie sezony halowego od 1 stycznia 2010. Szczegóły, zakres i grupę która przygotuje zmiany zamierzamy wspólnie określić w wyniku dyskusji ze środowiskiem. Generalnie chcielibyśmy uaktywnić kluby lub liderów środowisk modelarskich aby delegowały lub wyznaczyły osoby z którymi będą konsultowane, tworzone, przygotowywane itd. poszczególne pomysły jak i całość zapisów zarówno sportowych jak i technicznych.

Powyższe oznacz dokładnie to co Pan napisał. Może do Speca dołożyć to a do 540 tamto. Przy czym ani ja ani OSM nie chce takiej decyzji podejmować samodzielnie, nie chce jej narzucać środowisku, tylko skonsultować ją ze znacznie szerszym gronem a najlepiej wybrać jakąś reprezentatywną grupę która w wyznaczonym czasie przygotuje propozycję takich zmian. Chyba dokładnie o to chodziło środowisku modelarskiemu.

Cytuj:
ad.4. Co znaczy NIE JEST MOŻLIWE. Jeżeli ma być w tej klasie przyznany tytuł Młodzieżowego Mistrza Polski to nie macie prawa ograniczyć modeli do jednego producenta. Jeżeli takie ograniczenie robicie to nie macie prawa przyznawania tytułu Młodzieżowego Mistrza Polski. To samo tyczy się klasy E-10TC Gentelman i tytułu Mistrza Polski w tej klasie.
W klasie E-10TC Junior powinny jeździć nastepujące podwozia (wanienkowe) np.: Maverick Strada TC, HiMoto Nascada, HPI E 10, TAMIYA TT 01, HB Cyclone S, Xray T1 R (T2R niedopuszczone), HPI Sprint itd.
I bez ŻADNEGO tuningu.

Jest to świetny temat na spotkanie w Nowym Sączu. Bardzo chętnie wytłumaczę dlaczego napisałem "nie jest możliwe". Co prawda większość argumentów padała już na tym forum ale cały czas mam wrażenie, że ważniejsze jest napisanie fajnego i ostrego posta niż osiągnąć jakiś cel. Ja zdaję sobie sprawę, że moje wypowiedzi nie są napisane bardzo jednoznacznie ale proszę wtedy zadać pytanie bez zbędnej agresji.

Cytuj:
Ciekawi mnie też nowa, stara klas E-10 Formuła. Też chcecie ograniczyc ją do modeli TAMIYA? Przypomne że takie modele mają: KYOSHO, HPI, X-RAY oraz TAMIYA.

Nie, nie chcemy aby ta klasa była ograniczona do modeli Tamiya. I bardzo chętnie porozmawiałbym z dystrybutorami, którzy takie modele posiadają, aby włączyli się do prac nad przepisami do tej klasy. Zresztą w poniedziałek ukaże się komunikat OSM w tej sprawie.

Piotr Niedźwiecki

PostNapisane: So wrz 26, 2009 10:16 am 
Administrator forum

Panie Piotrze,

Z chwilą podpisania umowy z LOK, argumenty przemawiające za "nie jest możliwe" może Pan do kosza wrzucić.
Jak robiliście te klasy przed współpracą i nazywało sie to Krajowe Mistrzostwa Modeli - mogliście robić ograniczenia do jednego modelu, jednego producenta.
W tej chwili sytuacja jest inna. Albo robicie dalej Krajowe Mistrzostwa modeli Tamiya (wtedy jeden producent), albo nadajecie tytuł Młodzieżowego Mistrza Polski - wtedy WSZYSTKIE modele. Nie da się mieć ciastko i zjeśc ciastko równoczesnie.
A argumenty pt. inni dystrybutorzy nie chą sie włączyć, pomóc czy cokolwiek innego z dystrybutorami sprzętu zwiazanego - nie mają tutaj miejsca.

Z chwilą podpisania umowy - pomoc dystrybutorów innych marek już Was nie interesuje.
Sami piszecie aby OSM-u nie łaczyć z ATA. To pytam dlaczego tak Wam zależy na niedopuszczeniu innych modeli do klasy Junior??

I jeszcze jedno: daleki jestem od celowego pisania ostrych postów żeby tylko je napisać.

A byłbym zapomniał:

Po co rozmawiać z dystrybutowami na temat przepisów dla klasy E-10 Formuła? Każdy z modeli ma możłiwość montażu pakietu 7,2v tzw. stick pack. Jedynie ograniczyć silnik do np. sprawdzonego SATURNA 20T lub blaszaka JONSHON (podając oczywiścei ich numery katalogowe). Skala jest znana: 1:10. Nadwozie: wiadomo F1. Opony: pianki lub gumy - jak kto woli.

Po co komplikować rzeczy nieskomplikowane?

PostNapisane: So wrz 26, 2009 10:30 am 

Piotr Fortuna napisał(a):
Mam nadzieje że wszyscy zainteresowani stawią się w Nowym Sączu na spotkaniu i będziemy mieli okazje wyjaśnić sobie to i owo.

Jestem jak najbardziej za. Ze swej strony mogę dodać, że my również wybieramy się do Nowego Sącza.

Piotr Niedźwiecki

PostNapisane: So wrz 26, 2009 10:38 am 

Cytuj:
W klasie SPEC - rozejrzeć się dookoła i dodać zapis o dopuszczeniu silnika 10,5 z ogniwami LIPO lub 6 cel i wadze 1500g.

Ja *****,czepiliście się tego jak rzep psiego ogona. Powiem krótko,dopuszczanie dwóch rodzajów silnika i dwóch rodzajów zasilania zmusza zawodnika do posiadania obydwóch zestawów,dodajcie do tego zaplecze takie jak ładowarki,wyrównywarki,rotory..jaki to ma sens? Mnie osobiście nie stać na takie manewry. Po za tym zaczyna się kombinacja który zestaw na konkretnym torze będzie lepszy..i po co??? przecież to spec,w nim jest wolniej i mają liczyć się umiejętności.
JEDEN RODZAJ SILNIKA I JEDEN RODZAJ ZASILANIA!
Znając życie teraz ktoś powie,że jego akumulatory nimh jeszcze działają a silnik 9.5 nie skończył życia więc musimy wprowadzić pośrednie przepisy..

PostNapisane: So wrz 26, 2009 10:41 am 

Myślę ,że dyskusja nabrała choć odrobinę merytoryki.Dziękuję za odpowiedż na moje pytania,choć nie wszystko jest dla mnie całkiem jasne...
Myślę,że spotkanie w Nowym Sączu powinno zgromadzić odpowiednich ludzi i tam pewne sprawy powinny być wyjaśnione.Należy powołać protokulanta,tak aby ustalenia ,znalazły swój zapis.

PostNapisane: So wrz 26, 2009 10:50 am 

Patryk Raczyński napisał(a):
... Mnie osobiście nie stać na takie manewry. Po za tym zaczyna się kombinacja który zestaw na konkretnym torze będzie lepszy..i po co??? przecież to spec,w nim jest wolniej i mają liczyć się umiejętności.
JEDEN RODZAJ SILNIKA I JEDEN RODZAJ ZASILANIA!
...

Patryk a gdzie Modi....chyba nie chcesz się cofać.Czyżbyś chciał reaktywować idee klasy budżetowej o której kiedyś pisano.Chcesz sprawdzić umiejętności to masz 540,zgodnie z idiotyczną teorią Jana Matukina kupisz sobie bateryjki np.od Łukasza ,albo od Morisa.Nie będziesz miał dylematu jeden silnik ,jedne ogniwa....
A Spec powinien się rozwijać.Pogadaj z chłopakami,to indywidualna decyzja,która wcale tak jednoznacznie nie przekłada się na osiągi....Czesi jeżdżą tak już dawno...

PostNapisane: So wrz 26, 2009 11:03 am 
Administrator forum

Patryk,

No myślałem że kto jak kto ale Ty nie będziesz pisał o takich ***** jak zaplecze :)
Akus LIPO to cena 300zł (mniej niż dobra selekcja 5 cel). Worek do ładowania LIPO - 60zł. Ładowarka - w zasadzie 99% ładowarek ma możliwość ładowania LIPO. Balancer - koszt rzędu 100-200zł. Silnik: od 250 do 350zł.

Nie mów mi że to aż tak wiele kasy zwłaszcza że LIPO kupujesz raz na dłuuugi czas a NI-MH praktycznie co sezon jak chcesz być w czubie.

Zadam Ci jeszcze jedno pytanie: w której klasie chcesz nauczyc jazdy szbkiej i precyzyjnej tak aby w klasie Modified znaleźli sie ludzi którzy umieją jeździć? W 540 - nauczysz precyzyjności. Spec ma byc klasą która dożuci do precyzyjnej jazdy naukę jazdy szybkiej. A modified to połaczenie szybkości i precyzyjności.

W Czechach jeżdża lepiej od nas dlatego że od małego uczą jeździć szybko i potrafią wprowadzic (wychodząc przed szereg) nowinki techniczne (silniki 9,5 i 10,5 w specu oraz zasilanie LIPO)

PostNapisane: So wrz 26, 2009 1:44 pm 

Nie mam zamiaru tłumaczyć się z moich decyzji to po pierwsze.
Lesławie sam widziałem różnicę pomiędzy tymi dwoma opcjami silnikówi zasilania,niestety przy wadze 1400-1500 jest to zabawa jak w formule1 z "kersem" lub bez.
Taak Marku taniej niż selekcja..hymm nie wiem gdzie ją kupowałeś..
Pakiet LiPo który ostatnio widziałem w pewnym sklepie po obniżce to 400,trzeba mieć takie dwa-2x400,mówisz balanser 150,dodaj do tego 3 pakiety NiMh w które też musisz być wyposażony-powiedzmy 3x250,woreczek do ladowania 60,dwa rodzaje silników 2x300,zestaw rotorów 200,wyrównywarka do Nimh 400. Zsumuj to sobie i namów kogoś na tą klasę-miodzio!
Pragnę zauważyć że ani ty Lesławie ani ty Marku nie ścigacie się w obecnej chwili. Przypomina mi to taką jedną podobną "dyskusję". A chyba nie o to chodzi i chcemy udowodnić,że umiemy się dogadać!

Porozmawiajmy,ustalmy coś,nie kłóćmy się.
1. W modi bawimy się póki co bez limitui bez zmian(do spotkania EFRA) niech tu pozostanie zabawa budżetowa.
2. Spec tak jak mówiłem nie mnożąc niepotrzebnych kosztów dostosujmy obecne przepisy.
-Proponuję zostawić 1400g ponieważ jest bardzo duża różnica w prowadzeniu i nie ma sensu wprowadzać niepotrzebnych zmian(jeździłem,mówię z punktu widzenia zawodnika).
-Ustalmy zasilanie-proponuję LiPo które czy chcemy czy nie weszło/wejdzie wszędzie..to już czas i na nas.
-Jeden silnik, może być 10.5(zawodnik niewiele będzie potrzebował by wystartować w Niemczech czy Czechach),a można pomyśleć nad wolniejszym.
..i to by było na tyle.
3. 540 proponuję wrócić do 6 cel i jednego lub kilku rodzai blaszanych silników na dowolnym podwoziu..było,jeździło,działało!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona