Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 19, 2026 7:10 am

Autor
PostNapisane: So lip 25, 2009 9:44 pm 

witam
mam na oku ten model: http://www.allegro.pl/item692879685_lancia_delta_integrale_4x4_wd_firmy_tamiya.html
na aukcji pisze, że model nie zawiera:
- aparatury sterującej (nadajnik, odbiornik, serwomechanizm),
- 8 szt. baterii lub akumulatorków do nadajnika,
- akumulatora 7,2V ,
- ładowarki
w związku z tym mam kilka pytań
1. Jaką dokupić aparaturę ?
2. Jaki będzie dobry akumulator ?
3. Jaka ładowarka ?
4. Ile mniej wiecej muszę dołożyć jeszcze $ żeby model śmigał ?

Pozdrawiam
Daniel

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lip 25, 2009 11:03 pm 

Wszytsko zależy ile masz pieniędzy i jak dobry sprzęt chcesz kupić jednak odpowiem Ci w zakresie mojej kompetencji ;P
1. Jaką chcesz - 2 kanałową (nadajniki raczej są sprzedawane z odbiornikami i czasem z serwomechanizmami)
2. Jaki chcesz :) to nie jest powiedziane jaki... zależy na jaki Cię stać możesz kupić lepszej/gorszej firmy o większej/mniejszej pojemności, który będzie tańszy lub droższy :)
3. To zależy czy chcesz wykończyć pakiet w niedługim czasie czy chcesz aby dłużej pożył lecz nie znam się na ładowarkach :)

4. a. Za zestaw do smigania po najniższej lini oporu używany - (apka drążkowa 40zł/apka pistoletowa 100zł, pakiet ~30zł, ładowarka - chińszczyzna z bazarku z regulacją napięcia 10-20zł? (ale pakiet raczej długo nie pożyje)

b. Zestaw nowy średni - apka pistoletowa 150-200zł, pakiet ~100zł, ładowarka ~150zł (używana)

c. sama ładowarka około 400zł :) apka koło 500zł i jakiś pakiecik za 200-250zł

Szczerze ja bym nie inwestował tylu pieniędzy w TT-01 tymbardziej, że jesteś początkujący (ja też ale dużo się edukuje na wielu forach) i może wielu użytkowników się ze mną nie zgodzi bo TT-01 jest uważany za najlepszy dla początkujących. Jeśli już chesz kupić TT-01 poszukaj coś taniej np. viewtopic.php?f=13&t=43197 tutaj kolega sprzedaje to samo co podałeś w linku na allegro tylko, że z karoserią AUDI za 350zł

PostNapisane: N lip 26, 2009 2:18 am 

Z tego zestawu zostawiłbym sobie tylko budę. Niestety, nie potrafię z czystym sumieniem polecić nikomu TT-01, a na pewno nie nowego podwozia w takiej cenie. Ciężko też zgodzić się z powielanym stwierdzeniem, że to dobry model dla początkujących - co najwyżej dla nieświadomych początkujących. Dziwię się, że tak długo utrzymuje się taka cena TT'tki, za którą otrzymuje się niewiele zalet względem wad. O wiele lepszym wyborem będzie Ansmann ARE-1. Łożyska, olejowe amortyzatory i mniejsze luzy, czyli standard, poniżej którego nie powinno się szukać modelu. Wg mojego rozeznania to jest najniższa cena w polskich sklepach. Różnica cen między Ansmannem a TT-01 to 220 zł, a w Ansmannie brakuje tylko regla, więc dokupisz o niebo lepszy regiel niż ten w TT. Chyba że zależy Ci na fajniejszej budzie, wtedy trzeba będzie jakoś rozłożyć tę różnicę. I na początek nie musisz inwestować w samo podwozie, bo masz wszystko, czego potrzeba do przyzwoitej jazdy.

Co do reszty osprzętu, łatwiej będzie pomóc, kiedy podasz w jakich cenach chcesz się zmieścić.

PostNapisane: N lip 26, 2009 10:41 am 

Powiem tak. Ile trzeba będzie to tyle wydam, jednak bez większej przesady. Nie zależy mi tak bardzo na jakimś super dobrym sprzęcie, bo w zawodach żadnych nie będę startował. Chcę poprostu czasami sobie pośmigać gdzieś i trochę pogrzebać przy nim.

Myślałem jeszcze nad tym modelem od HPI: http://www.allegro.pl/item693751105_hpi_e10_touring_with_nissan_skyline_r32_gt_r.html
Czytałem, że model jest porównywalny z TT-01 jednak trochę gorzej do niego z częściami. W sumie chyba nawet ku temu bardziej się skłaniam, bo jest już RTR i nie trzeba szukać i kombinować z częściami żeby go uruchomić :)
Pozdrawiam
Daniel

PostNapisane: N lip 26, 2009 11:04 am 

Jak lubisz grzebac i naprawiac to TT-01 jest dla ciebie.

PostNapisane: N lip 26, 2009 11:41 am 

Co do HPI E-10 jest to model głównie przeznaczony do driftu lecz nie wyklucza to go z normalnej jazdy :)

off
możliwe, że cena TT-01 się utrzymuje ponieważ nie wiem dla czego znajduje ona nabywców na allegro TT-01 (i E-10) jest od groma, a innych modeli niewiele ( on-road ) Moim zdaniem cena nowej tt-01 powinna wahać się w granicach 300zł

PostNapisane: N lip 26, 2009 4:59 pm 

Radziłbym jednak poważnie zastanowić się nad Ansmannem z mojego poprzedniego postu. Części do niego są dostępne w tym samym sklepie - pytałem. Wystarczy napisać maila, co potrzeba, kontakt ze sklepem jest bardzo dobry, w przeciwieństwie np. do HPI (zamówienia realizują szybko, ale odpowiedzi na maile żadnych). To że dostajesz wszystko w zestawie RTR nie znaczy, że jest to lepszy wybór, bo są to kiepskiej jakości dodatki - pakiet NiCd na 5 min jazdy, ładowarka, która zabije ten pakiet po kilku ładowaniach, i możliwie najprostsza aparatura. Do tego Ansmanna dokupisz dużo lepsze podzespoły i wyjdzie Ci suma summarum niewiele drożej, a jednak takie podzespoły jak regiel czy aparatura często przechodzą z modelu do modelu, więc jest to zakup bardziej długoterminowy.

PostNapisane: N lip 26, 2009 6:24 pm 

Aż tak na wyglądzie karoserii mi nie zależy, zresztą można dokupić inną, więc problemu nie ma właściwie. Ten Ansmann to całkiem fajna alternatywa. Tak jak pisałeś za tą kasę już na łożyskach itd. ale jak sprawa wygląda jeśli chodzi o części do tego modelu ? Napisałeś że jak zapytasz w sklepie to mają ok. Ale to chyba mówisz o częściach zamiennych, a jakiś "tuning" ?
Ewentualnie czy części podchodzą z innych modeli ? (np E-10, TT-01, itp)

PostNapisane: N lip 26, 2009 6:44 pm 

Z tuningowych części do tego modelu są aluminiowe wahacze przód/tył i aluminiowe wieżyczki przód/tył. Też są w tym sklepie. O konkrety zapytaj u nich, podpowiedzą Ci lepiej. Ale pamiętaj, że większość alu-tuningu jest dla ozdoby, więc nie przesadzałbym z pakowaniem kasy w niepotrzebne błyskotki.